Nooit meer onzeker

Twijfel je regelmatig aan jezelf? Ben je onzeker? Daar is een oplossing voor: Accepteer jezelf, wat je ook doet en wat anderen ook vinden. Als het je lukt om jezelf volledig te accepteren zoals je bent, valt de onzekerheid weg. Dan kun je nog altijd twijfelen over wat je wilt of wat je kunt, maar nooit meer aan je eigenwaarde!

Weg met die onzekerheid!

Onzekerheid is de nummer 1 reden waarom mensen niet doen wat ze willen. En raad eens: bijna iedereen heeft er last van! We willen af van die twijfel over onszelf en over ons leven. We willen de garantie dat alles goed komt. We willen een sterk en gezond zelfvertrouwen dat ons nooit in de steek laat.

Alles wat je denkt en voelt, is gekoppeld aan je zelfvertrouwen: Denk negatieve dingen over jezelf en je begint te twijfelen. Denk goede dingen over jezelf en je voelt je zeker.

Ook je gedrag en je acties zijn gekoppeld aan je zelfvertrouwen: Voel je je onzeker, dan twijfel je en stel je uit. Voel je je zeker, dan kom je in beweging en zet je de eerste stap.

Zie je waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is? Het is het fundament voor een gelukkig en succesvol leven.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Wat geeft vertrouwen?

Bestaat er ook maar de kleinste garantie dat de toekomst loopt zoals we willen? Nee, helaas niet. Als mensen een toekomstgarantie zouden kunnen aanschaffen, dan zou dit het bestverkochte product op aarde zijn. Die garantie is er niet, maar er is wel een alternatief.

Dat alternatief is om te bepalen waar je wel controle over hebt: je eigen inzet, je eigen voorbereiding, je eigen acties. Die kun je 100% controleren, nietwaar? Ik weet ook niet hoe mijn relaties, bedrijf of financiën zich zullen ontwikkelen. Maar ik doe wat ik kan om te zorgen dat ze zich positief ontwikkelen. En dat is voldoende.

Als je je bezighoudt met dingen die je niet kunt controleren, voel je je onzeker. Je bezighouden met dingen waar je wel invloed op hebt, geeft vertrouwen.

Moet je het wel kunnen?

Dat leidt ons naar het volgende punt voor zelfvertrouwen: je eigen vaardigheden. Sommige mensen verwachten dat ze in alles moeten uitblinken, maar dat lukt je toch niet. Gebruik je natuurlijke talenten. Als je daarmee bezig bent, gaan dingen gemakkelijk. Als je te veel focust op je zwakke kanten, verspil je veel nutteloze energie.

Maar wat doe je als je je zwakke kanten juist wilt ontwikkelen? Besef dat je alles kunt leren. Toen ik mijn eerste gitaar kocht, wilde ik direct een ingewikkelde gitaarsolo naspelen. Een bijna onmogelijke taak als je nog nooit een gitaar hebt aangeraakt en er ook geen aanleg voor hebt. Ik heb het gewoon duizenden keren geoefend en na een paar weken ging het vanzelf. Als je het echt wilt, kun je alles leren.

Je hoeft niet alles te kunnen. Wat bij je past, ontwikkelt zich makkelijker dan wat niet bij je past. Gebruik je natuurlijke talenten.

Twijfel nooit aan jezelf.

En daarmee zijn we aanbeland op het belangrijkste element van zelfvertrouwen: geloven in je eigen waarde. Waarom twijfel je? Omdat je je eigenwaarde koppelt aan wat je doet of wat anderen vinden. Maar dat heeft niets te maken met je eigenwaarde.

Ik twijfel wel eens of ik iets kan, maar ik twijfel nooit aan mijn eigenwaarde. Ik twijfel wel eens over de toekomst, maar ik twijfel nooit aan mezelf. Ik twijfel wel eens wat anderen ervan zullen vinden, maar ik twijfel nooit aan wie ik ben. Ook al kan ik iets niet, ook al neem ik een foute beslissing, ook al vinden anderen het niets: ik blijf precies dezelfde persoon.

Trap niet in de valkuil om je eigenwaarde te verbinden aan iets dat buiten jezelf ligt. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie kun je alleen in jezelf vinden.

Volledige zelfacceptatie.

Als je iets niet goed doet en anderen keuren het af, dan twijfel je aan jezelf. Maar of je de moeite waard bent, heeft weinig te maken met wat je doet. Soms doe je het goed en soms niet. Het heeft niets te maken met de mening van anderen. Soms juichen ze je toe en soms keuren ze je af. Jouw eigen waarde staat daar compleet los van.

Dus accepteer jezelf, wat je ook doet en wat anderen ook vinden. Met je sterke, maar ook met je zwakke kanten. Met je hoogte- en je dieptepunten. Met je successen en met je fouten. Als het je lukt om jezelf volledig te accepteren zoals je bent, dan valt de onzekerheid weg. Dan twijfel je nooit meer aan je eigenwaarde. De onderstaande e-cursus gaat je daarbij helpen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Theoretisch klopt het allemaal, maar het menselike brein zit zo complex in elkaar dat dit niet binnen korte tijd zo gregeld is. ook zal permenanente training moeten blijven om te zorgen dat het niet terugvalt.
    Ik ben zo stellig omdat ik heb het zelf ondervonden

    Mark

  • Beste Mark,

    Dat klopt. Zelfvertrouwen is als tandenpoetsen: je krijgt het beste resultaat door er elke dag mee bezig te zijn :)

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Het artikel klopt als een bus, maar kan me ook vinden in de reactie van Mark. Het vergt heel wat van een persoon om van onzeker naar zeker te gaan en te blijven.
    Als kind was ik heel onzeker. Ik werd veel gepest en had mede daarom een lage eigenwaarde. Als maar vaak genoeg lelijke dingen tegen je als persoon gezegd worden krimp je vanzelf.
    Op dit moment kan ik wel van mezelf zeggen dat ik zeker over mij als persoon ben. Ik weet weliswaar niet helemaal welke richting ik op zou kunnen en willen, maar ik als persoon sta er. Daar is heel wat aan vooraf gegaan waarbij militaire dienst bijvoorbeeld goed heeft gedaan. Ik heb daar eindelijk het beeld gekregen dat iedereen wel wat mankeert (ik was voorheen nogal bezig met mezelf meten aan anderen op een niet realistische manier). Ik heb daar ook mijn mentale en fysieke grenzen leren kennen.
    Mijn conclusie na alle ervaring is dezelfde als in dit artikel: zelfkennis en zelfacceptatie. Deze zorgen voor zelfvertrouwen. Weten wat je kunt en weten wat je niet kunt (en daar open over kunnen zijn in de wetenschap dat niemand perfect is en de ander dit over jou, in alle redelijkheid, heeft te accepteren).

    Kleine anekdote om dit in voorbeeld te schetsen:
    Ik heb een ringbaard. Die heb ik sinds militaire diensttijd. Destijds leek het me wel wat en hij is altijd gebleven. Ik houd hem netjes bij en vind hem zelf wel mooi staan. Dat vindt niet iedereen natuurlijk. Anders zou iedereen een ringbaard hebben.
    Op een dag op het werk kwam een jonge collega naar me toe en vroeg waarom ik eigenlijk een ringbaard had en of ik die niet liever af zou scheren. Hij wilde me er zelfs wel bij helpen. Ik legde hem rustig uit dat ik mijn gezicht mooier vind met een ringbaard, omdat ik zonder ringbaard vind dat ik een babyface heb.
    Mijn leidinggevende kwam binnen en zei tegen de collega: Kijk, dat is sterk. Nu kun je hem daar nooit meer op aanspreken juist omdat hij zijn zwakke punt noemt hierin.
    Nu zat er in deze situatie ook wel gekheid natuurlijk. Maar om aan te geven dat zwakke punten of kanten van je (hoe groot of klein ook) in het dagelijks leven je juist respect op kunnen leveren. Iedereen heeft ze, maar de meesten zullen dit camoufleren. Je zwakke kant tonen vergt moed. En dat weet degene die voor je staat ook ;)

    Ik denk dat bovenstaande cursus wel kan helpen voor degenen die hierin richting nodig hebben. Ik kan me in ieder geval wel in het artikel vinden.

  • Beste Arjan,

    Dank je wel voor je uitgebreide reactie en mooie aanvulling. Leuk om jouw verhaal – en wat je ervan hebt geleerd – te horen :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • marian schreef:

    Beste Frank,

    Enkele jaren geleden ben ik enorm vernederd door mijn jongste broer. Ik kom uit een gezin van 8 kinderen. Hij stuurde lastermail over mij en mijn man aan de hele familie m.u.v. van mij en mijn man. Ik had altijd een heel bepalende rol in de familie omdat ik grotendeels de zorg op mijn ouders op mij genomen heb, toen zij ernstig ziek werden en kwamen te overlijden. Hiervoor heb ik veel waardering gekregen van mijn broers en zussen, zodat ik soms het gevoel had dat ik vleugels had, ondanks dat ik er keihard voor moest werken mede door mijn eigen gezinnetje en mijn leidinggevende functie, die veel van mij vergde.
    Mijn man heeft enkele jaren een bedrijfje met die broer gehad en de groei was niet zoals hij verwachtte. Mijn man heeft hem heel coulant behandeld om erger te voorkomen. Uiteindelijk bleven wij met alle schulden zitten, zo’n €70.000,–. Dit was heel erg maar dat hij over mij en mijn man lastermail verspreidde, heeft mij achteraf nog veel meer pijn gedaan. Juist omdat maar één van mijn broers voor mij opkwam. De rest dacht:”Als we niks doen, dan gaat het vanzelf over, want hij is nou eenmaal zo’n lastpak”. Ik deed net of ik het kon hendelen, maar had enorm veel verdriet. Daarna werd ik door hem in alles genegeerd en onze uitnodiging voor onze 25-jarig huwelijk kregen we terug. Het klinkt heel onnozel, maar zoiets doet zo’n pijn! Na een jaar heb ik het contact met mijn familie verbroken, omdat ik niet meer mij zelf kon zijn. Een jaar heb ik geen contact gehad, met uitzondering van mijn lievelingsbroer, mijn 2e vader. Die heb ik meerdere malen de huid volgescholden. Het contact met lievelingsbroer zal nooit meer worden zoals het was, wat heel erg jammer is. Ik heb er mijn best voor gedaan, maar er blijft een kloof, ook al willen wij dit allebei niet.
    Ik besef: ik ben in die valkuil getrapt, waar jij over spreekt. Het is nu zo’n 7 jaren geleden dat alles begon, maar er gaat geen dag voorbij dat ik er geen verdriet van heb. Niet alleen het verdriet, het heeft me mijn baan gekost, een forse burn-out, een fikse depresssie en financieel ook nog eens op de afgrond. Dus, bij mij zijn altijd alle hens aan dek, om me boven water te houden! Ik kan goed zwemmen, maar toch is het vaak enorm zwaar.

  • Beste Marian,

    Het lijkt erop dat je moest kiezen tussen je familie en jezelf en dat je jouw keuze hebt gemaakt. Als de familiestress je zo veel heeft gekost dan was het uiteindelijk toch de moeite waard om voor jezelf te kiezen?

    Alle verandering begint bij je (mentale en fysieke) energieniveau: een sterk lichaam en een rustige geest. Ga daarmee als eerste aan de slag. Alles dat je vanaf nu creëert is daarvan afhankelijk.

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Sylvia schreef:

    Beste Mark,

    Mijn dochter van 8 jaar is erg onzeker en heel snel afgeleid.
    Gezien haar leeftijd is een online cursus nog geen optie. Heeft u mischien tips over hoe en waar ik hulp voor haar kan vinden ?

    Met vriendelijke groet Sylvia

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >