Deze inzichten helpen je makkelijker een keuze te maken. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad. Volledige controle is een illusie. Je krijgt meer spijt van de dingen die je niet doet, dan van de dingen die je wel doet. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Dit zijn alle 7 inzichten:

1. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur.

Ons verstand maakt dingen nodeloos complex. Hoe langer we nadenken, hoe meer problemen er naar boven komen en hoe meer stress we ervaren. Toen ik vijftien jaar geleden van carrière wilde wisselen, dacht ik: “Wat als het fout gaat? Kan ik dit wel? Gooi ik niet weg wat ik al heb opgebouwd?” Ik raakte verward. Maar mijn gevoel was heel sterk en zuiver: “Ik wil iets ander doen!”

Wat zegt je gevoel? Wat wil je nu werkelijk? Wees moedig en kies daarvoor! Je gevoel heeft het zelden bij het verkeerde eind.

2. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad.

Soms kies je voor de gemakkelijkste weg. Ik hoop voor je dat die weg je brengt wat je verlangt. Besef wel dat alles wat je nu niet oplost, terugkomt in je leven. Misschien in dezelfde situatie, misschien in een nieuwe. Misschien in dezelfde baan of relatie, misschien in een nieuwe. Eén ding is zeker: alles wat je nu oplost, is geen uitdaging meer in de toekomst!

Vlucht niet weg voor een uitdaging, maar ga deze aan. Als je je uitdaging hebt overwonnen, wordt deze automatisch een nieuwe vaardigheid.

De sleutels van geluk en succes

De beste manier om je doelen te bereiken, is door het volgen van het stappenplan in het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes. In deze handleiding voor succes ontdek je de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen. Bereik je doel en voel je goed!

3. Volledige controle is een illusie.

Keuzes zijn lastig, want we willen de zekerheid dat we de juiste keuze maken. En aangezien daar geen garantie voor is, blijven we twijfelen. Laat de illusie los dat je alles kunt controleren. Als je de toekomst wist, dan was je nu een staatslot aan het invullen, nietwaar? Er is geen garantie dat we het juiste kiezen. Er is maar één garantie: Je kunt niet meer doen, dan te kiezen voor wat je nu wilt. Dat is alles, dat is voldoende…

Je hoeft niet alles te weten. Je hoeft alleen te kiezen voor wat je nu wilt. Die wetenschap is de beste garantie dat je de juiste keuze maakt.

4. Je krijgt meestal spijt van de dingen die je niet doet.

Vaak kiezen we voor zekerheid. Dan weten we in elk geval wat we kunnen verwachten. Dan worden we niet teleurgesteld. Helaas komt die teleurstelling wel vaak achteraf. Want we krijgen de meeste spijt van wat we niet hebben gedaan – en wèl wilden doen. Zoals iemand ooit zei: “Als ik moet kiezen tussen twee dingen, dan kies ik voor wat ik nog niet eerder heb gedaan.”

Kiezen voor iets nieuws geeft zelfvertrouwen, energie en persoonlijke groei. Het is de belofte van het nieuwe, niet de bekendheid met het oude, dat de meeste inspiratie geeft.

5. Als je geen keuze maakt, maak je de keuze van een ander.

Niet kiezen is ook een keuze. Soms is het goed niet te kiezen, als je meer informatie nodig hebt of ervaring op wilt doen. Maar maak uiteindelijk wèl een keuze! Als je geen keuze maakt, dan wordt er op den duur voor jou gekozen. Want de acties van anderen beïnvloeden automatisch ook jouw situatie. Het is vaak beter om je eigen plan te volgen, dan te wachten op het plan van iemand anders.

Beter actief kiezen dan reactief gedwongen worden te kiezen. Beter vooruit bewegen, dan achteraf te reageren.

6. Perfectie verlamt, actie inspireert.

Geen enkel doel bereik je in één keer. Nou ja, tenzij het je doel is op de bank te blijven liggen. Al het andere heeft tijd nodig. De grootste vijand van elk doel is de drang naar perfectie. Perfectie is onhaalbaar – en onhaalbaar maakt ontevreden. Neem gewoon de eerste stap, je andere voet volgt vanzelf.

Een goed resultaat is beter dan een perfect doel. Een praktische actie is meer waard dan een volmaakte visie. Een kleine ervaring is belangrijker dan een omvangrijke theorie. Waar kies jij voor?

7. Je kunt niet iedereen tevreden houden.

Iedereen in je omgeving heeft wel een mening over wat je moet doen. Het is goed om mensen om advies te vragen, maar jij bent de expert van je eigen leven. Je kunt de belangrijke beslissingen niet aan anderen overlaten, noch kun je iedereen tevreden houden. Verandering heeft moed nodig en de hoogste vorm van moed is te kiezen voor wat je gelukkig maakt.

Anderen teleurstellen is niet fijn, maar jezelf teleurstellen is nog minder fijn. Als je altijd ja zegt tegen anderen, zeg je uiteindelijk nee tegen jezelf.

Tot slot.

Ik hoop dat deze inzichten je helpen de juiste keuze te maken.
Laten we afsluiten met een mooie uitspraak uit ‘Alice in Wonderland’:

Alice kwam bij een kruispunt aan. “Welke weg moet ik kiezen?”, vroeg ze.
“Waar wil je naar toe gaan?”, antwoordde de Cheshire kat.
“Ik weet het niet”, zei Alice.
De kat antwoordde: “Dan maakt het ook niet uit welke weg je kiest.”


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

31 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Heb net vanmorgen besloten om minder te gaan werken omdat ik mezelf voorbij liep en dat niet goed voelde. Dit was niet makkelijk omdat ik klanten moet teleurstellen. Ik werk in de zorg daar ben je altijd op de ander gericht en is het soms moeilijk voor jezelf te kiezen.
  Fijn om dan ineens dit artikel te kunnen lezen. Dat sterkt me bij mijn keuze.

  Beantwoorden
 2. Arjan
  Arjan zegt:

  Frank ik heb een leuk trucje gevonden. Is bedoeld voor momenten dat je niet tussen A en B weet te kiezen. Kop of munt…maar wacht. Vaak kun je jezelf er op betrappen dat je tijdens de vlucht van de munt ineens begint te hopen op een uitkomst. Op dat moment is de daadwerkelijke uitslag van kop of munt niet meer belangrijk maar heb je je antwoord. Je gevoel heeft gekozen

  Beantwoorden
 3. Gerry
  Gerry zegt:

  Beste Frank
  dank voor je inspirerende woorden en tips
  altijd weer waardevol en bruikbaar even bewust worden
  van je handelen en gedachten.
  mijn tip kijk terug naar dingen die je gedaan hebt volgens je gevoel
  de herinneringen daaraan helpen mij bij het opnieuw kiezen voor mijn gevoel
  is altijd goed en waardevol geweest dus durf ik dat weer te doen.

  Beantwoorden
 4. Greetje
  Greetje zegt:

  Soms is het belangrijk om juist even niet de keuze te maken. Ikzelf ben gelukkig met mijn vriend maar het is niet 100%. Soms denk ik wel er eens aan om de relatie te beeindigen. Aan de andere kant is mijn vriend wel mijn beste maatje. En iets als 100% perfecte relatie kan volgens mij niet bestaan en moet ik tevreden zijn met wat ik heb ipv meer te willen.

  Beantwoorden
 5. M.
  M. zegt:

  Beste Frank,

  Ik word altijd blij als ik een mail van jou ontvang.
  Heb het wel eens eerder gezegd maar jouw mails sluiten vaak naadloos aan, bij waar ik mee bezig ben.
  Bijna anderhalf jaar ben ik bezig om zaken op te lossen die ik 48 jaar niet kon op lossen.
  Het is pittig, ik ben blij met jouw mails die het zó eenvoudig schets. Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
 6. Chantal
  Chantal zegt:

  Hallo Frank,

  Bedankt voor je inspirerende woorden. Ik zit zelf in een dilemma.
  Blijf ik werken waar het mij goed bevalt maar waarbij de vanzelfsprekendheid blijft of ga ik toch voor verandering een nieuwe uitdaging door een andere studie te gaan doen.

  Beantwoorden
 7. Anneke
  Anneke zegt:

  Bij het maken van een belangrijke keuze schrijf ik op een A4tje alle voordelen van die keuze aan de ene kant en alle nadelen aan de andere kant. Daarbij kijk ik welke punten die ik heb opgeschreven voor mijzelf zwaar wegen. En natuurlijk houd ik rekening met wat mijn gevoel zegt. Zo kom ik vrijwel altijd tot een goede beslissing.

  Iedereen die dit leest, wens ik veel geluk en wijsheid in het leven!
  Met vriendelijke groet,
  Anneke

  Beantwoorden
 8. Albert
  Albert zegt:

  Dag Frank,

  Dit zijn waardevolle inzichten, voor mij met name nr. 2 betreft zaken op lossen.

  Wat betreft je mails, zie zijn ook waardevol, de één heb je meer aan dan de ander, de eerlijkheid gebied mij dat ik door jou mails en door de artikelen, in je magaziene, weer zaken heb kunnen op lossen, ( gewoon even een duwtje in de rug ) heb weer rust gekregen in mijn gedachten, denk haast niet meer aan de problemen die er waren, en dat te kunnen los laten geeft een heerlijk gevoel. Ik ben er nog niet helemaal, maar ben een heel eind in de goede richting.

  vr.gr. Albert

  Beantwoorden
 9. Pluk
  Pluk zegt:

  Beste Frank,
  T is geen toeval dat ik je mail vandaag lees: t moet zo zijn: ook ik moet weer n belsngrijk besluit nemen, we hebben in t buitenland gewoond, opeens terug, ik had net alles op n rijtje, er zijn voor mijn gezin met twee kleine kindjes, studie, en voorlopig niet werken, fulltime mama. Nu dus terug in ned: ga ik weer werken? Ja of nee? T is niet noodzakelijk fin gezien, maar ik twijfel, wil t liefst bij mijn kids zijn en op school eea doen en mijn studie..maar twijfel…t werk lonkt ook (heb onbetaald verlof) moeilijk, kan geen keuze maken, doe evenniets, maar ben bezig te settle-en…verlam soms ik weet waarom, maar er is verdriet om alles etc etc…maargoed: je mail komt op t juiste moment: ik moet nadenken en gaan beslissen..maar nu nog niet…dank voor je begeleiding !!!!!!

  Beantwoorden
 10. lilian
  lilian zegt:

  Dank je wel Frank, als ik je woorden lees, herken ik daar veel in van mezelf. Het is een soort bewust worden van je eigen worsteling, de situatie onder ogen zien en actie ondernemen. Stappen durven nemen en daarbij niet bang zijn voor de mening van anderen, die er iets van vinden. Je kan het idd nooit iedereen naar de zin maken.
  Het is voor mij een positieve input, dank!

  Beantwoorden
 11. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hoi Frank, ik lees je artikels al 4 jaar. Dit samen met e-cursussen hebben mij beter mens gemakt, mijn dank is groot hiervoor! Je zegt dat je meer spijt krijgt van dingen die niet doet, dan van dingen die je wel doet. Wat als ik graag kinderen wil ( nu het nog kan), maar kan geen juiste partner vinden? Wat als ik later spijt heb dat ik ze niet heb gekregen (omdat het niet meer kan)? Je zegt dat ik moet kiezen voor wat ik NU wil. Dat is goed, dat is voldoende….Maar kinderen krijgen is beslissing van man en vrouw, niet soms? Ik doe veel moeite om juiste partner te vinden ( dat vind ik geen probleem), maar vind wel jammer dat sommige mannen zich op latere leeftijd puberaal blijven gedragen en bang zijn om zich te binden. Het liefst willen ze een vrouw dat niets van hem verwacht en dat ze telefonisch bereikbaar is als hij weer in een erotische stemming is :). Wat als ik die keuze niet kan maken omdat er geen passende partner is die het krijgen van kinderen aankan of later het niet wilt opgeven?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Anoniem,

   Fin te horen dat de artikelen en curssusen je hebben kunnen helpen :)

   Ik neem aan dat je niet van plan bent om alleen (zonder relatie) kinderen te nemen,
   dat proef ik althans uit je woorden.
   (Als je besluit om zonder relatie toch een kind te willen, is dat natuurlijk ook prima)

   Over het algemeen is kinderen het resultaat van een relatie, niet andersom.
   Dus zul je eerst een relatie moeten vinden die bij je past.

   Je wilt iets (kinderen) waar je iets anders voor nodig hebt dat je nu nog niet hebt (een relatie).
   Dus focus je eerst op een relatie. Schrijf de 5-10 belangrijke punten op die je zoekt in een man en in een relatie.
   Te vaak blijven we hangen in wat we niet willen. Alsof je een nieuwe auto wilt, maar niet een rode.
   Voor je het weet zie je vooral rode auto’s…
   Dus maak helder wat je wèl zoekt…

   Als (of liever gezegd wanneer) je de partner vindt die bij jou past, dan is het tijd voor de volgende stap :)

   Je kunt geen rekening houden met hoe je je later zult voelen, want dat weet je nog niet – dat weet niemand nog.
   Dan wordt het een ‘als-dit-dan-dat’ verhaal en dat creëert alleen maar nodeloze onzekerheid.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 12. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Dank voor je uitgebreide reactie Frank. Ik zal lijstje maken en kijken of het lukt om de passende partner te vinden :) Deze lees je verder in “Een nieuwe relatie vinden – Hoe?”.

  Echter mij probeleem ligt in dat het vinden van een nieuwe “ware” lang niet zo makelijk is als gedacht. En intussen tikt mij biologische klok onverbiddelijk verder (inmiddels 33). Wat als ik hem nou niet tegenkom ondanks mij moedigheid? Of pas over vijf jaar? Ik wil iemand wel eerst een paar jaar kennen voordat ik aan kinderen begin. Heb ik dan nog wel genoeg tijd om te doen wat mijn gevoel zegt en wilt?

  Veel vriendinnen vinden het probleem heel herkenbaar en zien het als een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een maatschappij waarin de rol van de vrouw ondergeschikt wordt.
  In je artikel lees ik “Als je geen keuze maakt, maak je de keuze van een ander” maakt mij bezorgd. Ik stop energie in en raak geinspireerd door je artikel maar wat als de beloofde van het nieuwe te laat uitkomt? Ik ben niet gevlucht voor de uitdaging en deze keurig aangegaan…en toch spijt gekregen van dingen die ik niet kon waarmaken :(

  Ondanks dit alles vind ik je nog altijd een geweldige coach en zal lang van je inspirerende artikels genieten :)

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Anoniem,

   Dank je wel :)

   Je schrijft:
   “maar wat als de beloofde van het nieuwe te laat uitkomt?”

   Daarom schreef ik:
   “Dan wordt het een ‘als-dit-dan-dat’ verhaal en dat creëert alleen maar nodeloze onzekerheid.”

   Je kunt (ik neem nogmaals aan dat dit geen optie voor je is) niet een kind én een relatie zelf beginnen,
   je hebt er eerst een partner voor nodig. Daar heb je veel invloed op (door goed te bepalen
   wie je zoekt en open te staan voor wie er op je pad komt), maar voor 100% kun je het niet controleren.
   Ik vermoed dat dit (het besef dat je dit niet onmiddelijk of zelfs in je eentje kunt verwezelijken)nog niet helemaal is doorgedringen.
   Dat is begrijpelijk, want je wens is sterk. Maar het zorgt er wel voor dat je je gefrustreerd voelt (dan doen we altijd als we
   iets willen controleren wat gedeeltelijk buiten onze macht ligt).

   Stel dat je pas over 5 jaar iemand tegenkomt die de ware voor je is.
   De echte vraag is: “Hoe wil je je in de tussentijd voelen? Opgejaagd of ontspannen?”
   En daarnaast: Welk(e) (van die twee) gevoelens zorgt ervoor dat het waarschijnlijker is dat je iemand tegenkomt die bij je past?

   Dus hier als laatste nog twee artikelen over controleren wat we niet helemaal kunnen controleren:
   https://www.newstart.nl/blog/controle-loslaten-hoe-doe-je-dat/
   https://www.newstart.nl/blog/oefening-in-loslaten-van-controle/

   Onderaan elk artikel staat de e-cursus die je kunt volgen als je meer de diepte in wilt :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 13. Angel
  Angel zegt:

  Beste Frank,ik ben 54jaar en wil en probeer al bijna gans mijn leven controlerend alles te doen,maar soms is dit niet houdbaar en moet ik alles loslaten en zonder te denken leven en alles doen,maar dan heb ik het gevoel dat ik gefaald heb,soms wil ik echt wel nadenken over dingen die moeten gedaan worden,maar als ik dag in dag uit constant alles controlerend doe voel ik me mentaal echt uitgeput.Nu heb ik sinds enkele weken alles losgelaten en voel me mentaal goed,maar heb constant het gevoel dat ik weer die controle moet terug nemen om zinvol te leven,is dit zo beste Frank? Alvast heel veel dank! Angel

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Angel,

   Je schrijft:
   “als ik dag in dag uit constant alles controlerend doe voel ik me mentaal echt uitgeput.”

   Dat kan ik me voorstellen, over veel dingen hebben we nu eenmaal geen controle en dat toch proberen te controleren kost (te) veel energie.

   Dus wat is de oplossing?
   Loslaten…

   Maar… dan vind je dat je hebt gefaald en daar (in dat gevoel te hebben gefaald) zit de reden dat je de controle moeilijk los kunt/kon laten.

   Je verstand denkt dat het faalt als het de controle loslaat.
   Maar je gevoel kan pas ontspannen als de controle wat wordt losgelaten.

   Dus laat de controle los en kijk anders naar falen.
   De volgende artikelen helpen je daarbij:

   https://www.newstart.nl/blog/controle-loslaten-hoe-doe-je-dat/
   https://www.newstart.nl/blog/falen-bestaat-niet/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 14. M___e
  M___e zegt:

  Ik laat mijn verstand altijd de overhand nemen, terwijl mijn hart totaal iets anders wil. Mijn hart volgen heeft ook al veel pijn opgeleverd.
  En dan jaren laten heb ik nog steeds die gevoelens die als een boomerang terugkeren en me elke dag opnieuw van mijn pad af brengen. En toch heb ik niet het doorzettingsvermogen om iets te veranderen. Ergens is er die angst voor verandering, voor alles achter te laten.
  ik heb enorm veel spijt en inderdaad iemand anders nam de keuze voor mij en nu zit ik hier.. opgekropte gevoelens, angst om er iets aan te doen en dilemma’s elke dag. Mijn leven moet verder en gaat verder, ik ga maar mee met de stroom terwijl die ik eigenlijk wil tegenzwemmen.
  ik probeer altijd iedereen gelukkig te houden, maar inderdaad je kan niet iedereen gelukkig houden want ik vergeet altijd mezelf.

  Al dit besef is, al jaren. Maar ergens heb ik een fout begaan en zie ik dit als “carma”. Nog zo’n boomerang die terugkeert. Geluk heb ik soms nog eens in kleine dingen, maar echt gelukkig ben ik niet meer. Meer en meer leg ik me erbij neer en dan ineens besef ik dat en ben ik nog meer ongelukkig. Maar ik wordt ook ouder. wil ook kinderen. wil niet meer herbeginnen. En daar is mijn verstand weer.

  Ik hoop ooit het lef te hebben om mijn leven in handen te nemen en mijn hart te volgen.
  Enkel ik kan mezelf helpen ..

  Beantwoorden
 15. Sita
  Sita zegt:

  Haay
  Ik heb vaak een keuze probleem ik vergelijk veel dingen en slaap er een nachtje over vaak
  Ook als zo iets wat je niet moet doen er over slapen meestal is je eerst beslissing het beste
  Daarna word je van alle kanten bestookt met voor of nadelen
  Waardoor je er hoofd pijn van krijgt
  Ik heb de ultieme keuze probleem
  Word er zwaar deprie van maar de tips die ik hier weer gelezen heb voel ik me weer wat beter
  Ben transgender man naar vrouw
  Ben er al jaren in me hoofd bezig en loop ook al een ruime tijd als vrouw overstraat
  Bijna elk jaar word ik gek
  Of ik er nog wel of niet mee door moet gaan
  Lazeren op me gelaat gaat tergend langzaam
  Hormonen slaan nog niet echt aan op me borst groei
  Premies zijn voor een wajonger erg hoog maar goed ik rook niet
  En heb me auto weg gedaan
  Dus hou me hoofd boven water nog
  Vrouwen kleding is duur en alles er om heen
  Ik kies er voor om een jaar of 2 er mee door te gaan en als het me te veel word
  Ga ik weer als man leven
  Of daar tussen in

  Heb er al tijd een alarm in me hoofd ofzo die af gaat
  Bij het kiezen om er mee te stoppen
  Wil dat niet ondanks alle dingen

  Wil een vrouw zijn
  En ben lesbies

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Sita,

   Of je nu man, vrouw, hetero, lesbisch of transgender bent,
   los van wat anderen van je verwachten, los van een ideaalbeeld, los van vergelijkingen:
   wees ten alle tijden jezelf :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 16. Rachel
  Rachel zegt:

  Beste Frank,

  Wow!
  ik zal je eerlijk zeggen; ik zit nu op mijn werk jouw blogs en die van de andere te lezen en de tranen staan in mijn ogen.
  Al een tijdje twijfel ik of ik er goed aan heb gedaan van baan te wisselen in dezelfde branche en door de blogs wordt mijn gevoel bevestigd! Nee dus .. Nu alleen nog even uitvogelen wat ik dan wel wil gaan doen ;-) Maar ik vermoed dat het totaal iets anders zal worden.

  Dank !

  Groetjes Rachel

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.