7 Inzichten die je helpen de juiste keuze te maken

Deze inzichten helpen je makkelijker een keuze te maken. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad. Volledige controle is een illusie. Je krijgt meer spijt van de dingen die je niet doet, dan van de dingen die je wel doet. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Dit zijn alle 7 inzichten:

1. Je verstand heeft duizend bezwaren, je gevoel slechts één voorkeur.

Ons verstand maakt dingen nodeloos complex. Hoe langer we nadenken, hoe meer problemen er naar boven komen en hoe meer stress we ervaren. Toen ik vijftien jaar geleden van carrière wilde wisselen, dacht ik: “Wat als het fout gaat? Kan ik dit wel? Gooi ik niet weg wat ik al heb opgebouwd?” Ik raakte verward. Maar mijn gevoel was heel sterk en zuiver: “Ik wil iets ander doen!”

Wat zegt je gevoel? Wat wil je nu werkelijk? Wees moedig en kies daarvoor! Je gevoel heeft het zelden bij het verkeerde eind.

2. Wat je niet oplost, komt altijd weer op je pad.

Soms kies je voor de gemakkelijkste weg. Ik hoop voor je dat die weg je brengt wat je verlangt. Besef wel dat alles wat je nu niet oplost, terugkomt in je leven. Misschien in dezelfde situatie, misschien in een nieuwe. Misschien in dezelfde baan of relatie, misschien in een nieuwe. Eén ding is zeker: alles wat je nu oplost, is geen uitdaging meer in de toekomst!

Vlucht niet weg voor een uitdaging, maar ga deze aan. Als je je uitdaging hebt overwonnen, wordt deze automatisch een nieuwe vaardigheid.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

3. Volledige controle is een illusie.

Keuzes zijn lastig, want we willen de zekerheid dat we de juiste keuze maken. En aangezien daar geen garantie voor is, blijven we twijfelen. Laat de illusie los dat je alles kunt controleren. Als je de toekomst wist, dan was je nu een staatslot aan het invullen, nietwaar? Er is geen garantie dat we het juiste kiezen. Er is maar één garantie: Je kunt niet meer doen, dan te kiezen voor wat je nu wilt. Dat is alles, dat is voldoende…

Je hoeft niet alles te weten. Je hoeft alleen te kiezen voor wat je nu wilt. Die wetenschap is de beste garantie dat je de juiste keuze maakt.

4. Je krijgt meestal spijt van de dingen die je niet doet.

Vaak kiezen we voor zekerheid. Dan weten we in elk geval wat we kunnen verwachten. Dan worden we niet teleurgesteld. Helaas komt die teleurstelling wel vaak achteraf. Want we krijgen de meeste spijt van wat we niet hebben gedaan – en wèl wilden doen. Zoals iemand ooit zei: “Als ik moet kiezen tussen twee dingen, dan kies ik voor wat ik nog niet eerder heb gedaan.”

Kiezen voor iets nieuws geeft zelfvertrouwen, energie en persoonlijke groei. Het is de belofte van het nieuwe, niet de bekendheid met het oude, dat de meeste inspiratie geeft.

5. Als je geen keuze maakt, maak je de keuze van een ander.

Niet kiezen is ook een keuze. Soms is het goed niet te kiezen, als je meer informatie nodig hebt of ervaring op wilt doen. Maar maak uiteindelijk wèl een keuze! Als je geen keuze maakt, dan wordt er op den duur voor jou gekozen. Want de acties van anderen beïnvloeden automatisch ook jouw situatie. Het is vaak beter om je eigen plan te volgen, dan te wachten op het plan van iemand anders.

Beter actief kiezen dan reactief gedwongen worden te kiezen. Beter vooruit bewegen, dan achteraf te reageren.

6. Perfectie verlamt, actie inspireert.

Geen enkel doel bereik je in één keer. Nou ja, tenzij het je doel is op de bank te blijven liggen. Al het andere heeft tijd nodig. De grootste vijand van elk doel is de drang naar perfectie. Perfectie is onhaalbaar – en onhaalbaar maakt ontevreden. Neem gewoon de eerste stap, je andere voet volgt vanzelf.

Een goed resultaat is beter dan een perfect doel. Een praktische actie is meer waard dan een volmaakte visie. Een kleine ervaring is belangrijker dan een omvangrijke theorie. Waar kies jij voor?

7. Je kunt niet iedereen tevreden houden.

Iedereen in je omgeving heeft wel een mening over wat je moet doen. Het is goed om mensen om advies te vragen, maar jij bent de expert van je eigen leven. Je kunt de belangrijke beslissingen niet aan anderen overlaten, noch kun je iedereen tevreden houden. Verandering heeft moed nodig en de hoogste vorm van moed is te kiezen voor wat je gelukkig maakt.

Anderen teleurstellen is niet fijn, maar jezelf teleurstellen is nog minder fijn. Als je altijd ja zegt tegen anderen, zeg je uiteindelijk nee tegen jezelf.

Tot slot.

Ik hoop dat deze inzichten je helpen de juiste keuze te maken.
Laten we afsluiten met een mooie uitspraak uit ‘Alice in Wonderland’:

Alice kwam bij een kruispunt aan. “Welke weg moet ik kiezen?”, vroeg ze.
“Waar wil je naar toe gaan?”, antwoordde de Cheshire kat.
“Ik weet het niet”, zei Alice.
De kat antwoordde: “Dan maakt het ook niet uit welke weg je kiest.”


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Moet je visualiseren of actie ondernemen?

3 Dingen die je nooit tegen jezelf moet zeggen!

Meer motivatie en inspiratie – 7 dagelijkse tips

 • Ik laat mijn verstand altijd de overhand nemen, terwijl mijn hart totaal iets anders wil. Mijn hart volgen heeft ook al veel pijn opgeleverd.
  En dan jaren laten heb ik nog steeds die gevoelens die als een boomerang terugkeren en me elke dag opnieuw van mijn pad af brengen. En toch heb ik niet het doorzettingsvermogen om iets te veranderen. Ergens is er die angst voor verandering, voor alles achter te laten.
  ik heb enorm veel spijt en inderdaad iemand anders nam de keuze voor mij en nu zit ik hier.. opgekropte gevoelens, angst om er iets aan te doen en dilemma’s elke dag. Mijn leven moet verder en gaat verder, ik ga maar mee met de stroom terwijl die ik eigenlijk wil tegenzwemmen.
  ik probeer altijd iedereen gelukkig te houden, maar inderdaad je kan niet iedereen gelukkig houden want ik vergeet altijd mezelf.

  Al dit besef is, al jaren. Maar ergens heb ik een fout begaan en zie ik dit als “carma”. Nog zo’n boomerang die terugkeert. Geluk heb ik soms nog eens in kleine dingen, maar echt gelukkig ben ik niet meer. Meer en meer leg ik me erbij neer en dan ineens besef ik dat en ben ik nog meer ongelukkig. Maar ik wordt ook ouder. wil ook kinderen. wil niet meer herbeginnen. En daar is mijn verstand weer.

  Ik hoop ooit het lef te hebben om mijn leven in handen te nemen en mijn hart te volgen.
  Enkel ik kan mezelf helpen ..

 • Haay
  Ik heb vaak een keuze probleem ik vergelijk veel dingen en slaap er een nachtje over vaak
  Ook als zo iets wat je niet moet doen er over slapen meestal is je eerst beslissing het beste
  Daarna word je van alle kanten bestookt met voor of nadelen
  Waardoor je er hoofd pijn van krijgt
  Ik heb de ultieme keuze probleem
  Word er zwaar deprie van maar de tips die ik hier weer gelezen heb voel ik me weer wat beter
  Ben transgender man naar vrouw
  Ben er al jaren in me hoofd bezig en loop ook al een ruime tijd als vrouw overstraat
  Bijna elk jaar word ik gek
  Of ik er nog wel of niet mee door moet gaan
  Lazeren op me gelaat gaat tergend langzaam
  Hormonen slaan nog niet echt aan op me borst groei
  Premies zijn voor een wajonger erg hoog maar goed ik rook niet
  En heb me auto weg gedaan
  Dus hou me hoofd boven water nog
  Vrouwen kleding is duur en alles er om heen
  Ik kies er voor om een jaar of 2 er mee door te gaan en als het me te veel word
  Ga ik weer als man leven
  Of daar tussen in

  Heb er al tijd een alarm in me hoofd ofzo die af gaat
  Bij het kiezen om er mee te stoppen
  Wil dat niet ondanks alle dingen

  Wil een vrouw zijn
  En ben lesbies

  • Beste Sita,

   Of je nu man, vrouw, hetero, lesbisch of transgender bent,
   los van wat anderen van je verwachten, los van een ideaalbeeld, los van vergelijkingen:
   wees ten alle tijden jezelf :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Rachel schreef:

  Beste Frank,

  Wow!
  ik zal je eerlijk zeggen; ik zit nu op mijn werk jouw blogs en die van de andere te lezen en de tranen staan in mijn ogen.
  Al een tijdje twijfel ik of ik er goed aan heb gedaan van baan te wisselen in dezelfde branche en door de blogs wordt mijn gevoel bevestigd! Nee dus .. Nu alleen nog even uitvogelen wat ik dan wel wil gaan doen ;-) Maar ik vermoed dat het totaal iets anders zal worden.

  Dank !

  Groetjes Rachel

  • Beste Rachel,

   Graag gedaan :)

   Het is misschien een beetje confronterend om erachter te komen dat je nu doet wat je niet wilt, maar tegelijkertijd is het ook de eerste stap naar een baan die wèl – of nog beter – bij je past.

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/in-je-passie-ligt-je-kracht/

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >