Wees niet bang om raar of anders te zijn

Er is altijd wel iemand die het ‘raar’ vindt wat jij doet. Maar als je dáár rekening mee moet houden, doe je alleen nog maar wat anderen willen – en dat is pas ècht raar! We zijn zo bang om raar gevonden te worden, dan we te vaak doen wat ‘normaal’ is. Maar wat als dat niet bij je past? Wat als je gewoon jezelf wilt zijn? Doe maar gewoon een beetje raar – dat is normaal!

Ik geef toe, ik ben een beetje raar.

Niet dat ik anders of beter ben dan de gemiddelde mens, maar ik heb wèl mijn eigenaardigheden: Ik gooi altijd glazen om als ik enthousiast praat. Ik weiger om in een rij te staan. Ik doe gezondheidsoefeningen in openbare parken. Ik houd niet van feestjes maar wel van mensen. En ik ben gek op pretparken, want dan kan ik lekker kinderachtig doen.

Is dat raar? Ik weet het niet. Er zullen mensen met veel vreemdere gewoonten zijn, maar deze passen bij mij. Ik schaam me er niet voor. Vroeger wèl. Vroeger wilde ik niet opvallen, niet buiten de boot vallen, niet anders zijn. Want als je anders was, dan was je ‘raar’. En raar is maar een paar stappen verwijderd van ‘gek’!

Hoeveel mensen denken zelfstandig na?

Als kind kreeg ik gele kaplaarzen van mijn moeder en werd drie dagen uitgelachen, tot mijn beste vriend óók gele kaplaarzen kreeg. Toen werd die kleur plotseling een trend. Als tiener kreeg ik een rode trui, maar droeg hem nooit, want dat was volgens de andere jongens op de school een ‘vrouwenkleur’. Nu is dat een belachelijk idee, maar toen klonk het heel logisch!

Als je jong bent, trek je je veel aan van de mening van anderen. Later besef je dat iedereen elkaar maar een beetje napraat. Er zijn gewoon niet zo heel veel mensen die echt zelfstandig nadenken zonder de mening van anderen te kopiëren. Het groepsgevoel is heilig en mensen doen er alles aan om maar bij een bepaalde groep te horen.

Senioren in een Danceclub.

Kijk om je heen en je ziet ze overal: Elke groep draagt zijn eigen kleding, heeft zijn eigen ritueel, luistert naar zijn eigen muziek. Er zijn talloze groepjes: motorrijders, wielrenners, clubgangers, wandelaars, zakenlui, artiesten, yuppies, senioren, noem maar op.

De scheiding is meestal strikt: hoe vaak zie je iemand strak in een pak op de camping – of in wandelschoenen op een kantoor? Niet vaak. Hoeveel senioren staan er op een Dancefeest, hoeveel jongeren spelen bridge? Niet veel…

Mensen praten toch wel over je.

Dus de behoefte om bij een groep te horen is sterk. Maar vaak zijn we zo bang om ‘anders’ te zijn, dan we onze eigen unieke persoonlijkheid onderdrukken. We passen ons aan in de hoop niet op te vallen. Want stel je voor dat mensen je ‘raar’ vinden. Stel je voor dat ze over je gaan praten…

Wel, ik heb goed nieuws voor je: mensen praten toch wel over je! Wat je ook doet, hoe je er ook uitziet, wat je ook aantrekt. Mensen praten nu eenmaal over andere mensen. Ik heb er geen problemen mee, zolang niet iedereen mij ermee lastigvalt. Iedereen heeft recht op een mening, maar ik hoef het niet altijd te horen…

Ben je verantwoordelijk voor de mening van een ander?

Als je accepteert dat iedereen wel een mening over je heeft, dan hoef je je niets meer aan te trekken van die mening. Het is immers niet jouw verantwoordelijkheid om iets te doen met de mening van een ander. Het is alleen maar jouw verantwoordelijkheid om jezelf te zijn. Wie moet dat anders voor je doen?

Dus doe maar een beetje gek, doe maar raar. Het mag, het is gezond, het is goed voor je om jezelf te zijn. Begin met die hobby, waarvan iedereen vind dat je die boven de vijf jaar niet meer mag hebben. Zing als je over straat loopt als je daar zin in hebt. Doe dingen omdat jij ze wil, wat anderen daar ook over denken.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Waarom moet je ‘normaal’ zijn?

Ik heb zelf geen enkele behoefte om ‘normaal’ te zijn. Waarom is dat zo belangrijk? Ben je normaal als je doet wat iedereen doet? Als je ’s zondags naar Ikea gaat – en op Tweede Paasdag op de meubelboulevard rondhangt? Als je 1.4 kinderen hebt en een 9-tot-5 baan? Als je ’s maandags uitkijkt naar het weekend en in het weekend uitkijkt naar je vakantie?

Als je als vrouw bezig bent met je uiterlijk en als man met je carrière? Als je op je dertigste over je pensioen gaat nadenken en dertig jaar later over je seniorenpas? Als je in de tussentijd niet voor jezelf hebt geleefd, maar vooral voor anderen? Als je je wensen en verlangens onderdrukt omdat dat toch ‘niet realistisch’ is?

Wees anders, wees jezelf.

Al die dingen zijn natuurlijk prima – als dat is wat je wilt. Maar als dat niet bij je past, zou ik er echt mee stoppen. Wees niet normaal, wees jezelf. Dan ben je pas echt anders! Alleen door jezelf te accepteren krijg je zelfvertrouwen. Doe niet wat anderen doen, doe wat je zelf wilt doen. Begin een cursus onderwatervliegeren, draag voortaan alleen nog maar rood-wit-gestreepte sokken, cancel al je verjaardagsfeestjes en boek een berghut in de Alpen. Wat het ook is wat je wilt, ga het doen!

Er is altijd zoals gezegd altijd wel iemand die het ‘raar’ vindt wat je doet. Maar als je dáár rekening mee moet houden, doe je alleen nog maar wat anderen willen en dat is pas ècht raar! Dat is pas echt bizar! Ik geniet altijd van mensen die zichzelf zijn en dingen doen op hun manier. Zou het leuk zijn als alle auto’s of bloemen dezelfde kleur zouden hebben? Maakt het je niet veel interessanter en authentieker als je niet-standaard ben?

Iedereen is wel een beetje raar…

Ik zal je nòg een ding verklappen: iedereen is een beetje raar. Ik heb ontzettend veel mensen gesproken en begeleid en ik ben nog niemand tegengekomen die in alle opzichten ‘normaal of standaard is’. Iedereen is een beetje raar, ook al zie je niet direct. Dus wees maar gewoon wie je zelf bent. Doe maar gewoon een beetje raar. Dat is eigenlijk heel erg normaal!

De volgende cursus gaat je helpen jezelf weer terug te vinden:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Mirjam schreef:

  Leuk artikel! Ik roep altijd al dat ik ‘normaal’ maar saai vind, dit verhaal stimuleert me om nog meer mijn eigen keuzes te maken.

 • Fijn dat te horen Mirjam, gaat je zeker lukken :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank
  ik heb zo eens verschillend artikelen van je gelezen en moet zeggen ik haal er zo enkele
  dingen uit die ik goed kan toepassen en vooral toch wel wat hier boven staat beschreven blijf zoveel mogelijk jezelf en ja niks is raar tot zekere hoogte dan ,ik had er ook altijd wel last van wat zal de andere er van vinden en dan zit ik nu op een leeftijd en denk ik wel eens moet ik me daar nu nog druk om maken hele leven hard gewerkt en veel dingen raar vinden wat je doet ,ik ben de laatste tijd toch al druk bezig om er een andere draai aan te geven .niks is te laat vind ik maar ,bedankt voor de vele tips die hier staan

 • Beste Hans,

  Graag gedaan :)

  Het is inderdaad nooit te laat te veranderen wat je geen energie meer geeft – en het is nooit te vroeg te kiezen voor wat beter bij je past :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi ik ben Anouk ik heb een probleem dit weekend ik heb Autisme ik ga logeren het is een ander huis en adres ik neem wel mijn tablet mee zodat ik toch kan appen kan moeilijk tegen veranderingen hebben jullie tips voor het weekend. Wat dan lijkt dat je je thuis voelt

 • Beste Anouk,

  Ik ben geen ervaringsdeskundige in autisme, daar is deze site niet voor bedoeld.
  Dus daar kun je het beste ergens anders advies over vragen.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Wat een leuk artikel en makkelijk om te lezen. Waar komt dat eigenlijk vandaan dat we misschien wel onbewust anderen veroordelen die er anders uitzien of anders praten? Is het ego dat dat ons influistert?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Guido,

  Dank je wel, fijn dat te horen :)

  Ja, dat is voornamelijk het ego. Er is ook een samenhang tussen anderen veroordelen en jezelf veroordelen. Oordelen gebeurt dus meestal twee kanten op: naar jezelf en daardoor ook naar anderen.

  Het is makkelijker (voor jezelf en voor anderen) in te zien dat iedereen er mag zijn, op zijn of haar manier. Waarom zou jij – of iemand anders – moeten voldoen aan een ideaalbeeld? Dat is toch nooit vol te houden…

  Het ego is het stemmetje in ons hoofd met al die onrealistische verwachtingen. Gelukkig hoeven we er niet naar te luisteren ;)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  Ik lees je berichtjes heel graag. Ik ben ook raar!😀
  Maar daar kan ik goed mee leven! Te authentisch wil ik niet altijd zijn. Dus let ik op
  een paar dingetjes als ik de deur uitga. 😀

  Een cursus van jou heb ik al eens gedaan. Daar ik met jonge mensen werk, helpen jouw ideeen me en frissen ze me op!
  Daar dank ik je voor.

  Met een hartelijke groet,

 • Frank De Moei schreef:

  Heel graag gedaan E!

  Dan ben ik niet de enige die raar is ;)

  “Te authentisch wil ik niet altijd zijn. Dus let ik op een paar dingetjes als ik de deur uitga.”

  Dat is een diep inzicht, heel mooi dat het voor je werkt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >