Accepteer jij al je emoties?

Door emoties te onderdrukken vererger je ze alleen maar. Emoties zijn een belangrijk signaal: Doe ik wat ik wil? Maak ik de keuze die bij me past? Denk ik gedachten die me ondersteunen? Accepteer je emoties en onderzoek waar ze vandaan komen.

Hoe zit het met jouw emoties?

We willen allemaal zoveel mogelijke positieve emoties ervaren. Bijna alles wat we doen, doen we om ons goed te voelen. Dat is de reden dat we werken, relaties aangaan, hobby’s ontwikkelen en persoonlijke doelen stellen. Niemand heeft problemen met het ervaren van geluk, tevredenheid, vreugde, enthousiasme en een goed gevoel.

Maar hoe zit het met je negatieve emoties? Veel mensen hebben moeite deze emoties te accepteren. Ze denken: “Ik wil dit niet voelen. Ik mag dit niet voelen. Ik moet iets anders voelen.” Toch zijn negatieve emoties te belangrijk om te onderdrukken of te negeren. Ze zijn een signaal.

Acceptatie van je emoties leidt tot acceptatie van jezelf. Acceptatie van jezelf is de basis voor een gezond en sterk zelfvertrouwen.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Wat is de bedoeling van een negatieve emotie?

Een negatieve emoties is een signaal naar jezelf: “Je bent nu iets aan het doen waar je je niet goed bij voelt. Je denkt nu iets dat je niet ondersteunt. Je maakt nu een keuze die niet bij je past.”

Door negatieve emoties te onderdrukken ga je voorbij aan dat signaal en kom je uit bij iets wat je niet wilt ervaren.

Als je te hard werkt en nergens tijd voor hebt, krijg je een negatieve emotie in de vorm van stress: je voelt je onrustig en opgejaagd. Als je die emotie negeert, verander je niets aan de situatie en wordt deze alleen maar erger.

Waar komt dit vandaan?

Als je een negatieve emotie voelt, kun je die ook onderzoeken. Waar komt dat gevoel vandaan? Welke gedachte of welke situatie geeft je dat gevoel? Alleen als je dat onderzoekt, kun je er een oplossing voor vinden. Als ik me gefrustreerd voel, kan ik proberen dat gevoel te onderdrukken. Maar waar komt het vandaan? Heb ik te weinig tijd genomen voor mezelf? Ben ik bezig iets te doen dat niet bij me hoort? Maak ik me te veel zorgen?

Als je auto niet meer reageert op je stuur, kun je proberen door te rijden, maar ben je niet benieuwd naar de oorzaak? Negeer of onderdruk je emoties lang genoeg en je krijgt vanzelf een emotionele botsing. Door de emotie te onderzoeken voorkom je dat je een belangrijk signaal negeert.

Wat is de les?

Nadat je hebt onderzocht waar de emotie vandaan komt, is de volgende vraag: “Wat kan ik hiervan leren? Welke beslissing moet of kan ik nu maken, waardoor ik me beter ga voelen? Moet ik minder dingen doen die ik niet leuk vind? Moet ik nu eerst kiezen voor mezelf? Moet ik mijn gedachten richten op iets positiefs in plaats van me zorgen te maken?”

Elke emotie heeft een les. Elke emotie probeert je wat te leren. Onderdrukken helpt tijdelijk, maar is nooit een blijvende oplossing. Dat is als een pil slikken om een kater te onderdrukken: waar zit het werkelijke probleem?

Zijn negatieve emoties slecht?

Ik ben de eerste die zou zeggen dat negatieve emoties niet wenselijk zijn. Ik houd van positief denken, gewoon omdat ik me daar beter door voel. Als ik me beter zou voelen met negatieve emoties, zou ik daarvoor kiezen. Maar je goed voelen bij negatieve emoties is bijna onmogelijk.

Toch horen negatieve emoties net zo goed bij het leven als positieve emoties. Niemand is elke seconde van elke dag positief. Juist door te leren van je negatieve emoties kun je er beter mee omgaan. Als ik me niet slecht mag voelen en ik wijs dat gevoel totaal af, wat gebeurt er dan als ik me toch slecht voel? Dan bouw ik alleen maar meer weerstand op. Met als gevolg dat die emotie steeds vaker en heftiger terugkomt.

Een positief effect?

Uiteindelijk zijn negatieve emoties niet goed of slecht. Zelfs een negatieve emotie kan een positief effect hebben. Als je gestrest bent, kan dat leiden tot betere keuzes. Je neemt wat gas terug of gaat meer leuke dingen doen. Daarmee heeft stress uiteindelijk een positief resultaat.

Bovendien is het oké om een negatieve emotie te voelen. Zolang de meerderheid van je emoties maar positief zijn, toch? Het is prima om eens gefrustreerd te zijn. Het is in orde om eens stress te voelen. Als het je lukt om je negatieve emoties net zo te behandelen als je positieve emoties, dan is het probleem opgelost.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Anoniem schreef:

    Hallo Frank,
    Ik heb hier een vraag over de volgende stelling: Een negatieve emoties is een signaal naar jezelf: “Je bent nu iets aan het doen waar je je niet goed bij voelt. Je denkt nu iets dat je niet ondersteunt. Je maakt nu een keuze die niet bij je past.”
    Waarom wordt ik dan verdrietig als ik denk aan mijn vriend.(onze relatie staat op een heel erg laag pitje) Ik woon hier, hij verder weg. Ik kan niet naar hem toe voor ik aan mezelf heb gewerkt. Ben ik dan verdrietig voor de verkeerde keus, om niet bij hem te zijn? Verder heb ik door die hele situatie ook geen contact met mijn familie (heb ik zelf verbroken) maar waarom voel ik dan toch verdriet, al is het maar heel even, als er iemand iets tegen me zegt op bv msn? Zijn dit dan keuzes die niet bij me passen?

    Verder vind ik alle items heel erg verhelderend en op sommige momenten (als ik me positiever voel) dan heb ik er ook zeker wat aan. Nu nog maar hopen op nog meer positieve momenten en op het moment dat ik zelf ook nog wat meer zelfvertrouwen heb gekregen.

    Bedankt.

  • Beste Anoniem,

    Vaak maken we keuzes waar een voordeel en een nadeel aan hangt. Het voordeel geeft positieve emoties en het nadeel negatieve emoties. In jouw geval geven de nadelen van jouw keuzes ook die negatieve emotie.
    De vraag is dan: wat is belangrijker: het voordeel of het nadeel? Wat voelt het sterkst? Als je meer negatieve emoties voelt dan positieve, dan is het wellicht niet de juiste keuze voor jou…

    Veel succes!
    Frank

  • Anoniem schreef:

    “Niemand heeft problemen met het ervaren van geluk, tevredenheid, vreugde, enthousiasme en een goed gevoel.” Dit statement lijkt mij wat overdreven. Ik persoonlijk vind deze gevoelens juist heel moeilijk te ervaren.

  • Beste Anoniem,

    Er staat: “We willen allemaal zoveel mogelijke positieve emoties ervaren. Bijna alles wat we doen, doen we om ons goed te voelen. Dat is de reden dat we werken, relaties aangaan, hobby’s ontwikkelen en persoonlijke doelen stellen. Niemand heeft problemen met het ervaren van geluk, tevredenheid, vreugde, enthousiasme en een goed gevoel.”

    Met ‘Niemand heeft problemen met het ervaren van geluk, tevredenheid, vreugde, enthousiasme en een goed gevoel’ bedoel ik dat niemand er tegen is, we willen het allemaal ervaren. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, maar dat is juist de reden dat ik deze artikelen schrijf :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Hi Frank,

    Ik ben een volwassen kind van ouder met psychische problemen, weet ik sinds kort. Dat heeft al veel duidelijk gemaakt over de mogelijke oorzaak van allerlei emoties en onzekerheden. Veel emoties komen niet uit het heden maar uit een (ver) verleden.
    Meer info over KOPP heb ik hieronder ingeplakt.
    Maar omdat de negatieve emoties weinig met huidige keuzes te maken hebben, valt er niet zo veel van te leren lijkt mij.
    Hoe moet ik met die oude emoties en onverwerkte rouw omgaan?

    Dit gaat over KOPP:
    “Stichting Labyrint-In Perspectief organiseert sinds 1995 jaarlijks een contactdag voor volwassen kinderen van ouders met psychische, psychiatrische of verslavingsproblemen. Wat deze Kind Van Dag ieder jaar zo bijzonder maakt, is de herkenning, het begrip, de kracht en de verbondenheid die je met andere kinderen van kunt ervaren. Dit jaar is de Dag op zaterdag 5 november in Utrecht.

    Voor de Kind Van Dag 2016 is het thema rouw. Rouwen doe je niet alleen als er iemand sterft die belangrijk voor je is. Bij alle grotere verliezen in je leven is er – in meer of mindere mate – sprake van een rouwproces. Ook bij een verbroken relatie bijvoorbeeld, of bij het verlies van gezondheid. Rouwen is verlies verwerken. Doe je dat niet, dan blijft je functioneren belemmerd worden door het verlies.

    Maar wat als je iets verloren hebt, nog voordat je het gehad hebt? Volwassenen die opgroeiden met een ouder met psychi(atri)sche – of verslavingsproblemen moeten op een dag accepteren dat hun jeugd voorbij is, dat ze hem nooit meer kunnen overdoen, en dat er wel essentiële dingen aan ontbroken hebben. En dat hun ouder nooit de persoon geweest is of zal worden zoals zij zich hem of haar gewenst hadden. Heel veel volwassen kinderen van laten dat pijnlijke besef nooit helemaal toe. Ze rouwen niet, of slechts gedeeltelijk. En precies zoals bij het verlies van iemand of iets dat je wél ooit had, blijft je functioneren belemmerd worden zolang je niet rouwt om wat je gemist hebt in je jeugd.

    Een extra probleem heb je als volwassen kind van als je nog steeds de zorg hebt voor de betreffende ouder. Dan is het nog moeilijker om te gaan rouwen. Er valt immers niks af te sluiten, de situatie duurt gewoon voort, al ben je inmiddels volwassen.”

  • Beste Mar,

    Dat lijkt me inderdaad lastig. Ik ken meerdere volwassenen die een ouder met een stoornis hebben gehad, alleen ben ik als coach niet gespecialiseerd in (het omgaan met) stoornissen. Zo’n KOPP-dag lijkt me dan ook een mooie gelegenheid om meer inzicht op te doen en ervaringen uit te wisselen met anderen die in dezelfde situatie zitten/zaten.

    Het volgende artikel gaat dieper in op het verwerken van het verleden, wellicht geeft het je iets meer steun en inzicht:
    https://www.newstart.nl/blog/laat-het-verleden-achter-je/

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Dank je wel voor je reactie, fijn dat je eerlijk bent over dat je hierin als coach niet gespecialiseerd bent. Enkele tips in “laat het verleden achter je” spreken mij trouwens wel aan, dank je daarvoor.
    Groetjes

  • Graag gedaan Mar :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Angelique schreef:

    Hoi Frank,
    Zou je eens een artikel willen schrijven over omgaan met ernstige emotionele verwaarlozing?
    Op mijn 42e in een trajekt om te ontdekken wat er “mis”was met mij is deze diagnose gesteld. Door een psychiater. Ik vond daar niet zoveel voldoening en ben door gegaan met een persoonlijke coach. Zij vroeg mij wat mijn behoeftes waren. Ik wist in alle oprechtheid niet wat zij bedoelde, heb op google gezocht naar behoeftes, en dat heeft natuurlijk heel wat opgeroepen. Ik ben daar mee aan de slag gegaan met heel veel plezier kan ik je vertellen want er is een wereld voor me opengegaan :-) De ene ontdekking na de ander. Mijn onzekerheid zit hem in de ontdekking dat ik emoties inmiddels wel herken, maar niet weet hoe ik er mee om moet gaan. En ik het vrij moeilijk vind om ze te voelen. Heb je een tip?
    Groetjes Angelique

  • Beste Angelique,

    Mooi dat je zo bent gegroeid! Als je het moeilijk vind je emoties te voelen, is dat meestal omdat je het hoofd te veel bezig is met analyseren. En als we dan eindelijk een emotie voelen, is datzelfde hoofd bezig het te veroordelen, omdat het niet goed is, of dat je een bepaalde emotie niet mag voelen. Kortom, iets voelen heeft tijd nodig en door de duo-gewoonte van onze hersenen (analyseren en veroordelen) kost het iets meer tijd als je lang geoefend hebt met je gevoel te onderdrukken. Blijf gewoon oefenen, wees attent of wat je voelt en geef het geen oordeel. Verwaarloos dus niet je gevoel (zoals in het verleden), maar geef het aandacht en begrip, dan zorgt je er goed voor en daarmee ook goed voor jezelf :) Het probleem is immers niet de emoties, het probleem is het oordeel achter de emoties…

    Vriendelijke groet,
    Frank

    P.S. Als acceptatie moeilijk is, onderzoek dan je emoties. De kern van negatieve emoties is altijd een overtuiging.

    Dit artikel geeft je meer inzicht:
    https://www.newstart.nl/blog/de-sleutel-naar-positieve-emoties/

    En de online training Nooit Meer Zorgen of Stress geeft je een concreet en praktisch stappenplan.

  • Angelique schreef:

    Hoi Frank,
    Hartelijk dank voor je reactie, zo had ik het nog niet bekeken :-)
    Ik had inderdaad een soort van sluisdeur die bij het minste of geringste gevoel dicht ging, deze deur is nu kapot :-)
    heel bekend klinkt het dat mijn hoofd overneemt wat ik denk te voelen en daarvan zegt dat wil ik niet. Daar ga ik mee aan de slag. Cursus nooit meer zorgen of stress ben ik pasgeleden begonnen.
    Groetjes Angelique

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >