Wat bepaalt of je gelukkig en succesvol wordt? Geloven in jezelf is de basis voor elke groei. Als je werkelijk gelooft in jezelf, wat zou je dan allemaal kunnen bereiken? Zie je dat alles wat je wilt daarvan afhangt? Hier zijn vijf tips voor meer geloof in jezelf:

Tip 1: Koppel je eigenwaarde los.

Wanneer geloof je in jezelf? Als je het goed hebt gedaan? Als anderen je waarderen? Wat gebeurt er als je het eens niet goed doet? Wat gebeurt er als anderen je tijdelijk niet waarderen? Bij sommige mensen verdwijnt het zelfvertrouwen dan als sneeuw voor de zon. Echt geloven in jezelf is een innerlijk proces – het is nauwelijks afhankelijk van de buitenwereld.

Zie je dat je nooit alles goed kunt doen? Dat je nooit iedereen tevreden kunt houden? Door je zelfvertrouwen te koppelen aan wat je doet en wat anderen van je vinden, laat je het afhangen van iets buiten jezelf. Het heet niet voor niets zelfvertrouwen. Geloof in jezelf, wat je ook doet en wat anderen ook vinden. Daarmee neem je de controle terug.

Tip 2: Accepteer jezelf zoals je bent.

Denk je dat er iets mis aan je is? Denk je dat je de enige bent met twijfels, zorgen, angsten of slechte eigenschappen? Ik kan je garanderen dat iedereen die heeft – iedereen. Er is dus helemaal niets mis met je. Wat een opluchting! Zolang je blijft vechten tegen je zogenaamde ‘slechte’ eigenschappen, zul je nooit tevreden zijn wie je bent.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Houd rekening met je voorkeuren en probeer ze niet te onderdrukken. Houd rekening met je persoonlijkheid en probeert niet iemand anders te zijn. Als een andere voorkeur of andere persoonlijkheid beter bij je past, dan groei je daar vanzelf wel in. Maar dat gebeurt nooit door jezelf naar beneden te halen. Daar word je alleen maar onzeker van. Accepteer en respecteer wie je bent. Geloof in jezelf begint met acceptatie en waardering van jezelf. Hoe kun je geloven in jezelf als je jezelf niet accepteert?

Tip 3: Maak veel fouten.

Iemand begon een eigen bedrijf en ging failliet. Hij nam een baan en werd ontslagen. Hij leende geld om in de lokale politiek te gaan, maar werd niet gekozen. Daarna deed hij mee aan de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres en werd verslagen door zijn tegenstander. Vervolgens stelde hij zichzelf verkiesbaar als Senator en verloor. Hij probeerde het opnieuw en verloor weer – twee keer. Daarna werd hij President van de Verenigde Staten. Dat is in het kort het ongelooflijke verhaal van Abraham Lincoln.

Dit verhaal is zo’n mooi voorbeeld omdat het alleen concentreert op de mislukkingen. Alleen de laatste zin (hij werd president) getuigt van succes. Realiseer je dat elke mislukking een stap is naar succes. Succes is niets anders dat veel fouten maken. We zijn doodsbang voor onze fouten totdat we beseffen dat we zonder fouten maken nooit succesvol kunnen zijn! Als je net zo gelooft in je fouten als in je successen, dan kun je alles aan.

Tip 4: Je zult nooit perfect worden.

Dat is goed nieuws! Je hebt geen titel nodig, geen grotere auto, niet meer schoenen, niet meer complimenten. Je hoeft niet slanker of populairder te worden. Dat heb je allemaal niet echt nodig. Als alles zou wegvallen (de auto, de schoenen, de complimenten of de titels) en je bent nog steeds blij met jezelf, heb je werkelijk zelfvertrouwen.

We zijn vaak erg druk met dingen doen omdat we denken dat er wat ontbreekt, aan ons leven of aan onszelf. Pas als we krijgen wat we willen, zijn we tevreden. Realiseer je dat er altijd iets zal ontbreken, ook aan jezelf. Je kunt altijd beter, je kunt altijd meer. Wacht niet tot je perfect bent voordat je begint te geloven in jezelf. Als je gelooft in jezelf zie je dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn! Geloven in jezelf is realiseren dat perfectie niet bestaat, maar dat het ook helemaal niet nodig is!

Tip 5: Kijk niet naar anderen.

We hebben de neiging te denken dat bij anderen alles vanzelf gaat. We kijken naar hen en zien alleen het succes, het resultaat en het vertrouwen achteraf. Bij onszelf zien we voornamelijk de mislukkingen, de inspanningen en de twijfels vooraf. Vergelijking met anderen valt meestal in je nadeel uit. Ook al heb je dat nadeel helemaal zelf verzonnen…

Als je een berg beklimt en je bent halverwege kijk je meestal omhoog naar de mensen aan de top. Maar waarom niet naar beneden, naar de mensen die net zijn begonnen? Waarom zie je niet hoe ver je al bent gekomen? Wanneer is het genoeg? Hoe kun je genieten als je continu om je heen aan het kijken bent?

Als je gelooft in jezelf, heb je geen bewijs nodig.
Als je niet in jezelf gelooft, is geen bewijs ooit genoeg.


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Hoe zit het met jou?
Geloof jij in jezelf?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.