Als je iets wilt veranderen in je leven, dan gaat dat alleen maar lukken als je jezelf ontwikkelt. Sorry, er is geen andere weg…

Jij bent de bron van alles in je leven. Met meer inzicht in jezelf maak je keuzes die beter bij je passen. Toch zien veel mensen niet het verband tussen zelfontwikkeling en de kwaliteit van hun leven. Ze denken dat het leven hen overkomt, in plaats van dat ze het zelf creëeren.

Wat is persoonlijke groei?

Iedereen groeit, dat is nu eenmaal niet te vermijden. Ik denk niet dat er iemand op deze planeet is die aan het einde van zijn/haar leven zegt: “Nou, ik heb echt helemaal niets geleerd – Nul, Zip, Nada! Mag ik het nog een keertje overdoen?”

We groeien dus allemaal, maar de vraag is: “Waar naartoe?” Het gaat er dus om je bewust te worden van wie je bent, wat je motiveert en wat je wilt bereiken.

Jezelf ontdekken.

In welke richting en met welk tempo je wilt groeien, bepaal je natuurlijk helemaal zelf, daarom heet het ook persoonlijke groei. Persoonlijke groei, in mijn visie, is een actieve vorm van zelfontwikkeling. Het is het ontdekken van jezelf.

Met als doel die inzichten ook toe te passen – want er is een enorm verschil tussen iets weten en iets doen met wat je weet.

Hier volgen een aantal misverstanden over persoonlijke groei:

Persoonlijke groei is niet nodig – ik ben al perfect.

“Waarom zou ik mezelf ontwikkelen, ik ben toch al perfect?” Of zoals Loesje het zei: “Waarom zou ik hollen, de wereld draait toch om mij?”

Je kunt er inderdaad van uitgaan dat je helemaal af bent, maar wees eerlijk: Is er niet een heel klein puntje dat je zou willen verbeteren?

Is er echt geen ruimte meer voor groei?

Dit is het dilemma: Aan de ene kant wil je jezelf accepteren zoals je bent, en aan de andere kant wil je ook nog groeien.

Wel, het ene spreekt het andere niet tegen. Je bent prima zoals je nu bent, maar er is altijd ruimte voor groei. Niet vanuit een gevoel dat er iets in je ontbreekt, maar gewoon omdat je nòg meer van jezelf wilt ervaren.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Persoonlijke groei is onbelangrijk – het doet er niet toe.

“Ik heb al een goede baan en een fijne relatie, waarom zou ik mezelf dan nog ontwikkelen?” Misschien hierom: Alles wat er in je buitenwereld gebeurt, ervaar je van binnen en begint van binnen.

Je innerlijke wereld (gedachten, mentaliteit, gevoel) bepaalt je buitenwereld, niet andersom. Hoe meer harmonie in je innerlijke wereld, hoe meer harmonie in je buitenwereld. Want jouw ervaring van de wereld is een afspiegeling van jezelf. Dat kan ik niet bewijzen, dat kun je alleen zelf ervaren.

Als er iets in de buitenwereld niet bevalt, kijk dan eerst naar jezelf. Daar ligt meestal de oplossing, daar ligt de groei, daar ligt de verbetering.

Je huidige leven is voor een groot deel het resultaat van je persoonlijke groei tot nu toe. Als je tevreden bent, dan feliciteer ik je!

Als je iets anders wilt ervaren, begin dan bij jezelf. We kunnen wachten op andere mensen om het voor ons op te lossen, maar wat als die niet komen opdagen?

Persoonlijke groei is verplicht – en ik lig (niet) op schema!

Je moet natuurlijk helemaal niets. Er is geen deadline, doel of agenda in dit leven. Als dat zo was, dan had je bij je geboorte wel een cursusbinder met een planner meegekregen.

Dan had het universum (of waar je dan ook in gelooft) je wel bezocht: “Zo, je bent nu 32 jaar, even kijken of je de module ‘omgaan met zorgen en stress’ al hebt afgerond. Wat!? Je ligt hartstikke achter. Schiet eens op, anders haal je nooit je diploma!”

Dat is natuurlijk onzin. Je hoeft jezelf niet te ontwikkelen. In mijn ervaring zijn er 3 redenen waarom mensen zich niet ontwikkelen:

Ten eerste vinden ze dat ze al ‘af’ zijn. Ten tweede zijn ze zich gewoon niet bewust dat persoonlijke ontwikkeling de kwaliteit van hun leven bepaalt. En ten derde zijn ze bang om met zichzelf geconfronteerd te worden.

Iets heeft alleen maar zin als je er een goed gevoel over krijgt, nietwaar?

Persoonlijke groei is een fluitje van een cent!

Helaas, was het maar zo. Als je je echt bewust bent van je gedachten en gedrag, dan ben je veel aan het reflecteren, overpeinzen en leren. Het is echt véél makkelijker om met een zak chips op de bank te gaan zitten.

Persoonlijk groei kost tijd, moeite en is soms frustrerend – maar het is oh zo de moeite waard. De inspanning is groot, maar de beloning is tien keer groter…

Sommige mensen worden op een dag wakker en denken: “Wat een puinhoop is mijn leven!” Dat is meestal het gevolg van onvoldoende inzicht en verkeerde keuzes. Het is nooit toeval en het ontstaat ook nooit ‘plotseling’.

Zelfontwikkeling geeft je dus meer inzicht waardoor je betere keuzes maakt – en slechte keuzes vermijdt. Het gevolg is dat je wakker wordt en denkt: “Wat heb ik een fijn leven. Het zit me als gegoten!”

Zelfontwikkeling is investeren in het leven zelf, want de basis van jouw leven, dat ben je zelf.


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt