Zelfvertrouwen echt – of nep?

Over zelfvertrouwen bestaan veel misverstanden. Er is een groot verschil tussen een authentiek, diep en werkelijk zelfvertrouwen – en een oppervlakkig zelfvertrouwen. Dat laatste is fake, nep, niet echt. De woorden fake of nep klinken nogal oordelend –  daarom praat ik liever over een oppervlakkig zelfvertrouwen.

Het beste zelfvertrouwen?

Het beste zelfvertrouwen is authentiek zelfvertrouwen. Het woord authentiek betekent ‘echt, oorspronkelijk, niet gekopieerd’. Dus niet kunstmatig, maar natuurlijk. Dit zelfvertrouwen is gezond, sterk en blijvend. Wat is nu precies het verschil tussen authentiek en oppervlakkig zelfvertrouwen? Hoe herken je ze? Er zijn drie belangrijke verschillen:

Verschil 1: Beter of gelijk aan anderen?

Mensen met een oppervlakkig zelfvertrouwen vergelijken zichzelf met anderen. In het gunstigste valt dat mee: dan zijn anderen minder zeker en staan zij zelf steviger in hun schoenen. Die vergelijking is nodig om hun zelfvertrouwen te voeden. Hier is de crux: als je jezelf vergelijkt met anderen – zodat jij je daar beter over voelt – dan is je zelfvertrouwen toch wat oppervlakkig. Want wat gebeurt er als anderen het beter doen?

Mensen met een werkelijk gezond zelfvertrouwen vergelijken zichzelf niet meer. Niet met mensen die het beter doen, niet met mensen die het minder doen. Je begrijpt dat je eigenwaarde geen wedstrijd is die je met anderen voert. Je gunt iedereen zijn eigen plaats en kijkt alleen maar naar jezelf. Of anderen het beter of slechter doen, is niet meer belangrijk.

Het gaat erom hoe je je zelf voelt.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Verschil 2: Uiterlijk of innerlijk?

Mensen met een oppervlakkig zelfvertrouwen zien er vanbuiten heel zeker uit. Misschien komen ze sterk en assertief over, misschien zijn het wel leiders of zijn ze heel succesvol. Maar vanbinnen voelen ze dat niet. Soms zijn ze bezig met hun imago en met prestaties. Soms willen ze een gebrek aan eigenwaarde compenseren door indruk te maken op anderen. Het gaat om de buitenkant, dat is belangrijk.

Mensen met een authentiek zelfvertrouwen hoeven geen indruk te maken. Waarom zouden ze? Ze weten toch wel dat ze de moeite waard zijn. Het is ook niet belangrijk om sterk en krachtig over te komen, want ze hebben niets te bewijzen. Soms zijn deze mensen helemaal niet zo extrovert en soms hebben ze ook geen grote titel of status. Maar vanbinnen voelen ze zich zeker en volgen ze hun eigen weg. Vanbinnen voelen ze zich de moeite waard, wat ze ook doen en wat anderen ook vinden.

Verschil 3: Extern of intrinsiek?

Mensen met een oppervlakkig zelfvertrouwen gebruiken externe dingen om zich zekerder te voelen. “Met een betere baan of een grotere auto, heb ik meer zelfvertrouwen.” Ze ontlenen hun zelfvertrouwen aan spullen, status, kennissen, burgerlijke stand of financiën. Al deze dingen zorgen ervoor dat ze zich zekerder voelen. Dat is natuurlijk begrijpelijk en menselijk. Maar wat gebeurt er als die spullen er op een dag niet meer zijn? Dan keldert direct hun eigenwaarde: “Vroeger was ik directeur en nu niet meer. Vroeger was ik getrouwd en nu niet meer. Wat ben ik nu nog waard?”

Mensen met een intrinsiek (vanbinnen afkomstig) zelfvertrouwen halen hun eigenwaarde uit de enige plek waar die werkelijk te vinden is: uit zichzelf. Los van status, spullen of burgerlijke stand, voelen zij zich goed over zichzelf. Ze beseffen dat zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfrespect en zelfacceptatie innerlijke vermogens zijn, die weinig met de buitenwereld te maken hebben. Misschien is de status verdwenen, misschien is het lichaam ouder geworden, misschien is de luxe voorbij: maar zij zijn nog steeds hetzelfde – vanbinnen.

Waar gaat het nu werkelijk om?

Kortom, een authentiek zelfvertrouwen heeft niets met uiterlijkheden te maken. Ik ken genoeg mooie, succesvolle, rijke, populaire mensen die zichzelf nog altijd niet de moeite waard vinden. Die steeds bezig zijn om nòg mooier, succesvoller, rijker en populairder te worden – om erachter te komen dat hun gevoel hetzelfde is gebleven.

Aan de andere kant ken ik ook genoeg mensen die op het eerste oog niet knap, succesvol, rijk of populair zijn. Misschien zijn ze niet knap, maar ze hebben wel een mooie persoonlijkheid. Misschien zijn ze niet succesvol, maar doen ze wel wat ze willen. Misschien hebben ze niet veel geld, maar zijn ze wel rijk vanbinnen. En misschien zijn ze niet zo populair, maar voelen ze zich wel goed met zichzelf.

De paradox

De paradox is dat we meestal bezig zijn om in de buitenwereld te vinden, wat we van binnen missen: een gevoel van succes, een gevoel van geluk,  een gevoel van waarde, een gevoel speciaal te zijn. Daar zijn we de helft van ons leven mee bezig. Totdat we er op een dag achter komen dat al deze dingen in de buitenwereld fijn zijn, maar ons niet brengen wat we van binnen missen. Dan komen we erachter dat de werkelijk belangrijke dingen alleen in ons te vinden zijn: zelfvertrouwen, zelfacceptatie, zelfrespect, zelfwaardering. Aan jou om dat te ontdekken!

Wil je ook een sterk en blijvend zelfvertrouwen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank,

  ik heb weer genoten van je mooie artikel. Zeer herkenbaar. Het doet mij goed om te horen dat het heel normaal is om niet steeds meer te willen tegen je eigen wil. Dan heb ik het over de wil van je gevoel. Jezelf meer ontwikkelen geeft pas geluk en vrede.

  Alle goeds,

  Indra

 • Charlon schreef:

  Ben ik helemaal mee eens, je geluksgevoel laten afhangen van externe dingen, is echt vermoeiend. Ik weet uit ervaring door van mijzelf te houden en te geloven in mijn kunnen. Echt veel voor elkaar krijg, ok ik heb geen koophuis of een vette bak voor mijn deur, maar ik ben gelukkig, geen stress of zorgen hoe ik volgende maand moet rondkomen, omdat ik mijn ego moet pleasen. Klinkt misschien raar, maar hoe minder je hebt, des te gelukkiger je voelt

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >