Omgaan met teleurstellingen – 3 tips

Elke teleurstelling heeft een oorzaak. Pas als je begrijpt waarom iets niet gaat zoals je wilt, kun je iets veranderen. Je kunt je inspanningen verhogen of je verwachtingen verlagen. De les van een teleurstelling is heel belangrijk – mis het niet! Zonder die les blijven uitdagingen terugkomen. Maar door meer inzicht maak je betere keuzes voor de toekomst.

Bijna beroemd.

Toen ik klein was, vroeg ik Sinterklaas om een drumstel. Waarom niet? Als kind vraag je gewoon wat je wilt – je realiseert je niet of je ouders dat wel kunnen betalen. Alle cadeaus van mijn zus en mij werden in een wasmand gestopt. Helemaal bovenaan lag een klein dun pakketje en toen ik het uitpakte zaten er twee drumstokken in. Het begeleidende briefje zei dat dit het eerste gedeelte van mijn Sinterklaaswens was…

Onderin de wasmand kon ik nog net een grote verpakte cilinder zien en mijn kinderbrein zei: “Dat is het drumstel!”

Na lang wachten was het eindelijk zover. Mijn hart bonsde. Zo direct zou ik het drumstel uitpakken en kon ik direct beginnen te oefenen voor mijn rockband. Ik zag mezelf in een stadion een solo weggeven voor duizenden mensen.

Ik wikkelde het papier van de cilinder af… en vond…. een lege kartonnen bus die mijn moeder gebruikte voor waspoeder.

Het briefje erbij zei dat ik hier maar voorlopig op moest oefenen. Ik sloeg een paar keer op de bus en heb hem daarna nooit meer aangeraakt. Het klonk toch wat anders in mijn dromen!

Lessen in teleurstelling.

Dat was mijn eerste les in teleurstelling. En eerlijk is eerlijk, daarna kwamen pas de echte uitdagingen:

 • Ik bleef zitten op school.
 • Ik wilde een baan, maar kreeg hem niet.
 • Ik kreeg een baan, maar werd ontslagen in de proefperiode.
 • Ik wilde een vriendin, maar kreeg haar niet.
 • Ik kreeg een relatie, maar die bleek niet te werken.

Zo werd ik geconfronteerd met ontslag, werkeloosheid, geldgebrek, scheiding, ziekte en verlies van naasten. Alles wat de gemiddelde mens ook ervaart in het leven. We krijgen allemaal te maken met teleurstellingen. Het hoort er gewoon bij, we kunnen het bijna niet vermijden. Maar de vraag is: “Hoe gaan we ermee om?” Want dat maakt al het verschil!


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Tip 1: Inspanning verhogen of verwachting verlagen?

Bij elke tegenslag heb je twee keuzes: je kunt je inspanningen verhogen of je kunt je verwachtingen verlagen. Als je bijvoorbeeld zakt voor een examen, dan kun je nòg beter je best doen, zodat je de volgende keer wel slaagt. Als je een baan niet krijgt, dan kun je je nog beter voorbereiden op de volgende sollicitatie. Je inspanningen verhogen is een van de beste manieren om je te verzekeren van toekomstig succes. Daarmee verander je niet de situatie van vandaag, maar wel die van morgen.

Aan de andere kant, verwachten dat alles precies zo loopt zoals je wilt, is de beste manier om teleurgesteld te worden. Het leven gaat nu eenmaal een beetje zijn eigen gang. Het universum draait helaas niet om jou of mij. Want dan zou het ook om alle anderen moeten draaien en dan krijg je een heel schizofreen universum, nietwaar?

Als je teleurgesteld bent, ga dan eens bij jezelf na: “Heb ik misschien te hoge verwachtingen?” Niet alleen van andere mensen, maar ook van jezelf. Blijf realistisch. Als ik verwacht dat ik altijd succesvol ben en iedereen me aardig vindt, dan maak ik het mezelf wel erg moeilijk.

Tip 2: Wat is de les?

In elke tegenslag zit een les. Nu klinkt dit als een cliché, maar het is wel mijn ervaring. Er is vaak een reden dat iets mislukt. Als je relatie bijvoorbeeld eindigt, wat is dan de oorzaak? Het zou kunnen dat iemand gewoon niet bij je past. Het zou kunnen dat je gevoel dit al eerder aangaf, maar je verstand het heeft genegeerd. Het zou kunnen dat jullie over belangrijke dingen anders dachten.

Die oorzaak is meteen ook de les die je ‘moet’ leren. Leer je die les niet, dan kun je ervan uitgaan dat je weer in zo’n situatie terechtkomt. Problemen hebben de neiging terug te komen totdat je ze oplost. Dus ga bij jezelf na: “Waarom lukte dit niet? Wat is nu de werkelijke oorzaak? Wat is de les die ik moet leren?”

Tip 3: Heb geduld – het komt allemaal goed.

Wat je teleurstelling ook is, één ding kan ik je meegeven: “De grootste teleurstellingen zijn ook de grootste lessen.” Alles wat je op je bord krijgt, geeft je meer inzicht. Hierdoor maak je keuzes die beter bij je passen en zo word je gelukkiger. Nu zie je dat misschien niet, nu lijkt het misschien hopeloos. Maar over een tijd, als je terugkijkt, dan begrijp je die les wel.

Vaak komt het allemaal wel goed. Dat was tenminste zo met mijn teleurstellingen. Ik heb altijd gedacht: “Als dit niet lukt, dan komt er iets beters op mijn pad.” En dat was ook altijd het geval. Blijf niet hangen in teleurstelling maar vraag jezelf af: “Oké, wat nu? Wat ga ik er aan doen? Wat is de beste keuze die ik nu kan maken? Wat wil ik nu werkelijk?” Vind het antwoord op die vragen, heb vertrouwen en kom in beweging. Zo zet je een tegenslag om in een overwinning!

“De cursus ‘Omgaan Met Teleurstellingen’ is helaas afgelast.”
Herman Finkers


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • saskia schreef:

  ik heb 3 relaties gehad, 2 kinderen bij 2 verschillende mannen. Na de laatste recente relatie breuk ben ik eens diep in mijzelf gegaan om te ontdekken waarom het mis loopt. Ik ben er achter dat ik te graag een fijne relatie wil. Ik ga daar zo ver in dat ik mijzelf en wat ik kan en wil totaal uit het oog verloor. Dit is niet goed.
  Nu neem ik de tijd om voor mijzelf uit te maken, wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik en met wie wil ik in mijn leven aan vrienden, kennissen, familie e.d.

  Heeft tijd nodig.

 • Ilse Burggraaf schreef:

  ik heb weer een nieuwe uitdaging voor 2018.
  Mijn eerste uitdaging was om te stoppen met roken en dat is gelukt in 2016!
  Nu wordt de tweede uitdaging omgaan met teleurstellingen.
  Goede voornemen voor 2018!

 • Urbain schreef:

  Saskia,

  Hoe kan ik erachter komen wie ik ben en wat ik wil? Ik zit in hetzelfde dilemma…
  Ik ben al jaren op zoek maar vind het antwoord niet.
  Bedankt alvast voor je tips….

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >