In onze snelle maatschappij wordt de voorkeur gegeven aan extraverte persoonlijkheden. Mensen die open en communicatief zijn en zichzelf goed kunnen presenteren, worden over het algemeen als succesvoller beschouwd. Toch heeft een introverte persoonlijkheid veel voordelen. Introverte mensen zijn beschouwelijker, denken vaak dieper na en kunnen enorm creatief zijn.

Iedereen heeft een andere balans.

Het beeld is niet zo zwart-wit als veel mensen geloven. Extraverte mensen zijn niet altijd heel sociaal of assertief. Ze twijfelen ook wel eens aan zichzelf. Introverte mensen zijn niet per se verlegen, onzeker of teruggetrokken. Sterker nog: we zijn allemaal wel een beetje introvert en extravert. Alleen ligt die balans bij iedereen weer anders…

Lekker onder de mensen!

Dus labels als assertief of onzeker, sociaal of teruggetrokken zijn niet altijd van toepassing op introverte of extraverte mensen. Of je introvert of extravert bent, kun je beter bepalen door de vraag: “Waar haal je je energie vandaan?” Extraverte mensen laden hun batterij op door het gezelschap van anderen. Intraverte mensen laden die batterij op door alleen te zijn.

Voor de meeste mensen geldt dat ze niet continu in gezelschap, noch alleen willen zijn. Dus iedereen heeft ook hier weer een persoonlijke balans. Toch zoekt de extraverte persoon meer de mensen op dan een introvert. Alleen zijn vinden ze vaak lastig of zelfs vervelend. “Dat is saai. Dan mis ik de spanning. Dan ben ik maar alleen. Ik wil mensen om me heen!”

Eindelijk even alleen!

Introverte mensen kunnen prima in gezelschap zijn, maar moeten op een gegeven moment hun batterij opladen door zich af te zonderen. Alleen zijn is voor hen geen probleem, ze vinden het zelfs leuk: “Eindelijk even tijd voor mezelf. Eindelijk even alleen!” Introverte mensen neigen ook naar kleinere gezelschappen. Liever een één-op-één gesprek dat twintig man om je heen…

Waarschijnlijk herken je je wel in beide soorten mensen. Iedereen heeft wel iets introverts of extraverts in zich. Het belangrijkste is het geen oordeel te geven. Alleen zelfacceptatie leidt tot zelfvertrouwen.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Zowel introverte als extraverte persoonlijkheden zijn prima. Het zegt niets over hoe communicatief of geslaagd je bent. Het geeft alleen je natuurlijke voorkeur weer.

Je bent niet statisch – je verandert continu.

Die voorkeur kan ook wisselen per fase van je leven. Vroeger vond ik mezelf erg extravert. Ik kon goed communiceren, was niet verlegen en vond veel mensen om me heen ontzettend leuk. Dan typeer je jezelf al snel als extravert. De laatste jaren merk ik dat ik steeds meer energie krijg door tijd voor mezelf te nemen.

Grote en drukke gezelschappen hoeven niet meer, ik vind het leuker om met een paar mensen – of alleen – te zijn. Dus tegenwoordig beschouw ik mezelf meer als een introvert. Het is maar een labeltje, dus het maakt niet uit – ik ben nog steeds dezelfde persoon. Maar mijn voorkeuren zijn veranderd. Hoe zit dat bij jou?

Dus introvert/extravert kan verschillen afhankelijk van de fase in je leven. Het kan ook wisselen per situatie. Die wat teruggetrokken collega blijkt plotseling heel assertief te zijn. Terwijl die luidruchtige vriend even stilvalt als er een diepe vraag wordt gesteld. Je kunt een heel weekend onder je vrienden zijn en plotseling besluiten verdere afspraken te cancelen, omdat je even alleen wil zijn.

Wie heeft meer zelfvertrouwen?

In een recent artikel schreef ik: “Zelfvertrouwen heeft niets met extravert zijn te maken. Zelfvertrouwen is ook niet afhankelijk van een grote mond of druk doen in gezelschap. Je kunt heel rustig zijn en toch veel zelfvertrouwen hebben.” In mijn ervaring is zelfvertrouwen niet zozeer afhankelijk van je type persoonlijkheid – maar meer of je die persoonlijkheid hebt geaccepteerd…

Het enige dat géén zelfvertrouwen geeft, is te verwachten dat je iemand anders zou moeten zijn. Dus ben je een introvert of extravert en vind je dat prima? Niets aan veranderen, goed voor je zelfvertrouwen! Vaak passen we ons aan, onder druk van de maatschappij. Maar je kunt je nooit beter voelen door iemand te worden die je niet bent.

Zo sta je in je kracht.

Blijf dicht bij wie je bent, dat is altijd het beste. Je hoeft jezelf niet te veranderen als je je daar niet goed bij voelt. De meeste mensen die extravert zijn, vinden dat prima. Hooguit zouden ze iets vaker rust willen voelen, als ze echt te veel onder de mensen zijn geweest.

De introverte mensen vinden introversie soms een nadeel. Maar zonder introverte mensen zouden we veel prachtige ideeën, goede muziek, schitterende boeken en diepe gesprekken moet missen. Dus wat je ook bent, zie het als je kracht. Het is namelijk wie je bent – en alleen door jezelf te zijn, kun je in je kracht staan!

De volgende cursus helpt je je goed te voelen over jezelf:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.