Meer geluk en succes door persoonlijke ontwikkeling

In mijn artikelen schrijf ik vaak dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je leven. Ik geloof dat geluk en succes voor een heel groot deel zelf gecreëerd worden. Door de verantwoording te nemen over je leven zorg je ervoor dat je werkt aan het enige waar je echt invloed op hebt – jezelf.

Sommige mensen zeggen dat je geen controle hebt op externe gebeurtenissen en gedeeltelijk hebben ze gelijk. Sommigen situaties overkomen je zonder dat je erom hebt gevraagd. Toch kun je een groot deel van je leven positief beïnvloeden door te werken aan je eigen ontwikkeling.

Mijn ervaring is dat persoonlijke ontwikkeling de snelste weg is naar een gelukkig en succesvol leven. Overigens houdt persoonlijke ontwikkeling nooit op, er is altijd ruimte voor groei.

Heb je controle over je leven?

Als je denkt dat het leven je overkomt en dat je er niets aan kunt veranderen, dan is dit artikel waarschijnlijk niet voor jou.
Als je gelooft in het nemen van verantwoordelijkheid en persoonlijke groei, lees dan verder!

Is essentie kijk je bij persoonlijke ontwikkeling eerst naar jezelf. Daar ligt de sleutel voor verandering. Als we die gedachte doortrekken, dan kun je je misschien vinden in onderstaande uitspraken. Op het eerste gezicht lijken ze erg confronterend, maar als je erover nadenkt zul je zien dat ze een enorme vrijheid creëren.

Ze stellen je in staat om niet meer gefrustreerd te zijn met het probleem, maar te concentreren op de oplossing – je eigen ontwikkeling. Het laat excuses voor wat ze zijn en gaat direct door naar het nemen van actie.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Hier volgen een paar uitspraken voor mensen die niet bang zijn aan zichzelf te werken:

Het is niet te moeilijk, je hebt te weinig inzicht of ervaring.

Zou je met meer ervaring, vaardigheden of inzichten je probleem kunnen oplossen? Waarschijnlijk wel. In ieder geval zijn er mensen die dezelfde uitdagingen hebben als jij en die ze al hebben opgelost.

Door je uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen, groei je als mens en dat is één van de doelen in het leven. Wens niet minder uitdagingen, wens meer inzicht.

Persoonlijk geloof ik niet dat je meer problemen op je pad krijgt dan dat je op kunt lossen. Er zijn dus niet te veel problemen. Er zijn te weinig oplossingen, in ieder geval op dit moment. Overigens blijft een probleem terugkomen als je het niet oplost.

Je hebt geen stress – je hebt te weinig ontspannende gedachten.

Stress hoort bij het leven. De één raakt over zijn toeren als de bus 5 minuten te laat is en de ander blijft rustig nadenken in het midden van een persoonlijke crisis. Wat is het verschil? Het verschil is hoe je tegen stress aankijkt en wat je erover denkt.

Stress los je op door enerzijds de situatie te veranderen en anderzijds je gedachten erover te veranderen. Soms is het niet mogelijk dat je de situatie zelf op korte termijn aan kunt passen. Dan is het werken aan je gedachten de oplossing. Door gebeurtenissen anders te interpreteren of te focussen op de positieve kant, voorkom je dat spanning zich opbouwt en stress wordt veroorzaakt.

Het ligt niet aan anderen – je laat toe dat ze je beïnvloeden.

Natuurlijk zijn er mensen die negatief zijn en je energie kosten. Het beste is om daar afstand of mogelijk zelfs afscheid van te nemen. Maar wat doe je als je dit niet kunt? Dan moet je ervoor zorgen dat je je minder laat beïnvloeden.

Als je echt begrijpt dat je zelf bepaalt hoe je je voelt, kun je niet meer zeggen: ‘Zij zijn de schuld dat ik me slecht voel.’ Dat zou immers betekenen dat iedereen, behalve jijzelf, bepaalt hoe jij je voelt. Zij hoeven maar de knop om te zetten en jij voelt je slecht. Ik persoonlijk weiger om dat te geloven.

Je hebt de keuze om de uitspraken van anderen naast je neer te leggen. Misschien ligt het probleem bij hen, niet bij jou. Misschien zijn ze gefrustreerd en projecteren ze dit op jou door kritisch of onaardig te zijn. Hoe dan ook, zolang jij besluit dat dit niet jouw probleem is, kun je ervoor kiezen je ondanks alles toch goed te voelen.

Het is niet te duur – je kunt of wilt het niet betalen.

Hoe vaak zeggen we niet dat iets te duur is? Toch zijn er mensen die wel bereid zijn die prijs te betalen. Sommigen kopen dure horloges terwijl anderen een tientje al te veel vinden. Sommigen geven veel geld uit aan schoenen terwijl anderen maar twee paar in de kast hebben staan. Het is een kwestie van smaak en wat je ervoor over hebt.

Daarnaast heeft het ook met je persoonlijk vermogen te maken. Iets is niet te duur, we hebben niet genoeg geld. Door in te zien dat je het niet kunt betalen, kun je daarmee ook besluiten de middelen te vinden om het je wel te veroorloven. Is een villa aan zee te duur? Nee. Is het te duur voor jou en mij? Ja, op dit moment wel.

Het is niet dat je te weinig krijgt betaald – je voegt (nog) niet genoeg waarde toe.

Een andere veelgehoorde klacht is dat iemand vindt te weinig betaald te krijgen. Ik heb periodes gekend waarin ik heel veel verdiende, maar ook tijden waarin ik heel weinig verdiende. Wat was het verschil? De waarde die ik op dat moment toevoegde.

Als jij te weinig verdient op dit moment, hoe kan het dan zijn dat iemand anders in je bedrijf of op jouw vakgebied wel meer verdient? Is dat oneerlijk? Misschien wel. Maar kennelijk is die persoon in de ogen van het bedrijf of de klanten meer waard. Hij of zij voegt meer waarde toe. De vraag is dan ook niet waarom je te weinig verdient, maar hoe je meer waarde kunt toevoegen.

Er is geen tekort aan leuke banen – je hebt ze alleen nog niet gevonden.

Dit is ook een fabel. Er zijn genoeg leuke banen. Alleen zijn het anderen die ze op dit moment hebben. De vraag is dan ook niet waarom er geen leuke banen zijn, maar hoe jij kunt zorgen dat je er één vindt.

Je droombaan komt niet uit de lucht vallen. De meeste mensen die vinden dat ze een fantastische baan hebben, hebben er lang naar gezocht en er hard voor gewerkt. Dat kun jij dus ook. Alles wat je nodig hebt is energie en tijd om te zorgen dat je zo’n leuke baan krijgt. Als een leuk baan aan een ander is vergeven, kun je je afvragen wat die persoon doet wat jij (nog) niet doet. Wat hij of zij weet wat jij (nog) niet weet. Wat hij of zij kan wat jij (nog) niet kunt.

Tot slot.

Zoals in de inleiding gezegd kunnen deze uitspraken erg confronterend zijn. Ik doe ze omdat ik niet geloof in klagen. Ik denk dat 5 minuten actie beter zijn dan uren te klagen. En actie kun je alleen nemen op het gebied waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Anders moet je wachten tot anderen actie nemen en misschien gebeurt dat nooit…

Verander de manier om naar dingen te kijken en neem verantwoordelijkheid. Neem het initiatief terug in je leven. Bepaal wat jij kunt veranderen en onderneem actie. Dat gaat je veel meer geluk en succes brengen dan verwijten of excuses.

Als je bereid bent te werken aan je eigen ontwikkeling zul je je al snel realiseren dat je veel meer kunt dan je denkt. Dat je veel meer in huis hebt dan je dacht. Dat je veel meer resultaten boekt dan je had verwacht. Zelfontwikkeling is de snelste weg naar geluk en succes!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>