fbpx

Kies voor jezelf – en help zo anderen

Veel mensen denken dat voor jezelf kiezen egoïstisch is. Dat is niet zo.

Dicht bij jezelf blijven heeft niets met egoïsme te maken, maar alles met een gezond zelfrespect. Je hebt niets te winnen door jezelf te verliezen.

Je kunt anderen niet echt helpen als je jezelf niet helpt.

Sterker nog: je kunt anderen beter helpen door in je eigen kracht te blijven staan…

Waarom willen we andere mensen helpen?

Vreemd genoeg zijn de mensen die niet voor zichzelf kiezen meestal sociale mensen. Ze willen graag anderen helpen. Dat is natuurlijk een mooi streven, maar soms slaat het te ver door.

Dan worden anderen heel belangrijk en kom je zelf altijd op te laatste plaats. “Ik heb het zo druk anderen te helpen, dat ik zelf nooit aan de beurt kom!” Het gevolg is stress en spanning.

Uiteindelijk willen we ook uit eigenbelang andere mensen helpen. Schrik je die waarheid? Vind je dit de verkeerde reden?

We willen meestal anderen helpen, omdat we daar zelf erkenning en waardering door krijgen. Als we er helemaal niets voor zouden krijgen, zouden we er snel mee stoppen. Dus anderen helpen doen we óók om er zelf beter van te worden.

Lekker egoïstisch, nietwaar?

De balans tussen helpen en geholpen worden.

Sommige mensen zeggen: “Ik offer me op, maar niemand waardeert het. Ik help iedereen, maar niemand helpt mij!” Dat is geen opoffering, dat klinkt als klagen.

Deze mensen willen stiekem dat anderen afhankelijk van hen worden, want dat geeft controle. Ze voelen zich een miskende Moeder Teresa. Ze zwelgen in hun slachtofferrol. Hoe oprecht is dan hun hulp?

Er zit altijd een mooie balans tussen geven en nemen, tussen helpen en geholpen worden. Als de balans zoek is, geef je alleen maar of neem je alleen maar.

In gezonde relaties zit een gezonde balans.

Je hoeft niet altijd terug te krijgen wat je geeft, maar ook niet altijd geven. Op een gegeven moment is je batterij op, nietwaar?

Dus kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf even van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!


Je kunt anderen beter helpen als je dicht bij jezelf blijft.

Dicht bij jezelf blijven betekent ook beslissen wat je niet wilt doen. Het betekent goed je eigen grenzen bewaken. Waarom kun je anderen dan beter helpen?

Ten eerste is je hulp oprecht. Je doet het niet omdat het verplicht is. Je doet het vanuit een vrije keuze. Wat is een mooier cadeau dan oprecht een ander willen helpen, zonder dat je je verplicht voelt?

Ten tweede sta je meer in je eigen kracht. Je houdt het langer vol, hebt meer energie en meer plezier in je hulp. Door niet te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, word je in alle opzichten zwakker.

Vaak doen we dat om onze buitenwereld tevreden te houden. Maar loop jezelf lang genoeg voorbij en je kunt niemand meer helpen. Dan moet je zelf geholpen worden.

Alleen door je grenzen aan te geven kun je anderen ook op de lange termijn helpen…

Je batterij weer opladen.

Ik spreek heel veel sociale mensen, het zijn mijn leukste cliënten en cursisten. Velen daarvan lopen zichzelf voorbij. Ze helpen wie ze kunnen en ga daarmee te lang door.

Op een gegeven moment is de koek op en kunnen ze gewoon niet meer. Ze zijn op weg naar een burn-out. Want een burn-out is vaak het gevolg van je eigen grenzen voorbijgaan.

Doet dat maar lang genoeg en je interne batterij is volledig leeg…

Vervolgens komen ze bij mij en proberen we samen de balans weer terug te brengen. Gelukkig hoef ik sociale mensen niet te leren nòg socialer te zijn. Dat zijn ze al van nature.

Het enige waar ik ze bij help is het inzicht dat kiezen voor zichzelf niets met egoïsme te maken heeft. Voor mij zijn weinig dingen leuker dan sociale mensen te helpen hun zelfrespect weer terug te krijgen. Want ik gun het zo!

Ik wil dat iedereen gelukkig is.

Een cliënte zei het zo: “Ik wil dat iedereen om me heen gelukkig is.” Een mooi streven, maar in de tussentijd is zij zelf niet gelukkig, want ze loopt zichzelf chronisch voorbij!

Heeft het dan allemaal wel echt zin? Anderen willen helpen is een prachtig doel, maar als het ten koste van jezelf gaat, is het ook een zinloos doel.

Als je al je bezittingen weggeeft aan een dakloze, dan ben je daarna zelf dakloos. Wie schiet daar nu iets mee op?

Je kunt wel delen, maar niet alles weggeven.
Je kunt anderen niet gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn.
De sterke helpt velen, de zwakke helpt niemand…

Kortom, hoe raar het ook klinkt: Als je echt anderen wilt helpen, ontdek dat eerst wat je zelf nodig hebt. Als je dat hebt gevonden, dan sta je in je kracht.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. De beste manier om anderen te helpen, is om eerst jezelf te helpen. Als je dat niet doet, dan kun je op den duur niemand meer helpen.

Dat heeft niets met egoïsme te maken, maar alles met wijsheid!

Wil je weer kiezen voor jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Mooi stuk weer en ik word altijd heerlijk bewust weer van mijn doen en laten door je schrijfsels.
  Bedankt maar weer en graag tot een volgende keer…

  Als je het gevoel hebt dat wat je geeft uit balans is, dan is het tijd om te veranderen.
  Geven vanuit het hart vraag niet om terug te worden ontvangen, want dan is het ruilen.

 • Wat een mooi waar verhaal. Bij mij is die burn out vorig jaar gekomen. Toen een cursus van jou gedaan. Heel leerzaam. Andere zeiden ook tegen mij dat ik op mijzelf moest passen. Helaas luisterde ik niet en ging gewoon door. Toen was het inderdaad foute boel. De knop is mede door jouw cursus Nooit meer Zorgen of Stress toen omgegaan en ben voor mijzelf gaan zorgen. Kon ook niet anders ik was gewoon op. Wel heb ik nu geleerd op tijd STOP te zeggen. Dat gaat mij best goed af. Ik heb meer ruimte voor mijzelf gecreëerd. Dat voelt heel goed. Als ik nu iets voor een ander doe, heb ik daar zelf erge zin in. Krijg ik dat hyper gevoel weer dan gaat direct de rem erop. Ik voel mij er prima bij. Bedankt. Mary

 • Fijn te horen dat de cursus je heeft kunnen helpen Mary,

  (Op tijd) stop zeggen is een van de beste vaardigheden die we kunnen leren…

  Met één voet op het gaspedaal en de andere op de rem :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Je grenzen bewaken is inderdaad heel belangrijk. Ik deed dat nooit, wilde iedereen plezieren. De omslag kwam pas echt toen iemand belde en ik zei dat het niet uitkwam omdat ik bezoek had. Hij belde toch vijf minuten later weer terug. Ik vond dat respectloos en kwam tot de ontdekking dat ik zelf jarenlang die ruimte had gegeven. Sinds ik grenzen stel, ben ik een aantal zogenaamde “vrienden” kwijt, maar daardoor heb ik ook geleerd wie mijn echte vrienden zijn.

  Eerst ik en dan de rest, dat is inderdaad de enige manier om in balans te blijven.

 • bleuYvy schreef:

  Dank je wel voor deze prachtige artikel. Ik herken mezelf heel erg hierin.
  Ik wilde iedereen helpen. Was het geld, spullen etc….kom maar op. Ik help je graag.
  Hoe moeilijk het ook was kwam ik erachter dat ik nooit mijn grenzen heb aangegeven.
  Wist niet wat dat was. Mijn batterij was altijd leeg. Was altijd moe.
  Nu kies ik eerst voor mezelf. Veel vriendschappen verloren.
  Maar ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik weet nu wie ik ben.
  En wat ik te bieden heb. Maar eerst Ik.

 • Helene schreef:

  tja heel herkenbaar voor me. Ben in een burn out beland door te lang een soort van acceptatie te zoeken bij andere door hun steeds te willen helpen / begrijpen en mezelf weg te cijferen. Idd helemaal fout en zo help je niemand en zeker jezelf niet. Ik dacht ook altijd dat het een egoistiche houding was. Nu heb ik het begrijpen, eerst heel sterk in jezelf verankerd zijn en dan andere eventuelle helpen. Maar op en of andere reden heb ik nu die behoefte veel minder.
  Dank je wel voor waardevolle artikelen Frank, les ik altijd even aandachtig door.

 • Weer n prachtige eyeopener Frank dank hiervoor. Tja ook dat is mijn valkuil en ik weet t allemaal heel goed hoe t zit, maar t toepassen is niet zo makkelijk. Heb soms n terugval en ja omdat ik mijn grenzen niet meer goed bewaak, en omdat de familie mijn wensen niet respecteert, omdat ik denk egoistisch te zijn, ondanks dat ik 20 jr geleden al heb geleerd dat dat niet zo is, maar t blijft moeilijk, zo moeilijk, maar ik ga door met vallen en opstaan, moet ook door en zorg dat ik beter voor mijzelf kies zodat ik weer in balans kom…..

 • Hi dit artikel vindt ik goed. Ik herken helemaal zaken waarover jeschrijft.Ik heb het ongeveer zes maanden geleden ervaren. op gegeven moment kwam ik echt op het punt waarbij ik zei; nee, nu kies ik voor me zelf en heb gemerkt dat heel wat situaties in mijn persoonlijk leven en mijn gezinsleven zijn veranderd. Ik blijf ervoor waken om zaken in balans te houden. Dank u voor de artikelen.

 • Gewoon goed artikel…meer zekerheid…meer ‘zelf’ vertrouwen…misschien minder selfies nodig dan…dikwijls genomen om onzekerheid te maskeren…om te lezen , te horen,,weer eens hoe anderen over jou denken…

  balans vinden tussen jezelf en de anderen, de anderen en jezelf…het blijft een leven lang school lopen…

 • Frank De Moei schreef:

  Ah ja Maria, we blijven allemaal een leven lang student – niemand is definitief afgestudeerd aan de school van het leven ?

  En in dat verband: beter een goed zelfbeeld dan een goede selfie!

  Vriendelijk groet,
  Frank

 • Tegen eind 2017 zei ik al 2018. Zal ik echt mezelf op de eerste plaats zetten (egoistisch) en dat doe ik ook ongeveer 10 mnd al. Goed onderwerp hoor. ?

 • Melencia schreef:

  Kies voor jezelf -en helpt zo anderen.
  Inderdaad een mooi stuk en een goed artikel
  .ik ben ook een sociale mens en geniet van deze artikel.
  Maar hebt mijn doel nog nooit bereikt maar ik blijf lezen om mezelf
  te ontwikkelen met de hoop het een jaar zeker te bereiken ik streef
  ernaar want ik zei tegen mezelf 2019 wordt mijn jaar in Godsnaam.
  en deze schrijf heeft me alvast geholpen om verstandig aan de slag te gaan
  Ik eerst! om sterk te zijn dan anderen helpen en vooral het balans van geven en nemen
  in praktijk te brengen. Ik kies om dicht bij me zelf te blijven en ook mijn eigen grenzen te bewaken. Om meer kracht te krijgen. Dankuwel Frank en zodra het mogelijk is bestel ik dit cursus. Ik voel me blij dat ik dit praktische stuk gelezen hebt en zal het nog een keer lezen om te memoriseren. Nogmaals Dank

  Melencia

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Melencia,

  Graag gedaan :)

  De beste manier om jezelf niet voorbij te lopen is echt diep te beseffen dat je daar niemand mee helpt: niet jezelf en ook niet en ander. Het is alsof je staat op één been omdat je denkt dat je daar een ander beter mee kan ondersteunen – omdat die ander ook op één been staat. Dat gaat niemand helpen. Pas als een van beide personen op twee benen gaat staan, kan de ander echt ondersteunt worden :)

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >