Jezelf leren kennen is niet eng

Zelfonderzoek is je grootste troefkaart voor een gelukkig leven. Alle belangrijke vragen in je leven kun je beantwoorden door jezelf te leren kennen. Zonder zelfkennis blijf je in een cirkeltje ronddraaien. Maar waarom zijn we toch zo bang voor zelfonderzoek? Omdat we onszelf veroordelen. Als je hiermee stopt, verandert zelfkritiek in zelfwaardering. En dat verandert alles in je leven! Jezelf kennen is zo belangrijk! Hoe kun je jezelf leren kennen?

Alles in je leven is het gevolg van zelfkennis.

De wereld is een afspiegeling van wat je zelf denkt, voelt, wenst of vreest. Wat je denkt en voelt, bepaalt je ervaringen. Wat je wenst, dat trek je naar je toe. Wat je vreest, dan vermijd je.

Besef je dat je zelf de bron bent die je eigen belevingswereld creëert? Als je iets anders denkt, voelt, wenst of vreest, dan zal je ook een andere wereld ervaren. Zo kies je eigen leven…

Hoe verander je je wereld?

De moeilijkste manier is proberen de buitenwereld te veranderen. Dat kost ontzettend veel energie en lukt je waarschijnlijk toch niet. Anders was de wereld allang veranderd, nietwaar?

De makkelijke manier is jezelf te onderzoeken. Want door zelfkennis krijg je meer inzicht in wat je beweegt, wat je wenst en wat je vreest. En dat bepaalt dus wat je ervaart in je leven.

Veel mensen ontvluchten zichzelf.

We doen er van alles aan om niet over onszelf na te denken. Jezelf leren kennen is eng – je weet nooit wat je ontdekt! Gelukkig zijn er duizenden manieren om onszelf te ontvluchten! En we hebben het ook altijd heel erg druk. En toch: zonder zelfkennis blijft er meestal een soort onrust in ons systeem: We voelen bepaalde emoties en we duwen ze weg. We zitten met een probleem, maar we zoeken afleiding – meestal in de buitenwereld…

Uiteindelijk lost dat niets op. Dan zeggen we: “Ik voel me gespannen en gestrest, maar ik weet niet precies waarom.” Of we denken: “Ik ben de laatste tijd niet gelukkig, maar ik weet niet wat ik er aan kan doen.” Wat we niet onderzoeken, blijft zo een uitdaging. Alleen meer inzicht gaat het definitief oplossen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Waarom zijn we zo bang voor zelfonderzoek?

We zijn bang voor de schaduwen die we ontdekken als we onszelf onderzoeken. Het is veiliger om er niet over na te denken. Het is veiliger, maar het is niet beter. Want als je jezelf nooit onderzoekt, dan mis je ontzettend veel inzicht in wat je beweegt, aantrekt of afstoot. De beste inzichten zitten nu eenmaal in onszelf.

Alle e-cursussen die ik geef, gaan uit van dit zelfonderzoek. Jezelf kennen is altijd de basis van elke persoonlijke groei. Want anders is persoonlijke groei slechts tijdelijk en oppervlakkig – en niet persoonlijk. Toch krijg ik regelmatig e-mails van cursisten die zeggen: “Ik vind het zo confronterend om mezelf te onderzoeken. Ik vind het gewoon eng!” Dat begrijp ik heel goed, want ik ervoer dat vroeger ook zo. Totdat ik erachter kwam dat er niets was om bang voor te zijn!

Van oordeel naar begrip.

Mijn antwoord aan de cursisten is dan ook altijd: “Onderzoek jezelf, dat is zo belangrijk! Meer inzicht in jezelf is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Maar doe het altijd mèt begrip en zonder oordeel. Als je je innerlijke wereld onderzoekt met begrip en zonder oordeel, dan is het nooit confronterend. Het is alleen confronterend als je veroordeelt wat je denkt, voelt, wens of vreest. Maar waarom zou je?

Toen ik zelf stopte met het oordeel en de zelfkritiek, veranderde alles. Met begrip was zelfonderzoek plotseling niet meer confronterend, maar juist inspirerend. Angst veranderde in nieuwsgierigheid: “Hé, dat is interessant! Waarom vind ik dit? Waarom denk ik dat? Waarom voel ik dit? Waar komt dat vandaan?” Jezelf leren kennen is niet eng, het is juist ontzettend interessant…

Wees je eigen beste vriend(in).

Iemand die je continu bekritiseert, geef je echt geen kijkje in je ziel. Maar je beste vriend of vriendin, die vertel je alles. Met zelfonderzoek werkt het net zo: Wees je eigen beste vriend of vriendin. Dan wordt zelfonderzoek een mooie ervaring, in plaats van iets dat je probeert te vermijden.

Zoals met alles is balans het toverwoord. Je hoeft jezelf niet scheel te analyseren. Je hoeft niet te navelstaren tot je duizelig wordt. Maar een beetje zelfkennis doet wonderen. Het is de sleutel naar elke verandering in je leven. Want alleen als je weet wat je voelt, wenst of vermijdt, kun je de richting op gaan die bij je past.

Vandaar de uitspraken:

“Wie anderen kent, is wijs. Wie zichzelf kent, is ‘verlicht’.”
“Slim is niet degene die veel weet. Slim is degene die zichzelf kent.”
“Ken jezelf en alles zal duidelijk worden.”

7 Levensvragen waar zelfonderzoek voor nodig is.

Zelfonderzoek geeft je antwoord op je belangrijkste vragen in je leven:

1. Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?
2. Hoe voel ik me goed over mezelf?
3. Hoe zorg ik voor meer ontspanning?
4. Hoe laat ik los wat ik niet meer wil?
5. Wat geeft me wel energie?
6. Hoe krijg ik meer balans in mijn leven?
7. Wat houd me tegen?

De antwoorden op deze vragen vind je nooit in de buitenwereld. Ze zitten alleen in jezelf. Jezelf kennen kan iemand je wel leren, maar die persoon kan het nooit voor jou doen. Deze vragen zijn voor 100% te beantwoorden door zelfonderzoek. Maar je kunt ze alleen vinden als je stopt jezelf te veroordelen. Alleen door oprechte nieuwsgierigheid en begrip vind je de antwoorden die bij je passen. En als je ze eenmaal hebt gevonden, verandert alles!

De volgende e-cursus helpt je bij dit zelfonderzoek:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Zelfverzekerd worden – hoe word je zelfverzekerd?

Soms moet je voor jezelf kiezen – maar wanneer precies?

Uitgaan van je eigen kracht – 3 tips

 • Beste frank bedankt voor alle advis die u aan ons geeft ik ben u dankbaar’

 • Beste frank ik las dat zelf onderzoek je grootste troefkaart voor een gelukkig leven is ikzelf ben er ook pas mee begonnen
  ik merk alleen dat het zoveel tijd kost om all je stressvolle gedachtes en concepten te onderzoeken ik zit vaak uren in slechts 1 overtuiging heb jij misschien een advies voor mij hoe dit sneller kan. en ik merk ook soms dat ik me laat meeslepen in me verhaal dus dat ik eigenlijk niet meer het onderzoek doe wat zijn jou gedachtes of ervaringen daarover want ik loop hier een beetje in vast. bedankt

 • staat jezelf kennen en gelukkig zijn met elkaar in verband? dus ook ongelukkig zijn omdat je jezelf niet kent?

  • Beste j14,

   Absoluut, hoe kun je gelukkig zijn als je jezelf niet kent? Geluk bestaat uit gelukkig zijn met jezelf en met je leven (dus je relaties, je werk, je doelen etc, etc). Je kunt geluk pas delen als je het zelf ervaart en je kunt het pas ervaren als je weet wie je bent, wat je wilt en wat jou gelukkig maakt. Dus zelfkennis en geluk horen bij elkaar :)

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/gelukkig-zijn-met-jezelf-hoe-doe-je-dat/

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >