Faalangst, onzekerheid, perfectionisme en stress zijn met elkaar verbonden.

Als je last hebt van één, heb je ook last van de ander. Ze horen bij elkaar en versterken elkaar.

Dat is goed nieuws, want als je één van die serie oplost, los je ook de andere op!

Maar hoe kom je er nu van af?

Begrijp eerst waarom je deze emoties ervaart. Daarna ontdekken we een alternatief waar je je beter bij voelt. Zo ga je van stress naar ontspanning en van onzekerheid naar vertrouwen.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Wat is de oorzaak van perfectionisme, wat is de oorzaak van stress? Ze komen alle voort uit onzekerheid, dus de echte vraag is: wat is de ooorzaak van  onzekerheid? Laten we dit eens onderzoeken.

Er zijn twee basisemoties in het leven:

Angst en Liefde.

Emoties die bij liefde horen zijn onder andere vertrouwen, begrip, mededogen en enthousiasme. Emoties die bij angst horen zijn onzekerheid, woede, spanning en twijfel. Al deze emoties zijn dus afgeleiden van de basisemoties: angst en liefde. Al deze emoties horen bij het leven. Druk ze niet weg, maar onderzoek ze.

Angst is dus de kern van de meeste negatieve emoties – zo niet alle negatieve emoties.

Waar zijn we bang voor? We zijn bang voor talloze dingen: soms fundamenteel (armoede), soms een detail (regen in het weekend).

In de kern zijn we bang om pijn te ervaren, in wat voor vorm dan ook.

Vroeger vond ik dat ik nooit bang mocht zijn. Nu ben ik wijzer en besef dat het gewoon bij het leven hoort.

Door iets te onderdrukken, wordt het alleen maar sterker.

Angst leidt tot onzekerheid.

We twijfelen aan onze beslissingen, onze vaardigheden en onze eigenwaarde. We labelen onzekerheid als slecht. Daarom proberen we van alles om dit gevoel te negeren, te onderdrukken of te compenseren.

Al deze technieken werken meestal niet op de lange termijn.

Want angst los je pas op door het te erkennen en er begrip voor te tonen. Begrip voor jezelf leidt tot zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt tot een blijvend zelfvertrouwen.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Onzekerheid leidt tot behoefte aan controle.

Hoe onzekerder we zijn, hoe meer we mensen en gebeurtenissen willen controleren.

Hoe doen we dat? We maken plannen, zodat we grip krijgen op de toekomst. We proberen onze partners te controleren, zodat ze geen afstand kunnen nemen. We werken hard, zodat we nooit onze baan kwijtraken.

Er zijn duizenden manieren om ons leven te controleren en allemaal zijn ze begrijpelijk. Verwijt jezelf niet dat je controle probeert te krijgen, verwijt jezelf niet dat je onzeker bent of kunt zijn. Alle emoties zijn menselijk.

Helaas werken de duizenden manier om het leven te controleren niet.

Anders zou niemand van baan veranderen, geen relatie ooit verbroken worden en onze toekomst precies hetzelfde zijn als onze plannen.

Het leven is veranderlijk, dat is de enige echte zekerheid. Het leven is geen probleem. Onze behoefte het te willen controleren, maakt er een probleem van.

Controle is niet de oplossing, want het is niet het probleem. Het probleem is angst en onzekerheid. Dat los je niet op door controle, dan los je op door meer te vertrouwen – en in dat vertrouwen los te laten…

Controle leidt tot faalangst of perfectionisme.

Als de behoefte aan controle erg sterk is, dan ervaren we faalangst of worden we perfectionistisch. Faalangst en perfectionisme horen bij elkaar en versterken elkaar.

De kerngedachten van faalangst en perfectionisme is deze: “Als er iets gebeurt dat ik niet wil, dan kan ik het niet aan.”

Draai dit om: “Als dit gebeurt, dan kan ik het wèl aan”. Want dat is de waarheid: je kunt alles aan wat op je pad komt. Tot je laatste dag op deze planeet. Daarmee worden faalangst en perfectionisme automatisch minder.

Het resultaat is stress.

Angst, onzekerheid, controle, faalangst en perfectionisme leiden tot stress.

Je ervaart ze niet als alles gaat zoals je wilt. Dan voel je liefde, vertrouwen, acceptatie en enthousiasme – de tegenovergestelde emoties dus.

Herken je dit? Het lijkt alsof al die ‘negatieve emoties’ plotseling weg zijn.

Totdat het leven je weer een uitdaging geeft. Voor je het weet ervaar je opnieuw angst en alle emoties die daar van afgeleid zijn. Wat is het uiteindelijke resultaat? Je voelt je gespannen en ervaart stress.

Ook stress is een normale emotie, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Stress is het onvermogen te accepteren en te relativeren. Hoe beter je dit kunt, hoe minder stress je ervaart. Het enige dat je nog mist, zijn inzichten en effectieve technieken om stress en zorgen los te laten.

Zo laat je stress en spanning los.

Stress en onzekerheid, faalangst en perfectionisme: De cirkel is rond.

Stress versterkt tenslotte weer die (faal)angst, onzekerheid, behoefte aan controle en perfectionisme.

Misschien denk je nu: “Waar moet ik in hemelsnaam mee beginnen? Ik heb overal last van!”

Ik hoop dat je begrijpt dat het allemaal met elkaar te maken heeft. Het zijn allemaal uitingen van dezelfde basisemotie. Maar er is altijd een oplossing!

Alles versterkt elkaar dus in één grote vicieuze cirkel. Je ‘floept’ van onzekerheid naar faalangst, als een stukje zeep in natte handen.

Maar het goede nieuws is dit: Als je één van deze onderwerpen oplost, beïnvloedt dat automatisch ook de andere. Als je de behoefte aan controle een beetje loslaat, ervaar je automatisch minder stress.

Oplossen van stress, onzekerheid, faalangst en perfectionisme: Draai de cirkel om.

Als je dat inziet, dan krijg je een positieve vicieuze cirkel: Hoe meer liefde voor jezelf, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe meer liefde voor het leven, hoe meer vertrouwen ìn dat leven. Hoe meer vertrouwen, hoe minder je wilt controleren. Hoe minder controle, hoe meer acceptatie. Hoe meer acceptatie. Hoe meer ontspanning. De hele cirkel is nu rond, maar gaat totaal de andere kant op!

Waar moet je precies beginnen?

Er zijn twee online trainingen die in de praktijk heel goed werken:

  • Vergroot je zelfvertrouwen en merk dat onzekerheid afneemt.
  • Laat je zorgen en stress los en merk dat je weer ontspannen wordt.

Welke je ook kiest, beiden helpen je en beiden versterken elkaar. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder stress je ervaart. En andersom natuurlijk ook. want alles is met elkaar verbonden!

De online training  zelfvertrouwen en de online training ontspanning vind je hieronder:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!
WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt