Toestemming vragen aan anderen – waarom zou je?

Waarom zou je toestemming vragen aan anderen om je eigen leven te leiden? De mening van een ander is vaak niet de beste keuze voor jou. Andere mensen weten niet wat echt bij jou past. Jij bent de expert van je eigen leven. Dus stop met toestemming of een mening te vragen. Maak je eigen keuze en vertrouw op jezelf!

Een mening vragen lijkt slim, maar is het niet.

Als je een belangrijke keuze moet maken, dan vraag je vaak wat anderen daarvan vinden. Wat zou je beste vriend of vriendin doen? Wat adviseren je ouders of collega’s? Dat lijkt handig, want twee mensen weten meer dan één, nietwaar?

Toch is het niet slim…

Het belangrijkste ingrediënt voor kiezen.

Want al die meningen maken je keuze niet duidelijker. Als je twee mensen iets vraagt, krijg je twee verschillenden meningen. Nu heb je plotseling drie meningen over maar één keuze!

Door de mening of toestemming van anderen te vragen, ga je voorbij aan het belangrijkste in het maken van je eigen keuze – je eigen gevoel. Hoe kunnen anderen voelen wat jij voelt? Hoe kunnen anderen kiezen wat het beste is voor jou?

Doe ik het wel goed?

Sommige mensen vragen toestemming aan anderen voor bijna alles wat ze doen. Ze vertellen hun verhaal en vragen: “Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond?” Daarmee vragen ze niet alleen een mening, maar vaak ook toestemming. Ze willen eigenlijk geen advies horen, ze willen van de ander weten of ze het wel goed doen.

Ze vragen anderen hun mening omdat ze niet genoeg op zichzelf vertrouwen…

Wie weet het beter dan jij?

Als één ding fnuikend is voor je zelfvertrouwen, dan is wel aan iedereen vragen wat je moet doen. Dat is de beste manier om nooit te leren je eigen weg te gaan – of te luisteren naar je eigen gevoel.

Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen meer weten dan ik. Maar ik weet wèl beter dan iedereen wat ik zelf voel en zelf wil…

Jij bent de expert van je eigen leven!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


We hebben allemaal onze eigen weg te gaan.

Andere mensen willen niet per se wat jij wilt. Dat is gewoon de realiteit. Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren. Mensen zijn geen trosje tomaten, we zijn allemaal verschillend. Ook al lijken we soms veel op elkaar, we hebben allemaal een eigen weg te gaan.

Eén van mijn cliënten kreeg ooit een mooi aanbod om samen met iemand een zaak te openen in het buitenland. Ze vertelde erover, maar gaf onbewust een hoop signalen dat het eigenlijk niet goed bij haar paste.

Wiens plan volg je nu eigenlijk?

“Dan moet ik flink aan de bak en ik heb het al zo druk. Ik weet ook helemaal niet of ik wel goed met hem zal kunnen samenwerken. We moeten dan mensen aannemen en ik werk eigenlijk liever alleen.”

Nadat ze haar ideeën over de toekomst uit de doeken had gedaan, vroeg ik haar: “En is dit nu je eigen plan, of is het zijn plan?”

Ze zweeg en dacht na: “Verhip, je hebt gelijk. Zo had ik er nog niet over nagedacht. Dit is niet iets dat ik zelf zou hebben bedacht. Ik voelde me gewoon vereerd dat hij mij vroeg, maar eigenlijk wil ik het helemaal niet. Het is niet iets dat ik zelf zou verzinnen.”

Zelfstandigheid is de basis van gezonde relaties, dus wees niet te afhankelijk van andermans mening…

Wie bepaalt ons leven?

We vergeten vaak wat we zelf zouden kiezen. We worden beïnvloed door wat anderen zouden doen. We laten ons afleiden door de plannen van andere mensen te volgen. We vergeten ons eigen plan. We vragen toestemming aan anderen en vergeten dat we helemaal geen toestemming hoeven te vragen!

Waarom zouden we, we zijn toch volwassen? We bepalen toch ons eigen leven? Je hebt toch ook geen toestemming van een ander nodig om te ademhalen?

5 Vragen om erachter te komen wat je zelf wilt.

Als je merkt dat je te veel op de mening van anderen vertrouwt, dan gaan de onderstaande vragen je helpen. Deze vragen brengen je weer terug naar de bron: je eigen gevoel.

1. Wat zou ik doen als het anderen echt niet zou uitmaken?
2. Wat wil ik nu zelf, wat wil ik nu ècht?
3. Wat zou ik kiezen als ik het helemaal zelf kon bepalen?
4. Wat zou ik kiezen als alles mogelijk was?
5. Wat zou ik kiezen binnen vijf seconden als ik daar de rest van mijn leven mee zou moeten leven?

Of maak gewoon de beste keuze, dan krijg je nooit spijt.

Zit je in de wachtkamer?

Als je altijd op de toestemming of mening van anderen wacht, dan zit je dus altijd in de wachtkamer. Je laat je toekomst afhangen van de agenda van mensen die vaak helemaal niet bezig zijn met jouw toekomst. Je stelt je keuzes uit tot iemand er tijd voor heeft. Dat kan nooit de bedoeling zijn!

Ga gewoon van start. Maak een keuze. Er is geen enkele garantie dat het de perfecte keuze is. Maar het is in ieder geval wel jouw keuze.

Succes komt na ervaring.

Ik heb een aantal schilderijen geschilderd. Zijn ze mooi? Ach, dat vind ik helemaal niet belangrijk. Ze zijn van mij en ik heb er plezier mee gehad ze te maken. Is dat niet voldoende? Als ik een schilderij verpest, is het in elk geval wel mijn schilderij!

Bovendien: als je ervaring opdoet met schilderen, dan worden je schilderijen mooier. Dus keuzes maken wordt makkelijker als je meer keuzes maakt. Maar dan moet je wel beginnen keuzes te maken…

Beter achteraf verontschuldigen dan vooraf toestemming vragen.

Dus maak een keuze. Als mensen je later terugfluiten en zeggen: “Dat had je anders moeten doen. Ik had het beter geweten. Ik heb het je nog zo gezegd”, dan kun je jezelf nog altijd verontschuldigen. Maar dan heb je in ieder geval iets gedaan wat bij jou paste. Je hebt iets gedaan op eigen initiatief, op je eigen gevoel.

Dat geeft je een goed gevoel over jezelf. Op jezelf leren te vertrouwen is één van de pijlers van een gezond zelfvertrouwen

Vrijer beginnen te leven.

Het is beter jezelf achteraf te verontschuldigen dan vooraf toestemming te vragen. Dat betekent natuurlijk niet dat je de meubelen van je ouders moet verkopen omdat jij ze niet mooi vindt. Het betekent wèl dat je jezelf niet meer verlamt door de mening van anderen – en dat begin je vrijer te leven.

Dat is mijn mening, maar zoals je nu weet, hoef je daar helemaal niets mee te doen!

Wil je meer vertrouwen op jezelf? Bestel dan de volgende online training:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>