Wat is er mis met gemiddeld, burgerlijk of gewoon te zijn?

Je hoort het vaak: “Doe niet zo burgerlijk! Wees niet zo doorsnee! Gemiddeld is niet genoeg voor mij!” Maar wat is daar mis mee? Het is prima om ‘normaal’, burgerlijk of gewoon te zijn. Wees er niet bang voor, maar wees er trots op. We hoeven niet groots of meeslepend te leven, we hoeven alleen maar onszelf te zijn.

De angst om normaal te zijn.

Sommige mensen zijn bang om ‘gewoontjes’ te zijn. Ze dromen over een groots en meeslepend leven. In gedachten ontbijten ze in Parijs, lunchen ze in Londen en dineren ze in New York. Gewoon is maar saai, nietwaar? Laat dat maar over aan de burgerlijke types! Ik wil een leven uit duizenden – al het andere is slechts een tweede keus.

Ook ik heb dat jaren geloofd. Ik dacht dat het leven pas de moeite waard was als je echt het maximale eruit haalde. Waarom kiezen voor een tussenwoning als je ook een villa zou kunnen bezitten? Waarom kiezen voor Ikea als je ook je eigen binnenhuisarchitect zou kunnen hebben? Waarom kiezen voor een concertbezoek als je zelf zou kunnen optreden?

Geen Ikea of kantoorbaan.

Maar hoe langer ik leef, hoe meer ik besef dat de alledaagse dingen juist bijzonder zijn: Een leuk gesprek, een etentje met vrienden, een wandeling door het bos. Niets meeslepend, maar tegelijkertijd zo ontzettend bevredigend! Ik droom allang niet meer over roem of fortuin, sterker nog: Ik droom helemaal niet meer, want ik vind in de dagelijkse dingen alles om gelukkig mee te zijn.

Ook mijn beeld over mensen is veranderd. Vroeger vond ik kantoormensen saai, een gezin burgerlijk, Ikea gewoontjes en wilde perse gèèn standaard leven. Want een standaard leven, dat heeft iedereen al – en ik wilde bijzonder zijn. Is me dat uiteindelijk gelukt?

Gewoon zijn is geen straf.

Nee – en dat is helemaal prima! Ik ben ‘gemiddeld’ en vind dat heerlijk. Ik vind het fijn om niet beroemd te zijn. Ik vind het heerlijk om op dinsdagavond een dvd’tje te kijken. Ik vind het prima om geen Nobelprijs te winnen. Wat is er mis mee normaal, gemiddeld, burgerlijk of gewoon te zijn? Helemaal niets! Zolang je je maa goed voelt over wie je bent.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Als je al deze dingen (normaal of burgerlijk zijn) als een straf ziet, laat mij je dan niet van het tegenovergestelde overtuigen. Wees lekker anders en doe wat je wilt. Maar als je je afzet tegen normale, burgerlijke of gewone mensen, lees dan door. Als je moeite hebt de ‘gewone’ dingen bijzonder te vinden, dan is dit artikel voor jou.

Wie is er burgerlijk?

Laten we eens kijken naar de definitie (althans mijn definitie) van burgerlijkheid: Dat wat de meeste burgers doen. Dus de meeste mensen:

1. Werken in loondienst op kantoor.
2. Gaan af en toe op zondag naar Ikea.
3. Gaan op Tweede Paasdag naar de meubelboulevard.
4. Doen op zaterdag de boodschappen.
5. Kijken ‘s avonds op tv de programma’s waar iedereen naar kijkt.
6. Trekken met Koninginnedag iets oranjes aan.
7. Sparen voor hun pensioen en werken voor hun hypotheek.

Je bevind je in goed gezelschap.

Krijg je het al benauwd bij de bovenstaande omschrijving? Of zeg je: “Check, dat doe ik. Check, dat doe ik ook!”? Wat je antwoord ook is, kennelijk zijn dit dingen die de meeste mensen doen. Hoe weet ik dat? Ga maar op Koninginnedag de stad in of op zondag naar Ikea. Kennelijk zijn deze dingen populair, dus je bevindt je in ieder geval in goed gezelschap!

Veel ‘doorsnee’ mensen kunnen heel bijzonder zijn, als je ze beter leert kennen. En veel succesvolle mensen kunnen tegenvallen, als je ze beter leert kennen. Als je denkt dat je maar ‘gewoon’ bent, wel, dat ben ik ook. En ik zeg dat niet uit valse bescheidenheid of een minderwaardigheidscomplex. Ik zeg het omdat ik dat helemaal prima vind.

Alles is bijzonder!

Waarom is dat prima? Omdat hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je beseft dat je niet bijzonder hoeft te zijn. Hoe gelukkiger je bent, hoe meer je dat geluk haalt uit de alledaagse dingen. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe meer je inziet dat iedereen in essentie hetzelfde is. Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer je ontdekt dat je prima bent zoals je al was.

Dus:

1. Je hoeft niet bijzonder te zijn om in jezelf te geloven.
2. Je hoeft niet succesvoller te zijn om gelukkig te zijn.
3. Je hoeft niet op te vallen om speciaal te zijn.
4. Je hoeft niet te veranderen om jezelf te zijn.
5. Je hoeft niet naar India te reizen om spiritueler te zijn.

We hoeven niet ‘groots’ te zijn. We hoeven geen spectaculaire levens te leiden. We hoeven niet beroemd of rijk te zijn. We hoeven onszelf niet te vergelijken met een ideaalbeeld. We hoeven alleen maar onszelf te zijn. Pas dan beginnen we te waarderen wie we werkelijk zijn: soms burgerlijk, soms normaal, soms gewoontjes. En dat is helemaal prima. Als je goed kijkt, dan ontdek je dat dit al bijzonder genoeg is!

Wil je leren (meer) jezelf te zijn? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met kritiek van anderen

Waarom ben ik onzeker? De enige echte oorzaak

Wat denken mensen over mij? Dat gaat je niets aan!

 • Jeetje wat een burgerlijk artikel

 • Anoniem schreef:

  En wat als je nu juist jezelf wilt zijn maar belemmerd wordt door het dagelijks ( burgerlijk) leven?

  • Beste Anoniem,

   Dan belemmer je jezelf – door je tegen te laten houden door wat anderen vinden dat jij zou moeten doen. Niemand zit de hele dag te plannen hoe ze ons kunnen tegenhouden als we onszelf willen zijn. Er zijn tallloze voorbeelden van mensen die buiten het burgelijk leven stappen en hun eigen unieke weg gaan. Dus als dat is wat je wilt, houd jezelf niet langer meer tegen en kom uit voor wie je bent en wilt zijn. Waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee, dus wees jezelf, waar je ook bent :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Anoniem schreef:

  ik ben char,in in mijn omgeving,dat is de noordoostpolder,word ik met de nek aangekeken.omdat ik apart bent.als er gratis hapjes zijn,stap ik er op af.als ik fiets door het land stap ik bejaarde huis in om te eten,is nog geen 10 euro,en noem maar op.ik ben geen doorsnee mens,je moet met de kudde meelopen,anders ben je vreemd.

  • Yvonne schreef:

   Als je gewoon betaald in het bejaardenhuis zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen. En daar waar gratis hapjes uitgedeeld worden is heel Nederland te vinden, dus wat is daar bijzonder en of vreemd aan?

 • Meneer Harmsen schreef:

  Jezelf zijn is een risico je wordt al snel t zwarte schaap

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >