Van eeuwige twijfel naar innerlijke rust

Twijfel je over van alles? Weet je niet wat je moet kiezen? Weet je niet of je het wel goed doet? Twijfel kost veel energie en is niet nodig. In de kern twijfelen we slechts over twee dingen: ons gevoel van eigenwaarde en de keuzes die we maken. Hoe stop je die twijfel en krijg je je innerlijke rust terug? Dit artikel geeft je de oplossing:

Waar ontstaat twijfel?

Twijfel ontstaat in ons hoofd. Ons hoofd is als een klas vol ADHD-kinderen met een minderwaardigheidscomplex die net een literfles cola hebben opgedronken en gillend je aandacht vragen. Bij alles wat ze doen, vragen ze je: “Is dit goed of niet? Zal ik dìt doen, of zal ik dàt doen? Ik wil het wel, maar kan ik het ook? Maak ik niet de verkeerde keuze?”

Dodelijk vermoeiend, nietwaar? Kinderen zijn lief, maar soms wil je gewoon even … rust. Maar ja, dat is de prijs van kinderen hebben. Het hoort erbij. Op dezelfde wijze horen denken en twijfel bij elkaar. Je hersenen werken fantastisch, maar soms werken ze gewoon de verkeerde kant op.
Wat veroorzaakt nu precies die twijfel?

In de kern wordt twijfel veroorzaakt door te weinig luisteren naar je gevoel. Je gevoel twijfelt niet zo veel, je voelt het precies zoals het is. Als je het niet onderdrukt of negeert, dan is het zoals het weer: soms zonnig en soms somber – maar het is er wel altijd! Het hoofd bedenkt duizend bezwaren, maar hoe meer je naar je gevoel luistert, hoe minder je twijfelt.

Waar twijfelen we over?

Ons verstand vindt dus duizend dingen om over te twijfelen: “Had ik dat wel moeten zeggen? Zit mijn haar wel goed? Heb ik het gas wel uitgezet? Heeft de ober niet in mijn soep gespuugd? ” Vroeger twijfelde ik zelfs over mijn oren, want ik vond dat ze te veel op die van Mister Spock uit Star Trek leken. Dus mijn hoofd twijfelde zelfs over mijn oren! Grappig nietwaar?

Er zijn slechts twee soorten twijfels:

Laten we snel door alle lagen van overtollige details heen snijden, zodat we direct tot de kern komen: Een appeltaart wordt gemaakt van appel, hoeveel extra’s je er ook bij bakt, nietwaar? In de kern twijfelen we slechts over twee dingen: ons gevoel van eigenwaarde en de keuzes die we maken. Alle twijfels zijn hiervan af te leiden.

Als je twijfelt of mensen je wel oké vinden, als je denkt dat anderen het beter doen, als je twijfelt over je uiterlijk of over je vaardigheden: dit zijn allemaal twijfels over je eigenwaarde. Als je twijfelt over wat je hebt gedaan, wat je nu moet doen en wat dat betekent voor de toekomst: dit zijn allemaal twijfels over je keuzes.

Dus er zijn slechts twee soorten twijfels. Lucht dat niet ontzettend op?

Twijfel 1: Waarom twijfel je aan jezelf?

Denk je dat er wetenschappelijk bewijs is dat anderen beter zijn? Vind je dat er een reden moet zijn om blij te zijn met jezelf? Denk je dat de mening van een ander iets zegt over wie je werkelijk bent? Geloof je dat je eigenwaarde moet verdienen? Vind je erkenning en bevestiging heel belangrijk?

Luister (of luister niet, maar lees): Er is niemand die kan beslissen of je de moeite waard bent. Alleen jij kunt beslissen dat je oké bent, dat je tevreden bent over jezelf – wat anderen ook denken, vinden of doen. Dus totdat jij dat beslist, verandert er helemaal niets. Vermoed je dat je wel oké bent, maar voel je het nog niet?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Elke verandering begint bij een beslissing.

Dus besluit dat je de moeite waard bent, ook al ben je nog niet perfect. Besluit dat je alles kunt bereiken. Als je maar in jezelf gelooft en als je maar gewoon begint. Stop ermee bevestiging in de buitenwereld te zoeken en begin ermee jezelf te bevestigen. De enige reden dat je erkenning in de buitenwereld zoekt, is omdat je het jezelf nog niet hebt gegeven….

Twijfel 2: Waarom twijfel je over keuzes?

“Heb ik het wel goed gedaan? Had ik het niet anders moeten doen? Hoe weet ik of deze keuze de beste is? Wat betekent dat voor mijn toekomst? Als ik het verkeerde kies, kan ik dan nog terug? Wat als dat niet lukt?” Al deze vragen lossen meestal weinig op. De twijfel blijft voortduren en innerlijke rust wordt daarmee uitgesteld.

Dus stop ermee deze vragen te stellen. Je hebt toen gedaan wat je hebt gedaan, met de wijsheid (of gebrek aan wijsheid, daar heeft iedereen wel eens last van) van toen. Je kiest nu wat je op dìt moment het beste lijkt, met het inzicht die je nu hebt. En de toekomst laten we over aan de goden, want niemand weet hoe die er uit zal zien. De toekomst is een cadeau dat niemand nog kan uitpakken.

Elk moment is perfect om te beginnen.

Zie in dat controle over dingen die al gebeurd zijn of in de toekomst misschien gaan gebeuren, nóóit innerlijk rust geven. Ze veroorzaken juist twijfel, het kan niet anders. Je hebt er geen enkele invloed (meer) op. Het enige wat innerlijke rust veroorzaakt is loslaten wat je niet kunt veranderen. Dan blijft namelijk over waar je wèl invloed op hebt.

Geen enkele keuze biedt een garantie. De toekomst is niet zeker. Het verleden is gebeurd. Dus laat het los en focus je op wat je nu wilt. Twijfel je over keuzes die je nu moet maken? Luister dan naar je hart, want dat klopt altijd. Kies voor wat je wilt als niemand het iets zou interesseren. En wacht niet op het perfecte moment, want elk moment is perfect om te beginnen.

Innerlijke rust.

Als je niet meer twijfelt over jezelf, ervaar je enorm veel innerlijke rust. Als je accepteert dat je niet meer dan je best kunt doen, geeft dat innerlijke vrijheid. Als je weghaalt wat onrust creëert, komen automatisch zekerheid, ontspanning en zelfvertrouwen naar boven. Innerlijke rust is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Laat je hersenen maar twijfelen, zolang jij dit maar zeker weet!

De volgende cursus helpt je twijfel over jezelf om te zetten in innerlijke kracht:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Willem schreef:

  Hoi Frank,

  Erg sterk artikel met een inspirerende boodschap! Ik kreeg direct vernieuwde energie bij het lezen ervan :) Het onderwerp is nogal van toepassing in mijn leven nu.. ik ben onlangs met ondernemen begonnen. Ik ben op een punt aangekomen waarin ik twijfel over de dienst die ik aanbied. De kans van slagen, de winstgevendheid, misschien ergens ook het feit of ik het wel kan. Ik neig ernaar om een andere dienst neer te zetten, waar ik zeker van ben dat ik het kan realiseren en daar succesvol in kan zijn omdat ik daarin al wat opdrachten heb vervaardigd.

  Mijn hart zegt me dat ik voor dienst 2 moet gaan omdat ik voel dat ik daar iets van kan maken. Mijn verstand zegt me dat ik voor dienst 1 moet gaan en dat omdat het nu even lastig en onhelder is, het niet betekent dat ik er volledig afstand van moet doen. Ergens tussenin zit iemand die zegt dat ik beide diensten moet blijven aanbieden zoals ik nu doe.

  Ofwel, mijn gevoel en verstand lijken recht tegenover te staan. Hoe zou ik daar het beste mee om moeten gaan?

  alvast dank!

 • Beste Willem,

  Positieve energie is altijd goed :)

  Balans is het toverwoord: de balans tussen gevoel en verstand.
  Beide zijn belangrijk en beide heb je nodig, want in de balans zit altijd rust.
  Ik vraag me af of dienst 2 niet de keuze van het verstand is en dienst 1 niet de keuze van het hart.
  Hoe dan ook, verstand gaat vaak uit van beperkingen en gevoel gaat uit van wat je echt wilt.

  Als puur kiezen voor één optie je spanning geeft, dan kun je kiezen om in een keuze de meeste energie te stoppen,
  maar tegelijkertijd de andere keuze toch (op een lager pitje) door te lopen – totdat je een duidelijker gevoel hebt.
  Dat is de middenweg, de weg van balans.

  Hier is meer inzicht in het dilemma tussen gevoel en verstand:
  https://www.newstart.nl/blog/van-verstand-naar-gevoel-gebruik-je-intuitie/

  Wat je ook kiest, ik wens je veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Af en toe laat mijn innerlijke rust mij wel eens weer in de steek, dit varieert van soms een dag, tot soms wel een week. Wat mij dan weer bezig houd, zijn toch de dingen die in het verleden mis zijn gegaan, op het moment dat het speelt, vind ik het lastig om daar ontspannen mee om te gaan, al hoe wel het steeds beter gaat. Ik zie dit artikel dan ook als een stukje vervolg coaching. Een heel mooi artikel, ik zie er naar uit als er weer een artikel verschijnt.

  Vriendelijke groet Albert

 • Beste Albert,

  Mooi dat het steeds beter gaat :)

  Wellicht dat het volgende artikel meer inzicht geeft in piekeren over het verleden:
  https://www.newstart.nl/blog/piekeren-verleden-zinloos-deel-1/

  Er zijn twee delen en de link naar het tweede deel vind je onderaan het eerste artikel.

  Veel succes en ontspanning gewenst!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Robert schreef:

  Beste Frank, op dit moment zit ik na 14,5 jaar samenzijn, met toch wel voor mij de liefde van mijn leven, in een relatie crisis. We gaan tijdelijk uit elkaar. Ze heeft aan gegeven dat ik te weinig heb gedaan in de jaren dat we samen zijn. En met te weinig doelt ze op alles. Zowel in en om huis als in onze onderlinge relatie. Ik heb het de laatste jaren gevoelt, gezien en gehoord maar me er gewoon domweg voor afgesloten. Na de boodschap van haar zijn mijn ogen geopend en besef ik echt daadwerkelijk dat ik absoluut iets in mezelf en aan mezelf moet veranderen. Het onderwerp hierboven slaat echt voor mij de spijker op z’n kop en komt zo herkenbaar over. Ik put kracht uit je artikel en ga met bovenstaande tips aan de slag. Hoop dat ik er nog wat aan heb in de huidige situatie en anders voor de toekomst.
  Nogmaals bedankt Frank

 • Beste Robert,

  Fijn dat te horen: meer kracht is altijd goed!

  Ik hoop ook dat het je lukt haar te overtuigen van de kracht van je liefde en je wil om dingen te veranderen :)

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Twijfel en onzekerheid zijn zeker herkenbaar voor mij. Ook mijn twijfels komen uit het verleden en willen zich gaan spiegelen aan de toekomst. Ik krijg hier sinds een aantal maanden ook steeds meer besef over door het lezen van Eckhart Tolle en zijn boodschap over bewustzijn en het leven in het Nu.

  Een half jaar geleden had ik het bekende sneeuwbaleffect. Relatie voorbij, Hobby moest stoppen en mijn contract werd niet verlengd. Dit had duidelijk zijn impact en natuurlijk gevolgen voor mijn denken en twijfelen.

  Mijn twijfel in mijn denken ligt nu bij het volgende. Gaat er echt een deur voor me open of blijf ik hangen in de deuren die dicht zijn gegaan?!?
  Ik wil ontzettend graag denken in de mogelijkheden die ik Nu heb en niet blijven hangen in het verleden of mij al plaatsen in de toekomst. Mij is hierbij wel opgevallen dat het verstand een hardnekkige ‘vijand’ kan zijn.

  Bijvoorbeeld de mogelijkheid om echt iets totaal anders te kunnen doen zoals in het buitenland werken, is iets wat mij sinds dit weekend bezig houdt..

  Jouw artikel bevestigd voor mij dan ook weer waar mijn grootste struikelblok ligt.

  Groet,

  Peter

 • Beste Peter,

  “Mij is hierbij wel opgevallen dat het verstand een hardnekkige ‘vijand’ kan zijn.”

  Dat klopt inderdaad. Misschien wel een geruststelling dat dit voor nagenoeg iedereen geldt :)

  Dit artikel geeft je wellicht wat aanknopingspunten om (nog meer) te denken in mogelijkheden, in plaats van beperkingen:
  https://www.newstart.nl/blog/leg-jezelf-geen-beperkingen-op/

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Ik heb net ook de cursus ‘Vind je ideale baan en maak de overstap’ besteld.
  Het is voor mij alleen geen overstap omdat ik nu geen baan heb maar ik zit al een aantal jaren met werk waarbij ik niet de overtuiging heb dat ik echt iets doe wat ik leuk vind/waar ik goed in ben.

  Ik ben dan ook erg benieuwd wat deze cursus mij gaat brengen en zal je hiervan op de hoogte brengen.

  Groet,

  Peter

 • Beste Peter,

  Je bent niet de enige die om deze reden met de e-cursus aan de slag gaat :)

  Neem je tijd, vooral ook voor de vragen aan het einde van elke les.
  Met geduld en zelfinzicht is alles mogelijk!

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Ivonne schreef:

  Goedendag.

  Dank u coach.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >