Gelukkig zijn met jezelf

Gelukkig zijn met jezelf kun je leren. Het is niet moeilijk, maar het vereist wel wat oefening en inzicht. Hier lees je drie inzichten om gelukkig te worden met jezelf. Stop de weerstand tegen jezelf, want dat is een gevecht dat je niet kunt winnen. Leer jezelf te waarderen, wees gelukkig met wie je bent.

Ben ik wel oké?
Even een korte intro: vroeger was ik niet gelukkig met mezelf. Ik vond mezelf niet slim, sterk en interessant genoeg. Ik weet nog heel goed hoe dat voelde – alsof je continu iets miste in jezelf, alsof je nog niet compleet was…

Door omstandigheden ben ik op het pad van zelfontwikkeling gekomen en heb ik jarenlang aan ‘mezelf gewerkt’. En op een dag merkte ik dat ‘alles werkte’ en ik tevreden was met mezelf. Dat voelde een stuk beter!

De zoektocht is de moeite waard.
Die zoektocht in zelfontwikkeling heeft me ontzettend veel tijd en energie gekost. Maar de beloning was de moeite waard. Ik gun het iedereen en vandaar dit artikel.

Als je nog niet gelukkig bent met jezelf, dan kun je een paar eenvoudige dingen doen om dat te veranderen.

Hier volgen 3 inzichten om gelukkig te worden met jezelf:

Inzicht 1. Stop de weerstand tegen jezelf.
Elke keer als je denkt:

1. Ik moet beter worden
2. Ik ben nog niet ‘af’
3. Zo ben ik nog niet goed genoeg

… en elke keer dat je:

1. Zelfkritiek hebt
2. Jezelf kleiner maakt dan je bent in de hoop niemand voor het hoofd te storen
3. Jezelf op de kop geeft omdat anderen beter zijn dan jij

… vergroot je de weerstand tegen jezelf.

Weerstand is de enige reden dat je nog niet gelukkig bent.
Weerstand is de enige reden dat je nog niet gelukkig bent met jezelf.
Er is geen vrede mogelijk als er nog iemand aan het vechten is.

Dus vrede met jezelf is alleen mogelijk als je stopt met vechten tegen jezelf…

Waarom stopt iemand niet met al die zelfkritiek? Omdat we nog de illusie hebben dat zelfkritiek realistisch is. Of omdat we de illusie hebben dat we mèt zelfkritiek beter zullen worden. Dat is totale onzin.

Het probleem is niet dat je beter moet worden.
Het probleem is dat je denkt dat je zo nog niet goed genoeg bent.

Dat leidt tot het tweede inzicht:

Inzicht 2: Zelfacceptatie is de weg naar gelukkig zijn met jezelf.
Als je jezelf niet accepteert zoals je nu bent, kun je niet verder groeien. En elke groei is zinloos als je niet het punt van zelfacceptatie bereikt. Dus verdorie, accepteer jezelf! Wie gaat dat anders voor je doen?

Geluk is de afwezigheid van weerstand – dat is mijn definitie. En de enige weg naar minder weerstand is meer acceptatie. Zie het zo: Vandaag is het koud en mistig. Als ik weerstand heb tegen het weer, dan word ik niet gelukkig zolang ik niet accepteer dat het vandaag koud en mistig is.

Toegegeven, ik had het liever warm en zonnig gehad, maar vandaag is het kennelijk anders.

Ik moet dat wel accepteren om gelukkig te zijn met vandaag.

Gelukkig zijn met jezelf werkt precies hetzelfde. Ik moet accepteren dat ik vandaag gewoon ben wie ik ben – mezelf.

Wat gebeurt er als je jezelf gaat accepteren?
Als het je lukt om jezelf te accepteren zoals je bent, gebeuren er twee dingen:

1. De weerstand tegen jezelf verdwijnt.
2. Alle problemen die je had met jezelf verdwijnen óók.

Je wordt er geen beter mens door, maar je wordt er wel een gelukkiger mens door.

Nadat je jezelf hebt geaccepteerd zoals je bent, kun je gewoon vrolijk verder blijven groeien. Er is altijd ruimte voor persoonlijke groei, maar dan gebeurt het vanuit tevredenheid, niet vanuit weerstand.

De online Cursus Zelfvertrouwen helpt je daarbij: door te accepteren wie je bent en te geloven in jezelf vind je de sleutel om gelukkig te zijn met jezelf.

Inzicht 3: Maak je geluk van niemand of niets afhankelijk.
Gelukkig zijn met jezelf lijkt voor veel mensen een soort dobbertje aan een hengel te zijn: soms heb je beet, soms niet. Soms word je ondergetrokken en soms kom je bovendrijven. Soms zeggen mensen hoe leuk je bent en voel je je goed over jezelf. Soms zeggen ze dat je niet leuk bent en ben je ongelukkig met jezelf.

Mijn suggestie is om dat dobbertje los te laten. Gelukkig zijn met jezelf is alleen maar blijvend als je niet meer afhankelijk maakt van de buitenwereld.

Niet, nooit, nimmer, never.
Ik heb natuurlijk ook veel mensen in mijn leven die me dierbaar zijn. Ik zou ze niet willen missen. Ik ontvang soms complimenten en soms kritiek. Ik heb net zoveel ups en down als de gemiddelde persoon. Maar al die dingen zijn niet van invloed of ik gelukkig ben met mezelf. Niet, nooit, nimmer, never.

Na jaren oefenen, kan ik geluk inmiddels los zien van de omstandigheden en de buitenwereld. Gelukkig zijn met mezelf ben ik – punt.

Natuurlijk hebben andere mensen en situaties ook invloed op mijn gevoel. Het betekent niet dat je gevoelloos wordt, het betekent dat je gevoeliger wordt voor de bron in jezelf. Dat je wat afstand neemt van de ‘waan van de dag’.

Probeer deze 3 oefeningen:
Ik kan inmiddels boeken schrijven over geluk en zelfacceptatie, maar voor dit artikel zijn deze drie inzichten een mooi beginpunt. Probeer het maar eens:

1. Stop jezelf te bekritiseren – wat er ook gebeurt.
2. Begin jezelf de accepteren en te waarderen – wat er ook gebeurt.
3. Maak dit niet (of minder) afhankelijk van de buitenwereld of situaties.

Hoe voelt het als je hier mee oefent? Beter? Gelukkig zijn met jezelf is een heel fijn gevoel. Je voelt je niet beter dan anderen, je voelt je niet speciaal of bijzonder. Je bent gewoon tevreden met wie je bent.

Als je het gevecht van weerstand tegen jezelf zo doorziet en stopt, dan ervaar je innerlijke vrede. Een mooie wens voor de komende kerst!

Wil je gelukkig zijn met jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn de basis voor een gelukkig leven. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training

2 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.