Waarom zou je jezelf eigenlijk ontwikkelen?

Als je iets wilt veranderen in je leven, dan gaat dat alleen maar lukken als je jezelf ontwikkelt. Sorry, er is geen andere weg…

Jij bent de bron van alles in je leven. Met meer inzicht in jezelf maak je keuzes die beter bij je passen. Toch zien veel mensen niet het verband tussen zelfontwikkeling en de kwaliteit van hun leven. Ze denken dat het leven hen overkomt, in plaats van dat ze het zelf creëeren.

Wat is persoonlijke groei?

Iedereen groeit, dat is nu eenmaal niet te vermijden. Ik denk niet dat er iemand op deze planeet is die aan het einde van zijn/haar leven zegt: “Nou, ik heb echt helemaal niets geleerd – Nul, Zip, Nada! Mag ik het nog een keertje overdoen?”

We groeien dus allemaal, maar de vraag is: “Waar naartoe?” Het gaat er dus om je bewust te worden van wie je bent, wat je motiveert en wat je wilt bereiken.

Jezelf ontdekken.

In welke richting en met welk tempo je wilt groeien, bepaal je natuurlijk helemaal zelf, daarom heet het ook persoonlijke groei. Persoonlijke groei, in mijn visie, is een actieve vorm van zelfontwikkeling. Het is het ontdekken van jezelf.

Met als doel die inzichten ook toe te passen – want er is een enorm verschil tussen iets weten en iets doen met wat je weet.

Hier volgen een aantal misverstanden over persoonlijke groei:

Persoonlijke groei is niet nodig – ik ben al perfect.

“Waarom zou ik mezelf ontwikkelen, ik ben toch al perfect?” Of zoals Loesje het zei: “Waarom zou ik hollen, de wereld draait toch om mij?”

Je kunt er inderdaad van uitgaan dat je helemaal af bent, maar wees eerlijk: Is er niet een heel klein puntje dat je zou willen verbeteren?

Is er echt geen ruimte meer voor groei?

Dit is het dilemma: Aan de ene kant wil je jezelf accepteren zoals je bent, en aan de andere kant wil je ook nog groeien.

Wel, het ene spreekt het andere niet tegen. Je bent prima zoals je nu bent, maar er is altijd ruimte voor groei. Niet vanuit een gevoel dat er iets in je ontbreekt, maar gewoon omdat je nòg meer van jezelf wilt ervaren.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Persoonlijke groei is onbelangrijk – het doet er niet toe.

“Ik heb al een goede baan en een fijne relatie, waarom zou ik mezelf dan nog ontwikkelen?” Misschien hierom: Alles wat er in je buitenwereld gebeurt, ervaar je van binnen en begint van binnen.

Je innerlijke wereld (gedachten, mentaliteit, gevoel) bepaalt je buitenwereld, niet andersom. Hoe meer harmonie in je innerlijke wereld, hoe meer harmonie in je buitenwereld. Want jouw ervaring van de wereld is een afspiegeling van jezelf. Dat kan ik niet bewijzen, dat kun je alleen zelf ervaren.

Als er iets in de buitenwereld niet bevalt, kijk dan eerst naar jezelf. Daar ligt meestal de oplossing, daar ligt de groei, daar ligt de verbetering.

Je huidige leven is voor een groot deel het resultaat van je persoonlijke groei tot nu toe. Als je tevreden bent, dan feliciteer ik je!

Als je iets anders wilt ervaren, begin dan bij jezelf. We kunnen wachten op andere mensen om het voor ons op te lossen, maar wat als die niet komen opdagen?

Persoonlijke groei is verplicht – en ik lig (niet) op schema!

Je moet natuurlijk helemaal niets. Er is geen deadline, doel of agenda in dit leven. Als dat zo was, dan had je bij je geboorte wel een cursusbinder met een planner meegekregen.

Dan had het universum (of waar je dan ook in gelooft) je wel bezocht: “Zo, je bent nu 32 jaar, even kijken of je de module ‘omgaan met zorgen en stress’ al hebt afgerond. Wat!? Je ligt hartstikke achter. Schiet eens op, anders haal je nooit je diploma!”

Dat is natuurlijk onzin. Je hoeft jezelf niet te ontwikkelen. In mijn ervaring zijn er 3 redenen waarom mensen zich niet ontwikkelen:

Ten eerste vinden ze dat ze al ‘af’ zijn. Ten tweede zijn ze zich gewoon niet bewust dat persoonlijke ontwikkeling de kwaliteit van hun leven bepaalt. En ten derde zijn ze bang om met zichzelf geconfronteerd te worden.

Iets heeft alleen maar zin als je er een goed gevoel over krijgt, nietwaar?

Persoonlijke groei is een fluitje van een cent!

Helaas, was het maar zo. Als je je echt bewust bent van je gedachten en gedrag, dan ben je veel aan het reflecteren, overpeinzen en leren. Het is echt véél makkelijker om met een zak chips op de bank te gaan zitten.

Persoonlijk groei kost tijd, moeite en is soms frustrerend – maar het is oh zo de moeite waard. De inspanning is groot, maar de beloning is tien keer groter…

Sommige mensen worden op een dag wakker en denken: “Wat een puinhoop is mijn leven!” Dat is meestal het gevolg van onvoldoende inzicht en verkeerde keuzes. Het is nooit toeval en het ontstaat ook nooit ‘plotseling’.

Zelfontwikkeling geeft je dus meer inzicht waardoor je betere keuzes maakt – en slechte keuzes vermijdt. Het gevolg is dat je wakker wordt en denkt: “Wat heb ik een fijn leven. Het zit me als gegoten!”

Zelfontwikkeling is investeren in het leven zelf, want de basis van jouw leven, dat ben je zelf.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik heb al een paar weken deze vraag; is het leven echt gewoon bedoeld om gelukkig te zijn?
  ik ben uitmate tevreden over mijn leven, altijd in goede gezondheid, een financiele situatie die me de mogelijkheden geeft om dingen te doen doe ik leuk vind en geld kosten, ook weet ik voor mezelf en voor andere erg leuke bezigheden te vinden en te creeeren die wienig kosten. erg blij met mijn werk, spring elke morgen opgewekt mijn bed uit, ben erg goed in mezelf vermaken, mediteren vind ik fijn, lekker luieren en nietsdoen geniet ik van, een boek lezen en film of series kijken doe ik graag, ben 32 jaar samen in de liefde vol passie, saamhorigheid, heerlijke gesprekken en een fijne vriendenschare waar ik blij van word, dansen en muziek maken, mijn werk, vakanties zijn o.a. mijn passie en beleef ze ook, ik help graag anderen en hoor dat mensen ook graag door me geholpen worden en me ook vragen voor hulp, ik geef graag liefde en ontvang graag liefde. Ik bezit enorme gezegendheid om uit wat mindere situaties de mogelijkheid te vinden tot aanpassing, verandering en nieuwe uitdagingen. ik ben erg dankbaar voor mijn kijk op het leven en dank veelvuldig en graag voor al mijn zegeningen. Ik leer ook graag en haal veel nieuwe inzichten en vooral bewustwording uit bijvoorbeeld jouw artikelen en geef je site ook graag door omdat ik je erg prettig vind schrijven to the point en geen wolligheid als bladvulling.
  Kortom, ik ben gewoon heel gelukkig.
  maar toch denk ik, zou het dat zijn? Leven heeft als bedoeling dat je het weet te vullen met dingen waar je blij van wordt? Het is niet zo dat ik me schuldig voel over mijn gezegende situatie en geluksgevoel. hoewel nu ik dat zo opschrijf, zou daar iets kunnen zitten.

 • Beste Siena,

  Het klinkt ontzettend goed zoals je je leven omschrijft.

  “Leven heeft als bedoeling dat je het weet te vullen met dingen waar je blij van wordt?”
  Nou, dat lijkt me wel! Waarom zou je het vullen met dingen waar je niet blij van wordt? De allerbeste manier om te leven, is de manier die jou gelukkig maakt, dus dat doe je heel erg goed als ik het zo lees :)

  Moet er meer zijn dan dat?
  Alleen als je zelf gelooft dat er meer moet zijn…

  Hier zijn een aantal ideeën over het doel van het leven:
  https://www.newstart.nl/blog/het-doel-van-je-leven-is-de-zin-van-het-bestaan/

  Geniet van alles wat je zo mooi omschrijft!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >