Deze inzichten helpen je makkelijker een keuze te maken. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad. Volledige controle is een illusie. Je krijgt meer spijt van de dingen die je niet doet, dan van de dingen die je wel doet. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Dit zijn alle 7 inzichten:

1. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur.

Ons verstand maakt dingen nodeloos complex. Hoe langer we nadenken, hoe meer problemen er naar boven komen en hoe meer stress we ervaren. Toen ik vijftien jaar geleden van carrière wilde wisselen, dacht ik: “Wat als het fout gaat? Kan ik dit wel? Gooi ik niet weg wat ik al heb opgebouwd?” Ik raakte verward. Maar mijn gevoel was heel sterk en zuiver: “Ik wil iets ander doen!”

Wat zegt je gevoel? Wat wil je nu werkelijk? Wees moedig en kies daarvoor! Je gevoel heeft het zelden bij het verkeerde eind.

2. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad.

Soms kies je voor de gemakkelijkste weg. Ik hoop voor je dat die weg je brengt wat je verlangt. Besef wel dat alles wat je nu niet oplost, terugkomt in je leven. Misschien in dezelfde situatie, misschien in een nieuwe. Misschien in dezelfde baan of relatie, misschien in een nieuwe. Eén ding is zeker: alles wat je nu oplost, is geen uitdaging meer in de toekomst!

Vlucht niet weg voor een uitdaging, maar ga deze aan. Als je je uitdaging hebt overwonnen, wordt deze automatisch een nieuwe vaardigheid.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

3. Volledige controle is een illusie.

Keuzes zijn lastig, want we willen de zekerheid dat we de juiste keuze maken. En aangezien daar geen garantie voor is, blijven we twijfelen. Laat de illusie los dat je alles kunt controleren. Als je de toekomst wist, dan was je nu een staatslot aan het invullen, nietwaar? Er is geen garantie dat we het juiste kiezen. Er is maar één garantie: Je kunt niet meer doen, dan te kiezen voor wat je nu wilt. Dat is alles, dat is voldoende…

Je hoeft niet alles te weten. Je hoeft alleen te kiezen voor wat je nu wilt. Die wetenschap is de beste garantie dat je de juiste keuze maakt.

4. Je krijgt meestal spijt van de dingen die je niet doet.

Vaak kiezen we voor zekerheid. Dan weten we in elk geval wat we kunnen verwachten. Dan worden we niet teleurgesteld. Helaas komt die teleurstelling wel vaak achteraf. Want we krijgen de meeste spijt van wat we niet hebben gedaan – en wèl wilden doen. Zoals iemand ooit zei: “Als ik moet kiezen tussen twee dingen, dan kies ik voor wat ik nog niet eerder heb gedaan.”

Kiezen voor iets nieuws geeft zelfvertrouwen, energie en persoonlijke groei. Het is de belofte van het nieuwe, niet de bekendheid met het oude, dat de meeste inspiratie geeft.

5. Als je geen keuze maakt, maak je de keuze van een ander.

Niet kiezen is ook een keuze. Soms is het goed niet te kiezen, als je meer informatie nodig hebt of ervaring op wilt doen. Maar maak uiteindelijk wèl een keuze! Als je geen keuze maakt, dan wordt er op den duur voor jou gekozen. Want de acties van anderen beïnvloeden automatisch ook jouw situatie. Het is vaak beter om je eigen plan te volgen, dan te wachten op het plan van iemand anders.

Beter actief kiezen dan reactief gedwongen worden te kiezen. Beter vooruit bewegen, dan achteraf te reageren.

6. Perfectie verlamt, actie inspireert.

Geen enkel doel bereik je in één keer. Nou ja, tenzij het je doel is op de bank te blijven liggen. Al het andere heeft tijd nodig. De grootste vijand van elk doel is de drang naar perfectie. Perfectie is onhaalbaar – en onhaalbaar maakt ontevreden. Neem gewoon de eerste stap, je andere voet volgt vanzelf.

Een goed resultaat is beter dan een perfect doel. Een praktische actie is meer waard dan een volmaakte visie. Een kleine ervaring is belangrijker dan een omvangrijke theorie. Waar kies jij voor?

7. Je kunt niet iedereen tevreden houden.

Iedereen in je omgeving heeft wel een mening over wat je moet doen. Het is goed om mensen om advies te vragen, maar jij bent de expert van je eigen leven. Je kunt de belangrijke beslissingen niet aan anderen overlaten, noch kun je iedereen tevreden houden. Verandering heeft moed nodig en de hoogste vorm van moed is te kiezen voor wat je gelukkig maakt.

Anderen teleurstellen is niet fijn, maar jezelf teleurstellen is nog minder fijn. Als je altijd ja zegt tegen anderen, zeg je uiteindelijk nee tegen jezelf.

Tot slot.

Ik hoop dat deze inzichten je helpen de juiste keuze te maken.
Laten we afsluiten met een mooie uitspraak uit ‘Alice in Wonderland’:

Alice kwam bij een kruispunt aan. “Welke weg moet ik kiezen?”, vroeg ze.
“Waar wil je naar toe gaan?”, antwoordde de Cheshire kat.
“Ik weet het niet”, zei Alice.
De kat antwoordde: “Dan maakt het ook niet uit welke weg je kiest.”


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt