Ben je bang voor verandering? Voor mislukking, relaties, presenteren, armoede, alleen zijn, een andere baan? Welkom bij de club! Iedereen heeft angsten. Er is niemand zonder angst. Maar niet iedereen gaat er op dezelfde wijze mee om. In dit artikel wil ik je anders laten aankijken tegen de dingen waar je bang voor bent.

Angst hoort bij het leven.

Een leven zonder angst is bijna niet mogelijk. Alleen de mensen die al hun angsten hebben overwonnen – en dat zijn er heel weinig – hebben geen angst meer.

We maken vaak de fout om te denken dat we eerst zonder angst moeten zijn, voordat het leven dat we wensen begint. Eerst moeten we meer zelfvertrouwen hebben en dan gaan we van baan veranderen. Eerst moeten we leren alleen te zijn, voordat we een relatie kunnen verbreken. Eerst moeten we meer ervaring opdoen, voordat we iets nieuws gaan proberen.

We wachten op het juiste moment om dingen te veranderen. Maar de waarheid is, dat dat moment nooit komt. We wachten op meer vertrouwen voordat we iets nieuws proberen, maar de waarheid is dat dat vertrouwen pas komt nadat we dat hebben geprobeerd.

Wat je wilt horen is dat je angst weggaat en dat je daarna de sprong kunt wagen.
Maar angst gaat nooit weg. Er is alleen geen angst als je nooit wat doet.

Alleen door angst te overwinnen kun je groeien.

Groei is alleen mogelijk door je angsten te overwinnen. Kijk maar eens naar je leven. Waren de moment van groei juist niet de momenten van een crisis? Moest je niet eerst jezelf of je situatie overwinnen voordat je als mens groeide?

Ben je ooit echt gegroeid door alles bij het oude te laten? Nee toch? Waren je moeilijkste momenten tegelijkertijd ook niet je grootste triomfen? Echte groei is alleen mogelijk door weerstand te overwinnen.

Een tropische plant overleeft de Nederlandse winter niet, omdat hij niet gewend is aan kou en wind. Maar de Nederlandse bomen zijn dit wel. Ze zijn gewend aan de weerstand van het klimaat. En dus groeien ze, terwijl de tropische plant verkommert. Angst is weerstand, niets meer.

Wat is de boodschap van angst?

Angst is een mogelijkheid tot groei. Probeer dit in te zien. Angst laat je weten dat je de kans hebt om te groeien door met de situatie om te gaan. Door ervan te leren en er daardoor sterker van te worden.

Je angst voor verandering zegt je: “Je voelt je niet sterk genoeg hiervoor.”
Maar het zegt je ook: “Als je mij overwint, bereik je wat je wilt.”


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

De kern van angst.

Eigenlijk ben je hiervoor bang: Je zou het niet ‘overleven’ als het mislukt. Als je uitkomst waar je bang voor bent, werkelijkheid wordt. Dat is de kern van elke angst.

Er zijn twee gedachten die je hierbij kunnen helpen:

  1. Wie zegt dat het mislukt? Is dat een wetenschappelijk feit of een aanname? Is het misschien een gebrek aan vertrouwen in je eigen vermogen?
  2. Wie zegt dat je het niet aankunt als iets mislukt? Wie zegt dat je dan geen oplossing vindt? Dat je niet een andere, misschien wel betere, weg inslaat?

Natuurlijk vindt niemand het leuk om iets te veranderen wat vervolgens niet lukt.
Of iets te ondergaan wat je niet wilt. Van de andere kant: vaak zijn die zogenaamde mislukkingen eigenlijk een succes.

Hoe kun je succes hebben zonder mislukking? Hoe kun je leren fietsen zonder ooit te vallen? Leren zwemmen zonder ooit kopje onder te gaan? Leren koken zonder ooit eens een maaltijd te verprutsen? Dat is niet mogelijk, toch?

Angst overwinnen door meer zelfvertrouwen.

Als je leert vertrouwen te ontwikkelen in jezelf en inziet dat je altijd wel een oplossing vind, hoe moeilijk te situatie ook lijkt te zijn, is er geen reden meer om bang te zijn.

Als jij gelooft in je kracht om elke situatie op te lossen, waar is de angst dan nog?
Angst verdwijnt wanneer je vertrouwen hebt.
En de belangrijkste vorm van vertrouwen is zelfvertrouwen.

Is dat de kern van je angst? Een gebrek aan zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen krijg je door jezelf de moeite waard te vinden en vertrouwen te ontwikkelen in je vaardigheden en je eigen beslissingen.

Doe wat je niet durft.

Laat angst je niet verlammen, maar zet door! Alleen door jezelf te confronteren en de uitdaging aan te gaan, vermindert je angst. Angst vermindert nooit door niets te doen. Daar wordt hij alleen maar sterker door.

Je hoeft niet in één keer in het diepe te springen. Ga eerst pootjebaden, dat wil zeggen: begin met iets kleins waar je een beetje bang voor bent. Doe vervolgens nog iets kleins en nog iets kleins. Zo wen je geleidelijk aan de nieuwe situatie en overwin je angst op een natuurlijke manier.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt