Dit is een artikel voor alle mensen die twijfelen over hun uiterlijk. Als jij denkt dat je niet knap genoeg, lang genoeg, slank genoeg, aantrekkelijk genoeg of atletisch genoeg bent, dan ligt daar niet het probleem. Je hoeft niet knapper, langer, slanker, aantrekkelijker of atletischer te worden. Je hoeft alleen maar jezelf te accepteren.

Het belang van uitstraling.

Karakter en persoonlijkheid zie je altijd aan de buitenkant. Hoe iemand kijkt, reageert, handelt, praat en lacht, wordt bepaalt door het karakter. Dat kun je nooit verbergen. Een gebrek aan persoonlijkheid kun je niet compenseren door een mooi uiterlijk. Jammer voor de mensen die er de hele dag mee bezig zijn – het is niet voldoende.

Ooit wel eens iemand ontmoet die aan alle schoonheidsidealen voldeed, maar totaal niet interessant als persoon was? Oppervlakkig, niet geïnteresseerd, niet interessant of gewoonweg vervelend?

Heb je ook wel eens iemand ontmoet die niet voldeed aan de schoonheidsidealen, maar wel ontzettend boeiend of interessant bleek? Positief, open, spontaan, enthousiast, vriendelijk en geïnteresseerd was? Wie heb je liever?

Natuurlijk gaat het ook samen: je kunt én er goed uitzien én een boeiende persoonlijkheid hebben. Maar het hoeft niet: het één zegt niets over het ander.

Schoonheid is tijdelijk.

Iemands schoonheid doet stilstaan, maar iemands karakter doet blijven. Schoonheid is vergankelijk, maar je karakter is tijdloos. Uiteindelijk lopen we allemaal achter de rollator, met ingezakte schouders, een gehoorapparaat en een kunstgebit. Houdt het leven dan op? Wat blijft er over als je schoonheid is verdwenen? Juist – je karakter en persoonlijkheid. Dat bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt over jezelf.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Vergelijken maakt niet gelukkig.

Elke vergelijking met anderen mensen maakt onzeker. Er is altijd wel iemand die nog knapper of aantrekkelijker is. Kijk maar eens naar supermodellen: je zou verwachten dat die heel erg tevreden zijn met hun uiterlijk. Niets is minder waar – ze vergelijken zichzelf continu met de concurrentie. En soms is die concurrentie nóg mooier.

Mooi of lelijk zit tussen je (kunst)oren.

Ik zag laatst een programma met twee mensen: een aantrekkelijke vrouw en een man met een scheefgegroeid gezicht en kunstoren. Wie denk je dat er meer tevreden was? Mis, niet de vrouw, maar de man! Hij had zichzelf geaccepteerd zoals hij was en voelde zich daar goed bij. Terwijl de vrouw continu twijfelde over zichzelf.

De man vergeleek zichzelf met niemand en zij vergeleek zichzelf met een illusie – een denkbeeldig ideaalbeeld. Hoe je je eigen uiterlijk beoordeelt, heeft niets te maken met hoe je eruit ziet. Het zit voor het grootste deel tussen je (kunst)oren.

Kun je uiterlijk veranderen?

Een gedeelte van je uiterlijk heb je meegekregen met je geboorte. De kleur van je ogen, je neus, jukbenen, haar, lichaamsbouw, lengte, gemiddeld gewicht en spieren waren al bepaald voordat je geboren werd.

Met lenzen, operaties, transplantaties, siliconen, botox, sportschool en voeding kun je heel wat doen. Je kunt naar de sportschool gaan of een dieet volgen. Je kunt van kapper veranderen en een trainingsschema aanhouden. Je kunt een beugel proberen of je kleding veranderen.

Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je zegt: “Zo, en nu vind ik mezelf mooi zoals ik ben. Ik weiger om elke seconde bezig te zijn met mijn uiterlijk. Genoeg!” Wat heb je liever: alle operaties van de wereld en nooit tevreden zijn of jezelf blijven en accepteren wie je bent?

Veranderen van persoonlijkheid dan maar?

Ook je innerlijk heb je voor een gedeelte meegekregen bij je geboorte. Of je introvert, extrovert, creatief, spontaan of gereserveerd bent, zit in je basiskarakter. Ook je karakter kun je veranderen. Maar je hoeft niet je hele persoonlijkheid om te gooien.

Je hoeft niet extrovert te worden als je van nature introvert bent. Je hoeft niet een Pietje Precies te worden als je van nature wat chaotisch bent. Accepteer je basiskarakter zoals het is – met alle goede en minder goede kanten. Zelfacceptatie geeft zelfvertrouwen.
En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven.

Je innerlijk – onbetaalbaar en tijdloos.

Werk aan je innerlijk, je karakter en je persoonlijkheid. Er zijn geen grenzen aan wat je kunt leren over jezelf, je relaties en je leven. Goedheid, vriendelijkheid, interesse, oprechtheid, authenticiteit, hulpvaardigheid, wijsheid, vrolijkheid, diepgang: al deze dingen zijn onbetaalbaar.

Ze zijn geen van alle te verkrijgen door een mooi uiterlijk. Maar allemaal stralen ze door je buitenkant heen en iedereen die een beetje oplet zal het zien: daarbinnen zit een prachtig persoon.

Versterk je goede kanten, leer te leven met je minder goede kanten. Ontwikkel jezelf, vergroot je kennis en inzichten, verbeter je communicatieve vaardigheden. Al deze dingen maken je rijk van binnen. Alles wat je leert, neem je mee in je leven. Ze zijn tijdloos en onverwoestbaar. Vergelijk dat eens met het uiterlijk!

Je persoonlijkheid is het echte geschenk.

Wees niet te oppervlakkig – ook niet naar jezelf toe. Echte schoonheid zit van binnen. Wat heb je liever: een prachtig verpakt cadeau waar helemaal niets in zit of een lelijke verpakking met daarin een schitterend geschenk?

Misschien ben je niet de knapste, maar je bent ook niet de lelijkste. Misschien niet de slankste, maar ook niet de dikste. Niet de langste, maar ook niet de kortste. Niet een mannelijk of vrouwelijk supermodel, maar ook geen kermisattractie. En weet je wat? Dat geldt ook voor mij en alle andere lezers van dit artikel. En dat is prima zo!


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

5 antwoorden
 1. Sylvie
  Sylvie zegt:

  Meningen zijn het overhaaste conclusies trekken van een geest gevormd door onwetendheid.

  Een karakter is een rol en nooit werkelijk als wie we zijn als eenheid en gelijkheid van leven.

  Energie is Nooit Werkelijk. Ik ben woorden. Ik ben woord. Ik ben leven. Ik ben een.
  Ik ben gelijk. Ik ben expressie.

  Het beste voor alles en iedereen één en gelijk!

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Onzin uiterlijk is heel belangrijk.
  Ik denk zelfs dat het een slechte gezondheid compenseert.
  Een mooi uiterlijk zal er voor zorgen dat medici verder gaan dan bij iemand met een minder mooi uiterlijk.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.