Wees trots op jezelf!

We zijn vaak zo bezig met de doelen die we willen bereiken, de fouten die we maken – kortom met alles wat er nog ontbreekt – dat we vergeten blij te zijn met onszelf. Ik wil je herinneren aan wie je bent, wat je kunt en wat je al hebt bereikt.

Wees blij met wie je bent

Eén van mijn vrienden hoeft niet meer te werken voor zijn geld. Veel mensen zeggen hem: “Ik zou dolgraag met je ruilen.” Dan vraagt hij ze of ze dan alles met hem zouden willen ruilen: zijn levensstijl, karakter, hobby’s en bezigheden, kortom, alles. Of ze hem ook zouden willen zijn.
Er is nog niemand die daar ja op heeft gezegd…

Misschien zou je veel dingen in je leven willen veranderen, maar ik denk dat je niemand anders echt zou willen zijn. Dus zijn er kennelijk een heleboel dingen aan jezelf die je bevallen en waar je blij mee bent. Welke zijn dat? Ben je je nog regelmatig bewust die dingen?

Wie je bent, staat los van wat je doet. Er is een groot verschil tussen zijn en doen. Meet je gevoel van eigenwaarde niet af aan wat je doet. De ene keer doe je het goed en de andere keer niet. De ene keer doe je genoeg en de andere keer heb je het gevoel dat je tekortschiet. Wat je ook doet, wees tevreden met jezelf. Puur om wie je bent.

Wees trots op wat je hebt bereikt.

Waarschijnlijk ben je meer bezig met alle doelen en dingen die je nog wilt bereiken.
Wanneer is de laatste keer dat je je succes hebt gevierd? Dat je trots was op wat je hebt bereikt? Als je een lijst maakt met alle dingen die je hebt gedaan, past dat waarschijnlijk niet op een A4-tje.

Sta eens stil bij al die dingen. Ga eens na wat je tien jaar geleden wilde doen en nu hebt gedaan. Je hebt gewerkt, mensen ontmoet, plaatsen gezien, jezelf ontwikkeld, tegenslagen overwonnen. Misschien heb je een andere baan of huis. Woon je in een andere stad. Kortom: te veel om op te noemen. Wat ongelofelijk veel dingen heb je de afgelopen tien jaar gedaan! Wees daar trots op, je hebt het verdiend.

Zo vergroot je je zelfvertrouwen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Wees tevreden met je vaardigheden.

Vaak concentreren we ons op de vaardigheden die we missen. We zouden graag meer energie willen hebben, beter willen communiceren, een scherpere geest willen hebben, makkelijker contact willen maken, meer doorzettingsvermogen willen hebben, enzovoort.

Daarmee vergeten we de vaardigheden en sterke eigenschappen die we al hebben.
Wat kun je van nature goed? Ben jij degene waar iedereen mee komt praten als ze een luisterend oor nodig hebben? Ben jij die persoon die net wat creatiever is dan de anderen? Ben jij beter in cijfers dan de meeste mensen om je heen? Iedereen heeft wel een speciaal talent of speciale vaardigheden. Iedereen. Wat zijn de jouwe?

Het werkt veel beter om niet te proberen je zwakke punten te verbeteren, maar je te concentreren op je sterke punten. Omdat je sterke punten je natuurlijke talenten zijn. Daardoor kun je ze ook makkelijker ontwikkelen en heb je daar bovendien meer plezier in.

Altijd maar de vinger op het zere plek leggen door te kijken naar je tekortkomingen, werkt averechts. Je vindt er alleen maar meer tekortkomingen door of ben je meer bewust van wat je niet kunt.

Mijn cliënten adviseer ik daarom te focussen op hun sterke eigenschappen. Op wat ze van nature al goed kunnen.

Zo groei je makkelijker en natuurlijker en boek je sneller resultaat.

Wees blij met je situatie.

Het helpt niet om ontevreden te zijn met wie je bent of wat je hebt. Je situatie is het resultaat van de overtuigingen, gedachten en acties die je in het verleden hebt gekozen. Dat betekent dat je toekomst wordt bepaald door de overtuigingen, gedachten en acties die je vandaag kiest.

Om je aandacht te richten op dat wat je wilt, helpt het niet om je te concentreren op je huidige situatie en wat je daar niet aan bevalt. Het helpt wel om je te focussen op waar je naar toe wilt gaan.

Door tevreden te zijn met je huidige situatie geef je jezelf het teken dat er veel goeds is in je leven. Daardoor laat je de weerstand tegen de dingen die je niet bevallen los en creëer je ruimte voor groei.

Zie het zo: Als een kind niet dankbaar is met een klein cadeau, zal iemand het dan nog een groot cadeau geven? Wat zou je het kind zeggen? “Wees eerst maar eens dankbaar voor wat je hebt”, toch? Voor ons werkt het niet anders.

Dankbaarheid voor wie je bent en wat je hebt, is de eerste stap naar groei. Focussen op wat je niet bent en wat je beter zou kunnen, is de eerste stap naar krimpen. Wil je krimpen of groeien? Richt dan je aandacht naar wat je wilt terwijl je dankbaar bent voor wat je nu hebt. En bovenal: wees trots op jezelf!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

7 Enorme misverstanden over jezelf

Doen waar je bang voor bent, geeft vrijheid

Gelukkig zijn zonder relatie – kan dat?

 • Pieter schreef:

  “Trots” is een ziekte, net als chauvinisme.

  Het is een irrelevante, cultureel gecodeerde emotie waarvan we leren dat wie die eindeloos lang moeten uitdiepen. Met behulp van deze emotie versterken we de gefragmenteerde manier van denken zoals die in het Westen veelvuldig wordt gepromoot. Dit versterkt het zien van verschillen en bevordert het wij-zij-gevoel (of het ik-jij-gevoel). Dit leidt uiteindelijk- in combinatie met stimulatie van hebzucht en oppervlakkig materialisme – tot gewapende conflicten en tot vernietiging van ons gezamenlijke leefmilieu.

 • Jeroen schreef:

  Zo hé Pieter Overdrijf je niet een beetje… Je kunt ook trots zijn zonder dat het ten koste gaat van een ander. Dan lift je je hele omgeving als het ware op. Misschien zijn er positieve en negatieve varianten van trotsheid.

 • sandarijn schreef:

  naar aanleiding van mijn eigen blog, met als titel Mijn grootste gemis, werd ik gewezen op jouw artikel. Ik heb afgelopen jaren best wel vele heuvels beklommen en veel persoonlijke successen behaald. Mijn grootste gemis is dat ik geen persoonlijke trots kan voelen. Jouw artikel kan me een heel eind hierin helpen. Ik ben in ieder geval blij, dat ik op jouw woorden gewezen ben.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >