Ik ken niemand die ooit van zelfkritiek is opgeknapt. Maar ik ken wèl heel veel mensen die zich er slecht door voelen! Zelfkritiek is funest voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het helpt je niet en je wordt er ook geen beter mens door, dus stop ermee! Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Mag ik dan nooit eens kritisch zijn op mezelf?

Betekent dit dat je nooit kritisch mag zijn? Nee, natuurlijk niet. Iedereen kan nog wat leren. Maar je groeit nooit door jezelf kleiner te maken dan je werkelijk bent. Je gaat echt niet sneller door jezelf kwalijk te nemen dat je zo langzaam bent. Je onthoudt echt niet méér als je jezelf kwalijk neemt dat je dingen vergeet…

Fijn dat je vertelt wat ik fout doe – dat motiveert me enorm!

Dat zelfkritiek je helpt sneller te groeien is een illusie. Je wordt er niet ‘scherper’ door. Stel dat ik je wil motiveren. Wat werkt beter, denk je? Als ik je vertel wat je allemaal verkeerd doet en je wijs op al je fouten? Zou je dan denken: “Fijn dat Frank me vertelt wat ik allemaal verpruts. Dat motiveert me enorm!”

Of zou het beter werken als ik je een paar complimenten geef? Als ik je vertel wat je allemaal al wèl goed doet? Als we samen een paar van je successen ophalen? Zou dat je méér motiveren? Ik denk het wel. Of liever gezegd: dat weet ik wel zeker – en dat weet jij ook. Dus hoe motiveer je jezelf? Toch op precies dezelfde manier? Nou dan, geef jezelf een compliment!

Ik ben geweldig – ik ben fantastisch!

Het is ongelofelijk belangrijk om jezelf positief toe te spreken. Nee, je hoeft jezelf geen ‘werknemer-van-het-jaar-sticker’ cadeau te doen. Je hoeft niet iedereen te vertellen hoe geweldig je wel niet bent. Je hoeft zeker niet je eigen stem op te nemen en er de hele dag op je iPod naar te luisteren (“Ik ben geweldig! Ik ben fantastisch! Ik ben een held!”)

Dan deden anderen namelijk al voor je:

“Everything you can do, I can do better – I’m the toughest” (Peter Tosh)
“I am so great!” (Bart Simpson)
“I’m a leader, I’m a winner – cause I’m awesome” (Dollyrots)

Blijf gewoon jezelf, dat is al goed genoeg…

Anderen hoeven dus niet te horen hoe geweldig je bent.

Maar wat wèl nodig is, is dat je zelf hoort dat je het goed doet. Dat je weer een stap hebt gezet in de goede richting. Dat je weer een succesje hebt behaald. Zo bouw je aan een sterk en gezond zelfvertrouwen. En daarmee neemt de zelfkritiek automatisch af. En eerlijk is eerlijk, die kun je missen als kiespijn!

Zie jezelf als een auto met wat mankementen: Je rechterdeur sluit niet helemaal goed, je kucht en pruttelt als je je motor aanzet, je topsnelheid is ook niet meer wat het geweest is en je hebt een aardige hoeveelheid deuken verzameld.

Hoe wil je door het leven rijden?

Je bent misschien niet meer de mooiste auto, niet meer de snelste auto, niet meer de beste auto. Maar je bent ook geen wrak-van-de-maand’! Nu kun je elke keer focussen op de deuken, het pruttelen, het klemmende portier. Maar hoe rijd je dan door het leven? Klagend, negatief en onzeker? Is dat hoe je wilt leven?

Je rijdt immers wel! Je auto doet het wèl. Het heeft wielen. het heeft een stuur, het brengt je naar je bestemming. Dus waarom geniet je daar niet van? Waarom waardeer je niet wat je al hebt, wat je al doet, wie je al bent? Zelfkritiek is niets anders dat dit allemaal vergeten en focussen op wat er niet goed aan je is. Maar wil je lekker rijden? Dan moet je echt iets anders gaan doen…

Verbeter je zelfspraak:

Dus hier een aantal voorbeelden om positiever tegen jezelf te ‘praten’:

Ik heb het verprutst!
Ik heb ervan geleerd.

Ik had het beter moeten doen!
Ik had het ook véél slechter kunnen doen.

Ik ben stom geweest!
De volgende keer zal ik slimmer zijn.

Ik doe het gewoon niet goed!
Ik doe veel dingen al erg goed en dit gedeelte kan ik nog verbeteren.

Ik ben ook nooit goed in … (vul maar in).
Maar ik ben wèl altijd goed in … (vul maar in).

Anderen doen het beter!
Leuk voor hen, ik doe het op mijn manier.

Ik kan dit nog niet!
Maar dàt kan ik al – en dit leer ik ook wel weer.

Ik zal het nooit leren!
Als ik het echt wil, dan vind ik wel een weg.

Iedereen kan het – al is het maar voor één minuut.

Positieve zelfspraak is echt een gewoonte. Het is niet iets dat je binnen één minuut lukt voor de rest van je leven. Maar het is wel iets dat je één minuut lang lukt als je het probeert. En het enige dat je dan nog hoeft te doen, is dat genoeg herhalen zodat het een nieuwe gewoonte wordt.

Mij is het ook niet vanzelf gelukt. Vroeger was ik zeer zelfkritisch. Ik had de illusie dat ik niet goed genoeg was. En ik was zeer gemotiveerd om ‘beter’ te worden. Nu besef ik dat er niets mis met me was – en is. Nu hoef ik mezelf niet meer positief toe te spreken – omdat ik mezelf ook niet meer naar beneden haal…

Een heerlijk en ontspannen gevoel.

Ik heb door oefening het vermogen verloren om zelfkritiek te hebben. Ik spreek mezelf nóóit meer negatief toe. Dus ik groei vanuit positiviteit, niet vanuit negativiteit. Het is groei vanuit liefde en waardering, niet vanuit angst of gebrek. Het is een heerlijk en ontspannen gevoel, dat ik iedereen gun…

En dat is allemaal begonnen met één eenvoudige stap: het consequent doorbreken van het patroon van zelfkritiek. Elke keer die “Stommerd, je had het beter moeten doen!” onderbreken. Elke keer er iets positievers voor in de plaats zetten. Pas als je stopt met zelfkritiek, ga je je ècht beter voelen – over jezelf, over je leven, over alles!

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:

Blijvend Zelfvertrouwen - Online Training
Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven!
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder en durf ook meer dingen te doen. Ik sta steviger in mijn schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
 1. Dennis Adams
  Dennis Adams zegt:

  Hoi Frank, wat een fijn artikel weer, mede door jou ben ik van een onzeker persoon naar een krachtig persoon gegroeid, ben bezig met een boek van Tara Brach dit vond ik een mooie aanvulling op jou artikel : Wat je nodig hebt is al in jou aanwezig, maar je dient jezelf te behandelen met respect en liefde. Wie zijn zichzelf veroordeeld en wantrouwt , begaat een ernstige vergissing… Het enige wat ik je wil vragen is : perfectioneert de liefde voor jezelf
  Sri Nisargadata.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Dennis,

   Dank je wel en fijn dat te horen!

   Inderdaad, behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) zou behandelen: kritiek leidt tot zwakte, maar liefde geeft kracht :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.