Afgewezen worden – 3 tips

Iedereen wordt wel een keer afgewezen: misschien door een geliefde, misschien door een werkgever, misschien door een collega of vriendin. Dat kan hard aankomen. Dus hoe ga je daar mee om? Hoe verwerk je dit en ga je weer positief verder? Er zijn drie fundamentele inzichten die je helpen om te gaan met afwijzing.

Maar eerst het belangrijkste: Je kunt afwijzing niet vermijden in je leven. Dat is onmogelijk. Hoe eerder je dit beseft, hoe makkelijker het is afwijzing te accepteren. Afwijzing is helaas onvermijdelijk. Er zullen altijd mensen zijn die ons niet leuk, slim of aardig genoeg vinden.
Dus wees niet bang om afgewezen te worden!

Tip 1: Het ligt niet aan jou.

Natuurlijk, als ik op je tenen ga staan en je wijst me af, dan ligt het wèl aan mij. Maar ervan uitgaande dat je geen bord voor je hoofd hebt: afwijzing zegt niet per se iets over jou. Dat is wat de echte pijn veroorzaakt: het gevoel tekort te schieten, het gevoel niet goed genoeg te zijn. Maar klopt die conclusie wel?

Als iemand je afwijst omdat je bruine schoenen draagt, dan zit je daar niet mee. Want je koppelt je schoenen niet aan je eigenwaarde. Dus waarom zou je je eigenwaarde wèl laten afhangen van de mening van een ander? Dan is het geen eigenwaarde meer, maar anderen-waarde. Dan krijg je ook nooit zelfvertrouwen, alleen maar anderen-vertrouwen…

Dus scheid fictie (de mening van een ander) van feit (je bent de moeite waard). Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Iedereen heeft wel een mening over jou en mij. Wil je al die duizenden meningen gaan managen? Lijkt me dodelijk vermoeiend!

Tip 2: De ander heeft het recht om iets te vinden.

De keren dat ik werd afgewezen, door een werkgever of door iemand die ik leuk vond, dacht ik: “Hoe kom je erbij, ik ben toch hartstikke slim, leuk, aardig?!” Maar niet iedereen vond dat en ik kon zeker niet iemand dwingen me leuk, slim of aardig te vinden. Later dacht ik: “Dat hoeft ook niet.”

Ik ben er – na veel ervaring – helemaal oké mee dat iemand mij niet leuk vindt. Als ik mezelf maar leuk vind. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening. Wie ben ik om die mening te bepalen? Er zijn mensen die vinden dat boskabouters bestaan (sorry, dan doen ze echt niet!), de wereld gisteren is vergaan (dan zou je dit niet lezen) en wij stomme mensen zijn (is lekker niet zo). Dat mag toch?

Probeer dat te veranderen en je bent je leven lang iets aan het controleren wat je echt niet kùnt controleren. Accepteer dat iemand een andere mening heeft en je bent vrij…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Tip 3: Het is beter voor jullie allebei om afscheid te nemen.

Als iemand je afwijst, dan is zijn of haar mening over jou anders dan de jouwe. Maar ik neem aan dat jij de expert bent als het om jouzelf gaat. Dus je weet nog altijd zelf het beste of die mening klopt of niet. Natuurlijk kun je er alles aan doen om te zorgen dat die mening van de ander verandert.

Je kunt iemand stalken, elke dag een ontbijtje voor ze maken of blijven glimlachen tot je gezicht breekt. Maar dat is niet echt slim. Want zo probeer je iets te repareren wat in de basis niet goed zit. Als iemand echt geïnteresseerd in je zou zijn, dan zouden ze zien dat hoe leuk je bent.

En als iemand dat niet ziet, wat voor zin heeft het dan nog om met die persoon verder te gaan? Dat kost je alleen maar negatieve energie. Als je blijft omgaan met iemand die je niet leuk vindt zoals je bent, dan bevestig je óók naar jezelf toe dat je niet beter verdient…

Elke afwijzing is een les in zelfwaardering.

Terug naar het begin: Hoe eerder je accepteert dat mensen je kunnen afwijzen, hoe makkelijker het is om hiermee om te gaan. Je kunt helaas niet de hele wereld te vriend houden. Je kunt een mening niet inwisselen bij de bank. Je kunt er je rekeningen niet mee betalen of iets anders nuttigs mee doen. Het is maar een mening, het is maar een gedachte…

Wat kun je wèl doen met een afwijzing? Wel, zie elke afwijzing als een training in zelfwaardering en zelfrespect. Laat de afwijzing van een ander de toestemming zijn om jezelf wel leuk, slim en aardig te vinden. Besef elke keer wie je nu eigenlijk bent. Denk na elke afwijzing: “Nou, ik vind mezelf wèl leuk!” Het is geen probleem als iemand je afwijst, zolang je jezelf maar niet afwijst!

Wil je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie? Bestel dan deze e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ronald schreef:

  Rationeel klopt het helemaal wat je zegt en nagenoeg iedereen die bovenstaande leest zal het als waarheid erkennen. De uitdaging zit hem in hoe je je gevoel er ook achter krijgt.

  Dat gezegd hebbende: hoe rationeel wil je eigenlijk dat een relatie is? Zakelijke relaties zijn dan volgens mij eerder rationeel dan liefdes- en familierelaties. Toch wel significante verschillen.

  Geen idee wat ik hiermee wil. Gewoon enkele overdenkingen na het lezen van dit artikel.

 • Beste Ronald,

  Inderdaad, je gevoel ergens achter krijgen is (altijd) de uitdaging :)

  Het verschil tussen ratio en gevoel is wel of niet toepassen van wat je weet.
  Ik schrijf uit ervaring, maar die ervaring komt na het oefenen – elke keer een kleine stap vooruit.
  Meestal zit er inderdaad in het gevoel een blokkade en als we wachten tot het gevoel helemaal oké is met afwijzing, kunnen we lang wachten.
  Vandaar dat (in mijn ervaring althans) een beetje oefening langzaam het idee dat afwijzing niet erg is, omzet in gevoel :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hi Frank voor mij is dit onderwerp uit mijn leven gegrepen, zowel in de Tango die ik nu ruim 12 jaar dans doet het nog steeds een beetje pijn als ik een dame vraag om te dansen en zij zegt dan nee, maar ook in mijn relationele leven als mijn ex lief niet meer met mij verder wil na een breuk van een jaar omdat zij een ander had.
  Ik kan dan best bedenken dat ik goed kan dansen en een prima partner kan zijn maar het voelt als afgewezen en dat duurt best een tijd voordat dit overgaat.
  mvg Tom

 • Dank je alweer een keer voor de verhelderende uitleg! Doet me zo goed! Had ik echt even nodig, je mail komt altijd op juiste moment dat kan gewoon geen toeval zijn, Lieve knuffel

 • Beste Tom,

  Het mag ook tijd kosten, daar is niets mis mee.
  Als iemand niet met je wil ‘dansen’ (letterlijk en figuurlijk), dan is dat haar gemis.
  De beste dans is tussen twee mensen die elkaar goed aanvoelen, nietwaar?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Loes,

  Fijn dat te horen en graag gedaan.
  Nee, dat is zeker geen toeval, dat is speciaal zo gepland :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hi Frank,
  dank voor je reactie GEDULD is niet mijn sterkste eigenschap dat ben ik wel aan het oefenen maar dat kost ook weer tijd :).
  En ik dacht dat ik me niet afgewezen mocht voelen maar daar boven moest staan dat gaf ook weer spanning in mij omdat dit ook niet lukte.
  Voortaan laat ik maar gebeuren wat er gebeurt en zal ik voelen wat er te voelen is met liefdevolle aandacht naar mezelf. Dit klinkt goed al zeg ik het zelf. Vriendelijke groet
  Tom

 • Door jouw artikel Frank, ben ik nog meer gaan beseffen dat men elkaar volgens mij vaak niet afwijst om wie of wat iemand IS, maar om bepaald gedrag dat iemand vertoont. Als je wilt kun je dus wel bepaald gedrag veranderen, maar als je dat niet wilt en/of de ander blijft moeite met bepaald gedrag houden of kan dat niet accepteren, dan lijkt het inderdaad beter om elkaar los te laten, met behoud van ieders eigenwaarde en zonder afwijzing van elkaar als persoon.

 • Beste Sima,

  Inderdaad, als een relatie niet lekker loopt, kun je met behoud van elkaars eigenwaarde gezamelijk besluiten dat het beter is dat ieder zijn/haar eigen weg gaat.
  In praktijk hebben veel mensen daar problemen mee, maar waarom zou je doorgaan met iets dat niet goed voelt?
  Het leven is te kort en er zijn te veel leuke mensen om te blijven hangen in iets wat negatieve energie kost :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Sabine schreef:

  Beste Frank,

  Ik ben 43 en al jaren kamp ik met het gevoel ‘afwijzing’ in alle vriendschappen die ik onderga en doorheen alle jaren maak en daarna weer kwijtraak om daarna erg verdrietig te zijn. Ik heb nu angst om me helemaal en vol vertrouwen te blijven geven aan mensen en toch blijf ik het doen want dat is mijn natuur maar met angst. Maar ik kan zo moeilijk loslaten en dit voelt iedere keer weer als een zwaar drama voor me. Ik weet dat ik hieraan moet werken maar weet niet hoe. Zou uw e-cursus me kunnen helpen? Of kan u me verwijzen naar andere hulpbronnen want het is een grote belemmering in mijn levensgeluk. Bedankt. Sabine.

 • Beste Sabine,

  “Ik heb nu angst om me helemaal en vol vertrouwen te blijven geven aan mensen en toch blijf ik het doen want dat is mijn natuur maar met angst.”
  Heel goed dat je zegt dat het wel je natuur is om je open te stellen voor anderen. Aan angst kun je werken, maar aan je natuur meestal niet.

  Dus hoe kom je af van angst en hoe ga je om met teleurstelling in relaties? Inderdaad kan de e-cursus Betere Relaties je daarbij helpen. Deze gaat diep in op kiezen van de juiste mensen in je leven (ik vermoed dat hier veel winst voor je is te halen), jezelf blijven in je relaties, omgaan met conflicten en teleurstellingen en het terugvinden van de gezonde balans in je relaties.

  Wel is het zo dat al je hier al jaren mee kampt, de oplossing er niet binnen één dag is. Hij is er zeker en de cursus kan je daar zeker bij helpen, maar je zult er uiteraard tijd en energie in moeten steken en geduld moeten hebben met het proces (en met jezelf).

  Ik wens je heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >