Hoe ga je om met de negatieve gedachten van anderen over jou? Niemand kan je gedachten geven als je dat niet toelaat. Gedachten van anderen zeggen meer over hen dan over ons. Je bent niet verantwoordelijk voor andermans gedachten. Alleen jij bepaalt of je er iets mee doet. Vul niet in wat een ander denkt. En bepaal je eigen gedachten: Wees geen kopie, maar het origineel!

Je wilt toch niet dat iemand slecht over je denkt?

Er zijn twee soorten negatieve gedachten van anderen. Ten eerste zijn het negatieve gedachten die iemand over bijna alles heeft – gewoon omdat de ander nogal negatief is ingesteld. Ten tweede zijn het negatieve gedachten die de ander heeft over ons. Het eerste is al niet prettig, maar het tweede is nòg vervelender. Je wilt toch niet dat iemand slecht over je denkt?

Niemand kan je gedachten geven.

Een cursiste schreef me ooit: “Hoe kan ik voorkomen dat een ander mij negatieve gedachten geeft?” Wel, dat hoef je helemaal niet te voorkomen, want niemand kan je echt gedachten geven. Kunnen ze een gedachte als cadeautje inpakken en het je even in je handen drukken? Ik denk het niet.

Je kunt hooguit toestaan dat je zelf iemands gedachten accepteert. Bijvoorbeeld: Als een vriend(in) denkt dat je trui een aanfluiting is, is dat zijn of haar gedachte. Zolang je zelf overtuigd bent dat je trui mooi is, is er geen enkel probleem. Onthoud dat niemand je iets kan geven als je niet besluit het aan te nemen. Door afstand te nemen van gedachten zet je stress om in ontspanning.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Gedachten van anderen bepalen niet wie je bent.

Andermans gedachten over ons voelt als kritiek. En niet alleen als kritiek op ons uiterlijk, onze gewoonten of ons gedrag – maar vooral als kritiek op ons als persoon. Het voelt als kritiek op wie we zijn. Maar geen enkele gedachte kan bepalen wie je bent. Wie je bent is echt niet samen te vatten in één gedachte.

Wat een ander over je denkt, is dus niet wie je bent! Iemand vertelde me ooit dat ik niet leuk was. Dus een gedachte van iemand bepaalt dat ik niet leuk ben als mens? Ik dacht het niet! Dit bedoel ik letterlijk: Ik dacht die gedachte niet – dus was er ook geen probleem. Wat is de werkelijkheid: je gedachte over Italië – of het land zelf? Zie je het verschil?

Vul je niet in wat de ander niet denkt?

Wees vooral voorzichtig met de gedachten van anderen in te vullen. Dat lukt je nooit. Tenzij je telepathische vermogens hebt, maar daar ga ik niet van uit. Je hebt waarschijnlijk al weinig controle over je eigen gedachten – laat staan over de gedachten van een ander. Mijn vriendin probeert regelmatig mijn zinnen af te maken. Grappig genoeg gaan mijn zinnen meestal een compleet andere kant op. Soms weet ik zelf niet eens waar naartoe…

Als je de gedachten van anderen invult, doe je dat vaak op een negatieve manier. Je legt je eigen laag met twijfel en onzekerheid eroverheen. Raad eens wat dan je conclusie is over die gedachten? Niet zo positief! Overigens: Als je zeker weet dat de ander voortdurend negatief is, dan is het misschien beter wat afstand te nemen in je relatie. Negatieve gedachten zijn als uitlaatgassen, je moet er niet te dicht bij gaan staan!

Wees geen kopie maar je eigen origineel.

Hoewel gedachten niet besmettelijk zijn, beïnvloeden ze ons wel. En zeker de negatieve gedachten van anderen over ons. Vaak gaan we twijfelen aan ons eigen gezonde verstand: “Misschien hebben ze wel gelijk. Misschien is de wereld wel een puinhoop. Misschien ben ik gewoon raar of niet slim genoeg.” Dan kopiëren we eigenlijk de gedachten van een ander en gaan deze vervolgens zelf denken. Niet doen: wees geen kopie van een ander, wees je eigen origineel!

Maak een haarzuiver onderscheid tussen de gedachten van een ander en je eigen gedachten. Voor de gedachten van een ander bent je niet verantwoordelijk, maar voor je eigen gedachten wèl. Dus neem die verantwoordelijkheid. Ook al denkt een ander negatief (over je), je bepaalt zelf nog altijd of je dat óók wilt denken. Als je een ander jouw gedachten laat bepalen, geef je de controle uit handen.

Neem geen verantwoordelijkheid voor wat een ander denkt.

Jij bent niet verantwoordelijk voor wat een ander denkt. Je bent toch ook niet verantwoordelijk voor het vuilnis of de vaatwas van je buurman? Geef die verantwoordelijkheid terug: Positief: “Ik respecteer je mening, maar deel hem niet.” Neutraal: “Dat is jouw mening.” Of duidelijk: “Wat je denkt gaat me niets aan.”

Wat een ander denkt, zegt weinig over jou – en alles over de ander. Wat jij over jezelf denkt, daar gaat het om! Het is de kunst je minder te laten beïnvloeden door anderen en je eigen weg te gaan. Het is de kunst om jezelf te blijven in je relaties met andere mensen. Dat kun je zeker leren en zorgt voor gezonde relaties met iedereen. Wil je je relaties verbeteren? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek