Plaats jezelf niet in een hokje

“Zo ben ik nu eenmaal”, is een beperkende gedachte. Je bent veel meer dan je zelfbedachte identiteit. Stop jezelf niet in een hokje. Pas dan ontdek je wie je werkelijk bent. Je bent een vat vol mogelijkheden – een enorm potentieel. Niemand houdt je tegen, behalve jezelf. Als je dan toch iets moet zijn, wees dan een heleboel!

Het grootste obstakel voor persoonlijke groei.

“Zo ben ik nu eenmaal”, is het grootste struikelblok voor persoonlijke groei. Mensen zeggen: “Ik ben verlegen. Ik ben niet goed in talen. Ik ben geen doorzetter. Ik ben niet zo communicatief.” Hoe vaak hoor je dit niet? Zolang je dit tegen (of over) jezelf zegt, is er geen ruimte meer voor groei. Door jezelf in een hokje te plaatsen, blijf je ook in dat hokje zitten. Er wat als je daaruit wilt?

Alles wat komt na “Ik ben…” staat vast. Het is besloten, het is een onderdeel van je identiteit. Soms klinkt dat positief, zoals bijvoorbeeld: “Ik ben een harde werker” of “ik ben een goede moeder.” Zo heb jij waarschijnlijk ook een aantal ideeën over jezelf. Want een identiteit is niets meer dan een aantal ideeën over wie je bent. Maar wat als die ideeën je beperken?

Een identiteit is iets dat je denkt niet te kunnen veranderen.

Want zo ben je nu eenmaal. Het probleem met zo’n hokje is dat je – vaak onbewust – alles zult doen om dat in stand te houden. Ik zei ooit tegen een vriend: “Ik ben hier niet goed in.” Waarop hij antwoordde: “Zeg dat maar eens honderd keer tegen jezelf. Wedden dat je er dan ook nooit goed in wordt?” Wat een prachtige opmerking!

Dus kijk eens naar je eigen beperkende gedachten. Wat zeg je tegen jezelf?

1. Ik ben lui.
2. Ik ben geen prater.
3. Ik ben een zenuwpees of stresskip.
4. Ik ben geen doorzetter.
5. Ik ben niet slim genoeg.

Wat het ook is wat je denkt te zijn, je bent het!

Elke identiteit is zelfbedacht. Wat het ook is wat je denkt te zijn, je bent het.

Tenzij je besluit dat die gedachte over jezelf niet meer klopt. Als je die beperkende gedachte loslaat, ben je vrij te zijn wie je werkelijk wilt zijn!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Elke hokje – elke identiteit – is slechts een momentopname.

Het is nooit wie je bent, het is hoe je je gedraagt in bepaalde situaties.

Ik geef je een paar voorbeelden:

1. Iemand die lui is, kan toch erg actief zijn met haar hobby.
2. Iemand die geen prater is, kan wel vol vuur vertellen over iets wat hem echt interesseert.
3. Iemand die gespannen is, is wel helemaal ontspannen als ze sport.
4. Iemand die uitstelt, stelt nooit uit wat hij ècht belangrijk vindt.
5. Iemand die denkt dom te zijn, is dat nooit op het gebied waar ze goed in is.

Niemand is zwart-wit.

Zie je dat niemand eendimensionaal is? Dat je niemand in een hokje kan stoppen en zeggen: “Zo ben jij, altijd”? Mensen zitten vol grijswaarden, niemand is zwart-wit. Een van de doelen van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is te laten zien dat iedereen zelfvertrouwen heeft – in bepaalde situaties. Dus dat zelfvertrouwen is er al wel, alleen nog niet in de situatie waarin je het wilt hebben…

Soms zit je zelfs in twee tegenovergestelde hokjes:

1. Ik ben erg sociaal, maar word woest als ik onrecht zie.
2. Ik ben erg gedisciplineerd, behalve als het op eten aankomt.
3. Ik kan goed praten, behalve met iemand van het andere geslacht.
4. Mijn hoofd is een chaos, maar mijn lichaam is topfit.
5. Ik houd van werken, maar kan ook goed nietsdoen.

Hokjes zijn voor kippen.

Kortom, vergeet alle hokjes waarin je denkt te passen. Hokjes zijn leuk om kippen in op te bergen, maar voor mensen zijn ze te krap. Nou ja, voor kippen zijn hokjes ook te klein, maar ik kon even geen ander voorbeeld verzinnen…

Je bent vrij om te zijn wie je wilt zijn.

Wie houdt je tegen? Je omgeving, de maatschappij, je familie, je collega’s? De mensen die je tegenhouden jezelf te zijn, die zitten in hun eigen hokje! Iedereen die je zegt dat je iets niet kunt veranderen, denkt vooral zelf dat ze het niet kunnen veranderen. Als je stopt jezelf te beperken en werkelijk iets wilt veranderen, kan niemand je tegen houden.

Wie houdt je tegen?

Hier is een inzicht: De mensen die ons tegenhouden in onze persoonlijke groei, zijn we meestal zelf. We zijn tijgers in een kooi van stro. Wijzelf bedenken onze eigen hokjes en stoppen onszelf erin. Dus stop daarmee, tenzij je het hokje comfortabel vindt en gek bent op kippenvoer…

Houd gewoon alles open: Zeg in plaats van “Ik ben zus of zo”, het volgende: “Ik ben…een heleboel!” Is het niet leuker om niets vast te leggen? Is het niet beter om het gewoon elke keer opnieuw te ontdekken? Wie je bent is een onontdekt potentieel. Wat je bent, is een vat vol tegenstrijdigheden èn een vat vol mogelijkheden. En elke mogelijkheid ligt buiten het bestaande hokje!

Je ontdekt wie je werkelijk bent als je stopt te denken wie je zou moeten zijn.

Wil je beperkende gedachten over jezelf loslaten? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Top verwoord!
  Ik heb zelf enige tijd gedacht dat die job niets voor mij was omdat ik daar te weinig over wist.
  Maar heb de rollen omgedraaid en vooral gezocht en gedacht aan de zaken waar ik voor die job goed in ben. En kreeg meteen een ander beeld en zag alles positiever.
  Ik ga ervoor en niets of niemand houdt me tegen!

 • Mooi zo Erick,

  Het moment dat je alles weet over je baan, is misschien het moment om op zoek te gaan naar de volgende uitdaging. Tot dat moment is iedereen nog aan het leren :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Vind ik Leuk !

 • Lovely schreef:

  Met twee duimen omhoog!! en in één woord GEWELDIG. Ik keek net in mijn ”verborgen” spiegeltje en waarom, zeg ik verborgen, omdat mijn zelfvertrouwen, zodanig omlaag is gehaald, dat ik mijn spiegelbeeld zelfs begon te haten, dus vandaar. Ik begon mezelf te verwaarlozen in alle opzichten, puur omdat ik eerst niet door had dat men jaloers op mij was en mij zo begon te manipuleren dat ik jarenlang er onder door ging, ik krabbel beetje voor beetje weer op en begin elke dag opnieuw, net zolang tot ik echt een keer aan een gloed nieuwe begin kan beginnen. Ik heb de ”verkeerde voor mij” de zogenaamde ”echte” vrienden, de deur uitgegooid, daar begon ik mee, langzamerhand afscheid genomen van mijn zussen, voor wie ik toch nooit gedeugd hebt, terwijl ik wel degene was die dag en nacht, 24uur voor ze klaar stond. En alles aan ze gaf, die zij niet verdiende, maar gaf uit liefde, waardering ondanks alles omdat ze toch mijn zussen zijn, helaas.. uit liefde en respect alles gegeven wat ik had, maar werd nooit niet gewaardeerd, kreeg altijd achteraf te horen, dat ik ze kocht, terwijl ze er zelf om vroegen, mag ik dit, mag ik dat, ik heb geen geld, ik heb zelfs geen boodschappen, mijn vrienden/vriendinnen hebben mij in de steek gelaten of voor geen gezichtsverlies kan ik niet aan overige familieleden/collega’s vragen aan jou wel, dat durf ik wel, omdat je mijn zusje bent en jij altijd voor mij en de andere wel in de bres springt, kijk die dingen hebben mij altijd verward in het leven beste Frank, de ene kant werd ik gecomplimenteerd en tegelijkertijd de grond in geboord. Ik ben een vredelievend vrouwtje, die veel heel veel voor haar medemensen overheeft, maar altijd door mijn goedheid, gulheid gebruikt en misbruikt is. Nu ik niets meer probeer te geven, behalve een hapje eten of drinken, ben ik nu een egoïst, omdat ik nu eigenlijk voor mij doen, de maat vol is en ik niet langer meer tolereer om zo laag behandeld te worden, door geen bloedeigen zussen, zogenaamde vrienden of vriendinnen. Gelukkig heb ik wel een paar echte goede vriendinnen en vrienden en zij die mij in deze moeilijke tijd voor me klaar staan, zodat ik weer mijn zelfvertrouwen kan terug winnen/krijgen, want dat verdien ik.

  Dit artikel zegt mij heel veel… en doet mij ook heel veel!.
  Zo las ik net, dat men je in een hokje plaatst, terwijl ze zelf inzitten, wow, weer wat geleerd van jou Frank. Ben je weer dankbaar voor je wijze artikel en voor mij een geest (op)ruimende leesvoer.
  Wees maar trots op jezelf en op jouw wijze goede vriend, want echt.. die opmerking van hem ga ik onthouden en in mijn dagelijkse leven ook toepassen en zal het doorgeven en mensen die het ook nodig hebben.
  Ga zo door en ik blijf je volgen!.

  Een hart opluchtende warme groet van Lovely.

 • Ooh mooi gezegd van dat 100 keer tegen jezelf zeggen. Het wordt mijn standaard zin tegen mn kinderen!! Ben altijd weer blij met jouw nieuwsbrieven!

 • Dag frank,

  Ken je ook het begrip ook?
  Ja soms ben ik lief maar soms ook een bitch.
  Ik ben niet een kleur maar ook alle kleuren van het palet. Ga zo maar door…..

 • Hallo Frank,
  Weer een geweldig goed artikel van je. Ik lees ze graag. Ze houden me alert en wakker. Ik heb veel aan je coaching gehad. Dank je. Hartelijke groeten, Mar

 • Hallo Frank ik vind het erg fijn je nieuwsbrieven te lezen. Vooral dat hokjes denken. Jemig ik ben zo verschrikkelijk negatief over mezelf. Ik ben te dik. pff gister had ik op een podium een liedje gezongen en zo slecht vergat de tekst af en toe denk ik ,maar ik stond toch op podium iets wat ik al heel vaak gedaan heb dus waar ben ik toch zo negatief?

 • Beste Y,

  Negatief zijn over jezelf heeft nog nooit iemand geholpen. Ik heb zelf wel eens Karaoke gezongen in een hotelbar, waarop bijna iedereen wegliep… Waarschijnlijk klonk het niet zo goed :)

  Dus wees trots dat je het hebt gedaan! Iedereen vergeet wel eens wat.

  Lees dit artikel over uiterlijk vs. innerlijk:
  https://www.newstart.nl/blog/je-karakter-is-belangrijker-dan-je-uiterlijk/

  Er staan genoeg artikelen over zelfkritiek/zelfacceptatie op deze site, maar het beste is om de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen. Aan jou de keuze :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag,
  Wat een top site en wat een heerlijk heldere artikelen! De voorbeelden zijn zo beeldend/herkenbaar en de oplossingen zo…. Lijkt haast wel ‘eenvoudig’. En het werkt! Na 28 jaar een negatief zelfbeeld, belemmerende gedachten en een lijf vol spanning, blijkt daar verandering mogelijk! En dat via een site! Ik heb mijn belemmerende overtuigingen vervangen door opbouwende overtuigingen. Elk artikel en de e-books geven mij nieuwe voeding voor zelfvertrouwen en een meer ontspannen leven. Ik voel me een heel stuk gelukkiger (met mezelf)!
  Heel hartelijk dank!
  ESB

 • Beste ESB,

  Fijn dat te horen en graag gedaan!
  Verandering is altijd mogelijk, met genoeg inzicht en oefening. In de kern zijn de meeste uitdagingen ook eenvoudig. Mooi dat het je is gelukt en veel succes met je persoonlijke groei :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >