fbpx

Stop je schuldig te voelen!

Je schuldig voelen is een slechte eigenschap van een goed mens. Je hebt twee keuzes: of je doet beter je best of je voelt je minder schuldig. Om je minder schuldig te voelen moet je eerst de voordelen van een schuldgevoel loslaten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Heb jij last van een schuldgevoel?

Vind je regelmatig dat je:
– Meer je best moet doen?
– Meer inzet moet tonen?
– Meer aandacht moet geven?
– Meer moet sporten?
– Minder moet eten?
– Betere gewoonten moet ontwikkelen?
– Minder moet luieren?

En voel je je vooral heel schuldig dat je die dingen niet doet? Dan heb je last van een schuldgevoel. Met een schuldgevoel maak je jezelf kleiner dan je in werkelijkheid bent.

Beter je best doen of je minder schuldig voelen?

Er is een eindeloze lijst van dingen die jij en ik beter hadden moeten doen. Dus hebben we twee keuzes: of we moeten alles op die lijst beter doen of we moeten ons minder schuldig voelen. Aangezien die lijst eindeloos is, kunnen we gewoonweg niet alles beter doen. Dat zouden we regelrecht richting op burn out afkoersen. We zijn niet perfect en zullen dat nooit worden. Gelukkig maar!

Een betere oplossing is dan ook om je minder schuldig te voelen. Want je schuldig voelen is een keuze. Je kunt ook kiezen er anders mee om te gaan. Kun je inzien dat je dat zelf bepaalt? Niemand dwingt je je schuldig te voelen. En als iemand je dwingt, dan is dat niet gezond.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf even van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!


Hoe komt het dat we ons schuldig voelen?

Zoals veel gedrag komt ook schuldgevoel uit onze opvoeding. We krijgen van ouders, leraren en anderen te horen dat we vooral erg ons best moeten doen. We mogen niet lanterfanten, want kinderen die lanterfanten komen later in de bijstand (Deze uitspraak heb ik letterlijk iemand horen zeggen). We moeten op tijd ons huiswerk maken en opletten op school. En als we eens een keer iets fout doen, krijgen we het te horen!

Kortom, we worden geïndoctrineerd continu ons best te doen. En we worden gestimuleerd ons schuldig te voelen als we dat niet doen. Op zich is daar niets mis mee. Het voorkomt dat we asociaal worden en nooit in beweging komen. Maar de keerzijde is dat we ons vaak schuldig voelen, ook als er geen aanleiding voor is. Je schuldig voelen is een vorm van onzekerheid en zelfvertrouwen is de oplossing.

Herhalen wat je is aangepraat.

Nadat we jarenlang te horen hebben gekregen dat we ons best moeten doen, gaan we die boodschap ook voor onszelf herhalen. Al is er geen leraar meer die zegt dat we ons best moeten doen, we voelen ons schuldig als we eens luieren. Ook al zeggen onze ouders niet meer dat we beter kunnen, we zeggen het nu vooral tegen onszelf. Wordt het geen tijd daar eens mee op te houden?

Wat is het voordeel van schuldigvoelen?

In elk gedrag moet een voordeel zitten, anders was je er allang mee gestopt.
Dus wat is het voordeel van je schuldig te voelen? Dat zijn er twee:

– Doordat je je schuldig voelt, doe je wat anderen verwachten. Daardoor krijg je positieve bevestiging, waardering en acceptatie. Ze zijn blij dat je je best hebt gedaan. Maar wee je gebeente als je dat niet doet!

– Doordat je je schuldig voelt, ga je iets doen. Als je je niet meer schuldig zou voelen, zou je waarschijnlijk een stuk minder doen. Het zorgt er dus voor dat je actie neemt. Schuldgevoel is een hele krachtige motivatie om in beweging te komen!

Laat de voordelen los.

Deze voordelen moet je loslaten voordat je je schuldgevoel kunt loslaten. Hoe laat je die voordelen los? Door er op een andere manier naar te kijken. Dat is de oplossing voor elke verandering in het leven. Probeer het eens zo te zien:

– Als je doet wat anderen willen – maar je wilt het zelf niet – wat is daar het nut van? Het resultaat is immers dat je doet wat je niet wilt. Het probleem is dat iemand wilt dat je iets doet en je daarna je welverdiende waardering en bevestiging geeft. Er is dus een voorwaarde aan die waardering en bevestiging. Daar ligt het hele probleem.

– Iets doen wat je eigenlijk niet wilt – om alleen maar af te zijn van je schuldgevoel – is nooit een goede oplossing. Het is nooit een goede basis om dingen te doen. Je kunt ook in beweging komen omdat je het zelf wilt. Dat is een veel betere motivatie. Je kunt gaan sporten omdat je je schuldig voelt over je conditie of je kunt gaan sporten omdat je het leuk vindt. In het laatste geval heb je niet alleen meer plezier, maar houd je het ook langer vol. In het eerste geval voel je je alleen maar tijdelijk minder schuldig.

De angst om asociaal te zijn.

Mensen die zich vaak schuldig voelen zijn meestal sociale mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn bang voor asociaal te worden versleten als ze doen wat ze werkelijk willen. Maar wees gerust, dat gaat nooit gebeuren. Als dat niet in je karakter zit, zul je nooit egoïstisch worden.

De mensen die zich schuldig voelen, voelen dat meestal onterecht. De mensen die zich nergens schuldig over voelen, missen vaak wat verantwoordelijkheidsgevoel. Jezelf schuldig voelen is dus een ‘slechte’ eigenschap, maar wel van een goed mens.

Van schuldgevoel naar een goed gevoel.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder schuldig je je voelt. Als je jezelf accepteert zoals je bent, weet je dat je niet perfect hoeft te zijn. Een sterk zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je minder geneigd bent te doen wat anderen willen. Je volgt automatisch meer je eigen weg. En op deze weg is er geen plaats voor schuldgevoel. Je hebt het immers veel te druk met je goed te voelen!

Wil je minder schuldgevoel en meer zelfvertrouwen?
Bestel dan nu de onderstaande e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Voel jij je wel eens schuldig?
En hoe ga je daar mee om?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank,
  ik doe vrijwilligerswerk (bij de egelopvang; ik werk héél graag met dieren maar heb hiervoor geen diploma en ben ‘al’ 35 waardoor een betaalde job met dieren in onze omgeving onbereikbaar lijkt) en daarnaast zorg ik voor onze 7jarige dochter en het huishouden… Ik ‘dop’ niet en mijn man, die de centen verdient, vindt onze takenverdeling goed…(daarvoor geen schuldgevoel) Maar ik heb het schuldige, verstikkende gevoel dat ik niet ‘bijdraag’ aan de maatschappij en het niet zo ‘zwaar’ heb als de gemiddelde werkende moeder…
  Hebt u hiervoor suggesties??
  mvg

 • Beste Babs,

  Je doet wat je kunt, nietwaar? Iedereen draagt iets bij, op zijn/haar eigen niveau.
  Stop jezelf te vergelijken met anderen. Vergelijkingen maken alleen maar ongelukkig :)

  Tegenvraag: Moet je het ‘zwaar’ hebben of wil je gelukkig zijn?
  Wat is het belangrijkste?

  Ik (en de meeste mensen in Nederland) heb(ben) het ook minder zwaar dan de gemiddelde mens in Afrika.
  Mag ik daar blij mee zijn of moet ik me schuldig voelen?
  Ik weet het antwoord, nu jij nog :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mijn man ruimt nooit op,ik laat hem meestal z’n gang gaan maar hij zegd zelf sturing nodig te hebben,duurt het laten rondliggen van spullen te lang danvraag ik hem het op te ruimen,maar hij voelt het meteen als een aanval,ik voel me dan weer schuldig en denk dat hij mij om mijn opruim vraag veroordeeld,ik ordt hier gek van,hoe ga ik hiermee om?..ik zoek nog steeds ,pfff

 • Beste Leni,

  Dat lijkt op een paradox: je man zegt sturing nodig te hebben, maar voelt zich aangevallen als je hem wijst op de bende.
  Als je moet kiezen tussen wat iemand zegt en wat iemand doet, zou ik uitgaan van het laatste (en lijkt het me dus dat hij geen sturing wil hebben).

  Het lijkt me goed er voor eens en altijd duidelijke afspraken over te maken. Dan kun je daar naar verwijzen, zonder je schuldig te voelen (jullie hebben het immers samen zo afgesproken).

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Op de manege heb ik een verzorgpony waar ik elke week naar toe ga.
  De laatste tijd heb ik vaak vrienden mee en hebben we de grootste lol.
  Alleen doen we elke keer wel iets fout als ik vrienden meeneem en blijft het baasje van de pony maar een beetje geïrriteerd daarop reageren.
  Vandaag hebben we weer wat gedaan wat eigenlijk niet mag.
  Het is niks ergs maar zij vinden dat blijkbaar niet oke.
  Nu blijf ik me maar schuldig voelen om de kleinste dingen en ik word er gek van.
  Zou u me alstublieft wat tips kunnen geven om wat minder schuldig te voelen?
  Heel erg bedankt.
  Groetjes, Noa.

 • Beste Noa,

  Volgens mij heb ik die tips al in dit artikel gegeven…

  Ik zou het goed met de eigenaar van de pony uitpraten wat zijn/haar verwachtingen zijn.
  Hij/zij is immers de eigenaar. Als je daar mee kunt leven, hoef je je niet schuldig te voelen.
  En als je daar niet mee kunt leven en stopt met de verzorging, dan hoef je je ook niet meer schuldig te voelen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Larissa schreef:

  Beste Frank,

  Mijn schudgegevoel is misschien een beetje raar.
  Ik ben heel hecht met mijn nicht en we voelen elkaar aan als beste vriendinnen, we hebben veel meegemaakt samen dus we zijn nu heel close. Soms wil ze afpsreken en heb ik eventjes geen zin of hebben we een misverstandje dat we elkaar niet zo goed begrijpen. Zij word dan gelijk al een beetje pissig op mij waaardoor ik mij de hele avond schuldig voel tegenover haar en voel me gewoon klote. Is er iets wat ik dan niet goed doe of ben ik misschien gewoon beetje te gevoelig ? Wat zou het kunnen zijn?

  Met Vriendelijke Groet,
  Larissa

 • Beste Larissa,

  Ik kan het niet helemaal inschatten, maar misschien reageert ze wat overdreven?
  En hoef jij je dus niet schuldig te voelen, want het ligt dan waarschijnlijk niet aan jou.

  Ik zou wat je hier schrijft duidelijk uitleggen aan je nicht en haar vragen of ze de volgende keer
  ook minder geïrriteerd kan reageren, omdat je vindt dat dit nergens voor nodig is.

  Je kunt hier heel erg lang over nadenken, maar het is beter om het op te lossen en daarvoor moet je het
  samen met haar bespreken :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik voel me vaak schuldig. Bv laatst had ik een mail gestuurd om iets te weten komen op werk. Omdat er heel veel verschillende manier van werken om mijn was en ik wilde juist weten wat nou correcte manier was. Mijn baas was erover heen gevallen dat ik de mail naar hoofdkantoor gestuurd had en niet eerst met haar had besproken. Toen ik op werk kwam en de mail las had ik het een beetje verwacht wat er instond. Maar achter had ik zoiets van waarom voel jeje schuldig je heb immers bij gezet bij wie kan hier over terecht. En dat zij besluit een heel lul verhaal te schrijven inplaats van o kom maandag langs dan leg ik het uit. Is haar probleem. Maar ondanks die gedachte blijf ik schuldig voelen van of ik het niet anders had aan kunnen pakken.
  Gr

 • Dag Frank,

  Mijn echtgenoot wil dat ik me schuldig voel over iets waar ik me totaal niet schuldig over voel.

  Hij probeert dat op allerlei manieren. Maar ik blijf voor mijn waarden staan.

  We hebben een totaal andere ervaring met hetgeen er gebeurd is. Maar ik voel me totaal niet schuldig.

  Hoe stop ik dit ?

 • Beste Angel,

  Dat is wat moeilijk te beantwoorden, maar er vanuit gaande dat je inderdaad helemaal niets hebt gedaan om je schuldig over te voelen:
  Blijf bij je standpunt. Je kunt een ander niet veranderen, ook je echtgenoot niet – maar je kunt wel duidelijk maken wat jij er van vindt. Heel goed dat je zelf bepaalt of je je schuldig voelt of niet. Je kunt altijd aangeven dat je vindt dat er nu wel voeldoende over is gepraat en dat je niet van plan bent je mening te veranderen – en dat hij dat dus ook niet meer hoeft te proberen – nu niet, nooit niet. Hopenlijk valt het kwartje dan langzaamaan :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >