Veel mensen denken dat voor jezelf kiezen egoïstisch is. Dat is niet zo.

Dicht bij jezelf blijven heeft niets met egoïsme te maken, maar alles met een gezond zelfrespect. Je hebt niets te winnen door jezelf te verliezen.

Je kunt anderen niet echt helpen als je jezelf niet helpt.

Sterker nog: je kunt anderen beter helpen door in je eigen kracht te blijven staan…

Waarom willen we andere mensen helpen?

Vreemd genoeg zijn de mensen die niet voor zichzelf kiezen meestal sociale mensen. Ze willen graag anderen helpen. Dat is natuurlijk een mooi streven, maar soms slaat het te ver door.

Dan worden anderen heel belangrijk en kom je zelf altijd op te laatste plaats. “Ik heb het zo druk anderen te helpen, dat ik zelf nooit aan de beurt kom!” Het gevolg is stress en spanning.

Uiteindelijk willen we ook uit eigenbelang andere mensen helpen. Schrik je die waarheid? Vind je dit de verkeerde reden?

We willen meestal anderen helpen, omdat we daar zelf erkenning en waardering door krijgen. Als we er helemaal niets voor zouden krijgen, zouden we er snel mee stoppen. Dus anderen helpen doen we óók om er zelf beter van te worden.

Lekker egoïstisch, nietwaar?

De balans tussen helpen en geholpen worden.

Sommige mensen zeggen: “Ik offer me op, maar niemand waardeert het. Ik help iedereen, maar niemand helpt mij!” Dat is geen opoffering, dat klinkt als klagen.

Deze mensen willen stiekem dat anderen afhankelijk van hen worden, want dat geeft controle. Ze voelen zich een miskende Moeder Teresa. Ze zwelgen in hun slachtofferrol. Hoe oprecht is dan hun hulp?

Er zit altijd een mooie balans tussen geven en nemen, tussen helpen en geholpen worden. Als de balans zoek is, geef je alleen maar of neem je alleen maar.

In gezonde relaties zit een gezonde balans.

Je hoeft niet altijd terug te krijgen wat je geeft, maar ook niet altijd geven. Op een gegeven moment is je batterij op, nietwaar?

Dus kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Je kunt anderen beter helpen als je dicht bij jezelf blijft.

Dicht bij jezelf blijven betekent ook beslissen wat je niet wilt doen. Het betekent goed je eigen grenzen bewaken. Waarom kun je anderen dan beter helpen?

Ten eerste is je hulp oprecht. Je doet het niet omdat het verplicht is. Je doet het vanuit een vrije keuze. Wat is een mooier cadeau dan oprecht een ander willen helpen, zonder dat je je verplicht voelt?

Ten tweede sta je meer in je eigen kracht. Je houdt het langer vol, hebt meer energie en meer plezier in je hulp. Door niet te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, word je in alle opzichten zwakker.

Vaak doen we dat om onze buitenwereld tevreden te houden. Maar loop jezelf lang genoeg voorbij en je kunt niemand meer helpen. Dan moet je zelf geholpen worden.

Alleen door je grenzen aan te geven kun je anderen ook op de lange termijn helpen…

Je batterij weer opladen.

Ik spreek heel veel sociale mensen, het zijn mijn leukste cliënten en cursisten. Velen daarvan lopen zichzelf voorbij. Ze helpen wie ze kunnen en ga daarmee te lang door.

Op een gegeven moment is de koek op en kunnen ze gewoon niet meer. Ze zijn op weg naar een burn-out. Want een burn-out is vaak het gevolg van je eigen grenzen voorbijgaan.

Doet dat maar lang genoeg en je interne batterij is volledig leeg…

Vervolgens komen ze bij mij en proberen we samen de balans weer terug te brengen. Gelukkig hoef ik sociale mensen niet te leren nòg socialer te zijn. Dat zijn ze al van nature.

Het enige waar ik ze bij help is het inzicht dat kiezen voor zichzelf niets met egoïsme te maken heeft. Voor mij zijn weinig dingen leuker dan sociale mensen te helpen hun zelfrespect weer terug te krijgen. Want ik gun het zo!

Ik wil dat iedereen gelukkig is.

Een cliënte zei het zo: “Ik wil dat iedereen om me heen gelukkig is.” Een mooi streven, maar in de tussentijd is zij zelf niet gelukkig, want ze loopt zichzelf chronisch voorbij!

Heeft het dan allemaal wel echt zin? Anderen willen helpen is een prachtig doel, maar als het ten koste van jezelf gaat, is het ook een zinloos doel.

Als je al je bezittingen weggeeft aan een dakloze, dan ben je daarna zelf dakloos. Wie schiet daar nu iets mee op?

Je kunt wel delen, maar niet alles weggeven.
Je kunt anderen niet gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn.
De sterke helpt velen, de zwakke helpt niemand…

Kortom, hoe raar het ook klinkt: Als je echt anderen wilt helpen, ontdek dat eerst wat je zelf nodig hebt. Als je dat hebt gevonden, dan sta je in je kracht.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. De beste manier om anderen te helpen, is om eerst jezelf te helpen. Als je dat niet doet, dan kun je op den duur niemand meer helpen.

Dat heeft niets met egoïsme te maken, maar alles met wijsheid!

Wil je weer kiezen voor jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt