Niemand kan ons zelfvertrouwen afnemen als we het niet aan hen geven. We hoeven onze eigenwaarde niet te koppelen aan de mening van iemand die niet in ons gelooft. Geloof dus vooral in jezelf. Maar hoe doe je dat? Door je zelfbedachte beperkingen los te laten. Wat je denkt dat je niet kunt, is niet de waarheid. Want je kunt veel meer dan je denkt.

Wie beperkt ons nu eigenlijk?

Een tijd geleden schreef ik op Facebook: “Wees voorzichtig met de beperkingen die anderen je opleggen. Maar wees vooral voorzichtig met de beperkingen die je jezelf oplegt.” Andere mensen kunnen ons beperken door ons te bekritiseren of onze energie te ‘stelen’. Dit zijn de mensen die ons kleiner maken, in plaats van ons te helpen groeien.

Maar meer nog dan andere mensen, leggen we onszelf óók beperkingen op. En die beperkingen remmen ons het meest af. We verzinnen regels over wat we kunnen of wie we zijn. Deze beperkende gedachten voorkomen dat we bereiken wat we willen. Ze blokkeren ons zelfvertrouwen en zelfrespect. Dus de vraag is: “In hoeverre beperk jij jezelf? En hoe doorbreek je die beperkende gedachten?”

Hier zijn een aantal beperkende gedachten over onszelf:

1. Ik kan het toch niet.
2. Ik heb het gewoon niet in me.
3. Ik zal nooit zo goed worden als (vul maar iemand in).
4. Ik mis doorzettingsvermogen.
5. Ik zal het nooit leren.

Hoe kun je bereiken wat je wilt als je jezelf met deze gedachten tegenhoudt? Want dat je jezelf zo tegenhoudt, is zeker.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Zoals Henry Ford zo mooi zei: “Of je denkt dat je het kunt of niet – je hebt altijd gelijk.” Wat je denkt dat je kunt, wordt een zelfvervullende voorspelling. Het wordt vanzelf de waarheid. Dus wees voorzichtig met wat je denkt dat je niet kunt!

Is wat we denken over onszelf de waarheid?

Soms ‘geeft’ iemand je een beperking: Namelijk je vertellen dat je iets niet kunt. Soms denk je dan: “Dat zullen we nog wel eens zien” en soms: “Hij heeft gelijk, het lukt toch niet.” Maar wat denk je als je jezelf een beperking oplegt? Meestal het volgende: “Dit (de beperking) is de waarheid.”

We trekken dus wat anderen zeggen vaak in twijfel – maar wat we over onszelf denken, zien we als de waarheid. Maar niets is minder waar! Wat je over jezelf denkt, is het gevolg van een aantal conclusies uit het verleden. En wie zegt dat die conclusies kloppen? Kijk naar het bovenstaande rijtje met de vijf voorbeelden en bedenk:

Ik kan het toch niet.

Wie zegt dat je iets niet kunt? Jij? Stop daar dan mee! Houd jezelf niet langer tegen. Waar een wil is, is een weg, en waar de wil sterk genoeg is, zelfs een snelweg. Het gaat niet om iets kunnen, het gaat om iets willen. Bijna alles wat je wilt, kun je ook. Maar lang niet alles wat je kunt, wil je ook echt. Dus bepaal of je het echt wilt en of je bereid bent de eerste stap te nemen.

Ik heb het gewoon niet in me.

Deze uitspraak raakt niet zozeer aan je vaardigheden, maar aan je eigenwaarde. Je denkt niet alleen dat je iets niet kunt, maar dat het ook gewoon niet in je zit. Wel, als het nog niet in je zit, ontwikkel het dan! Stap voor stap, stukje bij beetje. Je bent een onuitputtelijke bron aan mogelijkheden – maar alles moet ontwikkeld worden. Het zit al in je, dus haal het naar boven!

Ik zal nooit zo goed worden als (vul maar iemand in).

Wat maakt dat uit? Als jij er maar plezier in hebt – daar gaat het om. Vergelijkingen met anderen zijn onzinnig en zorgen dat we ontevreden zijn met onszelf. Dat ligt niet aan ons, maar aan de vergelijking. Je hoeft niet beter te worden dan (vul maar in), je hoeft alleen jezelf goed genoeg te vinden. Dan stopt de wedstrijd met andere mensen. Een goede jij is goed genoeg!

Ik mis doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen hebben we nodig als we doen wat we niet leuk vinden. Of liever gezegd: als we doen wat ons van nature niet makkelijk afgaat. Dus de eerste stap is doen wat je wèl leuk vindt. Doorzettingsvermogen is makkelijker als je weet waarvoor je iets doet. Ben je echt bereid de prijs te betalen om je doel te bereiken? Doorzettingsvermogen groeit – net als een spier – als je er regelmatig mee oefent.

Ik zal het nooit leren.

Onzin! Wat als je het gewoon zou proberen? De enige manier om niet te leren is door niets te doen. Als je leert van wat je doet, wordt je altijd beter. Veel mensen hebben de illusie dat alles in één keer moet gebeuren. Maar zelfs je veters leren strikken kostte tijd, nietwaar? Alles kan geleerd worden, zolang je maar regelmatig een stap zet. Is dat niet de manier waarop je hebt leren lopen?

Al deze beperkende gedachten hebben dezelfde kern: je twijfelt aan jezelf. Twijfel en onzekerheid zijn als drank: het maakt meer kapot dan je lief is. Een stevig zelfvertrouwen en gezonde zelfwaardering geeft je de basis voor elke uitdaging in het leven. Daarmee transformeer je beperkingen naar mogelijkheden. En hoe minder je jezelf beperkt, hoe meer je ontdekt dat eigenlijk alles mogelijk is!
Wil je meer geloof in jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

9 antwoorden
 1. Patrick
  Patrick zegt:

  Toch normaal , hoe je over jezelf denkt , zo ben je of zo wordt je … waarheid als een koe. Ik ben daar al lang over , nu komt alles zonder dat je het zelf verwacht , mijn dagen zijn super … ik kan iedereen aanbevelen om goed te denken over zichzelf , wat ik nog véél belangrijker vind is dat je goeddenkt over andere personen …

  Beantwoorden
  • Anita
   Anita zegt:

   Inderdaad heel belangrijk om goed NA te denken over jezelf, wat wil ik, wie ben ik. Als je goed DENKT over jezelf ga je vanzelf goed denken over de ander.

   Beantwoorden
 2. Christa
  Christa zegt:

  Doet me goed te lezen over dit onderwerp,heb t hard nodig,nogmaals bedankt,altijd fijn van je te horen,en te leren vooral

  Beantwoorden
  • Dineke
   Dineke zegt:

   Dag Frank, mooi artikel. Sluit me volledig bij Christa aan, en bij Edith in haar aanhef kan ik me ook vinden. Het is interessant steeds weer, en menselijk. Herkenbaar.
   Ga zo door. Vriendelijke groet.

   Beantwoorden
 3. Edith
  Edith zegt:

  Beste Frank,

  God gebruikt u machtig, moge Hij u zegenen in het werk dat u doet. elke keer dat u mij een artikel stuurt is het moment dat ik inderdaad met zo een probleem zit.
  U stuurt dit artikel op het moment dat ik eigenlijk het besluit wilde nemen om zaken die ik moet voltooien of beginnen wil stopzetten, denkend dat ik het niet zal aankunnen.
  Ik was echt bezig mezelf beperkingen op te leggen.
  Ik ben blij dat ik over zaken mag nadenken en de draad weer oppakken. werk aan de winkel, werken aan mijn zelfvertrouwen.
  many thanks en succes verder.

  Beantwoorden
 4. Brigitte
  Brigitte zegt:

  Elke keer als ik weer voel dat ik mezelf even op moet peppen, krijg ik over de mail 1 van deze oppeppende herinneringen. Als een soort waarschuwing:” weet je nog wat je allemaal geleerd hebt ?”Alsof het zo moet zijn…dank je wel, had het net nu weer even nodig!!

  Beantwoorden
 5. Indra Radjkoemar
  Indra Radjkoemar zegt:

  Hallo Frank,

  wederom raak je de juiste plek met dit artikel. Afgelopen week kon ik deelnemen aan een zweethut ceremonie ter afsluiting van een jaaropleiding familie en organisatie opstellingen.

  Een unieke manier van diploma uitreiking was dat. In de zweethut adviseerde de ceremonie leider om alles wat je tegenhoudt om vol te houden in de hut, kon uitroepen.

  Toen ik riep: ik ben bang dat ik dit niet meer volhoud, zakte mijn weerstand om uit de hut te springen.

  Zo kwamen vele ‘tegenhouders’ naar boven waarbij het steeds rustiger werd. Het collectieve kracht van samen erkennen heb ik ervaren en het was zo mooi.

  Door te benoemen wat jou tegenhoudt, hef je al blokkades op.
  Erkenning is het sleutelwoord.

  Succes met je werk,

  Indra

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.