Laat anderen niet bepalen wat je doet!

Laat anderen niet beslissen over je leven – beslis over je eigen leven! Jij bent de expert van je eigen leven. Anderen adviseren vooral wat ze zelf zouden doen. Als je doet wat zij zeggen, krijg je wat zij krijgen. Is dat wat je wilt? We kiezen vaak voor zekerheid en willen niet buiten de groep vallen. Maar alleen je eigen weg leidt naar je eigen wens.

1. Jij bent de expert van je eigen leven.

Is er iemand op deze planeet die beter weet wat je wilt dan jij? Die meer weet over je dromen, je achtergrond, je persoonlijkheid, je voorkeuren, je sterke kanten, je verlangens? Ik denk het niet. Waarom zou je überhaupt een ander laten bepalen wat jij doet? Kunnen ze beter in je ziel kijken dan jijzelf?

Jij bent de expert van je eigen leven. Je weet precies wat goed voelt. Je weet exact wat je niet (meer) wilt. Dat alleen al maakt je tot ervaringsdeskundige. Ik hoop dat je dit beseft tot in je tenen: niemand weet beter wat je wilt dan jij. En dus kan niemand bepalen wat je zou moeten doen. Tenzij je natuurlijk gaat doen wat je niet wilt. Maar dan moet je niet op deze website zijn…

2. Wat anderen beslissen, is wat ze zelf zouden doen.

Hier is een inzicht: Alles, werkelijk alles, wat mensen je vertellen is een projectie van hun eigen mentaliteit. Mensen vertellen je meestal niet wat het beste is voor jou – mensen vertellen je wat het beste is voor henzelf. Ze vertellen je wat zij zouden doen in jouw situatie. Niet per se wat jijwilt doen. Zie je het verschil?

Advies van anderen is een advies vóór anderen. Hoe goedbedoeld ook, het is altijd beperkt. Advies is heel persoonlijk, maar meestal persoonlijk voor de ander, niet voor jou. De adviseur zou waarschijnlijk honderd andere mensen hetzelfde advies geven. Betekent dit dat het ook voor jou werkt?

Ik zeg altijd tegen cliënten: luister naar je eigen gezonde verstand. Tenzij je natuurlijk daaraan twijfelt. Maar dan nog: neem wat een ander zegt (inclusief ikzelf) met een korreltje zout. Filter het door je eigen mening. Gebruik wat je kunt en laat de rest los. Zo ontwikkel je je eigen stem en daarmee vergroot je je zelfvertrouwen.

Wil jij meer zelfvertrouwen?

De online cursus Meer Zelfvertrouwen gaat je helpen!

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf - wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“3. Als je doet wat anderen doen, krijg je wat anderen ook krijgen.

Als je doet wat anderen doen, dan krijg je hun resultaat. Het kan niet anders. Maar wat als dat niet is wat je wilt? Wat als iedereen in een rijtjeshuis woont en jij wilt een woonboot? Wat als je vrienden kinderen hebben en jij gaat liever reizen? Wat als je kennissen in loondienst werken en jij wilt voor jezelf beginnen?

Er is geen enkel oordeel, het is allemaal goed. Maar iets voelt gewoon beter voor jou dan iets anders. Luister naar die stem. Het is niet de stem van je familie, vrienden, collega’s of partner. Het is je eigen uniek stem en als je daar niet naar luistert, blijf je doof voor de stem van je hart…

Waarom doen we wat anderen voor ons bepalen?

Waarom laten we anderen beslissen over ons leven? Meestal hierom:

1. We denken dat ze het beter weten.

Toegegeven, als ik mijn auto naar de garage breng, ga ik de monteur niet vertellen wat hij moet doen. Hij weet het gewoon beter dan ik. Maar als ik op vakantie ga, laat ik dezelfde monteur niet vertellen welk land ik moet kiezen. Hij repareert de auto, maar ìk bepaal de weg. Hij weet meer over auto’s, maar niet over mijn persoonlijke bestemming.

2. We kiezen voor zekerheid.

Als al die andere mensen het zo goed weten, dan is het veiliger om dàt te doen. Het is gemakkelijker om ze te volgen, want dan vallen we niet uit buiten de boot. Al die mensen kunnen het nooit fout hebben, toch? Mis, dat kan wel! Miljoenen mensen dachten dat de aarde plat was, tot één persoon dacht: “Dat ga ik toch even voor de zekerheid zelf onderzoeken…”

3. Het kost moed om je eigen weg te gaan.

Als je niet kiest voor de zekerheid van wat een ander doet, wat blijft er dan over? In het begin vooral onzekerheid. Je kunt je niet meer vergelijken met anderen en weet dus niet of je het goed doet. Er is niemand die je vertelt hoe het werkt, want dat moet je zelf ontdekken. Dit kost moed en kracht, maar door dicht bij jezelf te blijven, verbeter je ook je relaties.
Want alleen vanuit kracht kun je gezonde relaties ontwikkelen.

Of je hebt die moed om je leven in eigen hand te nemen, òf je laat dat leven uit je handen glippen. Het lijkt moeilijker om je eigen weg te gaan. Het lijkt makkelijker om je aan te passen aan de rest. Maar de beloning is groot, want alleen je eigen weg leidt je naar je eigen wens. Laat anderen niet beslissen over je leven, het is van jou!

De volgende e-cursus gaat je helpen met moed en zelfvertrouwen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Geweldig artikel! Precies wat ik nu net nodig heb.dank je wel

 • Annika schreef:

  Super om dit te lezen! Sluit precies aan met waar ik nu mee bezig ben:)
  Het is idd wel eng om mijn eigen weg te volgen en manier te vinden maar alle kleine stapjes helpen.

 • Angela schreef:

  Mijn vriend zegt dat ik een egoist ben omdat ik vaak doe wat ik wil.
  Dus is het moeilijk om het de volgende x weer te doen.

 • christa schreef:

  Het is ongelooflijj,iedere meer als je nieuwsbrief komt,is t precies waar ik doorheen Ga,en nodig heb.Sta onder behandeling bij n psychiater,en uw artikels helpen mij hierbij.Heb nog m weg tegaan,en is niet gemakkelijk,maar met deze hulp en informatie helpt mij erbij.Frank altijd fijn je artikels te ontvangen en te kunnen lezen.Bedankt hiervoor.

 • karlis schreef:

  De nieuwsbrief van newstart is de enige nieuwsbrief die ik lees. Zo interessant en inspirerend!

 • Ongelooflijk, ik kreeg net een email van iemand die mijn leven al heel lang wil bepalen, 2 min later krijg ik deze mail.

 • Beste Frank,

  Een zeer goed inzicht, zo simpel, maar o zo belangrijk dat je deze niet over het hoofd ziet !

  Had ik deze maar eerder in het vizier gehad, maar nu heb ik hem alsnog in het vizier en jouw artikel bevestigt dit enorm belangrijke punt.
  Ook belangrijk, voor de maatschappij als geheel, dat het wel maatschappij-voedend is, en niet maatschappij-brekend.

  Met vriendelijke groet,

 • Greetje schreef:

  Al tijden ben ik een grote bewonderaar van je artikelen! Ze zijn zo down-to-earth en toch hebben ze, althans voor mij, ook een spirituele strekking. Keer op keer denk ik na het lezen van een van je teksten ‘Ja, zo zit het in elkaar…’. De inhoud ervan doet me altijd denken aan Zen-boeddhistische beginselen. En met Zen ‘heb’ ik wat. Zo gebruik ikzelf altijd het Osho Zen Tarot spel om mijn bewustwording te vergroten. Alles wat ik van het Zen Tarot leer, komt zo overeen met de wijze lessen die jij in je artikelen overbrengt. Zo’n complexe materie op zo’n simpele manier verwoord… Graag wil ik je van harte bedanken voor al die mooie artikelen!

 • De enige weg, je eigen gekozen weg…….

 • Beste Greetje,

  Dank je wel en heel graag gedaan.

  Ik was me niet bewust van de parallellen tussen mijn artikelen en Zen, maar zie wel keer op keer dat in de kern zienswijzen eigenlijk altijd overeenkomen, althans als je kracht, liefde en vertrouwen als uitgangspunten neemt :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank

  Bedankt voor dit artikelhet leek wel alsof het voor mij gescheven is.
  Kwam op het juiste moment, net een wake-up call.

  Dank je wel en succes verder.

  Groet Joyce.

 • Greetje schreef:

  Hallo Frank, ja, dat denk ik ook, al die verschillende visies komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer als je een aantal wezenlijke kwaliteiten als basis ziet. Nogmaals bedankt! Hartelijke groeten, Greetje

 • mooi stuk maar o zo lastig
  want weten wat je wil en niet wil en toch krijg je het maar niet voor elkaar. mensen blijven pushen en trekken, en dit is zo vermoeiend. want grens overschrijdend gedrag terwijl je duidelijk aangeeft dat het moet stoppen put je uit. maar moet je dan maar weg gaan? het lijkt de beste optie, tenzij je getrouwd bent natuurlijk. Je gaat toch niet zomaar weg. Als je partner steeds weer door dramt en niet weet te stoppen met grenzen overschrijden. je kunt behoorlijk vast lopen, jah gek worden, zelfs agressief worden vanuit frustraties en onmacht. en als je partner geen inlevingsvermogen heeft en gewoon lacht tijdens de zoveelste treitering. weg gaan lijkt dan toch de enige optie. en toch……. weggaan doe je niet zomaar

 • Leuk artikel om te lezen. Kom hier toevallig terecht, en er komen gelijk heel wat emoties los !
  Ben namelijk nog maar net officieel gescheiden en heb een vreselijk jaar achter de rug.
  Zie door de scheiding mijn zoon niet meer en dat breekt mijn hart, en mijn dochtertje is na de bevalling overleden. Dus sta letterlijk en figuurlijk alleen.
  Nadat ik het huis ben uitgevlucht s’ nachts, ben ik bij een goede vriend terecht gekomen.
  Ondanks alle scheidingsproblemen en ontzettend veel verdriet om het gemis van mijn zoon, hebben we het leuk gehad samen, en is er wat gegroeid tussen ons. Maar nu, anderhalf jaar verder, voel ik dat ik niet los kom van de scheiding en alles wat erom heen is gebeurd. Ik krijg geen rust, omdat ik ook in dezelfde straat ben blijven wonen. Ik heb kenbaar gemaakt dat ik graag een huisje voor me zelf wil, om rust te krijgen, mijn eigen dingen te doen etc etc. Maar nu is dat hier helemaal verkeerd gevallen, en zegt hij “als je op jezelf gaat wonen is onze relatie voorbij ” !!! Ik ben daar zo ontzettend van geschrokken, en loop daardoor al maanden met een blok op mijn maag.
  Drie keer hebben we daar ruzie over gehad, en heeft hij zonder pardon mij het huis uitgezet. Hij weet dat ik het zo graag wil, en dat ik het nodig heb, maar om mij daardoor het huis elke keer te weigeren, vindt ik nogal wat.
  Hoe vindt ik toch mijn rust terug ?
  Groet Marjo

 • Nee, weg gaan doe je niet zomaar, maar na ruim 25 jaar getreiter heb ik de stap gezet. Het was niet makkelijk, en de scheiding was een hel. Ik ben er nog lang niet, maar ben ontzettend trots op mezelf dat ik het gedaan heb !
  Groet Marjo

 • Beste Marjo,

  “als je op jezelf gaat wonen is onze relatie voorbij” – en “drie keer hebben we daar ruzie over gehad, en heeft hij zonder pardon mij het huis uitgezet.”

  Dat klinkt nogal tegenstrijdig…

  Je vind je rust terug als je je zelfstandigheid terug hebt, want dreigementen en het huis uitgezet worden bij een ruzie
  – dat lijkt niet echt een gezonde basis voor een evenwichtige relatie.
  Dan blijf je afhankelijk van de buien en de eisen van de ander – en waar is dan de ruimte om je eigen wens te volgen?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Mooi stuk. Precies wat ik nu nodig heb. Bedankt. Lastig ja dat wel. Vooral als de mening van anderen zo belangrijks is.maar je eigen hart volgen is wel de beste weg

 • Je lijdt zelf je eigen leven. Dus het is dan ook logisch dat je je eigen keuzes maakt. Je bent niemand zijn of haar bezit. Mooi geschreven artikel waarin dit nog eens goed duidelijk wordt gemaakt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >