Moet je andere mensen helpen of kiezen voor jezelf?

Kiezen voor jezelf is een thema dat steeds weer terugkomt in je leven. Waarom? Omdat je je hele leven balanceert tussen wat je zelf wilt en wat anderen willen. Als je alleen doet wat je zelf wilt, dan houd je nooit rekening met anderen. Als je altijd rekening houdt met anderen, loop je jezelf voorbij. Dus waar zit de balans? Hoe moet je kiezen voor jezelf als andere mensen dat niet willen?

Is kiezen voor jezelf niet egoïstisch?

Sommige mensen reageren allergisch op een artikel dat hen verteld dat ze moeten kiezen voor zichzelf.

Ze zeggen:

“Ja, maar als iedereen zou kiezen voor zichzelf, dan zou de hele wereld naar de knoppen gaan. Als mensen altijd maar doen wat ze willen, dan wordt het een zootje. Als je alleen maar kiest voor jezelf, dan ben je gewoon een egoïst. Dan houd je nooit rekening met een ander!”

Wat deze mensen niet begrijpen, is dat deze uitspraken véél te kort door de bocht zijn. De wereld gaat niet naar de knoppen. Het wordt geen zootje als je doet wat je wilt. Je bent geen egoïst als je voor jezelf kiest. Dat is echt onzin.

Het is niet de waarheid, het is een overtuiging.

Wat deze mensen (helaas) niet beseffen is dat deze ideeën zeer beperkt zijn. De wereld is niet zwart wit. Dit zijn vaak overtuigingen die we van andere mensen hebben geleerd. Als je bijvoorbeeld niet deed wat je ouders wilden, dan zeiden ze: “Wees niet zo egoïstisch!”

Dertig jaar later koppel je doen wat je wilt aan egoïsme. Zonder te beseffen dat deze koppeling niet de waarheid is. Zonder te begrijpen dat het slechts een idee is dat je van een ander hebt geleerd zonder het voor jezelf te onderzoeken.

We denken dat al die ideeën die we hebben geleerd goed of juist zijn – maar is dat wel zo?

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.

Het is iets wat elk levend wezen op deze planeet van nature doet. Vraag een hond eens te kiezen tussen buiten spelen of binnen blijven. Vraag een kat of het geaaid wil worden of niet. Vraag een kind of het naar de dierentuin wil of naar een belastingconsulent.

Wat denk je dat het antwoord is?

Het is natuurlijk om te kiezen voor jezelf, om te doen wat je wilt. Dat betekent overigens niet dat je geen andere mensen kunt helpen. Sterker nog, door voor jezelf te kiezen, help je juist nog beter andere mensen, omdat je dat doet vanuit je eigen kracht, niet vanuit zwakte.

Maar de vraag is eerst of we andere mensen überhaupt moeten helpen…

Moet we andere mensen helpen?

Ik geloof dat we hier allemaal zijn om andere mensen te helpen. Dat is natuurlijk een overtuiging en niet per se de waarheid. Maar deze specifieke overtuiging bevalt me goed, dus ik blijf er nog even in geloven…

Met elkaar maken we ons leven allemaal een stukje beter en deze wereld een beetje mooier. We leven allemaal op dezelfde planeet. Jouw acties beïnvloeden andere mensen en vice versa. Kortom: we zijn allemaal met elkaar verboden, op een veel dieper niveau dan we denken.

We kunnen het elkaar erg lastig maken (en veel mensen doen dat ook), of we kunnen elkaar helpen.

Anderen helpen is geen verplichting, maar wel slim.

We zijn niet verplicht om andere mensen te helpen. Maar geef toe: het voelt stiekem toch wel erg fijn om anderen te helpen. Als je andere mensen helpt, help je namelijk automatisch ook jezelf.

Jij voelt je beter omdat een ander zich beter voelt – en jij weet dat je daaraan hebt bijgedragen. Dat geeft het leven meer zin en maakt de wereld beter

Als het je totaal niet interesseert of andere mensen zich goed voelen, dan kun je het beste je eigen planeet gaat beginnen.

Dus andere mensen helpen moet niet, maar het voelt wèl goed. Uiteraard werkt het alleen als je ook je eigen grenzen waardeert. Als je je eigen grenzen niet aangeeft, dan help je niemand. Dan offer je jezelf op.

De vraag is alleen: hoe helpen we andere mensen het beste? Op welke manier doen we dat?

Vraag je jezelf af: Hoe kan ik andere mensen helpen? Dan is hier het antwoord:

Hoe kun je het beste andere mensen helpen?

Je kunt andere mensen alleen maar helpen als je zelf goed in je vel zit:

1 – Je kunt geen aandacht geven als je te veel met jezelf bezig bent.
2 – Je kunt geen liefde geven als je zelf vooral irritatie voelt.
3 – Je kunt geen medeleven tonen als je zelf pijn hebt.

Je kunt alleen geven of delen wat je zelf voelt.

Dus je aandacht, je liefde en je medeleven zijn allemaal dingen die je pas kunt geven als je er zelf ruimte voor hebt.

Daarom zeggen ze: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Eerst geluk vinden, dan geluk delen.

Daarvoor moet je eerst zelf gelukkig zijn. Je kunt iemand anders niet gelukkig maken als je zelf niet gelukkig bent.

De beste manier om mensen te helpen is dus om te zorgen dat jij gelukkig bent. Dat jij zelfvertrouwen hebt, dat je sterk bent, dat je je goed voelt, dat je innerlijke rust kent. Dan – en dan alleen – heb je de ruimte, de kracht, het vertrouwen en het geduld om anderen echt te helpen.

Heb je geen kracht, vertrouwen of geduld, dan kun je beter eerst jezelf helpen.

Heb ik ook advies voor egoïsten?

Voor egoïstische mensen heb ik helaas geen advies. Het is niet mijn doelgroep. Die moeten maar naar een andere website gaan. Ik kan ze niet helpen.

Nou ja, één adviesje dan toch: als je keuzes altijd ten koste gaan van anderen mensen, besef dan dat je hele leven een worsteling wordt. Als je andere mensen wilt veranderen, wilt manipuleren of per se je eigen zin wilt doordrukken, besef dan twee dingen:

1 – Iedereen gaat afstand van je nemen, ook al besef je dit niet.
2 – Je veroorzaakt vooral je eigen problemen in dit leven, ook al besef je dit niet.

Egoïsme ten koste van anderen is nooit de weg. Sterker nog: elke weg waarin je anderen je wil oplegt, is gedoemd te mislukken. Vrijheid is blijheid: voor jou, maar ook voor alle andere mensen.

Veel mensen kiezen niet voor zichzelf.

Veel van de lezers van deze website kiezen te weinig voor zichzelf. Ze laten andere mensen bepalen wat ze doen – en lopen zo zichzelf voorbij. Ze zijn te veel bezig met de wensen en eisen van andere mensen – en te weinig met wat ze eigenlijk zelf willen.

Dat doen ze omdat ze hopen op erkenning, waardering of goedkeuring van anderen. Maar helaas maken ze hiermee hun eigenwaarde afhankelijk van een bron buiten zichzelf. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Speciaal voor deze mensen schrijf ik altijd dat ze rekening moeten houden met zichzelf. Dus ‘kiezen voor jezelf’ is mijn advies voor sociale mensen die zichzelf voorbij lopen. Dat zijn de mensen die op dit gebied een uitdaging hebben.

Besef dat je niemand helpt door te doen wat je niet wilt.

Besef dat je niemand helpt door jezelf voorbij te lopen. Hoe kun je iemand leren zwemmen als je zelf aan het verdrinken bent? Hoe kun je iemand ondersteunen als je zelf op de grond ligt? Dat klinkt gewoon niet logisch…

Als iemand zegt dat je moet doen wat zij willen – niet wat jij wilt – dan willen ze kennelijk niet dat je gelukkig bent. De mensen die echt om je geven, die willen toch dat je doet wat jou gelukkig maakt? Nou dan!

De volgende training helpt je te kiezen voor jezelf:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Een goede cursus zelfvertrouwen kopen – 10 belangrijke punten

Nooit meer zelfkritiek!

Kun je jezelf herprogrammeren?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>