Leg jezelf geen beperkingen op!

Niemand kan ons zelfvertrouwen afnemen als we het niet aan hen geven. We hoeven onze eigenwaarde niet te koppelen aan de mening van iemand die niet in ons gelooft. Geloof dus vooral in jezelf. Maar hoe doe je dat? Door je zelfbedachte beperkingen los te laten. Wat je denkt dat je niet kunt, is niet de waarheid. Want je kunt veel meer dan je denkt.

Wie beperkt ons nu eigenlijk?

Een tijd geleden schreef ik op Facebook: “Wees voorzichtig met de beperkingen die anderen je opleggen. Maar wees vooral voorzichtig met de beperkingen die je jezelf oplegt.” Andere mensen kunnen ons beperken door ons te bekritiseren of onze energie te ‘stelen’. Dit zijn de mensen die ons kleiner maken, in plaats van ons te helpen groeien.

Maar meer nog dan andere mensen, leggen we onszelf óók beperkingen op. En die beperkingen remmen ons het meest af. We verzinnen regels over wat we kunnen of wie we zijn. Deze beperkende gedachten voorkomen dat we bereiken wat we willen. Ze blokkeren ons zelfvertrouwen en zelfrespect. Dus de vraag is: “In hoeverre beperk jij jezelf? En hoe doorbreek je die beperkende gedachten?”

Hier zijn een aantal beperkende gedachten over onszelf:

1. Ik kan het toch niet.
2. Ik heb het gewoon niet in me.
3. Ik zal nooit zo goed worden als (vul maar iemand in).
4. Ik mis doorzettingsvermogen.
5. Ik zal het nooit leren.

Hoe kun je bereiken wat je wilt als je jezelf met deze gedachten tegenhoudt? Want dat je jezelf zo tegenhoudt, is zeker.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Zoals Henry Ford zo mooi zei: “Of je denkt dat je het kunt of niet – je hebt altijd gelijk.” Wat je denkt dat je kunt, wordt een zelfvervullende voorspelling. Het wordt vanzelf de waarheid. Dus wees voorzichtig met wat je denkt dat je niet kunt!

Is wat we denken over onszelf de waarheid?

Soms ‘geeft’ iemand je een beperking: Namelijk je vertellen dat je iets niet kunt. Soms denk je dan: “Dat zullen we nog wel eens zien” en soms: “Hij heeft gelijk, het lukt toch niet.” Maar wat denk je als je jezelf een beperking oplegt? Meestal het volgende: “Dit (de beperking) is de waarheid.”

We trekken dus wat anderen zeggen vaak in twijfel – maar wat we over onszelf denken, zien we als de waarheid. Maar niets is minder waar! Wat je over jezelf denkt, is het gevolg van een aantal conclusies uit het verleden. En wie zegt dat die conclusies kloppen? Kijk naar het bovenstaande rijtje met de vijf voorbeelden en bedenk:

Ik kan het toch niet.

Wie zegt dat je iets niet kunt? Jij? Stop daar dan mee! Houd jezelf niet langer tegen. Waar een wil is, is een weg, en waar de wil sterk genoeg is, zelfs een snelweg. Het gaat niet om iets kunnen, het gaat om iets willen. Bijna alles wat je wilt, kun je ook. Maar lang niet alles wat je kunt, wil je ook echt. Dus bepaal of je het echt wilt en of je bereid bent de eerste stap te nemen.

Ik heb het gewoon niet in me.

Deze uitspraak raakt niet zozeer aan je vaardigheden, maar aan je eigenwaarde. Je denkt niet alleen dat je iets niet kunt, maar dat het ook gewoon niet in je zit. Wel, als het nog niet in je zit, ontwikkel het dan! Stap voor stap, stukje bij beetje. Je bent een onuitputtelijke bron aan mogelijkheden – maar alles moet ontwikkeld worden. Het zit al in je, dus haal het naar boven!

Ik zal nooit zo goed worden als (vul maar iemand in).

Wat maakt dat uit? Als jij er maar plezier in hebt – daar gaat het om. Vergelijkingen met anderen zijn onzinnig en zorgen dat we ontevreden zijn met onszelf. Dat ligt niet aan ons, maar aan de vergelijking. Je hoeft niet beter te worden dan (vul maar in), je hoeft alleen jezelf goed genoeg te vinden. Dan stopt de wedstrijd met andere mensen. Een goede jij is goed genoeg!

Ik mis doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen hebben we nodig als we doen wat we niet leuk vinden. Of liever gezegd: als we doen wat ons van nature niet makkelijk afgaat. Dus de eerste stap is doen wat je wèl leuk vindt. Doorzettingsvermogen is makkelijker als je weet waarvoor je iets doet. Ben je echt bereid de prijs te betalen om je doel te bereiken? Doorzettingsvermogen groeit – net als een spier – als je er regelmatig mee oefent.

Ik zal het nooit leren.

Onzin! Wat als je het gewoon zou proberen? De enige manier om niet te leren is door niets te doen. Als je leert van wat je doet, wordt je altijd beter. Veel mensen hebben de illusie dat alles in één keer moet gebeuren. Maar zelfs je veters leren strikken kostte tijd, nietwaar? Alles kan geleerd worden, zolang je maar regelmatig een stap zet. Is dat niet de manier waarop je hebt leren lopen?

Al deze beperkende gedachten hebben dezelfde kern: je twijfelt aan jezelf. Twijfel en onzekerheid zijn als drank: het maakt meer kapot dan je lief is. Een stevig zelfvertrouwen en gezonde zelfwaardering geeft je de basis voor elke uitdaging in het leven. Daarmee transformeer je beperkingen naar mogelijkheden. En hoe minder je jezelf beperkt, hoe meer je ontdekt dat eigenlijk alles mogelijk is!
Wil je meer geloof in jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Patrick schreef:

  Toch normaal , hoe je over jezelf denkt , zo ben je of zo wordt je … waarheid als een koe. Ik ben daar al lang over , nu komt alles zonder dat je het zelf verwacht , mijn dagen zijn super … ik kan iedereen aanbevelen om goed te denken over zichzelf , wat ik nog véél belangrijker vind is dat je goeddenkt over andere personen …

 • Inderdaad heel belangrijk om goed NA te denken over jezelf, wat wil ik, wie ben ik. Als je goed DENKT over jezelf ga je vanzelf goed denken over de ander.

 • Christa schreef:

  Doet me goed te lezen over dit onderwerp,heb t hard nodig,nogmaals bedankt,altijd fijn van je te horen,en te leren vooral

 • Beste Frank,

  God gebruikt u machtig, moge Hij u zegenen in het werk dat u doet. elke keer dat u mij een artikel stuurt is het moment dat ik inderdaad met zo een probleem zit.
  U stuurt dit artikel op het moment dat ik eigenlijk het besluit wilde nemen om zaken die ik moet voltooien of beginnen wil stopzetten, denkend dat ik het niet zal aankunnen.
  Ik was echt bezig mezelf beperkingen op te leggen.
  Ik ben blij dat ik over zaken mag nadenken en de draad weer oppakken. werk aan de winkel, werken aan mijn zelfvertrouwen.
  many thanks en succes verder.

 • Brigitte schreef:

  Elke keer als ik weer voel dat ik mezelf even op moet peppen, krijg ik over de mail 1 van deze oppeppende herinneringen. Als een soort waarschuwing:” weet je nog wat je allemaal geleerd hebt ?”Alsof het zo moet zijn…dank je wel, had het net nu weer even nodig!!

 • Klopt wat wil ik ik doe al te vaak wat van me verwacht wordt ga daar nu anders mee om Eerst denken wat wil ik .

 • Dineke schreef:

  Dag Frank, mooi artikel. Sluit me volledig bij Christa aan, en bij Edith in haar aanhef kan ik me ook vinden. Het is interessant steeds weer, en menselijk. Herkenbaar.
  Ga zo door. Vriendelijke groet.

 • Precies! Dat heb ik dus ook! Dank jullie voor jullie oppeppers!

 • Indra Radjkoemar schreef:

  Hallo Frank,

  wederom raak je de juiste plek met dit artikel. Afgelopen week kon ik deelnemen aan een zweethut ceremonie ter afsluiting van een jaaropleiding familie en organisatie opstellingen.

  Een unieke manier van diploma uitreiking was dat. In de zweethut adviseerde de ceremonie leider om alles wat je tegenhoudt om vol te houden in de hut, kon uitroepen.

  Toen ik riep: ik ben bang dat ik dit niet meer volhoud, zakte mijn weerstand om uit de hut te springen.

  Zo kwamen vele ’tegenhouders’ naar boven waarbij het steeds rustiger werd. Het collectieve kracht van samen erkennen heb ik ervaren en het was zo mooi.

  Door te benoemen wat jou tegenhoudt, hef je al blokkades op.
  Erkenning is het sleutelwoord.

  Succes met je werk,

  Indra

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >