Kiezen voor jezelf voorkomt de meeste problemen

Soms moet je voor jezelf kiezen. Maar de vraag is: Wanneer moet je voor jezelf kiezen? En hoe weet je vantevoren of die keuze goed uitpakt?

Wat je uitdaging ook is op dit moment, ik durf er veel onder te verwedden dat je huidige probleem voor een groot deel opgelost kan worden door trouw te blijven aan jezelf. Door jezelf te blijven en te kiezen voor jezelf.

Kiezen voor jezelf lost niet alleen de meeste problemen op, het voorkomt ook de meeste problemen!

Wat betekent kiezen voor jezelf?

Het klinkt misschien wat vaag: ‘trouw blijven aan jezelf, kiezen voor jezelf of dicht bij jezelf blijven’. Wat wordt daar precies mee bedoeld?

1. Het betekent jezelf accepteren zoals je bent en niet proberen een andere keuze te maken dan die het beste bij jou past.

2. Het betekent niet een fundamenteel andere persoonlijkheid willen zijn of kiezen voor wat een ander van jou verwacht.

3. Trouw blijven aan jezelf houdt in dat je kiest voor wat jou gelukkig maakt en wat het beste aanvoelt voor jou als persoon.

4. Kiezen voor jezelf zorgt ervoor dat je jouw eigen behoeften en voorkeuren volgt en die niet laat afhangen van anderen.

Alleen dit geeft je zelfvertrouwen. Alle andere wegen leiden naar onzekerheid. Dus waar kies je voor?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Wat gebeurt er als je niet trouw bent aan jezelf?

Als je niet luistert naar je eigen behoeften en voorkeuren, dan kies je dus voor wat je omgeving bepaalt. Je volgt dan wat andere mensen verwachten, wat de maatschappij, je familie, vrienden, buren of werkgever denkt dat voor jou het beste is.

Zie je in dat je omgeving dat helemaal niet kan bepalen. Dat alleen jij weet wat het beste voor je is?

Kun je inzien dat het ook geen zin heeft om aan je eigen behoeften voorbij te gaan in de hoop daarmee een ander tevreden te stellen?

Je zult daar altijd spijt van krijgen omdat die keuze op de lange termijn nooit echt goed voelt.

Waarom is kiezen voor jezelf moeilijk? Omdat je denkt dat je daarmee anderen benadeeld. Maar hoe kun je een ander supporten als je zelf niet goed in je vel zit? Dcht bij jezelf blijven is altijd de beste weg. Door jezelf weg te cijferen, kun je niets veranderen.

Betekent dit dat je geen rekening meer hoeft te houden met anderen?

Natuurlijk niet. Het houdt niet in dat je naar niemand hoeft te luisteren of egoïstisch moet zijn. Het betekent niet dat je keuzes andere mensen hoeven te kwetsen of te schaden.

Soms moet je voor jezelf kiezen, omdat tegen jezelf kiezen niemand helpt…

Het gaat niet om egoïsme. Echt niet.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.

Het gaat om een gezonde dosis zelfrespect en een sterk zelfvertrouwen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, maar je kunt wel tevreden zijn met je eigen keuzes. En als de mensen in je omgeving oprecht met je begaan zijn, zullen ze daar respect voor hebben.

Hebben ze dat niet, dan hoeft je ook geen rekening te houden met hun voorkeuren, want hun voorkeur is niet in jouw belang. Hun voorkeur staat misschien wel haaks op wat je zelf wilt. Wat heeft het voor zin voor iets te kiezen dat je niet wilt?

Er valt niets te winnen door jezelf te verliezen.

Lees die zin nog eens, want dat is de kern van kiezen voor jezelf.

Laten we – voor de lol – eens kijken wat trouw zijn aan jezelf betekent voor de verschillende gebieden in je leven:

Kiezen voor jezelf in je werk.

Niet voor jezelf kiezen betekent dat je werk doet dat je eigenlijk niet gelukkig maakt.

Misschien heb je hiervoor gekozen omdat je denkt dat je omgeving (je ouders, je huidige werkgever) dit verwacht. Misschien denk je dat dit het enige werk is waar je een inkomen mee kunt verdienen. Het is zeker niet je droombaan.

Maar werk is te belangrijk om compromissen in te sluiten. Wanneer moet je voor jezelf kiezen in je werk? Eén keer in je carrière? Natuurlijk niet. Je hele loopbaan is één grote keuze voor jezelf, voor wat jij zelf leuk vindt.

De gemiddelde mens werk zo’n 40 jaar en dat is veel te lang om bezig te zijn met iets dat je niet inspireert.

Soms zie je mensen bij wie de levensvreugde is uitgedoofd doordat ze jarenlang geestdodend of ongeïnspireerd werk hebben gedaan. Er is geen inspiratie meer, geen enthousiasme. Het licht is misschien nog wel aan, maar er is niemand meer thuis.

Leer van hun voorbeelden en voorkom dat je zelf in die val stapt.

Kiezen in je baan voor werk dat je gelukkig maakt.

Kies voor het werk dat je van nature ligt. Dat je inspireert en energie geeft. Dat je acht uur per dag kunt doen zonder er genoeg van te krijgen.

Als je je energie vanaf nu gebruikt om je talenten en je passies in te zetten zul je daar nooit spijt van krijgen.

Spijt krijg je alleen van de keuzes die je niet hebt gemaakt.

Ook deze zin is de moeite waard om nog een keer te lezen. Je krijgt spijt van de keren dat je niet voor jezelf kiest. Je krijgt een stuk minder spijt van de keren dat je wel voor jezelf kiest. Kun je dat inzien?

Voor jezelf kiezen en een schuldgevoel gaan vaak samen. Daarom kieze we meestal niet voor onzelf.

Maar niet voor jezelf kiezen en een gevoel van spijt gaan ook vaak samen!

Kiezen voor jezelf in een relatie.

Jezelf niet trouw blijven in je relatie zorgt ervoor dat je op lange termijn een relatie krijgt die je niet meer wilt. Immers, niet trouw blijven aan jezelf betekent dat je je schikt in wat de ander wilt.

Natuurlijk is elke relatie gebouwd op compromissen.

Maar een goede relatie is er één waarin het compromis dicht bij de voorkeur van beide personen ligt. Anders heeft de één het naar zijn of haar zin en de ander helemaal niet. Dit geldt ook voor zakelijke of vriendschappelijke relaties.

Probeer jezelf niet anders voor te doen dan je bent.

Waarom zou je?

Bovendien komt ieders ware aard en persoonlijkheid na verloop van tijd toch wel boven water. Probeer rekening te houden met de ander, maar laat ook duidelijk jouw voorkeuren blijken.

Als je trouw blijft aan jezelf geef je daarmee het signaal aan de ander dat jullie allebei even belangrijk zijn.

Een goede relatie is tussen twee mensen die allebei zichzelf kunnen zijn, in de nabijheid van de ander.

Als je niet jezelf kunt zijn, met wie heeft de andere dan een relatie? Als je niet jezelf kunt zijn, dan moet je kiezen voor jezelf. Niet soms kiezen voor jezelf, maar indit geval altijd kiezen voor jezelf!

Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel

1 – Dus moet je kiezen voor jezelf of je gezin?

2 – Moet je voor jezelf kiezen als moeder?

3 – Moet je de relatie verbreken en voor jezelf kiezen?

Hoe kun je kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel?

Besef dat je niemand kunt ondersteunen als je zelf op één been staat. Het probleem is niet dat je voor jezelf kiest, het probleem is het… schuldgevoel.

Voel je niet schuldig als je doet wat je gelukkig maakt. Als je je hart volgt. Je hebt maar een leven, verspil het niet met schuldgevoel. Iedereen heeft recht op geluk, ook jij.

Consequenties voor je innerlijke rust.

Als je niet voor jezelf kiest, kies je dus voor het plan van een ander.

Doe je dat regelmatig dan komt er een punt dat je jezelf voorbijloopt. Dan volg je het plan van een ander. Dan moet je op een gegeven moment wel drastische maatregelen nemen, omdat je nooit kunt leven volgens andermans plan. Het is toch jouw leven?

Dit is het punt waarop veel mensen, ogenschijnlijk plotseling, hun relatie verbreken, hun baan opzeggen, met vriendschappen stoppen of, in het ergste geval, richting een burn-out gaan.

Kiezen voor jezelf – ga uit van jezelf.

Kies voor jezelf – en probeer allereerst te kijken wat jij van een situatie verwacht. Daarna kun je kijken of dit voor anderen ook acceptabel is.

Uiteindelijk is het doel van ieder mens gelukkig te zijn en dit kun je alleen zijn door te kiezen voor wat jou gelukkig maakt.

Door dicht bij jezelf te blijven verkrijg je innerlijke kalmte doordat je kiest voor wat het beste voelt.

Je hoeft nooit meer spijt te krijgen van die keuze of het na verloop van tijd proberen ongedaan te maken.

Het is immers al de beste keuze voor jou…

Bestaat er een cursus kiezen voor jezelf?

Jazeker, je kunt deze zelfs online volgen. Kiezen voor jezelf doe je alleen als je voldoende zelfvertrouwen en zelfwaardering hebt. Anders ga je nooit kiezen voor jezelf. Dus zelfwaardering is het eerste dat je moet leren. Dan gaat kiezen voor jezelf eigenlijk automatisch.

Deze online training gaat je leren om jezelf meer te waarderen en zo te kiezen voor jezelf.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

En jij, kies jij voor jezelf?
Vind je dat moeilijk of gaat het je gemakkelijk af?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Verbeter je zelfbeeld in 3 stappen

Jij bent sterker dan je uitdaging

Waardeer jezelf – maar hoe doe je dat?

 • ik ben de jongste uit het gezin en sterk gericht op harmonie.net als in een groep wolven hier zijn het degene die voor de welpen zorgen.een ieder probeert mijn äuto”te besturen En dien ik volgens hun regels te leven en te schikken.Zij hebben geen behoefte aan harmonie ze hebben geen behoefte aan een volwaardige relatie een op gelijke hoogte.Zij weten dat ik moet veranderen en hoe maar dit zijn niet de thema’s waar ik nu mee bezig ben.Het betreft mijn moeder broer zus exman.en ik zorg voor drie dochters.Vandaag was ik bij mijn exman en deed naar zijn zin iets te veel slagroom op mijn koffie.Omdat ik me nu niet hielt aan zijn dieetkennis en ik overgewichtig ben door alle stress.Vandaag voelde ik hierdoor de weg eruit.Vroeg hem of hij ook zo met anderen omgingHet antwoord was nee.Ik moest veranderen als een ouder tegen een kind.Ze helemaal zien zoals ze zijn zonder te willen overbruggen zonder te willen dat ze je goed zien.Zonder te willen dat zij veranderen.Ze kunnen niet vrij laten, vertrouwen op iemand zijn proces.I

  • Beste M.a.

   Het klopt helemaal – we kunnen anderen niet veranderen en dat moeten we misschien ook helemaal niet willen. Net zoals we niet willen dat anderen ons veranderen. We kunnen ze accepteren zoals ze zijn – of niet. En iemand die ons niet accepteert zoals we zijn, wel, daar hebben we geen echte relatie mee. Ze hebben hooguit een relatie met hun ideaalbeeld van wie we zouden moeten zijn – niet met wie we werkelijk zijn :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Pieter schreef:

  Kiezen (voor mijzelf ) vind ik ook erg lastig. Anderen zullen je verleiden, uitdagen, onder druk zetten.
  Maar ik zelf ben ook lastig omdat ik aan de ene kant wel van gezelligheid houd, met anderen te zijn maar ook veel behoefte heb aan tijd voor mijzelf. Voorbeeld: een groep mensen willen op reis en ze vragen mij of ik mee kan en wil. Als ik kies om mee te gaan dan mis ik mijn eigen tijd, kies ik voor mijn eigen tijd dan blijf ik alleen achter en zal ik mijzelf afvragen of ik niet toch beter was mee gegaan. ???

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >