Je schuldig voelen is een slechte eigenschap van een goed mens. Je hebt twee keuzes: of je doet beter je best of je voelt je minder schuldig. Om je minder schuldig te voelen moet je eerst de voordelen van een schuldgevoel loslaten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Heb jij last van een schuldgevoel?

Vind je regelmatig dat je:
– Meer je best moet doen?
– Meer inzet moet tonen?
– Meer aandacht moet geven?
– Meer moet sporten?
– Minder moet eten?
– Betere gewoonten moet ontwikkelen?
– Minder moet luieren?

En voel je je vooral heel schuldig dat je die dingen niet doet? Dan heb je last van een schuldgevoel. Met een schuldgevoel maak je jezelf kleiner dan je in werkelijkheid bent.

Beter je best doen of je minder schuldig voelen?

Er is een eindeloze lijst van dingen die jij en ik beter hadden moeten doen. Dus hebben we twee keuzes: of we moeten alles op die lijst beter doen of we moeten ons minder schuldig voelen. Aangezien die lijst eindeloos is, kunnen we gewoonweg niet alles beter doen. Dat zouden we regelrecht richting op burn out afkoersen. We zijn niet perfect en zullen dat nooit worden. Gelukkig maar!

Een betere oplossing is dan ook om je minder schuldig te voelen. Want je schuldig voelen is een keuze. Je kunt ook kiezen er anders mee om te gaan. Kun je inzien dat je dat zelf bepaalt? Niemand dwingt je je schuldig te voelen. En als iemand je dwingt, dan is dat niet gezond.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe komt het dat we ons schuldig voelen?

Zoals veel gedrag komt ook schuldgevoel uit onze opvoeding. We krijgen van ouders, leraren en anderen te horen dat we vooral erg ons best moeten doen. We mogen niet lanterfanten, want kinderen die lanterfanten komen later in de bijstand (Deze uitspraak heb ik letterlijk iemand horen zeggen). We moeten op tijd ons huiswerk maken en opletten op school. En als we eens een keer iets fout doen, krijgen we het te horen!

Kortom, we worden geïndoctrineerd continu ons best te doen. En we worden gestimuleerd ons schuldig te voelen als we dat niet doen. Op zich is daar niets mis mee. Het voorkomt dat we asociaal worden en nooit in beweging komen. Maar de keerzijde is dat we ons vaak schuldig voelen, ook als er geen aanleiding voor is. Je schuldig voelen is een vorm van onzekerheid en zelfvertrouwen is de oplossing.

Herhalen wat je is aangepraat.

Nadat we jarenlang te horen hebben gekregen dat we ons best moeten doen, gaan we die boodschap ook voor onszelf herhalen. Al is er geen leraar meer die zegt dat we ons best moeten doen, we voelen ons schuldig als we eens luieren. Ook al zeggen onze ouders niet meer dat we beter kunnen, we zeggen het nu vooral tegen onszelf. Wordt het geen tijd daar eens mee op te houden?

Wat is het voordeel van schuldigvoelen?

In elk gedrag moet een voordeel zitten, anders was je er allang mee gestopt.
Dus wat is het voordeel van je schuldig te voelen? Dat zijn er twee:

– Doordat je je schuldig voelt, doe je wat anderen verwachten. Daardoor krijg je positieve bevestiging, waardering en acceptatie. Ze zijn blij dat je je best hebt gedaan. Maar wee je gebeente als je dat niet doet!

– Doordat je je schuldig voelt, ga je iets doen. Als je je niet meer schuldig zou voelen, zou je waarschijnlijk een stuk minder doen. Het zorgt er dus voor dat je actie neemt. Schuldgevoel is een hele krachtige motivatie om in beweging te komen!

Laat de voordelen los.

Deze voordelen moet je loslaten voordat je je schuldgevoel kunt loslaten. Hoe laat je die voordelen los? Door er op een andere manier naar te kijken. Dat is de oplossing voor elke verandering in het leven. Probeer het eens zo te zien:

– Als je doet wat anderen willen – maar je wilt het zelf niet – wat is daar het nut van? Het resultaat is immers dat je doet wat je niet wilt. Het probleem is dat iemand wilt dat je iets doet en je daarna je welverdiende waardering en bevestiging geeft. Er is dus een voorwaarde aan die waardering en bevestiging. Daar ligt het hele probleem.

– Iets doen wat je eigenlijk niet wilt – om alleen maar af te zijn van je schuldgevoel – is nooit een goede oplossing. Het is nooit een goede basis om dingen te doen. Je kunt ook in beweging komen omdat je het zelf wilt. Dat is een veel betere motivatie. Je kunt gaan sporten omdat je je schuldig voelt over je conditie of je kunt gaan sporten omdat je het leuk vindt. In het laatste geval heb je niet alleen meer plezier, maar houd je het ook langer vol. In het eerste geval voel je je alleen maar tijdelijk minder schuldig.

De angst om asociaal te zijn.

Mensen die zich vaak schuldig voelen zijn meestal sociale mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn bang voor asociaal te worden versleten als ze doen wat ze werkelijk willen. Maar wees gerust, dat gaat nooit gebeuren. Als dat niet in je karakter zit, zul je nooit egoïstisch worden.

De mensen die zich schuldig voelen, voelen dat meestal onterecht. De mensen die zich nergens schuldig over voelen, missen vaak wat verantwoordelijkheidsgevoel. Jezelf schuldig voelen is dus een ‘slechte’ eigenschap, maar wel van een goed mens.

Van schuldgevoel naar een goed gevoel.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder schuldig je je voelt. Als je jezelf accepteert zoals je bent, weet je dat je niet perfect hoeft te zijn. Een sterk zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je minder geneigd bent te doen wat anderen willen. Je volgt automatisch meer je eigen weg. En op deze weg is er geen plaats voor schuldgevoel. Je hebt het immers veel te druk met je goed te voelen!

Wil je minder schuldgevoel en meer zelfvertrouwen?
Bestel dan nu de onderstaande e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Voel jij je wel eens schuldig?
En hoe ga je daar mee om?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt