Een goed gevoel over jezelf is de basis van een gelukkig leven. Bijna alle gedachten die we hebben, hebben te maken met ons zelfbeeld. Heel veel stress in het leven is afkomstig van twijfel over onze eigenwaarde. Dat klinkt nogal overdreven, dus laat me dit uitleggen: We maken ons de hele dag druk, maar heb je je ooit afgevraagd waar al die drukte over gaat? Wel, die gaat vooral over onszelf.

Doe ik het wel goed?

Ook al pieker je over werk of andere mensen, dan nog is de gedachte: “Hoe beïnvloedt dat mijn leven? Wat voor effect heeft dat op mij?” Al die gedachten over onszelf kosten veel energie.

Onder al die gedachten over onszelf, zit er vaak maar één kerngedachte: “Doe ik het wel goed?”

Van deze kerngedachte zijn er talloze variaties. Bij iedereen klinkt het weer anders. Om er een paar te noemen:

1. Neem ik wel de juiste beslissing?
2. Zullen ze wel een goede indruk van me krijgen?
3. Vindt hij of zij me wel aardig?
4. Maak ik niet te veel fouten?
5. Is mijn baas wel tevreden over me?

Ben ik wel oké zoals ik nu ben?

Er is nog een diepere laag onder die kerngedachte. Onder ‘doe ik het wel goed genoeg?’ zit vaak de echte twijfel: “Ben ik wel goed genoeg?” De varianten hierop zijn bijvoorbeeld:

1. Ben ik wel oké zoals ik nu ben?
2. Moet ik niet veranderen?
3. Hoe kom ik af van mijn zwakke kanten?
4. Als dit niet lukt, ben ik dan een mislukking?
5. Verdien ik dit wel?

Je begrijpt dat deze vragen voor spanning zorgen. Veel stress wordt dan ook veroorzaakt door twijfel over onze eigenwaarde. Als je die bron aanpakt (ik ben wèl de moeite waard!), dan verandert bijna alles in je leven: je zelfbeeld, je relaties, je werk en je persoonlijke doelen. Een beter zelfbeeld doet de onzekerheid stoppen en dan komt er automatisch ruimte voor meer geluk en vertrouwen.

Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Wie beslist of je de moeite waard bent?

Een beter zelfbeeld is gèèn trucje. Het is niet iets dat je even kunt ‘downloaden’. Je kunt een positiever zelfbeeld alleen maar ontwikkelen door zelf-onderzoek. Wie anders dan jijzelf kan beslissen of je de moeite waard bent? Het is niet iets dat iemand anders je kan geven. Zonder zelfonderzoek blijft er altijd twijfel over.

Er is geen alternatief voor je eigenwaarde.

Mèt zelfonderzoek wordt die twijfel vervangen door een goed gevoel over jezelf. Noem het zelfvertrouwen, zelfacceptatie, zelfwaardering, zelfrespect. Noem het eigenwaarde. Noem het wat je wilt, het gaat erom of je het voelt. Er is (helaas) geen compensatie of alternatief voor een gevoel van eigenwaarde.

Toch doen we soms de gekste dingen om een beter gevoel over onszelf te krijgen. Hier zijn 5 niet-effectieve manieren om een beter zelfbeeld te krijgen:

1. We worden workaholic.

“Want als ik meer presteer, dan bouw ik met die prestaties een beter imago. Dus werk ik me te pletter, dan kijkt iedereen naar me op. Bijkomend voordeel: Ik heb het dan zó druk, dat ik ook geen tijd meer heb aan mezelf te twijfelen…”

2. We gaan onszelf ophemelen.

“Want als ik anderen vertel hoe geweldig ik ben, dan gaan ze het vanzelf geloven. En dan geloof ik het misschien zelf óók nog! Als iedereen erin gelooft, dan moet het wel waar zijn…”

3. We doen alleen nog wat anderen willen.

‘Want als ik doe wat anderen willen, dan vinden ze me zeker de moeite waard. Als ik dat niet doe, dan stel ik ze teleur en ben ik niet meer oké. Anderen bepalen wat ik over mijzelf vind…”

4. We maken van alles een wedstrijd.

“Ik moet het beter doen dan anderen. Dus ik vergelijk mezelf continue en probeer iedereen voorbij te streven. Ik vind het heel moeilijk te accepteren dat een ander meer is, kan of heeft dan ik…”

5. We worden professionele zelfontwikkelaars.

“Hoe meer diploma’s of vaardigheden ik heb, hoe beter ik wordt als mens. Dus blijf ik leren totdat ik erbij neerval. Ik kom nooit tot het punt dat ik tevreden ben, er is altijd nog een ‘zwakte’ die ik kan verbeteren…”

Er zijn nog talloze andere manieren. Ik heb er vroeger ook een aantal geprobeerd. Mijn resultaat? Nul komma nul. Het voegde niets toe aan mijn eigenwaarde. Want je eigenwaarde kun je niet halen uit de buitenwereld. Het valt niet te ‘verdienen’ door je prestaties of door de meningen van anderen.

Stop de wedstrijd en onderzoek jezelf.

Je eigenwaarde en zelfrespect vind je vooral door die eindeloze wedstrijd te stoppen en jezelf te onderzoeken:

1. Waarom moet ik altijd zo veel van mezelf?
2. Wanneer kom ik ooit op het punt dat ik voldoe aan mijn hoge verwachtingen?
3. Moet ik meer doen – of minder eisen stellen aan mijzelf?
4. Kan ik ook oké zijn als ik al die verwachtingen over mezelf gewoon eens loslaat?
5. Kan ik me ook goed voelen – precies zoals ik nu ben?

Dat zijn belangrijke vragen, nietwaar? Het zijn eigenlijk sleutels die de deur naar zelfacceptatie openen. Als je de antwoorden vindt, dan vind je ook de rust in jezelf weer terug. En als je dat gevonden hebt, dan vind je die rust weerspiegeld in de rest van je leven: je relaties, je werk en je persoonlijke doelen.

De volgende cursus gaat je daarbij helpen:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek