Meer zelfrespect is nodig als je te weinig rekening houdt met jezelf. Maar wat is zelfrespect precies? Kun je het leren als je het niet hebt? Kun je gelukkig zijn zonder jezelf te respecteren?

Hier zijn de 7 meestgestelde vragen over zelfrespect:

1 – Wat is zelfrespect precies?

Zelfrespect is het gevoel dat je de moeite waard bent. Omdat jij vindt dat je de moeite waard bent, respecteer je automatisch wie je bent en wat je wilt. Je luistert naar wat je voelt en wat je denkt.

Een ander woord hiervoor is zelfwaardering.

Het betekent dat je vanzelf rekening houdt met je eigen wensen en verlangens, meningen en voorkeuren. Omdat je jezelf waardeert en respecteert.

Zo, nu weet je wat zelfrespect precies betekent!

2 – Hoe weet ik of ik zelfrespect heb?

Dat is makkelijk. Je leeft in een wereld met andere mensen. Wat jij wilt en wat anderen willen, dat verschilt meestal. We hebben vaak de neiging onze eigen wensen en verlangens te onderdrukken.

Dit doen we om beter in de groep te passen, zodat andere mensen ons aardig vinden en ons waarderen.

Je weet dat je zelfrespect hebt, als je rekening houdt met anderen, maar óók met jezelf. Als je continu over je eigen grenzen heen gaat, dat kun je wel wat meer respect voor jezelf gebruiken.

Dus als je regelmatig te veel rekening houdt met anderen en te weinig met jezelf, dan is de balans zoek.

Maar je kunt altijd je zelfrespect terugvinden!

3 – Heb ik wel zelfrespect nodig?

Dat is een goede vraag. Kun je niet gewoon zonder dat zelfrespect? Waarom is het zo belangrijk? Wel, als je te weinig respect en waardering voor jezelf hebt, dan ga je dat op de volgende manieren merken:

1 – Je doet veel dingen die je niet wilt.
2 – Wat jij graag wilt, daar doe je veel te weinig mee.
3 – Je voelt je niet zeker over jezelf.
4 – Je hebt moeite om voor je eigen mening op te komen.
5 – Je hebt moeite om nee te zeggen als iemand je iets vraagt.
6 – Je vindt andere mensen beter en belangrijker dan jezelf.
7 – Je hecht geen waarde aan je eigen wensen en voorkeuren.

Klinkt dat als een goed plan voor de rest van je leven? Nee toch? Zelfrespect is essentieel voor een gelukkig leven. Je kunt gewoon niet zonder!

Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


4 – Wat is het verschil met zelfacceptatie?

Zelfrespect is het gevolg van zelfacceptatie. Dus er moet eerst zelfacceptatie zijn, voordat je zelfrespect kunt voelen. Eerst moet je jezelf accepteren zoals je bent, met al je goede en minder goede kanten. Je moet jezelf prima vinden precies zoals je nu bent.

Pas als je jezelf hebt geaccepteerd, kun je beginnen jezelf te respecteren. Als je jezelf niet oké vindt, waarom zou je dan rekening houden met je eigen wensen? Dus leer eerst jezelf te accepteren, dan ontstaat er vanzelf zelfrespect.

5 – Wat is het verschil met zelfvertrouwen?

Zelfrespect en zelfvertrouwen gaan altijd samen. Zelfrespect is het gevoel dat je mening, wensen en verlangens de moeite waard zijn. Zelfvertrouwen is het gevoel dat je kunt vertrouwen op je eigen mening, beslissingen en vaardigheden.

Het hoort eigenlijk allemaal bij elkaar.

Iemand die zelfvertrouwen heeft, heeft meestal ook zelfrespect – en andersom natuurlijk ook.

6 – Hoe krijg ik meer zelfrespect?

Begin ermee jezelf meer te accepteren zoals je bent. Begin te luisteren naar wat jij wilt, los van anderen. Waardeer wat je eigen gevoel je zegt en doe er iets mee. Ieders mening is de moeite waard, dus ook die van jou!

Met oefening zal het steeds beter lukken om rekening te houden met je eigen mening, wensen en verlangens. Daardoor zul je steeds meer je eigen weg gaan.

Je zult nog wel openstaan voor de mening van anderen, maar vooral gaan luisteren naar je eigen gevoel. Zo ga je meer zelfrespect ontwikkelen, ook al heb je nooit gehad.

Wees gerust, dit alles heeft niets met arrogantie te maken. Arrogantie is eigenlijk een vorm van verkapte onzekerheid. Zelfrespect is zeker zijn dat je de moeite waard bent.

Je hoeft je niet beter te voelen dan anderen, je hoeft je alleen maar goed te voelen over jezelf.

7 – Meer zelfrespect krijgen – duurt dat lang?

Als je nog geen zelfrespect voelt, heeft het wat tijd nodig om dit te ontwikkelen. In plaats van jezelf naar beneden te halen, begin je te vertrouwen op je eigen innerlijke stem. Daar moet je wat mee oefenen.

Maar je zult er de rest van je leven plezier van hebben!

Een eenvoudige manier om meer zelfrespect te krijgen, is door het volgen van de onderstaande online cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Deze leert je je zelfrespect terug te vinden. Het leert je jezelf te accepteren en je eigen wensen en voorkeuren te respecteren!


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.