Eén van de grootste struikelblokken in je persoonlijke ontwikkeling is ongeduld. Ik denk dat ik niets kan verzinnen wat iemand meer tegenhoudt dan dit. Daarom zeg ik altijd: “Zonder geduld gebeurt er niets – maar mèt geduld is alles mogelijk!” Keer op keer zie ik dat ongeduld elke persoonlijke groei blokkeert. Waarom is dat?

Resultaat zonder geduld bestaat niet.

Alles wat je nu kunt of doet, komt doordat je ermee hebt geoefend. En oefening zonder geduld bestaat niet. Verandering komt meestal in kleine stappen. Veel mensen willen in één stap een kilometer overbruggen. Dat lukt natuurlijk nooit. We voelen ons ook beter bij kleine veranderingen.

Stap voor stap, zo heb je alles geleerd dat je nu kunt: van fietsen tot foutloos schreiven schrijven.

Toch hebben veel mensen haast om iets te bereiken. Zo willen af zijn van hun zorgen, hun relatie spectaculair verbeteren, of topfit zijn. En het liefst vóór volgende week dinsdag! Als ze merken dat dit niet lukt, dan geven ze het op. En een jaar later denken ze: Ik ben er nog steeds niet. Logisch, want in de tussentijd was geen geduld om te oefenen met kleine stappen. De grote stap blijft daardoor ook uit.

Stop met de illusie van ongeduld.

Dus het idee dat iets – in één keer – totaal anders moet gaan, is een keiharde illusie. Het idee dat je met kleine stappen alles kunt bereiken, is veel realistischer. En dat geldt vooral voor jezelf. Het idee dat je direct alle problemen kunt wegtoveren en daarna voor de rest van je leven helemaal Zen bent – dàt is juist de blokkade die je tegenhoud om echte resultaten te bereiken!

Als je wat meer geduld met jezelf zou hebben, zou je dit inzien. Ongeduld is eigenlijk jezelf slaan om in beweging te komen en daarna nog een keer slaan omdat je niet snel genoeg vooruit komt. Hoe goed voelt dat, denk je? Hoe blij wordt je daarvan? Hoe gemotiveerd ben je dan om verder te groeien?

De mensen met een blijvend zelfvertrouwen hebben veel geduld met zichzelf. Want geduld met jezelf en zelfvertrouwen gaan meestal samen. Net zoals ongeduld samengaat met zelfkritiek en onzekerheid.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als je inziet dat ongeduld je grootste tegenstander is en geduld je beste vriend, wat kun je dan doen om meer geduld te hebben met jezelf?

Deze drie tips gaan je helpen:

Tip 1: Verlaag je verwachtingen.

Verwacht wat minder van jezelf. Het probleem is niet dat je niets doet – het probleem is dat je verwacht dat je het perfect moet doen. Hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de teleurstelling als je er niet aan kunt voldoen. Let op: als je je verwachtingen verlaagt, ben je géén loser. Je geeft het niet op! Je ben alleen maar slim en maakt het jezelf makkelijker om je succesvol te voelen.

Stel dat ik een marathon loopt. Elke kilometer geef ik mezelf op de kop dat ik sneller had moeten lopen. Hoe goed voel ik me als ik de finish bereik? Hoe goed voel ik me tijdens die veertig kilometer? Als je denkt dat je een marathon in twee uur moet lopen, wees dan voorbereid op een slecht gevoel over jezelf, want dat haal je waarschijnlijk nooit. Maar als je denkt: “Mijn doel is om de finish te halen, het maakt niet uit hoelang ik erover doe”, dan maak je het jezelf veel makkelijker je goed te voelen!

Tip 2: Wees blij met elke groei.

Elke groei is een stap vooruit – zonder uitzondering. Hoe kun je blij zijn wanneer je je doel bereikt, als jezelf niet hebt geleerd blij te zijn met de vooruitgang zelf? Je gaat echt geen feestje bouwen bij de finish, als je op de weg ernaar toe geoefend hebt met ontevredenheid. Tevredenheid is een gewoonte, niet een uitzondering…

Dus wees blij met elke groei. Vier je succes. Proost op een nieuwe gewoonte. Lach als je weer vooruitgang hebt geboekt. Mensen zeggen altijd: “Ach, dat is maar een klein stapje, het stelt niet zoveel voor.” Klopt, maar al die stappen samen zorgen ervoor dat je je doel bereikt. Je kunt geen enkele stap missen, want anders bereik je nooit de finish. Dus waardeer elke stap!

Tip 3: Gun jezelf alle tijd.

Dit is de vraag: “Hoeveel geduld moet ik met mezelf hebben? Mijn suggestie: zoveel je nodig hebt om je goed te voelen. Ik persoonlijk gun mezelf alle – echt alle – tijd om iets te leren en te groeien. Ik heb geen enkele deadline. Nu kun je zeggen: “Als je jezelf niet onder de k..t schopt, dan gebeurt er waarschijnlijk niets.”

Maar mijn ervaring is dat als ik mezelf schop, ik alleen maar blauwe plekken krijg. Daar knap ik niet van op – en jij ook niet. Gun jezelf gewoon de tijd die je nodig hebt om je doel te bereiken, hoelang dat ook mag duren. Je zegt toch ook niet als kind: “Ik heb nu een maand geoefend met fietsen, maar het lukt me nog steeds niet! Ik geef het maar op…”?

Laat je interne spanning los.

Als je deze drie tips toepast, dan heb je automatisch meer geduld met jezelf. Dit weten verandert niets, maar dit toepassen verandert alles! Misschien dat je omgeving dan nog steeds weinig geduld met je heeft, maar jijzelf in ieder geval wèl. Misschien dat een ander dan nog spanning creëert, maar jij hebt in ieder geval je interne spanning losgelaten.

En dan ontstaat er automatisch ruimte voor je zelfvertrouwen om te bloeien…

Wil je meer zelfvertrouwen? Bestel dan deze e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt