Twijfel je over van alles? Weet je niet wat je moet kiezen? Weet je niet of je het wel goed doet? Twijfel kost veel energie en is niet nodig. In de kern twijfelen we slechts over twee dingen: ons gevoel van eigenwaarde en de keuzes die we maken. Hoe stop je die twijfel en krijg je je innerlijke rust terug? Dit artikel geeft je de oplossing:

Waar ontstaat twijfel?

Twijfel ontstaat in ons hoofd. Ons hoofd is als een klas vol ADHD-kinderen met een minderwaardigheidscomplex die net een literfles cola hebben opgedronken en gillend je aandacht vragen. Bij alles wat ze doen, vragen ze je: “Is dit goed of niet? Zal ik dìt doen, of zal ik dàt doen? Ik wil het wel, maar kan ik het ook? Maak ik niet de verkeerde keuze?”

Dodelijk vermoeiend, nietwaar? Kinderen zijn lief, maar soms wil je gewoon even … rust. Maar ja, dat is de prijs van kinderen hebben. Het hoort erbij. Op dezelfde wijze horen denken en twijfel bij elkaar. Je hersenen werken fantastisch, maar soms werken ze gewoon de verkeerde kant op.
Wat veroorzaakt nu precies die twijfel?

In de kern wordt twijfel veroorzaakt door te weinig luisteren naar je gevoel. Je gevoel twijfelt niet zo veel, je voelt het precies zoals het is. Als je het niet onderdrukt of negeert, dan is het zoals het weer: soms zonnig en soms somber – maar het is er wel altijd! Het hoofd bedenkt duizend bezwaren, maar hoe meer je naar je gevoel luistert, hoe minder je twijfelt.

Waar twijfelen we over?

Ons verstand vindt dus duizend dingen om over te twijfelen: “Had ik dat wel moeten zeggen? Zit mijn haar wel goed? Heb ik het gas wel uitgezet? Heeft de ober niet in mijn soep gespuugd? ” Vroeger twijfelde ik zelfs over mijn oren, want ik vond dat ze te veel op die van Mister Spock uit Star Trek leken. Dus mijn hoofd twijfelde zelfs over mijn oren! Grappig nietwaar?

Er zijn slechts twee soorten twijfels:

Laten we snel door alle lagen van overtollige details heen snijden, zodat we direct tot de kern komen: Een appeltaart wordt gemaakt van appel, hoeveel extra’s je er ook bij bakt, nietwaar? In de kern twijfelen we slechts over twee dingen: ons gevoel van eigenwaarde en de keuzes die we maken. Alle twijfels zijn hiervan af te leiden.

Als je twijfelt of mensen je wel oké vinden, als je denkt dat anderen het beter doen, als je twijfelt over je uiterlijk of over je vaardigheden: dit zijn allemaal twijfels over je eigenwaarde. Als je twijfelt over wat je hebt gedaan, wat je nu moet doen en wat dat betekent voor de toekomst: dit zijn allemaal twijfels over je keuzes.

Dus er zijn slechts twee soorten twijfels. Lucht dat niet ontzettend op?

Twijfel 1: Waarom twijfel je aan jezelf?

Denk je dat er wetenschappelijk bewijs is dat anderen beter zijn? Vind je dat er een reden moet zijn om blij te zijn met jezelf? Denk je dat de mening van een ander iets zegt over wie je werkelijk bent? Geloof je dat je eigenwaarde moet verdienen? Vind je erkenning en bevestiging heel belangrijk?

Luister (of luister niet, maar lees): Er is niemand die kan beslissen of je de moeite waard bent. Alleen jij kunt beslissen dat je oké bent, dat je tevreden bent over jezelf – wat anderen ook denken, vinden of doen. Dus totdat jij dat beslist, verandert er helemaal niets. Vermoed je dat je wel oké bent, maar voel je het nog niet?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Elke verandering begint bij een beslissing.

Dus besluit dat je de moeite waard bent, ook al ben je nog niet perfect. Besluit dat je alles kunt bereiken. Als je maar in jezelf gelooft en als je maar gewoon begint. Stop ermee bevestiging in de buitenwereld te zoeken en begin ermee jezelf te bevestigen. De enige reden dat je erkenning in de buitenwereld zoekt, is omdat je het jezelf nog niet hebt gegeven….

Twijfel 2: Waarom twijfel je over keuzes?

“Heb ik het wel goed gedaan? Had ik het niet anders moeten doen? Hoe weet ik of deze keuze de beste is? Wat betekent dat voor mijn toekomst? Als ik het verkeerde kies, kan ik dan nog terug? Wat als dat niet lukt?” Al deze vragen lossen meestal weinig op. De twijfel blijft voortduren en innerlijke rust wordt daarmee uitgesteld.

Dus stop ermee deze vragen te stellen. Je hebt toen gedaan wat je hebt gedaan, met de wijsheid (of gebrek aan wijsheid, daar heeft iedereen wel eens last van) van toen. Je kiest nu wat je op dìt moment het beste lijkt, met het inzicht die je nu hebt. En de toekomst laten we over aan de goden, want niemand weet hoe die er uit zal zien. De toekomst is een cadeau dat niemand nog kan uitpakken.

Elk moment is perfect om te beginnen.

Zie in dat controle over dingen die al gebeurd zijn of in de toekomst misschien gaan gebeuren, nóóit innerlijk rust geven. Ze veroorzaken juist twijfel, het kan niet anders. Je hebt er geen enkele invloed (meer) op. Het enige wat innerlijke rust veroorzaakt is loslaten wat je niet kunt veranderen. Dan blijft namelijk over waar je wèl invloed op hebt.

Geen enkele keuze biedt een garantie. De toekomst is niet zeker. Het verleden is gebeurd. Dus laat het los en focus je op wat je nu wilt. Twijfel je over keuzes die je nu moet maken? Luister dan naar je hart, want dat klopt altijd. Kies voor wat je wilt als niemand het iets zou interesseren. En wacht niet op het perfecte moment, want elk moment is perfect om te beginnen.

Innerlijke rust.

Als je niet meer twijfelt over jezelf, ervaar je enorm veel innerlijke rust. Als je accepteert dat je niet meer dan je best kunt doen, geeft dat innerlijke vrijheid. Als je weghaalt wat onrust creëert, komen automatisch zekerheid, ontspanning en zelfvertrouwen naar boven. Innerlijke rust is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Laat je hersenen maar twijfelen, zolang jij dit maar zeker weet!

De volgende cursus helpt je twijfel over jezelf om te zetten in innerlijke kracht:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt