Je zelfbeeld – bron van geluk of kern van stress?

Hoe je denkt over jezelf, bepaalt alles in je leven. Ben je positief over jezelf, dan gun je jezelf het beste en verwacht je het beste van het leven. Er is dan geen spanning of twijfel over wie je bent. Mocht je je (nog) onzeker voelen, dan merk je dat dit overal in doorwerkt. Ga direct naar de kern van alle spanning – wat je over jezelf gelooft – en verbeter je zelfbeeld!

Wat bepaalt je realiteit?

Wat je ziet in je leven, is een afspiegeling van wie je bent. Waarom? Omdat alles wat je ervaart, gefilterd wordt door je manier van kijken.

Dat is logisch: De één kijkt naar de zee en denkt: “Wat prachtig!”. Een ander kijkt en denkt: “Brrr, te koud, te leeg – geef mij maar een stad.” Alles – werkelijk alles – wat je ziet is dus afhankelijk van de ‘bril’ die je draagt.

Wat bepaalt de kleur van die bril? Dat zijn je overtuigingen. ‘De zee is prachtig’ is een overtuiging en ‘de zee is lelijk’ is óók een overtuiging.

Jij en ik hebben duizenden overtuigingen over alles wat we zien. Niet alleen over de zee, maar ook over andere mensen, werk, relaties, geluk, gezondheid – noem het maar op.

Wat zit er onder al die overtuigingen?

Van alle duizenden overtuigingen zijn er een paar die ons stress geven. Blijft de vraag over: Wat zit er onder al die overtuigingen die ons spanning geven? En dan komen bij het onderwerp van dit artikel:

Onder de overtuigingen die ons in ons dagelijks leven spanning geven, bijna altijd deze kernovertuiging:

“Ik voel me niet zeker over mijzelf.”

Varianten van deze kernovertuiging zijn:

1 Ik moet meer mijn best doen.
2 Ik ben niet de moeite waard.
3 Ik moet de liefde van anderen verdienen.
4 Ik ben niet blij met mezelf.
5 Ik moet mezelf verbeteren, zo ben ik niet goed genoeg.

Je dagelijkste leven zonder spanning.

Kun je inzien dat dit allemaal voorbeelden zijn van een (niet zo positief) zelfbeeld? Als je zelfbeeld prima is, dan wordt je realiteit niet ‘verstoord’ door onzekerheid over wie je bent. Dan is er geen of weinig spanning en dan hoef je dit artikel ook niet te lezen.

Maar is je zelfbeeld niet zo positief, dan is dàt – en vooral dàt – de reden dat je stress ervaart. Onzekerheid uit zich in duizend verschillende vormen – maar ze zijn alle terug te leiden tot de kern: Als je stress ervaart in je leven is je zelfbeeld het eerste dat je kunt veranderen.

Dat doe je zo:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

De vraag is: verander je daarmee ook echt de realiteit en daardoor dus je leven?

Verander ik mijn leven als ik mijn zelfbeeld verander?

Dat is precies de vraag die een cursist van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen stelde:

“Beste Frank, allereerst wil ik je bedanken voor het prachtige artikel over focus. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat focus de basis is van elke ervaring in je leven. Wat ik mij echter afvraag is, als je (zoals ik) last hebt van een negatief zelfbeeld respectievelijk gebrek aan zelfvertrouwen, is de focus dan niet automatisch een weerspiegeling van het negatieve zelfbeeld?

En als je dan vervolgens aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld gaat werken (wat ik nu doe door het volgen van jouw cursus) verandert de focus dan niet automatisch naar een positievere? De cursus zelfvertrouwen vind ik soms erg confronterend, maar jouw oefeningen werken wel. Ik verheug mij dan ook op het eindresultaat!”

Een hele goede vraag! Mijn antwoord was:

Wat je ervaart, wordt bepaald door je zelfbeeld.

“Heel graag gedaan. Dat klopt – je focus is een gewoonte en wordt geleid door je zelfbeeld. Bijna alle spanning is afkomstig van twijfel over je eigenwaarde. Dus als je de bron aanpakt (ben ik de moeite waard?), dan verandert automatisch je focus, op bijna alle gebieden in je leven.

Daarvoor is zelfonderzoek nodig, want wie kan anders beslissen dat je de moeite waard bent? En moeten we daarna onze ‘luie’ hersenen trainen om de juiste (positieve) kant op te focussen. De cursus Blijvend Zelfvertrouwen hoeft niet confronterend te zijn. Confronterend is het alleen als je een negatief oordeel hebt.

Probeer jezelf te onderzoeken mèt begrip en zonder oordeel. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd (hoe zit dat bij mij?). Daarmee verdwijnt langzaam het zelfoordeel en daarmee vind je de weg weer terug naar je werkelijke zelf. Veel succes!”

Met een goed gevoel over jezelf kun je de wereld aan.

Dus je zelfbeeld bepaalt hoe je in het leven staat. Het sijpelt door in elk gebied. Pak die kern aan – ontwikkel een positiever zelfbeeld – en de spanning (die veroorzaakt wordt door onzekerheid over je eigenwaarde) valt weg. Met een goed gevoel over jezelf kun je de wereld aan.

Dan begin je alles door een ‘vrolijker bril’ te zien. Waar er eerst twijfel over je eigenwaarde was, is er nu een diep en blijvend zelfvertrouwen. Waar je eerst van alles aan jezelf moet verbeteren, heb je nu jezelf geaccepteerd zoals je bent. Dan blijft de wereld nog steeds een afspiegeling van je eigen overtuigingen, maar zijn die overtuigingen een stuk positiever!

Wil je een beter zelfbeeld en meer zelfacceptatie? Bestel dan de volgende e-cursus:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met kritiek van anderen

Waarom moet je het maximale uit jezelf halen?

Heb jij te hoge verwachtingen van jezelf?

 • Dag Frank,
  Je artikels blijf ik lezen en vind ik zeer boeiend. Ze helpen mij om mij beter in mijn vel te voelen.
  Misschien bestel ik wel de cursus ‘vergroot je zelfvertrouwen’.
  Groeten
  Dirk

  • Beste Dirk,

   Fijn dat te horen.
   Kies wat je zelf het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Door negatieve ervaringen heb ik geleerd dat ik het waard ben om het beste te krijgen. Niet meer tevreden zijn met de kruimels. Het is het beste of niets. Ik ben dat waard.

  Ga ervoor, je hebt niets te verliezen, alleen maar te winnen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >