Vijftien jaar geleden veranderde mijn leven. Ik vroeg mezelf continu af: “Hoe krijg ik wat ik wil? Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Hoe krijg ik leuker werk? Hoe krijg ik betere relaties? Hoe krijg ik meer succes? Hoe krijg ik……” De lijst van dingen die ik nog niet had was eindeloos.

Wat kan ik er aan doen?

Voor die tijd was mijn standaard antwoord: “Dat weet ik niet. Geen idee. Zo is het nu eenmaal. Als ik maar een leukere baan kreeg aangeboden. Als ik maar meer geld had. Maar wat kan ik er aan doen?” En toen, voor het eerst in mijn leven, kwam het inzicht dat alles veranderde. Er kwam een nieuw antwoord:

Het ligt niet aan anderen.

“Het ligt niet aan de omstandigheden. Het ligt niet aan je opvoeding. Het ligt niet aan je afkomst. Het ligt niet aan anderen. Het ligt niet aan de economie. Het ligt niet aan de maatschappij. Het ligt niet aan de belastingen. Het ligt niet aan het weer. Het ligt aan geen van deze dingen. Het ligt aan jou! Als jij iets wilt veranderen, zul je eerst jezelf moeten veranderen!”

Kun je je voorstellen hoe erg ik daarvan schrok? Ik viel bijna van mijn stoel af. Mijn grootste vrees was werkelijkheid geworden: Alleen ikzelf was verantwoordelijk voor mijn leven. Alleen ik was verantwoordelijk voor mijn situatie. Ik kon niemand de schuld geven. Dat was even schrikken!

De oplossing ligt in jezelf.

Regelmatig ontvang ik e-mails en reacties op mijn artikelen. Soms klinken ze zo:

– Anderen doen iets niet goed en daardoor voel ik me slecht.
– Als zij zouden veranderen, dan zou ik me beter voelen.
– Ik denk wel eens dat het nooit zal veranderen.
– Het is ook niet makkelijk tegenwoordig, alles zit tegen.
– Ik weet niet wat ik wil en daardoor doe ik niets.
– Ik hoop dat mijn probleem vanzelf overgaat.

Het is alsof ik mijzelf hoor praten, vijftien jaar geleden. Het probleem met deze uitspraken is dat er nergens verantwoordelijkheid wordt genomen. Nergens wordt gezegd: “Ik ga er iets aan doen.” Het ligt meestal aan omstandigheden buiten iemands macht. Dat blokkeert elke oplossing. Want elke oplossing moet komen van onszelf. Niet van anderen. Niet van de politiek. Niet van de belastingdienst. Van onszelf.

De sleutels van geluk en succes

De beste manier om je doelen te bereiken, is door het volgen van het stappenplan in het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes. In deze handleiding voor succes ontdek je de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen. Bereik je doel en voel je goed!

Hoeveel invloed hebben we op onze situatie?

Dat is simpel en tegelijkertijd triest: dan gaat er niets gebeuren. Je kunt nooit iets oplossen wat niet je verantwoordelijkheid is of waar je geen controle over hebt. Je kunt het weer ook niet veranderen. De ene dag is het mooi en de andere dag is het minder. Zo werkt dat kennelijk nu eenmaal.

Door geen verantwoordelijkheid te nemen over onze situatie, missen we iets heel fundamenteels: We hebben veel meer invloed op ons leven dat we denken. We kunnen bijna alles veranderen – als we het echt willen. Maar dan moeten we eerst de verantwoordelijkheid terugnemen. En vervolgens onszelf veranderen. Alle verandering komen van binnenuit. Als wij veranderen, verandert onze wereld met ons mee…

De toverstokjes zijn op.

Ik weet het, verantwoordelijkheid is niet sexy. Het klinkt net zo vervelend als discipline en doorzettingsvermogen. Is er geen gemakkelijker weg? Kan het niet eenvoudiger opgelost worden? Nee, helaas niet. De toverstokjes zijn op – Harry Potter heeft de laatste meegenomen. De uitverkoop is voorbij. Dus jij en ik moeten het op eigen kracht gaan doen…

Neem 100% de verantwoordelijkheid.

Neem de verantwoordelijkheid voor alles in je leven: je relaties, je werk, je gezondheid, je financiën, je succes, je geluk, je tijd, je keuzes, je beslissingen,je zelfvertrouwen, je zorgen, je uitdagingen en je angsten. Voor alles. Honderd procent! Als je herstelt bent van de schok, zal ik je vertellen waar je niet verantwoordelijk voor bent.

Soms gebeuren er dingen die we echt niet hebben gewenst of veroorzaakt: relaties worden verbroken, we worden ziek, we verliezen onze baan. Ik beweer niet dat we alles in ons leven zelf veroorzaken. We zijn niet de enige scheppers van onze situatie. We hebben niet overal controle op. Maar we bepalen wel hoe we reageren op onze situatie. Dat is wel onze verantwoordelijkheid.

Bevrijding.

Kortom, het leven geeft je soms wind mee, soms wind tegen. Dat hebben we niet helemaal in de hand. Maar we kunnen wel de stand van ons zeil bepalen. We kunnen wel bepalen wat we doen met die wind: laten we ons wegblazen of pakken we de paraplu en stappen door?

De verantwoordelijkheid nemen voor alles in je leven is niet makkelijk. Maar het geeft een enorme bevrijding. Als dingen tegen zitten, maak ik me niet meer druk om alles wat buiten mijn macht ligt. Alles waar ik toch geen invloed op heb. Eén vraag is voldoende om me in de goede richting te zetten: “Wat ga ik nu zelf eraan doen?” Met de nadruk op ik, nu, zelf en doen!

Als je eraan toe bent om honderd procent de verantwoordelijkheid te nemen over jezelf en je leven, dan helpt het onderstaande e-boek je om je doelen te bereiken:


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

7 antwoorden
 1. Francien
  Francien zegt:

  O wat waar. Ik ben er ook achter gekomen dat ik het zelf moet doen met de kracht die ik heb. En gelukkig ook met de hulp die ik heb. ‘Ik hoef het niet alleen te doen, maar ik moet het wel zelf doen’.
  Groeten Francien

  Beantwoorden
 2. Trisha
  Trisha zegt:

  Verantwoordelijkheid is niet makkelijk maar zwaar .Als alles in een relatie op 1 persoon berust en de ander trekt niks van zich aan, hoe ga je daarmee om?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Trisha,

   Als je bedoelt dat je er in een relatie geen rekening wordt gehouden met één van beide personen,
   dan is het niet echt een relatie, dan is het meer dat twee mensen zich richten op één persoon…

   Als jij degene bent waar geen rekening mee wordt gehouden, dan kun je jezelf afvragen:
   Waarom steek ik energie in een relatie waarin ik kennelijk niet belangrijk (genoeg) ben?
   Verantwoordelijkheid (voor de ander, voor de relatie) moet altijd van twee kanten komen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.