“Zo ben ik nu eenmaal”, is een beperkende gedachte. Je bent veel meer dan je zelfbedachte identiteit. Stop jezelf niet in een hokje. Pas dan ontdek je wie je werkelijk bent. Je bent een vat vol mogelijkheden – een enorm potentieel. Niemand houdt je tegen, behalve jezelf. Als je dan toch iets moet zijn, wees dan een heleboel!

Het grootste obstakel voor persoonlijke groei.

“Zo ben ik nu eenmaal”, is het grootste struikelblok voor persoonlijke groei. Mensen zeggen: “Ik ben verlegen. Ik ben niet goed in talen. Ik ben geen doorzetter. Ik ben niet zo communicatief.” Hoe vaak hoor je dit niet? Zolang je dit tegen (of over) jezelf zegt, is er geen ruimte meer voor groei. Door jezelf in een hokje te plaatsen, blijf je ook in dat hokje zitten. Er wat als je daaruit wilt?

Alles wat komt na “Ik ben…” staat vast. Het is besloten, het is een onderdeel van je identiteit. Soms klinkt dat positief, zoals bijvoorbeeld: “Ik ben een harde werker” of “ik ben een goede moeder.” Zo heb jij waarschijnlijk ook een aantal ideeën over jezelf. Want een identiteit is niets meer dan een aantal ideeën over wie je bent. Maar wat als die ideeën je beperken?

Een identiteit is iets dat je denkt niet te kunnen veranderen.

Want zo ben je nu eenmaal. Het probleem met zo’n hokje is dat je – vaak onbewust – alles zult doen om dat in stand te houden. Ik zei ooit tegen een vriend: “Ik ben hier niet goed in.” Waarop hij antwoordde: “Zeg dat maar eens honderd keer tegen jezelf. Wedden dat je er dan ook nooit goed in wordt?” Wat een prachtige opmerking!

Dus kijk eens naar je eigen beperkende gedachten. Wat zeg je tegen jezelf?

1. Ik ben lui.
2. Ik ben geen prater.
3. Ik ben een zenuwpees of stresskip.
4. Ik ben geen doorzetter.
5. Ik ben niet slim genoeg.

Wat het ook is wat je denkt te zijn, je bent het!

Elke identiteit is zelfbedacht. Wat het ook is wat je denkt te zijn, je bent het.

Tenzij je besluit dat die gedachte over jezelf niet meer klopt. Als je die beperkende gedachte loslaat, ben je vrij te zijn wie je werkelijk wilt zijn!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Elke hokje – elke identiteit – is slechts een momentopname.

Het is nooit wie je bent, het is hoe je je gedraagt in bepaalde situaties.

Ik geef je een paar voorbeelden:

1. Iemand die lui is, kan toch erg actief zijn met haar hobby.
2. Iemand die geen prater is, kan wel vol vuur vertellen over iets wat hem echt interesseert.
3. Iemand die gespannen is, is wel helemaal ontspannen als ze sport.
4. Iemand die uitstelt, stelt nooit uit wat hij ècht belangrijk vindt.
5. Iemand die denkt dom te zijn, is dat nooit op het gebied waar ze goed in is.

Niemand is zwart-wit.

Zie je dat niemand eendimensionaal is? Dat je niemand in een hokje kan stoppen en zeggen: “Zo ben jij, altijd”? Mensen zitten vol grijswaarden, niemand is zwart-wit. Een van de doelen van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is te laten zien dat iedereen zelfvertrouwen heeft – in bepaalde situaties. Dus dat zelfvertrouwen is er al wel, alleen nog niet in de situatie waarin je het wilt hebben…

Soms zit je zelfs in twee tegenovergestelde hokjes:

1. Ik ben erg sociaal, maar word woest als ik onrecht zie.
2. Ik ben erg gedisciplineerd, behalve als het op eten aankomt.
3. Ik kan goed praten, behalve met iemand van het andere geslacht.
4. Mijn hoofd is een chaos, maar mijn lichaam is topfit.
5. Ik houd van werken, maar kan ook goed nietsdoen.

Hokjes zijn voor kippen.

Kortom, vergeet alle hokjes waarin je denkt te passen. Hokjes zijn leuk om kippen in op te bergen, maar voor mensen zijn ze te krap. Nou ja, voor kippen zijn hokjes ook te klein, maar ik kon even geen ander voorbeeld verzinnen…

Je bent vrij om te zijn wie je wilt zijn.

Wie houdt je tegen? Je omgeving, de maatschappij, je familie, je collega’s? De mensen die je tegenhouden jezelf te zijn, die zitten in hun eigen hokje! Iedereen die je zegt dat je iets niet kunt veranderen, denkt vooral zelf dat ze het niet kunnen veranderen. Als je stopt jezelf te beperken en werkelijk iets wilt veranderen, kan niemand je tegen houden.

Wie houdt je tegen?

Hier is een inzicht: De mensen die ons tegenhouden in onze persoonlijke groei, zijn we meestal zelf. We zijn tijgers in een kooi van stro. Wijzelf bedenken onze eigen hokjes en stoppen onszelf erin. Dus stop daarmee, tenzij je het hokje comfortabel vindt en gek bent op kippenvoer…

Houd gewoon alles open: Zeg in plaats van “Ik ben zus of zo”, het volgende: “Ik ben…een heleboel!” Is het niet leuker om niets vast te leggen? Is het niet beter om het gewoon elke keer opnieuw te ontdekken? Wie je bent is een onontdekt potentieel. Wat je bent, is een vat vol tegenstrijdigheden èn een vat vol mogelijkheden. En elke mogelijkheid ligt buiten het bestaande hokje!

Je ontdekt wie je werkelijk bent als je stopt te denken wie je zou moeten zijn.

Wil je beperkende gedachten over jezelf loslaten? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt