Geloven in jezelf

Wat bepaalt of je gelukkig en succesvol wordt? Geloven in jezelf is de basis voor elke groei. Als je werkelijk gelooft in jezelf, wat zou je dan allemaal kunnen bereiken? Hier zijn vijf tips voor meer geloof in jezelf:

Tip 1: Koppel je eigenwaarde los.

Wanneer geloof je in jezelf? Als je het goed hebt gedaan? Als anderen je waarderen? Wat gebeurt er als je het eens niet goed doet? Wat gebeurt er als anderen je tijdelijk niet waarderen? Bij sommige mensen verdwijnt het zelfvertrouwen dan als sneeuw voor de zon. Echt geloven in jezelf is een innerlijk proces – het is nauwelijks afhankelijk van de buitenwereld.

Zie je dat je nooit alles goed kunt doen? Dat je nooit iedereen tevreden kunt houden? Door je zelfvertrouwen te koppelen aan wat je doet en wat anderen van je vinden, laat je het afhangen van iets buiten jezelf. Het heet niet voor niets zelfvertrouwen. Geloof in jezelf, wat je ook doet en wat anderen ook vinden. Daarmee neem je de controle terug.

Tip 2: Accepteer jezelf zoals je bent.

Denk je dat er iets mis aan je is? Denk je dat je de enige bent met twijfels, zorgen, angsten of slechte eigenschappen? Ik kan je garanderen dat iedereen die heeft – iedereen. Er is dus helemaal niets mis met je. Wat een opluchting! Zolang je blijft vechten tegen je zogenaamde ‘slechte’ eigenschappen, zul je nooit tevreden zijn wie je bent.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Houd rekening met je voorkeuren en probeer ze niet te onderdrukken. Houd rekening met je persoonlijkheid en probeert niet iemand anders te zijn. Als een andere voorkeur of andere persoonlijkheid beter bij je past, dan groei je daar vanzelf wel in. Maar dat gebeurt nooit door jezelf naar beneden te halen. Daar word je alleen maar onzeker van. Accepteer en respecteer wie je bent. Geloof in jezelf begint met acceptatie en waardering van jezelf. Hoe kun je geloven in jezelf als je jezelf niet accepteert?

Tip 3: Maak veel fouten.

Iemand begon een eigen bedrijf en ging failliet. Hij nam een baan en werd ontslagen. Hij leende geld om in de lokale politiek te gaan, maar werd niet gekozen. Daarna deed hij mee aan de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres en werd verslagen door zijn tegenstander. Vervolgens stelde hij zichzelf verkiesbaar als Senator en verloor. Hij probeerde het opnieuw en verloor weer – twee keer. Daarna werd hij President van de Verenigde Staten. Dat is in het kort het ongelooflijke verhaal van Abraham Lincoln.

Dit verhaal is zo’n mooi voorbeeld omdat het alleen concentreert op de mislukkingen. Alleen de laatste zin (hij werd president) getuigt van succes. Realiseer je dat elke mislukking een stap is naar succes. Succes is niets anders dat veel fouten maken. We zijn doodsbang voor onze fouten totdat we beseffen dat we zonder fouten maken nooit succesvol kunnen zijn! Als je net zo gelooft in je fouten als in je successen, dan kun je alles aan.

Tip 4: Je zult nooit perfect worden.

Dat is goed nieuws! Je hebt geen titel nodig, geen grotere auto, niet meer schoenen, niet meer complimenten. Je hoeft niet slanker of populairder te worden. Dat heb je allemaal niet echt nodig. Als alles zou wegvallen (de auto, de schoenen, de complimenten of de titels) en je bent nog steeds blij met jezelf, heb je werkelijk zelfvertrouwen.

We zijn vaak erg druk met dingen doen omdat we denken dat er wat ontbreekt, aan ons leven of aan onszelf. Pas als we krijgen wat we willen, zijn we tevreden. Realiseer je dat er altijd iets zal ontbreken, ook aan jezelf. Je kunt altijd beter, je kunt altijd meer. Wacht niet tot je perfect bent voordat je begint te geloven in jezelf. Als je gelooft in jezelf zie je dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn! Geloven in jezelf is realiseren dat perfectie niet bestaat, maar dat het ook helemaal niet nodig is!

Tip 5: Kijk niet naar anderen.

We hebben de neiging te denken dat bij anderen alles vanzelf gaat. We kijken naar hen en zien alleen het succes, het resultaat en het vertrouwen achteraf. Bij onszelf zien we voornamelijk de mislukkingen, de inspanningen en de twijfels vooraf. Vergelijking met anderen valt meestal in je nadeel uit. Ook al heb je dat nadeel helemaal zelf verzonnen…

Als je een berg beklimt en je bent halverwege kijk je meestal omhoog naar de mensen aan de top. Maar waarom niet naar beneden, naar de mensen die net zijn begonnen? Waarom zie je niet hoe ver je al bent gekomen? Wanneer is het genoeg? Hoe kun je genieten als je continu om je heen aan het kijken bent?

Als je gelooft in jezelf, heb je geen bewijs nodig.
Als je niet in jezelf gelooft, is geen bewijs ooit genoeg.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Hoe zit het met jou?
Geloof jij in jezelf?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Ik wil geaccepteerd worden!

Jij bent sterker dan je uitdaging

Zelfvertrouwen Nu!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>