Ik wil veranderen maar weet niet hoe – 7 eenvoudige tips

Iedereen wil veranderen. We willen betere relaties, meer inkomen, een

Laat het voordeel los.

Er moet een voordeel zijn aan je huidige situatie. Gegarandeerd. Als er geen voordeel zou zijn, had je jouw situatie allang veranderd.

Wat kan het voordeel zijn van je huidige situatie? Wat is de reden dat je het niet verandert? Denk eens aan:
– Je huidige baan is niet leuk, maar je hebt in ieder geval een vast contract.
– Je bent niet gelukkig met je partner, maar in ieder geval niet alleen.
– Je zou willen afvallen, maar vindt eten gewoon te lekker.
– Je piekert teveel, maar hoeft zo in ieder geval niets te doen.

Die voordelen moet je loslaten om te veranderen en dat is soms moeilijk.

Je huidige situatie heeft als voordeel dat het bekend en vertrouwd is. Door de stap niet te wagen neem je geen enkel risico. Je kunt zo nooit mislukken. Maar is dat echt een voordeel?

Tel de nadelen op.

Ga eens na wat je huidige situatie je kost. Wat zijn de echte nadelen? Als je bijvoorbeeld niet gelukkig bent in je baan of relatie dan kost je dat energie, zelfvertrouwen, plezier, ontspanning, harmonie, balans, nachtrust, enzovoort.

Is dat het allemaal waard? Verandering kost ook moeite, maar bekijk eens wat je ervoor terugkrijgt: energie, geluk, zelfvertrouwen, plezier, ontspanning, harmonie, balans, nachtrust. Heb je je ooit gerealiseerd hoeveel niet veranderen je eigenlijk kost?

Versterk je geloof.

Dit heeft te maken met zelfvertrouwen. Als je rotsvast in jezelf zou vertrouwen dan zou je je direct beginnen met je situatie te veranderen, nietwaar?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Kijk om meer vertrouwen te krijgen eens naar je verleden. Tel eens al je uitdagingen op en zie hoe het je in veel gevallen is gelukt om een positief resultaat te bereiken. Wat kun je nu wat je vroeger niet kon? Wat beheers je nu wat je vroeger niet beheerste? Wat weet je nu wat je vroeger niet wist? En belangrijker: tegen welke verandering zag je vroeger op en kost je nu geen enkele moeite meer?

Ontwikkel je visie.

Om je huidige situatie te veranderen moet je weten waar je naar toe wilt. Een vaag idee daarover motiveert niet. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is te bereiken. Neem eens de tijd om te fantaseren wat je nu echt wilt. Hoe zou je ideale dag eruit zien als het je lukt om te veranderen? Wat zou je doen? Met wie? Waar? Hoe?

Hoe meer details, hoe beter.
Hoe kun je iets loslaten als je niet kunt zien wat je ervoor in de plaats krijgt?

Wil niet teveel in één keer.

We willen het liefst binnen een dag ons doel bereiken. Toch kost echte verandering tijd. Zolang je elke dag een kleine stap in de goede richting zet, bereik je uiteindelijk wel je doel. Als je elke actie neemt in de juiste richting, kunt je dat ook niet vermijden. Dan moet je wens of droom wel werkelijkheid worden.

Een belletje naar een bekende, zoeken op het internet, een coachingsgesprek, inventariseren wat je wilt, elke actie geeft resultaat. Verwacht geen kant-en-klaar wonder in je brievenbus, creëer je wonder zelf – stap voor stap!

Bekijk je overtuigingen.

Als je betere relaties wilt maar vindt dat veel mensen niet interessant zijn, dan spreek je jezelf tegen. Als je meer wilt verdienen maar denkt dat geld slecht is, is er ook sprake van een tegenstelling. Als je gelukkig wilt zijn maar niet weet of je dat verdient, dan heb je te maken met een paradox.

Je huidige gedachten over relaties, geld, geluk en succes, kunnen je doel in de weg staan. Gedachten waarvan jij denkt dat ze de waarheid zijn, noemen we ook wel overtuigingen.

Ga na bij jezelf of jij een overtuiging hebt die haaks staat op je doel. Als je deze niet wegwerkt, zal het je niet lukken je doel te bereiken.

Overwin je angst

Angst is de belangrijkste reden waarom we niet veranderen. Angst voor mislukking, angst het onbekende, angst om alleen te zijn, angst om armoede, enzovoort. Realiseer je dat het er allemaal bij hoort: iedereen heeft angsten.

Het verschil tussen de mensen die zijn of hebben waar jij van droomt, is dat ze zich niet laten verlammen door die angst. Ze voelen deze nog wel, maar hebben besloten het niet hun leven te laten bepalen. Ze hebben hun zorgen losgelaten.

Zonder mislukking geen succes, zonder verandering geen groei, zonder het onbekende geen nieuwe ervaringen, zonder risico geen winst. Focus je op het succes, de groei, de nieuwe ervaring en de winst.

De essentie van verandering.

Angst overwin je stap voor stap. Veranderen doe je ook stap voor stap. Geen trapeze artiest die de eerste keer springt zonder vangnet. Geen muzikant die een instrument pakt en direct een symfonie speelt. Dus het belangrijkste inzicht als je iets wilt veranderen is deze:

Doe vandaag nog iets – hoe klein het ook is – om een eerste stap te zetten.
Doe morgen hetzelfde. En overmorgen.
Dan kun je niet anders dan je doel bereiken.

Wil je iets veranderen in je leven?
Begin dan met de basis: versterk het geloof in jezelf.
Zelfvertrouwen is de basis voor alle verandering.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lindsey Vreys schreef:

  Ik heb prikkelbare darmsyndroom over 2 jaar was ik niet zo, hoe kun jezelf terug veranderen?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Lindsey,

  Dat heeft voor een groot deel te maken met je lichamelijke gezondheid: hiervoor kun je het beste met de huisarts of een specialist contact opnemen. Er is wellicht ook invloed van stress (die PDS kan verergeren), maar ik zou eerst alle lichamelijke factoren (beweging, voeding, infectie, etc) laten onderzoeken.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >