Je karakter is belangrijker dan je uiterlijk

Dit is een artikel voor alle mensen die twijfelen over hun uiterlijk. Als jij denkt dat je niet knap genoeg, lang genoeg, slank genoeg, aantrekkelijk genoeg of atletisch genoeg bent, dan ligt daar niet het probleem. Je hoeft niet knapper, langer, slanker, aantrekkelijker of atletischer te worden. Je hoeft alleen maar jezelf te accepteren.

Het belang van uitstraling.

Karakter en persoonlijkheid zie je altijd aan de buitenkant. Hoe iemand kijkt, reageert, handelt, praat en lacht, wordt bepaalt door het karakter. Dat kun je nooit verbergen. Een gebrek aan persoonlijkheid kun je niet compenseren door een mooi uiterlijk. Jammer voor de mensen die er de hele dag mee bezig zijn – het is niet voldoende.

Ooit wel eens iemand ontmoet die aan alle schoonheidsidealen voldeed, maar totaal niet interessant als persoon was? Oppervlakkig, niet geïnteresseerd, niet interessant of gewoonweg vervelend?

Heb je ook wel eens iemand ontmoet die niet voldeed aan de schoonheidsidealen, maar wel ontzettend boeiend of interessant bleek? Positief, open, spontaan, enthousiast, vriendelijk en geïnteresseerd was? Wie heb je liever?

Natuurlijk gaat het ook samen: je kunt én er goed uitzien én een boeiende persoonlijkheid hebben. Maar het hoeft niet: het één zegt niets over het ander.

Schoonheid is tijdelijk.

Iemands schoonheid doet stilstaan, maar iemands karakter doet blijven. Schoonheid is vergankelijk, maar je karakter is tijdloos. Uiteindelijk lopen we allemaal achter de rollator, met ingezakte schouders, een gehoorapparaat en een kunstgebit. Houdt het leven dan op? Wat blijft er over als je schoonheid is verdwenen? Juist – je karakter en persoonlijkheid. Dat bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt over jezelf.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Vergelijken maakt niet gelukkig.

Elke vergelijking met anderen mensen maakt onzeker. Er is altijd wel iemand die nog knapper of aantrekkelijker is. Kijk maar eens naar supermodellen: je zou verwachten dat die heel erg tevreden zijn met hun uiterlijk. Niets is minder waar – ze vergelijken zichzelf continu met de concurrentie. En soms is die concurrentie nóg mooier.

Mooi of lelijk zit tussen je (kunst)oren.

Ik zag laatst een programma met twee mensen: een aantrekkelijke vrouw en een man met een scheefgegroeid gezicht en kunstoren. Wie denk je dat er meer tevreden was? Mis, niet de vrouw, maar de man! Hij had zichzelf geaccepteerd zoals hij was en voelde zich daar goed bij. Terwijl de vrouw continu twijfelde over zichzelf.

De man vergeleek zichzelf met niemand en zij vergeleek zichzelf met een illusie – een denkbeeldig ideaalbeeld. Hoe je je eigen uiterlijk beoordeelt, heeft niets te maken met hoe je eruit ziet. Het zit voor het grootste deel tussen je (kunst)oren.

Kun je uiterlijk veranderen?

Een gedeelte van je uiterlijk heb je meegekregen met je geboorte. De kleur van je ogen, je neus, jukbenen, haar, lichaamsbouw, lengte, gemiddeld gewicht en spieren waren al bepaald voordat je geboren werd.

Met lenzen, operaties, transplantaties, siliconen, botox, sportschool en voeding kun je heel wat doen. Je kunt naar de sportschool gaan of een dieet volgen. Je kunt van kapper veranderen en een trainingsschema aanhouden. Je kunt een beugel proberen of je kleding veranderen.

Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je zegt: “Zo, en nu vind ik mezelf mooi zoals ik ben. Ik weiger om elke seconde bezig te zijn met mijn uiterlijk. Genoeg!” Wat heb je liever: alle operaties van de wereld en nooit tevreden zijn of jezelf blijven en accepteren wie je bent?

Veranderen van persoonlijkheid dan maar?

Ook je innerlijk heb je voor een gedeelte meegekregen bij je geboorte. Of je introvert, extrovert, creatief, spontaan of gereserveerd bent, zit in je basiskarakter. Ook je karakter kun je veranderen. Maar je hoeft niet je hele persoonlijkheid om te gooien.

Je hoeft niet extrovert te worden als je van nature introvert bent. Je hoeft niet een Pietje Precies te worden als je van nature wat chaotisch bent. Accepteer je basiskarakter zoals het is – met alle goede en minder goede kanten. Zelfacceptatie geeft zelfvertrouwen.
En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven.

Je innerlijk – onbetaalbaar en tijdloos.

Werk aan je innerlijk, je karakter en je persoonlijkheid. Er zijn geen grenzen aan wat je kunt leren over jezelf, je relaties en je leven. Goedheid, vriendelijkheid, interesse, oprechtheid, authenticiteit, hulpvaardigheid, wijsheid, vrolijkheid, diepgang: al deze dingen zijn onbetaalbaar.

Ze zijn geen van alle te verkrijgen door een mooi uiterlijk. Maar allemaal stralen ze door je buitenkant heen en iedereen die een beetje oplet zal het zien: daarbinnen zit een prachtig persoon.

Versterk je goede kanten, leer te leven met je minder goede kanten. Ontwikkel jezelf, vergroot je kennis en inzichten, verbeter je communicatieve vaardigheden. Al deze dingen maken je rijk van binnen. Alles wat je leert, neem je mee in je leven. Ze zijn tijdloos en onverwoestbaar. Vergelijk dat eens met het uiterlijk!

Je persoonlijkheid is het echte geschenk.

Wees niet te oppervlakkig – ook niet naar jezelf toe. Echte schoonheid zit van binnen. Wat heb je liever: een prachtig verpakt cadeau waar helemaal niets in zit of een lelijke verpakking met daarin een schitterend geschenk?

Misschien ben je niet de knapste, maar je bent ook niet de lelijkste. Misschien niet de slankste, maar ook niet de dikste. Niet de langste, maar ook niet de kortste. Niet een mannelijk of vrouwelijk supermodel, maar ook geen kermisattractie. En weet je wat? Dat geldt ook voor mij en alle andere lezers van dit artikel. En dat is prima zo!


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Sylvie schreef:

  Meningen zijn het overhaaste conclusies trekken van een geest gevormd door onwetendheid.

  Een karakter is een rol en nooit werkelijk als wie we zijn als eenheid en gelijkheid van leven.

  Energie is Nooit Werkelijk. Ik ben woorden. Ik ben woord. Ik ben leven. Ik ben een.
  Ik ben gelijk. Ik ben expressie.

  Het beste voor alles en iedereen één en gelijk!

 • Interessant stukje waar je zelf aan kan werken. Het verrijkt altijd je leven.

 • Dank je Ellen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Onzin uiterlijk is heel belangrijk.
  Ik denk zelfs dat het een slechte gezondheid compenseert.
  Een mooi uiterlijk zal er voor zorgen dat medici verder gaan dan bij iemand met een minder mooi uiterlijk.

 • jaren bezig zijn met je mooi uiterlijk terwijl mooi innerlijk heel diep binnen zit ,u persoonlijkheid je ware ik

 • Daar zijn de standaard moralen weer. Trekken we de persoonlijkheid weer uit de kast, pfffff zo moe wordt ik daar van.

  Geloof mij, de hoop in de mensheid is bij mij volledig verloren.

  Mensen zijn geen wonderschone rationele dromers. Maar slechts vals geprogrammeerde automaten die de werkelijkheid denken te overstijgen door moedeloos er op los te fantaseren.

  De mens An zich heeft een ondragelijk lijden door de ilussie – Ik beeld, maar in feite is het een brute programma om te overleven.

  De beste en de mooiste komen goed uit hen verf. Zelfs de beaamde onaantrekkelijke man of vrouw fantaseert over het sprookje van Assepoester of een prins op het witte paard.

  Alles draait om mooi zijn.

  Dat zijn de feiten.

  Maar we beseft zijn leven echt, ik zwijg want dan zit ik opgescheept met een mensenwereld die nog minderwaardiger is dan mijn donkere ziel.

  Nou, de mazzel.
  Veel plezier met jullie uitgekotste uiterlijk moraal!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >