Soms moet je voor jezelf kiezen. Maar de vraag is: Wanneer moet je voor jezelf kiezen? En hoe weet je vantevoren of die keuze goed uitpakt?

Wat je uitdaging ook is op dit moment, ik durf er veel onder te verwedden dat je huidige probleem voor een groot deel opgelost kan worden door trouw te blijven aan jezelf. Door jezelf te blijven en te kiezen voor jezelf.

Kiezen voor jezelf lost niet alleen de meeste problemen op, het voorkomt ook de meeste problemen!

Wat betekent kiezen voor jezelf?

Het klinkt misschien wat vaag: ‘trouw blijven aan jezelf, kiezen voor jezelf of dicht bij jezelf blijven’. Wat wordt daar precies mee bedoeld?

1. Het betekent jezelf accepteren zoals je bent en niet proberen een andere keuze te maken dan die het beste bij jou past.

2. Het betekent niet een fundamenteel andere persoonlijkheid willen zijn of kiezen voor wat een ander van jou verwacht.

3. Trouw blijven aan jezelf houdt in dat je kiest voor wat jou gelukkig maakt en wat het beste aanvoelt voor jou als persoon.

4. Kiezen voor jezelf zorgt ervoor dat je jouw eigen behoeften en voorkeuren volgt en die niet laat afhangen van anderen.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Wat gebeurt er als je niet trouw bent aan jezelf?

Als je niet luistert naar je eigen behoeften en voorkeuren, dan kies je dus voor wat je omgeving bepaalt. Je volgt dan wat andere mensen verwachten, wat de maatschappij, je familie, vrienden, buren of werkgever denkt dat voor jou het beste is.

Zie je in dat je omgeving dat helemaal niet kan bepalen. Dat alleen jij weet wat het beste voor je is?

Kun je inzien dat het ook geen zin heeft om aan je eigen behoeften voorbij te gaan in de hoop daarmee een ander tevreden te stellen?

Je zult daar altijd spijt van krijgen omdat die keuze op de lange termijn nooit echt goed voelt.

Betekent dit dat je geen rekening meer hoeft te houden met anderen?

Natuurlijk niet. Het houdt niet in dat je naar niemand hoeft te luisteren of egoïstisch moet zijn. Het betekent niet dat je keuzes andere mensen hoeven te kwetsen of te schaden.

Soms moet je voor jezelf kiezen, omdat tegen jezelf kiezen niemand helpt…

Het gaat niet om egoïsme. Echt niet.

Het gaat om een gezonde dosis zelfrespect en een sterk zelfvertrouwen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, maar je kunt wel tevreden zijn met je eigen keuzes. En als de mensen in je omgeving oprecht met je begaan zijn, zullen ze daar respect voor hebben.

Hebben ze dat niet, dan hoeft je ook geen rekening te houden met hun voorkeuren, want hun voorkeur is niet in jouw belang. Hun voorkeur staat misschien wel haaks op wat je zelf wilt. Wat heeft het voor zin voor iets te kiezen dat je niet wilt?

Er valt niets te winnen door jezelf te verliezen.

Lees die zin nog eens, want dat is de kern van kiezen voor jezelf.

Laten we – voor de lol – eens kijken wat trouw zijn aan jezelf betekent voor de verschillende gebieden in je leven:

Kiezen voor jezelf in je werk.

Niet voor jezelf kiezen betekent dat je werk doet dat je eigenlijk niet gelukkig maakt.

Misschien heb je hiervoor gekozen omdat je denkt dat je omgeving (je ouders, je huidige werkgever) dit verwacht. Misschien denk je dat dit het enige werk is waar je een inkomen mee kunt verdienen. Het is zeker niet je droombaan.

Maar werk is te belangrijk om compromissen in te sluiten. Wanneer moet je voor jezelf kiezen in je werk? Eén keer in je carrière? Natuurlijk niet. Je hele loopbaan is één grote keuze voor jezelf, voor wat jij zelf leuk vindt.

De gemiddelde mens werk zo’n 40 jaar en dat is veel te lang om bezig te zijn met iets dat je niet inspireert.

Soms zie je mensen bij wie de levensvreugde is uitgedoofd doordat ze jarenlang geestdodend of ongeïnspireerd werk hebben gedaan. Er is geen inspiratie meer, geen enthousiasme. Het licht is misschien nog wel aan, maar er is niemand meer thuis.

Leer van hun voorbeelden en voorkom dat je zelf in die val stapt.

Kies voor het werk dat je van nature ligt. Dat je inspireert en energie geeft. Dat je acht uur per dag kunt doen zonder er genoeg van te krijgen.

Als je je energie vanaf nu gebruikt om je talenten en je passies in te zetten zul je daar nooit spijt van krijgen.

Spijt krijg je alleen van de keuzes die je niet hebt gemaakt.

Ook deze zin is de moeite waard om nog een keer te lezen. Je krijgt spijt van de keren dat je niet voor jezelf kiest. Je krijgt een stuk minder spijt van de keren dat je wel voor jezelf kiest. Kun je dat inzien?

Voor jezelf kiezen en een schuldgevoel gaan vaak samen. Daarom kieze we meestal niet voor onzelf.

Maar niet voor jezelf kiezen en een gevoel van spijt gaan ook vaak samen!

Kiezen voor jezelf in je relaties.

Jezelf niet trouw blijven in je relatie zorgt ervoor dat je op lange termijn een relatie krijgt die je niet meer wilt. Immers, niet trouw blijven aan jezelf betekent dat je je schikt in wat de ander wilt.

Natuurlijk is elke relatie gebouwd op compromissen.

Maar een goede relatie is er één waarin het compromis dicht bij de voorkeur van beide personen ligt. Anders heeft de één het naar zijn of haar zin en de ander helemaal niet. Dit geldt ook voor zakelijke of vriendschappelijke relaties.

Probeer jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Waarom zou je?

Bovendien komt ieders ware aard en persoonlijkheid na verloop van tijd toch wel boven water. Probeer rekening te houden met de ander, maar laat ook duidelijk jouw voorkeuren blijken.

Als je trouw blijft aan jezelf geef je daarmee het signaal aan de ander dat jullie allebei even belangrijk zijn.

Een goede relatie is tussen twee mensen die allebei zichzelf kunnen zijn, in de nabijheid van de ander.

Als je niet jezelf kunt zijn, met wie heeft de andere dan een relatie? Als je niet jezelf kunt zijn, dan moet je kiezen voor jezelf. Niet soms kiezen voor jezelf, maar indit geval altijd kiezen voor jezelf!

Consequenties voor je innerlijke rust.

Als je niet voor jezelf kiest, kies je dus voor het plan van een ander.

Doe je dat regelmatig dan komt er een punt dat je jezelf voorbijloopt. Dan volg je het plan van een ander. Dan moet je op een gegeven moment wel drastische maatregelen nemen, omdat je nooit kunt leven volgens andermans plan. Het is toch jouw leven?

Dit is het punt waarop veel mensen, ogenschijnlijk plotseling, hun relatie verbreken, hun baan opzeggen, met vriendschappen stoppen of, in het ergste geval, richting een burn-out gaan.

Kies voor jezelf – en probeer allereerst te kijken wat jij van een situatie verwacht. Daarna kun je kijken of dit voor anderen ook acceptabel is.

Uiteindelijk is het doel van ieder mens gelukkig te zijn en dit kun je alleen zijn door te kiezen voor wat jou gelukkig maakt.

Door dicht bij jezelf te blijven verkrijg je innerlijke kalmte doordat je kiest voor wat het beste voelt.

Je hoeft nooit meer spijt te krijgen van die keuze of het na verloop van tijd proberen ongedaan te maken.

Het is immers al de beste keuze voor jou…


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


En jij, kies jij voor jezelf?
Vind je dat moeilijk of gaat het je gemakkelijk af?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

23 antwoorden
 1. Fatima
  Fatima zegt:

  Ja, ik kan uit ervaring zeggen dat bovenstaande klopt! Ik heb lang met het concept in mijn hoofd gelopen zonder te weten wat ik er praktisch mee kon. Maar gelukkig biedt het leven vanzelf de resultaten van niet dicht bij mijn gevoel blijven :) Een wonder vind ik nog steeds dat voor mezelf kiezen het mij makkelijker maakt om anderen te respecteren in hun keuzes. Het werkt dus twee kanten op. Waar ik vroeger teleurgesteld werd als een ander voor zichzelf koos (ik kies toch ook voor jou en waarom jij niet voor mij?) begrijp ik nu hoe belangrijk deze basishouding is voor gezonde relaties met mensen,werk/geld etc.

  Het is een soort gelukskompas dat mij zachtjes stuurt in de richting waarin ik het gelukkigst ben. De richting van gewoon mezelf zijn.

  Beantwoorden
 2. Lilian
  Lilian zegt:

  Frank, wat een verhelderend artikel. Vanuit mijn opvoeding heb ik juist altijd meegekregen dat je goed moet nadenken voordat je iets doet want ‘wat denkt de familie, buren en vul zo maar aan….’ er niet van. Ik merk dat dat heel diep geworteld zit. Dit geeft een heel andere kijk.

  Beantwoorden
 3. stella
  stella zegt:

  ik vind het verrekte moeilijk om voor mezelf te kiezen. als je niet geleerd hebt te luisteren naar je eigen behoefte en als kind altijd al angstig was. voelen wat mijn behoefftes zijn en vooral vertrouwen hebbenin eigen kunnen. ik zet me af om me vooral erg te bewijzen en eigenlijk heb ik daat een grote hekel aan. mijn hart te openen en te kiezen voor wat mijn hart me ingeeft is erg moeilijk. er is wel vaak een sstemmmetje dat zegt: naar buiten! maar over de drempel stappen en ook durven doen is eeen tweede. ik sta dan vaak met trillende benen in huis en buitenshuis houd ik me sterk. eer schijnveiligheid. zo van de vrouw kan alles. mijn eigen impuls voelen en voelen wat ikwil is erg lastig voor mij. hoe doen anderen dat? ik blok mezelf maar weeet niet goed waarom. ik zou willen schreeuwen en roepen maar voelme steeds weer geremd. leven in schijn veiligheid en mezelf opsluiten in huis is ook geen optie. af en toe voel ik een steuntje in de rug.

  Beantwoorden
 4. Frank
  Frank zegt:

  Beste Fatima en Lilian,
  Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen :)

  Beste Stella,

  Misschien dat anderen lezers hun ervaringen kunnen delen.

  Als je erachter komt wat je blokkeert, dan pas kun je dit oplossen.
  Dit is te belangrijk om zo door te laten gaan.

  Een goed begin is het volgen van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen, want zelfvertrouwen is altijd de basis voor een beter gevoel.

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 5. Melissa
  Melissa zegt:

  Dicht bij jezelf blijven, dat spreekt me erg aan. Ik noem dat altijd levelen met jezelf. En dat houdt in dat in een relatie soms geen compromis mogelijk is, omdat de klik er niet meer is. Dan pak je dit soms op een ander niveau wel weer op, is mijn ervaring, en dan moet je ook accepteren dat een stuk geborgenheid eventjes geen reality meer voor je is. Dit wilde ik graag even delen.

  Groetjes,
  Melissa

  Beantwoorden
 6. M.
  M. zegt:

  Hallo Frank,
  Dankzij dit artikel ben ik gaan inzien dat kiezen voor jezelf écht belangrijk is en dat het je geluk kan geven of je kan belemmeren in geluk en succes. Ik ben (meer) voor mezelf gaan kiezen en voel me er veel beter door!
  Dankjewel! M.

  Beantwoorden
 7. Dennis
  Dennis zegt:

  Ik ben hier al een tijdje mee bekend maar helaas te laat.

  na veel te lang het mijn partner naar de zin te willen maken sta ik er nu na 16 jaar alleen voor,weg vrouw van mijn leven,3 jonge kinderen slachtoffer,geen thuis meer.

  Maar de materie van bij jezelf blijven klopt als een bus,ik ben toch gelukkig en de grootste vriend van mijzelf en kan de situatie accepteren,dat had niemand en ik als laatste verwacht.

  bij jezelf leren zijn of blijven zal iedereen van jongs af aan moeten leren,zag alles er een stuk beter uit

  Beantwoorden
 8. Karien
  Karien zegt:

  (ik kies toch ook voor jou en waarom jij niet voor mij?)

  Bovenstaande is zo enorm herkenbaar !! Het afgelopen halfjaar heb ik door mijn werk veel meer eigenwaarde gekregen, juist doordat ik datgene deed waarbij ik mij goed voel, dus voor mijzelf koos. Het fijne is dat mensen dan ook echt tevreden zijn.

  Gister heb ik zelf de stap genomen om van mijn vriend af te gaan die een alcoholprobleem heeft. Aangezien ik er een kei in ben om de pijn en het verdriet van de ander over te nemen voelde ik dit ook heel duidelijk. Toch zie ik het niet zitten om jaren aan zo’n “vriend” vast te zitten. Kiezen voor mijzelf is dus ook kiezen voor mijn eigen geluk. Fijn dat dit bevestigd wordt !!

  Beantwoorden
  • J
   J zegt:

   Echt goed van je.

   Zo’n vriend gaat je niet verder helpen. Heb ik ook meegemaakt.
   Sterker nog, de grenzen zijn voor mijzelf een stuk duidelijker geworden!

   Succes verder

   Beantwoorden
 9. Sofie
  Sofie zegt:

  Helemaal mee eens, maar ook erg moeilijk, vooral als je anders is geleerd en jezelf altijd maar hebt moeten aanpassen. Volgens mijn moeder is het juist geweldig om jezelf altijd weg te cijferen en in dienst te zetten van een ander en te doen wat “hoort”, want dan ben je een dienstbaar en sociaal persoon. Maar wat als de ander daar niet op zit te wachten? Bovendien gaan mensen dan over je heen lopen, omdat jezelf altijd de ondergeschikte rol aanneemt. Ik heb lang mezelf aangepast met alle gevolgen van dien en waardering kreeg er ook niet voor.

  Ja, het is waar, blijf dicht bij jezelf. Ik ben nu mezelf weer aan het uitvinden, want om dicht bij jezelf te blijven, moet je eerst wel weten wie je bent. Het lijkt alsof ik een tweede leven ben begonnen. Daarnaast heb ik nieuwe talenten en krachten bij mezelf ontdekt . Ik heb enorm veel inzichten op gedaan, maar wil graag nog verder groeien. Ik ben mezelf tegengekomen, en ik ben mooier dan ik dacht.

  Beantwoorden
  • Faruk
   Faruk zegt:

   DAG Sofie

   Fijn te horen dat jij het leveren veel tegemoet gaat. Heel leuk voor je. En is ook heel mooi dat jij je enthousiastme mee deelt want ik krijg de moed van.

   Kun jij mij vertellen hoe jij aan de gaang gegaan.? Wat doe jij je nu anders dan vroeger?

   Gr.
   FARUK

   Beantwoorden
 10. Jesse
  Jesse zegt:

  Ik kreeg van mijn coach ook het advies om voor mezelf te gaan kiezen, ik hoor het al geruime tijd, toch blijf ik het moeilijk vinden, ik heb ook geleerd meer voor anderen te leven dan voor mezelf, ik kijk altijd eerst wat anderen willen, ik wil iedereen gelukkig maken. Alleen vaak werkt dat toch niet, ik kies er dan voor zo gefixeerd op een persoon te zijn dat ik in ieder geval die persoon gelukkig kan maken alleen kan ik hierdoor ook moeilijk met mensen omgaan, want ik voel me altijd schuldig omdat ik denk dat mensen mij vervelend vinden.

  Ik ben hier al heel lang voor in therapie, het is hardnekkig, ik heb ook moeite met vertrouwen, moeite met gevoel, pieker veel als vlucht voor nare gevoelens, weglopen en vermijden van zaken zijn me niet vreemd.

  Wilde gewoon even mn verhaal kwijt, ik heb al hulp alleen frustreert t me dat t allemaal zo moeizaam gaat en weet ik niet wat ik nou verkeerd doe waardoor dingen niet veranderen, of wel veranderen maar steeds nog niet genoeg.

  Beantwoorden
  • J
   J zegt:

   Herkenbaar, maar wil die ander dat voor jou ook?

   Jij hebt ook zo t recht als uniek wezen om gelukkig te zijn!!!!

   De tips van frank hier omschrijven dat al.

   Heb jij mensen al zoveel kwaad gedaan dat jij niet gelukkig mag zijn? Vast niet!

   En daarom, kies voor jezelf, iemand die niet voor jou wil gaan, hoef jij ook niet voor weg te kwijnen!

   Take care!

   Beantwoorden
 11. J
  J zegt:

  Spijtig zijn veel mensen opgevoed door zichzelf weg te cijferen.
  Hier nog 1.
  En de dreiging; wat zullen de mensen wel niet van je denken als je niet gehoorzaamt? Ook in godsdienstelijk opzicht.
  Door mijn oma en tante extreem geestelijk gemanipuleerd.
  Dit resulteerde in gedrag dat zich uitte in extreme kapsels, piercings, tattoos en veel vriendjes. Mezelf afzetten, grenzen zoeken en nooit weten wat nu goed was en wanneer t goed was, laat staan weten wat ik zelf wou; daar ik voor alles wel op m’n sodemieter kreeg en met m’n 15e al bij n psychiater liep. Die kon er nx mee (geen stoornis bespeuren) dus stampte me vol pillen, waar ik stapelgek van werd. Belande bij verkeerde mensen, drugs, verkrachting, nog erger toegesproken door oma en tante (laatste ging ook tegen mijn wil mijn lichaam onderzoeken) en ik kreeg angststoornissen. Nog meer pillen. Verkeerd huwelijk. Agressie, misbruik, mishandelijk, opnames, zelfmoord,sexrelaties, drugs, weer zelfmoord enz. Totdat verkeerde medicijnen van psychiater tot een bijna fatale trombose in mijn hoofd leiden.
  Hoe ver kan t eigenlijk gaan bij een beginsel in je jeugd?
  Ik gun t iedereen zo om ontspannen, gerespecteerd, beschermd, gewaardeerd, enz op te groeien; zodat je met een gezonde basis de wereld in kan!

  Goed verhaal Frank! Had ik t zo maar mogen meemaken!

  Beantwoorden
 12. johannes
  johannes zegt:

  Het is wel leuk en aardig problemen stapelen zich op bij sommige kun je niks aan doen,heb je niet in de hand helaas.Zie maar hoe je eruit komt,ik weet het niet.Ben nu al dik 3 jaar depressief.Ik weet me geen raad,nu voel ik me onschendbaar het boeit me allemaal niks ongeacht hoe het verloopt.En daar sta je dan ALLEEN

  Beantwoorden
 13. Frank
  Frank zegt:

  Voor jezelf kiezen kan inderdaad leiden tot een eenzaam gevoel.

  Als je voor de ander kiest zoek je vaak een veilige positie op, je scheld jezelf kwijt en laat je leiden door een ander. Als je voor jezelf kiest dan lijkt het alsof je er alleen voor staat. Kom je er niet uit zoek dan steun. Mensen om je heen of professionals kunnen je helpen de juiste richting op te gaan.

  Ik bewandel ook die lange weg, want ik heb simpelweg nooit geleerd om voor mezelf te kiezen. Daarmee is ook mijn zelfvertrouwen gedaald. Nu moet ik opnieuw ontdekken wat ik überhaupt wil.

  Pleasen
  Niet voor jezelf kiezen resulteerde in mijn geval in het tevreden houden van anderen in mijn omgeving, een duidelijk voorbeeld is dat je dan geen ‘nee’ durft te zeggen en alles doen wat de ander van je verlangd. Wat zal de ander dan wel niet van je denken, is de ander dan teleurgesteld? Door dit gedrag hoop je op bevestiging van liefde, aandacht of een schouderklopje.

  Conclusie, pleasen houd je nooit vol. Er word een enorme hoeveelheid inspanning gevraagd en de genoegdoening is minimaal en kort (soms helemaal niet). Er is geen balans in wat er van je gevraagd wordt en wat een reële verwachting is.

  Vind je het moeilijk om NEE te zeggen? Stel dan je antwoord uit als iemand wat aan je vraagt en geef als antwoord dat je er nog even over na wilt denken. Ga dan bij jezelf te raden of je dit wel echt wilt of niet.

  Hak de knoop door!
  Blijf niet te lang piekeren over een beslissing, het is beter om de verkeerde keuze te maken dan helemaal geen keuze te maken. En daarbij komt dat verkeerde keuzes uiteindelijk geen invloed hebben op je geluksgevoel. Zie daarvoor dit filmpje van Dan Gilbert: http://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy?language=nl

  Beantwoorden
 14. Melatti
  Melatti zegt:

  Beste Frank,

  Hoe ga je om met chronische pijn, ik heb last van migraine eigenlijk constante hoofdpijn. Ik heb alle trajecten doorlopen die je maar jan verzinnen van artsen, psychologen tot accupentuur tot hypnotherapie, etc.
  Nu heb ik los gelaten dat dit er eenmaal is en dat ik geen hulp meer zoek in de zorg. Alleen slik ik elke dag pijnstillers tegen de hoofdpijn anders kom ik de dag niet door. Verstandelijk weet ik dat het nu een verslaving is maar de hoofdpijn is killing. Aan de buitenwereld laat ik het niet zien en ben altijd vrolijk en doe veel dingen en heb veel mensen om me heen zodat ik niet stil sta aan mijn hoofdpijn. Maar einde dag of in rust krijgt de hoofdpijn toch de overhand. Hoe kan ik trouw aan mezelf zijn met chronische pijn en zodat ik me niet verlies? want eigenlijk doe ik een masker plus pijnstillers op de dag door te komen, ik geef muziekles aan veel mensen en dan vergeet ik mijn pijn maar als ik zonder mensen ben dan komt de pijn.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Melatti,

   Dat is een vraag die ik eigenlijk nauwelijks kan beantwoorden, want chronische hoofdpijn (en andere lichamelijke klachten) is/zijn inderdaad het domein is van artsen en andere hulpverleners en niet mijn expertise.
   Dus hier kan ik geen advies in geven.

   Bedoel je met ‘hoe kan ik trouw zijn aan mezelf?’ dat je liever anderen het wilt laten weten als je pijn hebt, in plaats van een masker op te zetten?
   Wel, ik vermoed dat in dat geval een overtuiging je tegenhoudt. Bijvoorbeeld:

   1. Als ik laat zien dat ik pijn heb, dan kom ik zwak over.
   2. Als ik laat zien dat ik pijn heb, dan vinden ze me niet meer aardig/vrolijk/leuk.

   Onderzoek wat voor overtuiging je tegenhoudt om gewoon jezelf te zijn, met al je leuke kanten, maar ook als je je niet zo goed voelt.
   En vraag jezelf vervolgens: “Waarom denk ik dit? Klopt dit wel? Is die overtuiging wel de waarheid? Kan ik er ook op een andere manier naar kijken?”

   Trouw zijn aan jezelf en een masker dragen: dat gaat niet samen. Dus vraag jezelf af waarom je dat masker niet zou kunnen laten vallen…

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 15. Julia
  Julia zegt:

  Dit artikel heeft mij (vijf jaar later) enorm geholpen! Na een meningsverschil met mijn schoonfamilie, wilde ik weer toegeven omdat ik aan mijzelf twijfelde en niet moeilijk wil zijn/doen. Maar dat toegeven is juist een eigenschap wat mij nooit goed heeft gedaan (of anderen in sommige gevallen). Dankzij dit artikel heb ik met een goed gevoel een duidelijke ‘nee’ kunnen geven (nog wel met teveel uitleg helaas) en zie nu in dat er gewoon geen respect is. Want ik heb nooit problemen met de familie als ik toegeef en het met iedereen eens ben. Dat maakt het een stuk makkelijker voor mij om dingen uiteindelijk los te laten.. Ontzettend bedankt!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Julia,

   Heel fijn dat te horen en heel graag gedaan :)

   Inderdaad, niemand heeft problemen met je als je alleen maar doet wat zij willen…
   Loslaten wie je niet accepteert zoals je bent, is een mooi signaal dat je jezelf wèl zo accepteert :)
   Dus goed te horen dat je je grenzen hebt aangegeven!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 16. M.a.
  M.a. zegt:

  ik ben de jongste uit het gezin en sterk gericht op harmonie.net als in een groep wolven hier zijn het degene die voor de welpen zorgen.een ieder probeert mijn äuto”te besturen En dien ik volgens hun regels te leven en te schikken.Zij hebben geen behoefte aan harmonie ze hebben geen behoefte aan een volwaardige relatie een op gelijke hoogte.Zij weten dat ik moet veranderen en hoe maar dit zijn niet de thema’s waar ik nu mee bezig ben.Het betreft mijn moeder broer zus exman.en ik zorg voor drie dochters.Vandaag was ik bij mijn exman en deed naar zijn zin iets te veel slagroom op mijn koffie.Omdat ik me nu niet hielt aan zijn dieetkennis en ik overgewichtig ben door alle stress.Vandaag voelde ik hierdoor de weg eruit.Vroeg hem of hij ook zo met anderen omgingHet antwoord was nee.Ik moest veranderen als een ouder tegen een kind.Ze helemaal zien zoals ze zijn zonder te willen overbruggen zonder te willen dat ze je goed zien.Zonder te willen dat zij veranderen.Ze kunnen niet vrij laten, vertrouwen op iemand zijn proces.I

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste M.a.

   Het klopt helemaal – we kunnen anderen niet veranderen en dat moeten we misschien ook helemaal niet willen. Net zoals we niet willen dat anderen ons veranderen. We kunnen ze accepteren zoals ze zijn – of niet. En iemand die ons niet accepteert zoals we zijn, wel, daar hebben we geen echte relatie mee. Ze hebben hooguit een relatie met hun ideaalbeeld van wie we zouden moeten zijn – niet met wie we werkelijk zijn :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 17. Pieter
  Pieter zegt:

  Kiezen (voor mijzelf ) vind ik ook erg lastig. Anderen zullen je verleiden, uitdagen, onder druk zetten.
  Maar ik zelf ben ook lastig omdat ik aan de ene kant wel van gezelligheid houd, met anderen te zijn maar ook veel behoefte heb aan tijd voor mijzelf. Voorbeeld: een groep mensen willen op reis en ze vragen mij of ik mee kan en wil. Als ik kies om mee te gaan dan mis ik mijn eigen tijd, kies ik voor mijn eigen tijd dan blijf ik alleen achter en zal ik mijzelf afvragen of ik niet toch beter was mee gegaan. ???

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.