Overtuigingen doorbreken – Geloof jij nog in Sinterklaas?

Als je merkt dat iets je tegenhoudt, dan heb je te maken met een beperkende overtuiging. Een overtuiging is jouw idee van de waarheid, maar het is niet de waarheid. Elke overtuiging kun je omzetten! Zo ontdek je dat Sinterklaas niet bestaat en jij veel meer kunt dan je denkt.

Geloof jij nog in Sinterklaas?

Een overtuiging die je niet meer dient, is als het geloven in Sinterklaas. Vroeger wist je het zeker: Sinterklaas bestaat! Geen haar op je hoofd die anders dacht. Je ging altijd naar zijn intocht, zette trouw je schoen en zat bij hem op schoot om je cadeautjes in ontvangst te nemen. Je geloof in Sinterklaas was onwankelbaar.

Toen vertelde iemand je dat Sinterklaas niet bestond. Tenminste, ik hoop dat iemand je dat ooit heeft verteld… Je geloofde er niets van, dus vroeg je het aan één van je ouders. Die bevestigde dat hij inderdaad niet bestond! Toen begon je te twijfelen. Langzaam kwam je erachter dat niemand meer geloofde in Sinterklaas. En nu, jaren later, ben je ervan overtuigd dat Sinterklaas nooit heeft bestaan. Hooguit op de marketingafdeling van de Bijenkorf….

Een baard aan een elastiekje..

Zo werkt het ook met beperkende overtuigingen. Eerst geloof je iets waarvan je zeker weet dat het de waarheid is. Maar als je er onderzoekend naar kijkt, zie je dat het niet klopt. Ik trok ooit als kind aan de baard van de plaatselijke Sinterklaas (die behoorlijk naar drank rook) en tot mijn verbazing zag ik dat deze met elastiekjes vastzat. Iets klopte er niet….

Als je op dat punt bent gekomen, begin je te twijfelen. “Is wat ik geloof wel echt de waarheid?” Die twijfel is goed! Alleen twijfel wrikt een onjuiste overtuiging los. Pas daarna kun je openstaan voor een nieuwe waarheid: één die je beter dient. Want als je nu nog in Sinterklaas gelooft, dan moet je een heel jaar op een cadeau wachten in plaats van het voor jezelf te kopen.

Waarom zou je je overtuigingen veranderen?

Sommige overtuigingen voorkomen dat je leeft zoals je wilt. Onze overtuigingen drijven ons in alles wat we doen. Zie het als een koets met paarden. Wie zit er op de bok en bepaalt waar de koets naartoe gaat? De koetsier, nietwaar? Die koetsier staat symbool voor je overtuigingen.

Stel je wilt meer geluk in je leven. En stel dat je de volgende overtuigingen hebt:

– Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje.
– Het gaat niet om geluk, het gaat om hard werken.
– Als je gelukkig bent, doe je niets meer.
– Gelukkig zijn is saai.
– Je kunt alleen gelukkig zijn als je je doelen hebt bereikt.

Dan geven die overtuigingen je spanning en stress.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Waardoor raken we verward?

Zie je hoe beperkend die overtuigingen zijn? Kun je wel gelukkig zijn met deze overtuigingen? Dat lukt je waarschijnlijk niet, want je overtuigingen staan haaks op je doel. Als dat het geval is, bereik je nooit wat je wilt. De paarden willen naar links, maar de koetsier stuurt ze naar rechts. Je kunt actie nemen totdat je erbij neervalt, maar je overtuigingen bepalen je richting. Verwarring is het gevolg. Lees het artikel Zet jezelf in beweging maar eens.

Hier is een inzicht: ieder mens heeft honderden overtuigingen, op elk gebied van het leven. Als je ooit een conflict hebt tussen verstand en gevoel, komt dat omdat je overtuiging (wat je gelooft) haaks staat op wat je wilt. Is dat geen goede reden om je overtuigingen te veranderen?

Hoe doorbreek je je beperkende overtuigingen?

Als professionele coach ben ik een expert (ik denk wel dat ik dat mag zeggen) in het doorbreken van overtuigingen. Als een cliënt vastzit op een bepaald gebied, komen we altijd bij zo’n overtuiging uit. Het is meestal lastig om je eigen blinde vlekken te zien. Dat gaat gemakkelijker onder begeleiding.

Als je je beperkende overtuiging ontdekt, ben je al een heel stuk op weg. Als ik samen met een cliënt deze overtuigingen teruglees, zien ze eindelijk wat ze de hele dag denken. Soms schrikken ze ervan, soms schieten ze in de lach. Plotseling zien ze de elastiekjes waarmee de baard van Sinterklaas vast zat!

Het sprookje is uit.

Vervolgens gaan we bekijken of die baard wel echt is. Klopt die overtuiging wel? Hoe weet je dat? Wat zijn de bewijzen? Kan het tegendeel ook waar zijn? Langzaam komt de baard los. En als hij los is, dan zie je Sinterklaas nooit meer als de goedheiligman uit Spanje. Het sprookje is uit.

Natuurlijk laten we het daar niet bij. Er moet een andere overtuiging voor in de plaats komen. Eén die je beter dient. Kijk nog eens naar de overtuigingen over geluk die hierboven stonden. Wat kunnen we er voor in de plaats zetten? Brainstorm even met me mee.

Betere overtuigingen over geluk.

– Misschien ben ik voor een dubbeltje geboren. Maar als ik groei, word ik vanzelf een 100 eurobiljet!
– Geluk is het belangrijkste in mijn leven en ik besteed er elke dag aandacht aan.
– Als je gelukkig bent, word je veel productiever.
– Beter gelukkig en saai dan ongelukkig en gefrustreerd.
– Alleen door gelukkig te zijn kan ik de doelen bereiken die echt bij me passen.

Dit zijn alleen maar voorbeelden. De beste overtuiging is de overtuiging waar jij je goed bij voelt. Elke andere overtuiging dient je niet. Het punt is: wat je overtuiging ook is, wat je ook gelooft over jezelf en je leven – word je er gelukkig van? Dat is waar het uiteindelijk om gaat. Zonder overdrijving denk ik dat dit de belangrijkste vraag van je leven is.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe krijg je 10 keer meer energie?

De ongelofelijke kracht van visualisatie

Drie voordelen van een crisis

 • Lilian schreef:

  Frank, wat goed dat je bij het doorbreken van je overtuigingen het geloof in Sinterklaas gebruikt. Dat is voor iedereen herkenbaar. Maar de alinea over nog betere overtuigingen is er één waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt.
  Ik lees al een aantal maanden jouw artikelen, die me steeds weer inspireren en inderdaad goed naar mezelf te kijken. En je tips werken. Ondanks dat ik privé door een behoorlijk dal ben gegaan krijg ik van veel mensen te horen dat ik er goed uitzie. En ik moet zeggen dat ik me eigenlijk ook heel goed voel. En als je lopende in de stad deze opmerking van veel bekenden krijg, en zelfs vriendelijk gegroet wordt door wildvreemde mensen kan ik het alleen maar beamen dat als jijzelf gelukkig bent je dat ook aantrekt.

 • Francien schreef:

  Hoi Frank.
  Je schrijft: ‘Als je ooit een conflict hebt tussen verstand en gevoel, komt dat omdat je overtuiging (wat je gelooft) haaks staat op wat je wilt. Is dat geen goede reden om je overtuigingen te veranderen?’
  en: ‘De beste overtuiging is de overtuiging waar jij je goed bij voelt. Elke andere overtuiging dient je niet. Het punt is: wat je overtuiging ook is, wat je ook gelooft over jezelf en je leven – word je er gelukkig van? Dat is waar het uiteindelijk om gaat.’
  Ik denk dat het wel eens voor kan komen dat ik iets niet wil, maar dat de overtuiging die ik heb wel waar kan zijn. Ik heb de overtuiging dat ik niet moet doen wat te zwaar voor me is (dit kan tijdelijk zijn), maar het is zo leuk dat ik het toch graag wil doen. Maar ik kan nu niet het toch gaan doen en die overtuiging veranderen. Ik denk zelfs dat ik er gelukkig van wordt, dat is in 1e instantie ook zo, maar op de duur trouwens niet meer omdat het te zwaar is. Maar dan geldt wat jij al eens eerder zei, dat je iets moois los moet laten om wat beters te krijgen.
  Dus heel zwart wit is het niet, maar je zei al eens dat je dat ook meestal niet zo bedoelt.
  Groetjes Francien.

 • @Lilian: Dank je wel Lilian, fijn dit te horen :)

  @Francien: Zwart/wit bestaat alleen in strips (en in de beperking van een 800 woorden-artikel). Gelukkig heeft ons leven veel meer grijswaarden (en kleur)!

  Bedankt voor jullie reacties,

  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >