Ben je bang voor verandering? Voor mislukking, relaties, presenteren, armoede, alleen zijn, een andere baan? Welkom bij de club! Iedereen heeft angsten. Er is niemand zonder angst. Maar niet iedereen gaat er op dezelfde wijze mee om. In dit artikel wil ik je anders laten aankijken tegen de dingen waar je bang voor bent.

Angst hoort bij het leven.

Een leven zonder angst is bijna niet mogelijk. Alleen de mensen die al hun angsten hebben overwonnen – en dat zijn er heel weinig – hebben geen angst meer.

We maken vaak de fout om te denken dat we eerst zonder angst moeten zijn, voordat het leven dat we wensen begint. Eerst moeten we meer zelfvertrouwen hebben en dan gaan we van baan veranderen. Eerst moeten we leren alleen te zijn, voordat we een relatie kunnen verbreken. Eerst moeten we meer ervaring opdoen, voordat we iets nieuws gaan proberen.

We wachten op het juiste moment om dingen te veranderen. Maar de waarheid is, dat dat moment nooit komt. We wachten op meer vertrouwen voordat we iets nieuws proberen, maar de waarheid is dat dat vertrouwen pas komt nadat we dat hebben geprobeerd.

Wat je wilt horen is dat je angst weggaat en dat je daarna de sprong kunt wagen.
Maar angst gaat nooit weg. Er is alleen geen angst als je nooit wat doet.

Alleen door angst te overwinnen kun je groeien.

Groei is alleen mogelijk door je angsten te overwinnen. Kijk maar eens naar je leven. Waren de moment van groei juist niet de momenten van een crisis? Moest je niet eerst jezelf of je situatie overwinnen voordat je als mens groeide?

Ben je ooit echt gegroeid door alles bij het oude te laten? Nee toch? Waren je moeilijkste momenten tegelijkertijd ook niet je grootste triomfen? Echte groei is alleen mogelijk door weerstand te overwinnen.

Een tropische plant overleeft de Nederlandse winter niet, omdat hij niet gewend is aan kou en wind. Maar de Nederlandse bomen zijn dit wel. Ze zijn gewend aan de weerstand van het klimaat. En dus groeien ze, terwijl de tropische plant verkommert. Angst is weerstand, niets meer.

Wat is de boodschap van angst?

Angst is een mogelijkheid tot groei. Probeer dit in te zien. Angst laat je weten dat je de kans hebt om te groeien door met de situatie om te gaan. Door ervan te leren en er daardoor sterker van te worden.

Je angst voor verandering zegt je: “Je voelt je niet sterk genoeg hiervoor.”
Maar het zegt je ook: “Als je mij overwint, bereik je wat je wilt.”

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

De kern van angst.

Eigenlijk ben je hiervoor bang: Je zou het niet ‘overleven’ als het mislukt. Als je uitkomst waar je bang voor bent, werkelijkheid wordt. Dat is de kern van elke angst.

Er zijn twee gedachten die je hierbij kunnen helpen:

 1. Wie zegt dat het mislukt? Is dat een wetenschappelijk feit of een aanname? Is het misschien een gebrek aan vertrouwen in je eigen vermogen?
 2. Wie zegt dat je het niet aankunt als iets mislukt? Wie zegt dat je dan geen oplossing vindt? Dat je niet een andere, misschien wel betere, weg inslaat?

Natuurlijk vindt niemand het leuk om iets te veranderen wat vervolgens niet lukt.
Of iets te ondergaan wat je niet wilt. Van de andere kant: vaak zijn die zogenaamde mislukkingen eigenlijk een succes.

Hoe kun je succes hebben zonder mislukking? Hoe kun je leren fietsen zonder ooit te vallen? Leren zwemmen zonder ooit kopje onder te gaan? Leren koken zonder ooit eens een maaltijd te verprutsen? Dat is niet mogelijk, toch?

Angst overwinnen door meer zelfvertrouwen.

Als je leert vertrouwen te ontwikkelen in jezelf en inziet dat je altijd wel een oplossing vind, hoe moeilijk te situatie ook lijkt te zijn, is er geen reden meer om bang te zijn.

Als jij gelooft in je kracht om elke situatie op te lossen, waar is de angst dan nog?
Angst verdwijnt wanneer je vertrouwen hebt.
En de belangrijkste vorm van vertrouwen is zelfvertrouwen.

Is dat de kern van je angst? Een gebrek aan zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen krijg je door jezelf de moeite waard te vinden en vertrouwen te ontwikkelen in je vaardigheden en je eigen beslissingen.

Doe wat je niet durft.

Laat angst je niet verlammen, maar zet door! Alleen door jezelf te confronteren en de uitdaging aan te gaan, vermindert je angst. Angst vermindert nooit door niets te doen. Daar wordt hij alleen maar sterker door.

Je hoeft niet in één keer in het diepe te springen. Ga eerst pootjebaden, dat wil zeggen: begin met iets kleins waar je een beetje bang voor bent. Doe vervolgens nog iets kleins en nog iets kleins. Zo wen je geleidelijk aan de nieuwe situatie en overwin je angst op een natuurlijke manier.


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

3 antwoorden
 1. ebru
  ebru zegt:

  Ik ging me laatste tijd flink verdiepen in mn emoties vooral omdat ik met zelfontwikkeling bezig. Laatste tijd gebeuren heel veel dingen in mn leven wat spannend eng beangstigend zijn. Ik ging letten op mn gevoelens en merkte op dat constant mn hart in mn keel zit. Dat ik idd bang ben onbeschrijvelijk voor wat precies. Ik denk bang dat ik faal. Bang dat onrechtvaardigheid wint. Ik wilde weten wat angst nou precies betekent en of het goed of niet goed was en wat ik ermee moest. Het verhaal hierboven is wat ik hoopte. Het bevestigd dat ik goed opweg ben naar groei. En dat alles wat nu in mn leven gebeurt me helpt om te groeien en vooruitgang te boeken. Angst leidt me dus de weg en zodra ik elk angstig situatie overwin kom ik steeds dichterbij mn grootheid. Dank je wel voor dit inzicht

  mvg Ebru

  Beantwoorden
 2. Cis
  Cis zegt:

  Als ik in een crisis beland ga ik enorm twijfelen aan mezelf, eigenlijk aan mijn hele leven wat ik bereikt heb en wat ik allemaal heb laten liggen uit angst voor verandering.
  Dan besefte ik ook hoeveel dingen ik in het leven uit angst uit de weg ben gegaan. En dat ik altijd heel minderwaardig over mezelf gedacht heb, precies zoals ik opgevoed ben ‘Je bent niks waard met jou komt het nooit goed’. Pas toen ik dat besefte dat alles wat ik negatief aan mezelf vond aangepraat was door onzekere mensen die hun stress op mij afreageerde, verdween die chaos in mijn hoofd. En niet in je slechte jeugd blijven hangen in zelfmedelijden.
  Nu weet ik ook dat wat je denkt zo sterk van invloed is hoe je je voelt, en dan stel ik mezelf de keus als je je rot wil voelen moet je vooral gaan piekeren en zorgen maken over dingen waar je geen controle over hebt, en als je je goed wilt voelen wees dan tevreden met wat je hebt en voed je geest met gezonde gedachten.
  Het is nooit te laat om je manier van denken over jezelf en anderen te veranderen.

  Beantwoorden
 3. meisje
  meisje zegt:

  Diep in de nacht overdenk ik mijn leven (so far 27) realiseer me dat ik uit mijn comfortabele zone moet stappen om verder te komen.. op zich heb ik alles, een fantastische vent, en sinds kort een prachtige dochter. Maar ik realiseer me dat ik meer kan dan ik nu doe. Zoveel als mijn vriend en dochter mijn leven verrijken, belemmeren ze mij ook in mijn vrijheid. Ik ben gebonden nu, vooral financieel, het werk wat ik nu doe is leuk, maar ik kan meer en ik wil meer. Wanneer is het weer mijn tijd moet ik er op wachten, genieten van alles wat ik nu heb? wachten op mijn tijd, of komt je tijd pas weer als je ‘m pakt.. voor de volle 100 %.. Zoals in tijd en prioriteit….
  Being in my very comfy zone
  live the life you love, love the life you live..

  mamy girl

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.