10 Tips voor presentatie angst – deel 1

Veel mensen vinden het eng om te presenteren. Spreken in het openbaar staat hoog op de lijst met ‘dingen die we alleen doen als iemand ons dwingt’. Presenteren is spannend, maar hoeft niet eng te zijn. Wie weet vind je het zelfs wel leuk! Dit artikel geeft je 10 tips om die angst om te zetten in vertrouwen. Dit is deel 1: Mijn eigen verhaal…

Mijn presentatie angst.

Toen ik jong was, had ik veel last van presentatieangst. Hoe voelde ik me als ik moest spreken in het openbaar? Misschien komt het je bekend voor: Mijn hart sloeg op hol en bonsde bijna uit mijn borstkas. Mijn hoofd werd rood, het zweet brak me uit en mijn tong leek vastgelijmd aan mijn gehemelte. Ik leek op een konijn dat gevangen werd in een stel koplampen: ik bevroor totaal. Ik kon maar één ding bedenken: “Ik wil weg!!!”

En dat was dus mijn favoriete oplossing: Ik verzon excuses om niet te hoeven presenteren. Dat heb ik jarenlang volgehouden. Toen was ik het zat. Ik dacht: “Als ik nooit durf te presenteren, dan beperk ik mezelf enorm. In elke functie die ik ambieer, loop ik de kans iets te moeten presenteren. Ik wil me niet langer ongemakkelijk voelen, ik moet er iets aan doen.”

En dus ging ik naar een cursus spreken in het openbaar. Groot was mijn verbazing dat ik niet de slechtste van de klas was! Ik zag – eindelijk – dat het wel meeviel met mijn gestuntel. En door te oefenen ontdekte ik nog iets bijzonders: Ik vond het eigenlijk erg leuk om te presenteren. Tenminste, als ik wat meer ontspannen was…

Omdat mijn presentatieangst nog niet over was, besloot ik een baan te kiezen waarin ik veel moest presenteren. Ik dacht: “Ik ga gewoon doen waar ik bang voor ben. Als ik het elke dag moet doen, dan gaat het na verloop van tijd vanzelf wel weg.” En zo reisde ik een jaartje of tien over de wereld om trainingen en presentaties te geven.

Alle artikelen op deze site zijn geschreven vanuit ervaring. Ik weet dus waar je vandaan komt en hoe presentatie angst voelt. Ik weet wat er door je hoofd gaat, ik weet hoe je lichaam reageert. Ik weet het omdat ik het zelf ook heb ervaren. Maar ik weet ook dat je het kunt overwinnen. Er is altijd een oplossing! Hier zijn 10 tips en inzichten die je kunnen helpen:

Tip 1. Verlos jezelf van die tunnenvisie!

Als je gespannen bent tijdens je presentatie, komt dat door een tunnelvisie. Je bent alleen nog maar bezig met jezelf: Hoe jij je voelt, wat jij zegt, hoe het publiek reageert op jou en wat jij fout doet. Je bent je superbewust van je eigen gevoel. En als je gespannen of gestrest bent, wordt dàt gevoel dus alleen maar sterker. Een vicieuze cirkel…

Hier is een idee: Richt je aandacht op je publiek. Maak een praatje voordat je presentatie begint. Maak oogcontact, vooral met de mensen die je sympathiek vindt. Stel wat vragen – en luister bewust naar de antwoorden. Hoe meer je je aandacht richt op je publiek, hoe minder je jezelf onder het vergrootglas legt. En hoe meer ontspanning je zult voelen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Tip 2: Het gaat niet over jou.

Dit ligt in het verlengde van de vorige tip. Als je moet presenteren, denk je: “Wat zullen anderen van mij vinden?” Hier is een idee: Dit gaat niet over jou. De hele presentatie heeft maar één doel: Een (belangrijke) boodschap overbrengen aan een groep mensen. Je staat er dus niet voor jezelf, het gaat niet over jou. Je staat er voor je publiek – om anderen iets te leren.

Vraag jezelf: “Wat willen deze mensen weten? Wat hebben ze nodig? Hoe kan ik ze daarbij helpen? Wat is het belangrijkste dat moeten weten?” Die vragen zorgen er voor dat je de boodschap goed overbrengt, want het is de kern van elke presentatie. En – net zo belangrijk – het zorgt ervoor dat je je focus verlegt, van jezelf naar je publiek.

Tip 3. Jij bent de expert.

Soms denken we: “Ik weet ook niet alles. Ben ik wel de aangewezen persoon om dit te doen?” Natuurlijk ben je de aangewezen persoon om te presenteren, anders hadden ze wel iemand anders gevraagd. Je hoeft niet alles weten, je hoeft alleen maar iets méér te weten dan je publiek! Denken dat je alles moet weten, veroorzaakt onnodige spanning.

Dus verwacht niet dat je alles weet. Verwacht dat je genoeg weet om waarde toe te voegen. Verwacht dat je genoeg weet om het onderwerp interessant te maken. Brainstorm eens wat je allemaal weet over dit onderwerp. Dat is waarschijnlijk meer dan je denkt en ongetwijfeld meer dan je publiek weet. En al weten ze net zo veel als jij, dan kun je nog steeds de belangrijke punten herhalen.

Tip 4: Bereid je voor.

Voorbereiding is alles. Je gaat toch ook niet op vakantie met alleen een tandenborstel en een creditcard? Tenzij je talent hebt voor improvisatie, is dit een gegeven: Hoe beter je je voorbereidt, hoe zekerder je je voelt. Als je halverwege de presentatie de draad kwijt bent, dan zorgt een goede voorbereiding ervoor dat je die draad snel terug vindt.

Oefen, desnoods thuis, desnoods met een goede vriend(in). Laat hem of haar je feedback geven. Oefen, oefen, oefen totdat je het kunt dromen. Als je genoeg oefent, is de presentatie zelf een herhaling van wat je al hebt eerder gepresenteerd – tijdens je voorbereiding. Je hebt meer vertrouwen dat je het kunt, puur omdat je het al eerder hebt gedaan!

Lees verder in 10 Tips voor presentatie angst – deel 2

Er zijn nog veel meer inzichten voor een ontspannen presentatie.
Wat je gaat helpen is de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Hierdoor vergroot je het vertrouwen in jezelf en leer je je goed te voelen in elke situatie:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Emoties opkroppen werkt niet – ben jij een tikkende tijdbom?

Zelfvertrouwen Nu!

Jezelf kennen – wie ben ik nu werkelijk?

  • hoi hallo
    goeie tips ik had een 1

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >