7 Tips om beter te communiceren met jezelf

Stel je voor dat je een stem in je hoofd zou hebben die het volgende zegt: “Je bent gewoon niet goed genoeg. Het lukt je toch niet. Geef het maar op. Je hebt weer niet je best gedaan vandaag. Je had meer moeten doen. Je mist gewoon het talent.” Klinkt bekend?

Velen zeggen dit tegen zichzelf. Als dit af en toe gebeurt, is daar niets mis mee. Maar als jezelf negatief toespreken een gewoonte wordt, dan heeft dat een enorme impact op je leven, je geluk en je

Spreek jezelf toe als je beste vriend of vriendin

Ken jij iemand die onvoorwaardelijk in je gelooft? Die je bemoedigend toespreekt als je het nodig hebt? Je ondersteunt als je in een dip zit?

Wat zou zo iemand zeggen? Hoe zou die jou motiveren? Wat zou hij of zij jou vragen? Misschien: “Kop op, je komt er wel uit. Ik geloof in je, je kunt het, het gaat je lukken!” Of: “Zo, goed gedaan! Ik ben trots op je!”

Waarom zou je wachten tot iemand anders dat tegen je zegt? Waarom begin je er niet zelf mee? Uiteindelijk ben je altijd je eigen beste vriend of vriendin, want jij kent jezelf immers het best en het langst. En je bent het meest met jezelf begaan.

Als je het fantastisch vindt om bovenstaande van iemand anders te horen, besef dan dat je ook de keuze hebt om jezelf te ondersteunen. Dat voorkomt weer dat iemand anders het voor je hoeft te doen.

Accepteert dat je fouten maakt.

Wees niet verbaasd dat als je je overhemd losknoopt, er geen blauw T-shirt met een rode S onder zit. Je bent geen superman of supervrouw en hoeft dat ook niet te zijn.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Eisen stellen waaraan je nauwelijks kunt voldoen, is het snelste recept voor mislukking. Verwachtingen scheppen die haalbaar zijn, zijn het beste recept voor succes.

Zie fouten niet als een mislukking, maar als een les. Met dit nieuwe inzicht kun je betere beslissingen en keuzes in de toekomst maken. Mislukking bestaat niet. Er is altijd een resultaat van waaruit je kunt groeien.

Geef jezelf complimenten.

Te veel mensen laten dit na. Ze zijn bang dat als ze zichzelf complimenten geven, ze arrogant worden of naast hun schoenen gaan lopen. Niets is minder waar.

Arrogantie is jezelf beter vinden dan anderen. Jezelf een compliment geven een blijk van waardering en zelfvertrouwen. Dit heeft niets te maken met jezelf beter voelen dan anderen. Dit heeft alleen te maken met jezelf goed voelen.

Geef jezelf regelmatig een compliment. Beloon jezelf in woorden na elke dag. Ga na wat je goed hebt gedaan. Ga na waar je trots op kunt zijn. Als je dat niet weet, zoek je gewoon niet goed genoeg. Er is altijd een reden om jezelf een compliment te geven.

Gun jezelf rust.

Als je altijd op je tenen loopt, sta je nooit met beide benen op de grond.
Het is niet realistisch te verwachten dat je altijd 200% inzet toont.

Als je jezelf dwingt om maar door te gaan, ook lang nadat je motivatie is verdwenen, loop je vanzelf tegen een muur op. Balans is het sleutelwoord. We vinden onszelf vaak lui of gemakzuchtig. Maar hier is het geheim: de mensen die werkelijk lui zijn, zitten daar niet mee. De mensen die wel problemen hebben met lui zijn, zijn het vaak helemaal niet.

Dus gun jezelf elke dag een rustmoment. Zet even de telefoon uit, gooi je takenlijst naast je neer, zeg tegen jezelf dat je voorlopig voldoende hebt gedaan en ontspan…

Morgen is een nieuwe dag en kun je er weer tegenaan. Vandaag sta je even stil bij wat je zelf nodig hebt en wat je lichaam nodig heeft. Even de geestelijke of lichamelijke knop uitzetten: beter communiceren betekent jezelf ook beter waarderen. En dus ook je behoefte aan ontspanning waarderen.

Laat gewoon even al je zorgen los.

Haal jezelf niet naar beneden.

Is er één goede reden om jezelf naar beneden te halen? Nee toch?
Waarom doen we het dan?

We praten negatief tegen onszelf omdat:

 1. Het een gewoonte is. Dit kun je ongedaan maken door vanaf nu positief tegen jezelf te praten. Altijd!
 2. We denken dat we onszelf daarmee motiveren. We geven onszelf een figuurlijke schop om in beweging te komen. Maar het enige resultaat is dat we ons daar beroerd door voelen en ons zelfvertrouwen vermindert. Je kunt jezelf ook in beweging zetten door een compliment. Zo start je positief.

Geef jezelf een cadeau.

Wat ben jij waard? Het beste van het beste toch? We bewaren vaak ons tafelzilver of onze beste wijn voor speciale gelegenheden. Sparen ons geld voor betere tijden. Kiezen voor een aanbieding, puur omdat het goedkoop is. De eerste keus was veel mooier of beter, maar de derde keus goedkoper. Wat is belangrijker?

Geef jezelf eens een cadeau. Pak je fles beste wijn, je mooie pak of jurk, neem een beetje spaargeld op en koop iets moois voor jezelf. Daarmee zeg je dat je de moeite waard bent. Niet later, maar nu. Niet ergens anders, maar hier.

Het gaat hier niet om geld. Het gaat om te genieten van mooie dingen, een leuke reis of een goed diner met vrienden. Spaar het niet op, maar geniet ervan. Het is van jou.

Geef jezelf de tijd.

Echte veranderingen duren lang. We vergelijken onszelf vaak met mensen die het doel dat we hebben al lang hebben bereikt. En worden daardoor ongeduldig. We hadden er gisteren al moeten zijn! Waarom zijn we nog aan het rommelen en wanneer komt het echte succes nu? Geduld, gun jezelf de tijd.

Je hoeft er niet als eerste te zijn, als je er maar komt. Het hoeft niet nu, het kan ook later deze week. Wat maakt het uit als het wat langer duurt? Heb je nog enig idee hoeveel lessen je nodig hebt gehad voor je rijbewijs? En doet dat er echt toe? Of gaat het erom dat je nu je rijbewijs hebt?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Je ego loslaten – zo doe je dat

Laat anderen niet bepalen wat je doet!

Verbeter je zelfbeeld in 3 stappen

 • Lilian schreef:

  Frank, dit is echt een nieuw inzicht. Vaak hoop je inderdaad op die woorden van een goede vriend/ vriendin, maar die zijn niet altijd aanwezig. Jouw artikel met de 7 tips is eigenlijk heel eenvoudig en is altijd voorhanden.

 • Beste meneer/mevrouw,

  Mijn naam is T. en ik ben 16 jaar.
  Het ging een tijd heel goed met mij, ik was niet te stoppen. Totdat ik met een scheermesje aan mn wenkbrauwen ging zitten, althans ik probeerde de witte haartjes eromheen weg te halen, vraag me niet waarom want dat weet ik eigenlijk zelf ook niet, waarschijnlijk omdat ik keek naar wat nog verbeterd kon worden en ik dacht dat dat er verzorgder uit zou zien. Maar ik weet nou niet hoeveel ik heb weggehaald en sindsdien twijfel ik weer erg aan mezelf. Nadat ik het had gedaan had ik echt een obsessie. Ik keek alleen nog maar naar de wenkbrauwen van anderen en kon me niet meer foccussen op dingen die echt belangrijk waren. En ik dacht niks heeft nog zin, wat heb ik nu nog aan mijn grote zelfvertrouwen en gelukkigheid als ik het zo verpest?
  Die gedachten sloegen echt nergens op maarja. Nu zit ik dus met een heel laag zelfvertrouwen en ik heb telkens het gevoel dat mijn wenkbrauwen nooit meer zullen aangroeien, ookal zegt mijn familie dat er niks van te zien is.
  Wat moet ik doen?!?

 • Beste Lilian,

  Dank je wel :)

  Beste T, (ik heb je naam afgekort om je identiteit beter te beschermen)

  Complimenten voor je moed om je verhaal te vertellen.
  Ik dacht toen ik 17 was dat mijn oren lelijk waren en hebt daarom jarenlang mijn haar over mijn oren gekamd. Tot ik erachter kwam dat er niets mis was met mijn oren. Het enige dat niet klopte was wat er tussen mijn oren zat: mijn gedachten over mijn oren :)

  In jouw geval klinkt het alsof je gedachten over je wenkbrauwen zo overheersend zijn, dat je nergens anders meer aan denkt. Zelf spreek je van een obsessie. Mijn advies is om met je huisarts contact op te nemen. Hij kan je doorverwijzen naar een goede psycholoog en deze kan je in jouw geval het beste verder helpen.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >