Laat anderen niet beslissen over je leven – beslis over je eigen leven! Jij bent de expert van je eigen leven. Anderen adviseren vooral wat ze zelf zouden doen. Als je doet wat zij zeggen, krijg je wat zij krijgen. Is dat wat je wilt? We kiezen vaak voor zekerheid en willen niet buiten de groep vallen. Maar alleen je eigen weg leidt naar je eigen wens.

1. Jij bent de expert van je eigen leven.

Is er iemand op deze planeet die beter weet wat je wilt dan jij? Die meer weet over je dromen, je achtergrond, je persoonlijkheid, je voorkeuren, je sterke kanten, je verlangens? Ik denk het niet. Waarom zou je überhaupt een ander laten bepalen wat jij doet? Kunnen ze beter in je ziel kijken dan jijzelf?

Jij bent de expert van je eigen leven. Je weet precies wat goed voelt. Je weet exact wat je niet (meer) wilt. Dat alleen al maakt je tot ervaringsdeskundige. Ik hoop dat je dit beseft tot in je tenen: niemand weet beter wat je wilt dan jij. En dus kan niemand bepalen wat je zou moeten doen. Tenzij je natuurlijk gaat doen wat je niet wilt. Maar dan moet je niet op deze website zijn…

2. Wat anderen beslissen, is wat ze zelf zouden doen.

Hier is een inzicht: Alles, werkelijk alles, wat mensen je vertellen is een projectie van hun eigen mentaliteit. Mensen vertellen je meestal niet wat het beste is voor jou – mensen vertellen je wat het beste is voor henzelf. Ze vertellen je wat zij zouden doen in jouw situatie. Niet per se wat jijwilt doen. Zie je het verschil?

Advies van anderen is een advies vóór anderen. Hoe goedbedoeld ook, het is altijd beperkt. Advies is heel persoonlijk, maar meestal persoonlijk voor de ander, niet voor jou. De adviseur zou waarschijnlijk honderd andere mensen hetzelfde advies geven. Betekent dit dat het ook voor jou werkt?

Ik zeg altijd tegen cliënten: luister naar je eigen gezonde verstand. Tenzij je natuurlijk daaraan twijfelt. Maar dan nog: neem wat een ander zegt (inclusief ikzelf) met een korreltje zout. Filter het door je eigen mening. Gebruik wat je kunt en laat de rest los. Zo ontwikkel je je eigen stem en daarmee vergroot je je zelfvertrouwen.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Als je doet wat anderen doen, krijg je wat anderen ook krijgen.

Als je doet wat anderen doen, dan krijg je hun resultaat. Het kan niet anders. Maar wat als dat niet is wat je wilt? Wat als iedereen in een rijtjeshuis woont en jij wilt een woonboot? Wat als je vrienden kinderen hebben en jij gaat liever reizen? Wat als je kennissen in loondienst werken en jij wilt voor jezelf beginnen?

Er is geen enkel oordeel, het is allemaal goed. Maar iets voelt gewoon beter voor jou dan iets anders. Luister naar die stem. Het is niet de stem van je familie, vrienden, collega’s of partner. Het is je eigen uniek stem en als je daar niet naar luistert, blijf je doof voor de stem van je hart…

Waarom doen we wat anderen voor ons bepalen?

Waarom laten we anderen beslissen over ons leven? Meestal hierom:

1. We denken dat ze het beter weten.

Toegegeven, als ik mijn auto naar de garage breng, ga ik de monteur niet vertellen wat hij moet doen. Hij weet het gewoon beter dan ik. Maar als ik op vakantie ga, laat ik dezelfde monteur niet vertellen welk land ik moet kiezen. Hij repareert de auto, maar ìk bepaal de weg. Hij weet meer over auto’s, maar niet over mijn persoonlijke bestemming.

2. We kiezen voor zekerheid.

Als al die andere mensen het zo goed weten, dan is het veiliger om dàt te doen. Het is gemakkelijker om ze te volgen, want dan vallen we niet uit buiten de boot. Al die mensen kunnen het nooit fout hebben, toch? Mis, dat kan wel! Miljoenen mensen dachten dat de aarde plat was, tot één persoon dacht: “Dat ga ik toch even voor de zekerheid zelf onderzoeken…”

3. Het kost moed om je eigen weg te gaan.

Als je niet kiest voor de zekerheid van wat een ander doet, wat blijft er dan over? In het begin vooral onzekerheid. Je kunt je niet meer vergelijken met anderen en weet dus niet of je het goed doet. Er is niemand die je vertelt hoe het werkt, want dat moet je zelf ontdekken. Dit kost moed en kracht, maar door dicht bij jezelf te blijven, verbeter je ook je relaties.
Want alleen vanuit kracht kun je gezonde relaties ontwikkelen.

Of je hebt die moed om je leven in eigen hand te nemen, òf je laat dat leven uit je handen glippen. Het lijkt moeilijker om je eigen weg te gaan. Het lijkt makkelijker om je aan te passen aan de rest. Maar de beloning is groot, want alleen je eigen weg leidt je naar je eigen wens. Laat anderen niet beslissen over je leven, het is van jou!

De volgende e-cursus gaat je helpen met moed en zelfvertrouwen:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt