Meer zelfvertrouwen krijg je als meer vertrouwt op je gevoel. Als jezelf goed genoeg vindt en stopt met piekeren, verandert alles. Dan vind je de kracht in jezelf terug. Mensen zitten zichzelf vaak in de weg. Het is niet hun omgeving die hen tegenhoud, maar hun eigen gedachten. Gedachten over wat ze waard zijn, wat ze willen en waar ze bang voor zijn. Hoe verander je dat?

Wat is de innerlijke strijd?
Waarom ondervinden sommige mensen uitdaging na uitdaging? Dit is mijn ervaring: Mensen zitten voornamelijk zichzelf in de weg. Ze missen het geloof in zichzelf, hebben te veel zelfkritiek en piekeren tot ze een ons wegen. Ze voeren voornamelijk een gevecht met zichzelf. Dat veroorzaakt spanning en onzekerheid. Om dit op te lossen, moeten we eerst bepalen welke strijd je voert.

Innerlijke strijd nummer 1: Verstand versus gevoel.
Je twijfelt tussen A en B. A is de keuze van je gevoel. Het vertelt je wat je echt wilt, wat goed voelt, en wat je inspireert. B is de keuze van het verstand. Het vertelt je wat anderen zouden doen, wat logisch is en wat zekerheid biedt. Iedereen twijfelt tussen verstand en gevoel.

Dit is het probleem: Je wilt iets, maar je hebt angst daarvoor te kiezen. Dat is het werkelijke dillemma, nietwaar? Je weet wel wat je het liefste zou willen, dat hoef ik je echt niet te vertellen. Maar je ziet alleen maar beren op de weg. Het verstand komt met praktische bezwaren en twijfels. Dus angst houd je tegen. Angst voor de verkeerde keuze, angst voor de gevolgen.

Vraag jezelf: “Wat zou ik doen als ik wist dat het goed zou aflopen?” Die vraag gaat uit van je gevoel. Het voorkomt dat je verstand je gevoel blokkeert. Het antwoord op deze vraag is wat je werkelijk wilt. Nu je dat weet, moet je uit je comfortzone stappen, want het kost moed te doen wat je werkelijk wilt. Hier is een tip: doe regelmatig iets waar je (een beetje) bang voor bent. Dat is een overwinning op jezelf. Het stopt de innerlijke strijd en geef je nieuwe energie.

Innerlijke strijd nummer 2:  Ik doe het niet goed.
De basis van een blijvend zelfvertrouwen is het gevoel de moeite waard te zijn. Niemand kan het dit geven als je het mist – en niemand kan het je afpakken als je het bezit. “Ik doe het niet goed”, is de kern van zelfkritiek. Zelfkritiek is jezelf met een hamer slaan en je afvragen waarom dat niet goed voelt. Niemand is er ooit van opgeknapt en iedereen krijgt er hoofdpijn van.

“Of je denkt dat je het kunt, of niet kunt – je hebt gelijk”, zei Henry Ford. ‘Ik kan het niet’ is een zelfvervullende voorspelling. Weet je wat enorm zou helpen om je meer zelfvertrouwen te geven? Gewoon radicaal stoppen met elke vorm van zelfkritiek. Als je dat lukt, dan is er eindelijk ruimte voor een goed gevoel over jezelf. Wat een opluchting!

Je doet het wèl goed. Je kunt het wèl. Anderen zijn niet beter! Al die beperkende gedachten over jezelf zijn niets meer dan zelfbedachte illusies. Besef je hoe moeilijk het is je goed te voelen als je denkt dat anderen beter zijn? Als je vindt dat je het nooit goed genoeg doet? Er is niemand in de buitenwereld die je tegenhoudt je goed te voelen over jezelf. Alleen jij nog…

Innerlijke strijd nummer 3: Ik moet me zorgen maken.
“Ik moet hierover piekeren, want anders los ik het niet op. Ik moet mijn toekomst plannen, want anders gaat het fout.” Maar het enige dat je inplant, is hoofdpijn. Begrijp me niet verkeerd: constructief denken of actie nemen, is prima. Maar veel mensen kiezen voor piekeren en dat is echt iets anders.

Als piekeren problemen zou oplossen, dan had niemand meer problemen. Waarom moet je je zorgen maken? Omdat anderen dat ook doen? Piekeren zorgt maar voor één ding: meer om over te piekeren. Het is als een bureaucratie die zichzelf in stand houdt. (Wist je dat een bureaucratie elk jaar 7% meer mensen nodig heeft voor hetzelfde werk?) Piekeren stopt niet, tenzij jij het stopt!

Van strijd naar kracht.
Stop die innerlijke strijd. De kern van zorgen is dat je bang bent dat er iets gebeurt dat je niet aankunt. Leer te vertrouwen op jezelf en uit te gaan van het goede. Wat gebeurt, dat zie je dan wel, maar wat er ook gebeurt: je kunt het aan. Zo ga je van innerlijke strijd naar een innerlijke kracht!

Wil je meer zelfvertrouwen? Bestel dan de volgende e-cursus:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training | Online Coaching

7 antwoorden
 1. Anita
  Anita zegt:

  Je slaat de spijker op z`n kop 🙂 wederom een eyeopener haha.
  En heel herkenbaar ……… voel me beter als ik loslaat en stop met piekeren , lukt niet altijd maar ben op de goede weg 🙂

  Bedankt voor je mooie tekst

  Lieve groetjes,
  Anita

  Beantwoorden
 2. Elfya
  Elfya zegt:

  Vanaf nu altijd : “Wat zou ik doen als ik wist dat dit goed zou aflopen ? ” Het antwoord komt dan trouwens meteen, je krijgt niet eens de kans om na te denken 🙂

  Dank je wel hiervoor Frank !

  Groetjes
  jelleke

  Beantwoorden
 3. Martijn
  Martijn zegt:

  Hallo Frank,

  Inderdaad, de spijker op z’n kop! Zo herkenbaar wat je schrijft. Angst en twijfels zijn de twee die voortdurend roet in het eten gooit. Ik begin het al aardig in te zien waarom ik vaak in strijd ben met mezelf. Jouw
  artikelen zijn een goede aanvulling en bevestiging om deze strijd met mezelf om te zetten in een persoonlijk succes waarin ik leer en durf te vertrouwen op mijn gevoel.

  Groetjes Martijn

  Beantwoorden
 4. anoniem
  anoniem zegt:

  ja, en ja, en zo is het ook.
  Heb al een paar keer hier op deze site pagina gelezen, en hoe simpeler het er nu alwéér op aankomt het is het begin van een nieuw begin.
  Leuk dat ik het even heb kunnen lezen.

  Beantwoorden
 5. jip
  jip zegt:

  Hallo,

  Ik heb bindingsangst en daardoor ben ik liever vrijgezel dan dat ik een relatie heb door alle angsten die het met zich meebrengt. Op de vraag wat zou je doen als het goed afloopt krijg je dus het antwoord dat je liever vrijgezel bent en wacht op de ware maar dit is heel dubbel als je bindingsangst heb. Snap je mijn twee strijd ?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Jip,

   Niemand verplicht je om een relatie te hebben, maar ik denk dat je met bindingsangst jezelf vooral blokkeert.

   Dus wat je wil ligt achter waar je bang voor bent. Dat is de tweestrijd die veel mensen ervaren.
   Bindingsangst is een effectieve manier om nooit verlaten te worden.

   Om die bindingsangst te onderzoeken kun je het volgende artikel lezen:
   https://www.newstart.nl/blog/wees-niet-bang-voor-verlatingsangst/

   Maar in mijn ervaring zit bindingsangst meestal dieper (dan een artikel)
   en heb je hiervoor meer aan persoonlijke coaching.

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.