Faalangst, onzekerheid, perfectionisme en stress zijn met elkaar verbonden.

Als je last hebt van één, heb je ook last van de ander. Ze horen bij elkaar en versterken elkaar.

Dat is goed nieuws, want als je één van die serie oplost, los je ook de andere op!

Maar hoe kom je er nu van af?

Begrijp eerst waarom je deze emoties ervaart. Daarna ontdekken we een alternatief waar je je beter bij voelt. Zo ga je van stress naar ontspanning en van onzekerheid naar vertrouwen.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Wat is de oorzaak van perfectionisme, wat is de oorzaak van stress? Ze komen alle voort uit onzekerheid, dus de echte vraag is: wat is de ooorzaak van  onzekerheid? Laten we dit eens onderzoeken.

Er zijn twee basisemoties in het leven:

Angst en Liefde. Emoties die bij liefde horen zijn onder andere vertrouwen, begrip, mededogen en enthousiasme. Emoties die bij angst horen zijn onzekerheid, woede, spanning en twijfel. Al deze emoties zijn dus afgeleiden van de basisemoties: angst en liefde. Al deze emoties horen bij het leven. Druk ze niet weg, maar onderzoek ze.

Angst is dus de kern van de meeste negatieve emoties – zo niet alle negatieve emoties.

Waar zijn we bang voor? We zijn bang voor talloze dingen: soms fundamenteel (armoede), soms een detail (regen in het weekend).

In de kern zijn we bang om pijn te ervaren, in wat voor vorm dan ook.

Vroeger vond ik dat ik nooit bang mocht zijn. Nu ben ik wijzer en besef dat het gewoon bij het leven hoort.

Door iets te onderdrukken, wordt het alleen maar sterker.

Angst leidt tot onzekerheid.

We twijfelen aan onze beslissingen, onze vaardigheden en onze eigenwaarde. We labelen onzekerheid als slecht. Daarom proberen we van alles om dit gevoel te negeren, te onderdrukken of te compenseren.

Al deze technieken werken meestal niet op de lange termijn.

Want angst los je pas op door het te erkennen en er begrip voor te tonen. Begrip voor jezelf leidt tot zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt tot een blijvend zelfvertrouwen.

Onzekerheid leidt tot behoefte aan controle.

Hoe onzekerder we zijn, hoe meer we mensen en gebeurtenissen willen controleren.

Hoe doen we dat? We maken plannen, zodat we grip krijgen op de toekomst. We proberen onze partners te controleren, zodat ze geen afstand kunnen nemen. We werken hard, zodat we nooit onze baan kwijtraken.

Er zijn duizenden manieren om ons leven te controleren en allemaal zijn ze begrijpelijk. Verwijt jezelf niet dat je controle probeert te krijgen, verwijt jezelf niet dat je onzeker bent of kunt zijn. Alle emoties zijn menselijk.

Helaas werken de duizenden manier om het leven te controleren niet.

Anders zou niemand van baan veranderen, geen relatie ooit verbroken worden en onze toekomst precies hetzelfde zijn als onze plannen.

Het leven is veranderlijk, dat is de enige echte zekerheid. Het leven is geen probleem. Onze behoefte het te willen controleren, maakt er een probleem van.

Controle is niet de oplossing, want het is niet probleem. Het probleem is angst en onzekerheid. Dat los je niet op door controle, dan los je op door meer te vertrouwen – en in dat vertrouwen los te laten…

Controle leidt tot faalangst of perfectionisme.

Als de behoefte aan controle erg sterk is, dan ervaren we faalangst of worden we perfectionistisch. Faalangst en perfectionisme horen bij elkaar en versterken elkaar.

De kerngedachten van faalangst en perfectionisme is deze: “Als er iets gebeurt dat ik niet wil, dan kan ik het niet aan.”

Draai dit om: “Als dit gebeurt, dan kan ik het wèl aan”. Want dat is de waarheid: je kunt alles aan wat op je pad komt. Tot je laatste dag op deze planeet. Daarmee worden faalangst en perfectionisme automatisch minder.

Het resultaat is stress.

Angst, onzekerheid, controle, faalangst en perfectionisme leiden tot stress.

Je ervaart ze niet als alles gaat zoals je wilt. Dan voel je liefde, vertrouwen, acceptatie en enthousiasme – de tegenovergestelde emoties dus.

Herken je dit? Het lijkt alsof al die ‘negatieve emoties’ plotseling weg zijn.

Totdat het leven je weer een uitdaging geeft. Voor je het weet ervaar je opnieuw angst en alle emoties die daar van afgeleid zijn. Wat is het uiteindelijke resultaat? Je voelt je gespannen en ervaart stress.

Ook stress is een normale emotie, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Stress is het onvermogen te accepteren en te relativeren. Hoe beter je dit kunt, hoe minder stress je ervaart. Het enige dat je nog mist, zijn inzichten en effectieve technieken om stress en zorgen los te laten. Zo laat je stress en spanning los.

Stress en onzekerheid, faalangst en perfectionisme: De cirkel is rond.

Stress versterkt tenslotte weer die (faal)angst, onzekerheid, behoefte aan controle en perfectionisme.

Misschien denk je nu: “Waar moet ik in hemelsnaam mee beginnen? Ik heb overal last van!”

Ik hoop dat je begrijpt dat het allemaal met elkaar te maken heeft. Het zijn allemaal uitingen van dezelfde basisemotie. Maar er is altijd een oplossing!

Alles versterkt elkaar dus in één grote vicieuze cirkel. Je ‘floept’ van onzekerheid naar faalangst, als een stukje zeep in natte handen.

Maar het goede nieuws is dit: Als je één van deze onderwerpen oplost, beïnvloedt dat automatisch ook de andere. Als je de behoefte aan controle een beetje loslaat, ervaar je automatisch minder stress.

Oplossen van stress, onzekerheid, faalangst en perfectionisme: Draai de cirkel om.

Als je dat inziet, dan krijg je een positieve vicieuze cirkel: Hoe meer liefde voor jezelf, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe meer liefde voor het leven, hoe meer vertrouwen ìn dat leven. Hoe meer vertrouwen, hoe minder je wilt controleren. Hoe minder controle, hoe meer acceptatie. Hoe meer acceptatie. Hoe meer ontspanning. De hele cirkel is nu rond, maar gaat totaal de andere kant op!

Waar moet je precies beginnen?

Er zijn twee online trainingen die in de praktijk heel goed werken:

 • Vergroot je zelfvertrouwen en merk dat onzekerheid afneemt.
 • Laat je zorgen en stress los en merk dat je weer ontspannen wordt.

Welke je ook kiest, beiden helpen je en beiden versterken elkaar. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder stress je ervaart. En andersom natuurlijk ook. want alles is met elkaar verbonden!

De online training  zelfvertrouwen en de online training ontspanning vind je hieronder:

Blijvend Zelfvertrouwen - Online Training
Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder en durf ook meer dingen te doen. Ik sta steviger in mijn schoenen. Ik vind het nu minder belangrijk wat anderen van mij denken. Het werkt!”
Minder Stress in je Leven - Online Training
Laat je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken geeft stress en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer ontspannen zijn? Wil je positiever zijn? Laat dan je stress los met deze online training – word weer ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig
“Wat een fantastische cursus is dit! Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je gaat weer vrolijk verder. Ik voel het, ik ben veel relaxter nu. Het was lastig om dit zelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. Bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

19 antwoorden
 1. Andre
  Andre zegt:

  21 jaar lang heb ik last van de in het artikel genoemde negatieve emoties, maar ik ervaarde ze als afzonderlijke gevoelens. Ik wist nooit aan mezelf en anderen duidelijk te maken waar ik nu precies zo last van had. Soms zag ik het als onzekerheid, dan weer als faalangst, vervolgens als perfectionisme of stress etc. Dit artikel maakt duidelijk dat al deze gevoelens met elkaar samenhangen en elkaar versterken en dat ze voortkomen uit een basisemotie nl. angst. Bedankt voor dit inzicht en hulde aan het artikel. De in het artikel genoemde e-cursussen volg ik uiteraard!

  Beantwoorden
  • Nick
   Nick zegt:

   Bijna exact dezelfde ervaring als jij, alleen dan 26 jaar onderweg geweest. Altijd de losse onderdelen gezien, van alles en nog wat gedaan, maar nooit helemaal het gewenste eindresultaat. Het artikel hierboven gaf mij opeens enorm veel inzicht. Echt een eye-opener.

   Beantwoorden
 2. Aslan
  Aslan zegt:

  Ik krijg sinds ruim 13 jaar regelmatig ingebeelde angsten over allerlei ernstige ziektes.
  Ook krijg ik soms lichamelijke klachten zoals o.a spierpijn en veel spanning

  Ik was eerst burn-out of overspannen

  M.a.w angsten laten mij niet los

  Met vriendelijke groeten

  Aslan

  Beantwoorden
 3. Tene
  Tene zegt:

  Is al een hele tijd dat ik last heb van angst en stress. Door dit artikel voel ik me zo opgelucht ,omdat er nog hoop is om al deze kwalen te onderdrukken. Danke je wel voor zo een fantastische artikel en ik doe zeker me best om die cursussen online te volgen.
  Dit is gewoonweg geweldig

  Groetjes
  Tene

  Beantwoorden
 4. Rob
  Rob zegt:

  Ik herken de aan elkaar gekoppelde zaken in dit artikel. Via de e-cursus zelfvertrouwen in 12 weken ben ik al veel aan mijn zelfvertrouwen aan het werken. En dit geeft inderdaad meer positief effect op andere zaken als angst, stress etc.
  Zoals je noemde, blijft het elke keer bij een nieuwe uitdaging spelen. Je twijfelt bij jezelf, wordt angstig. Voor mij blijft het moeilijk de angst te accepteren en alles te relativeren zoals het nu eenmaal gebeurt. Maar ik merk soms toch duidelijk minder stress, dus er zit toch vooruitgang in. Beetje voor beetje meer zelfvertrouwen opbouwend.
  Bedankt voor het artikel.

  Groet, Rob

  Beantwoorden
 5. Frank
  Frank zegt:

  Dank jullie allemaal voor jullie aanvullingen en het delen van eigen ervaringen

  En leuk ook een reactie te krijgen uit Zuid Afrika (Marika) :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   Het is ook helemaal niet verkeerd eens te onderzoeken waar al die zorgen en negatieve gedachten vandaan komen. Ik heb het eindelijk gevonden! Als je kijkt bij narcismevrij.nl onder het kopje de narcistische ouder! Ben ik daar dus het slachtoffer van! Heel veel valkuilen opgelopen, bijv. Emotioneel schade, hoge perfectie! Ik heb het boek van Young gelezen: Leven in je leven en ook de cursus zonder stress en zorgen gevolgd! Ben nu op de goede weg! Ga na de bouwvakantie de valkuiltherapie volgen! Eindelijk word ik verlost van een leven waar niemand en ook ik niet bij gebaat! Door te beseffen dat je een probleem hebt ben je al een heel eind op de goede weg! Hoop dat anderen hier ook wat aan hebben, liefs Marjan

   Beantwoorden
   • Frank
    Frank zegt:

    Beste Marjan,

    Helemaal mee eens: zelfonderzoek is alleen maar goed voor ons, zolang we het doen met begrip en zonder oordeel :)
    Er is (in mijn ervaring) ook geen einde aan: elke inzicht geeft ons wat meer licht, steun en vertrouwen.
    Dus fijn te horen dat je op de goede weg bent – ga zo lekker door!

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

    Beantwoorden
 6. Linda
  Linda zegt:

  Kwam per ongeluk op deze site terecht. Kamp al zolang ik mezelf kan herinneren met emoties die zo overheersend zijn in de negatieve zin, dat mijn hele zijn erdoor beïnvloed wordt. Ik heb er letterlijk lichamelijke reacties op. Iedere dag is weer een zwoegen om doorheen te komen. Heb al heel wat hulpverlening gehad.
  Maar nooit echt baat bij gehad. Durf zowat niet meer te geloven dat ik ook gewoon gelukkig kan zijn.
  Herken mezelf in het zinnetje angst of liefde. Bij mij is het 90% angst.
  Geen geloof in mezelf en bang voor afwijzing of mislukking.

  Beantwoorden
 7. Nick
  Nick zegt:

  Mijn ervaring komt bijna geheel overeen met die van Andre. Vanuit het surfen op “oplossing faalangst” kwam ik op dit artikel terecht. En het voelde bij mij een beetje of ik door de bliksem getroffen werd. Dit klinkt misschien overdreven, maar opeens zag ik allemaal termen die in mijn leven regelmatig voorbij komen (stress, faalangst, perfectionisme, controle) samen in 1 alinea staan.
  En aan deze losse onderdelen had ik altijd wel gewerkt: stressmanagement, timemanagement, meditatie, ontspanningsoefeningen, yoga, therapie, tig boeken gelezen, maar voor het eerst zag ik de samenhang en voor het eerst besefte ik dat ik soms een gebrek aan zelfvertrouwen heb.
  De volgende dag al de cursus (blijvend zelfvertrouwen) besteld en de dag daarna ook direct aan de slag gegaan. En nu nog steeds enthousiast bezig. Veel is mij de afgelopen weken duidelijk geworden en dat allemaal dankzij bovenstaand artikel!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Nick,

   Fijn te horen dat je zo meer duidelijkheid hebt gekregen :)

   Inderdaad, angst zit onder al die thema’s: haal de angst weg (m.a.w. vergroot het vertrouwen, vooral in jezelf),
   dan zakt langzaam het kaartenhuis van stress, perfectionisme en onzekerheid in elkaar :)

   Fijn ook te horen dat de e-cursus bevalt: groei zo lekker door naar (nog) meer inzicht!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 8. Adriana
  Adriana zegt:

  Ik heb net mijn eerste stage dag achter de rug en ik was over 1 collega overdreven enthousiast en daarna storte ik dus een beetje in (omdat ik me onzeker ging voelen, straks is ze niet zo geweldig als ik denk enz.) Maar opzich was er met die onzekerheid te dealen, maar op 1 of andere manier toen ik hoorde dat mijn aanstaande schoonouders bij mijn ouders op bezoek waren geweest storte ik helemaal in het liefst zou ik kei hard gaan huilen, ik was bang dat ze geroddeld hadden enz. ookal hoeft dat natuurlijk helemaal niet zo te zijn nu voel ik me nog steeds enorm onzeker en weet eigenlijk niet hoe ik ermee om moet gaan… ik ben hierdoor bang, onzeker en ik ben bang om te faleb tegenover mijn schoonouders en ik ben bang dat ik morgen met een verkeerd vermoeden naar mijn stage gaat.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Bianca,

   In principe zijn de cursussen bedoeld voor volwassenen (zie de disclaimer). Ik weet van meerdere ouders dat zij de cursus samen met hun kind volgen. Ze laten dan de cursus eerst naar henzelf sturen en delen het vervolgens met hun kind. Ik denk zeker dat het kan helpen, maar pubers zitten uiteraard heel anders in elkaar dan volwassen, dus zou het in eerste instantie eens contact opnemen met een psycholoog, gespecialiseerd in het werken met tieners. Dat is mijn beste advies :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.