Hoe voel je je beter over jezelf?

Je bent wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Zeg je positieve dingen tegen jezelf, dan voel je je goed. Heb je zelfkritiek, dan voel je je slecht. Dit is geen raketwetenschap, het kan eenvoudigweg niet anders. Kun je dat inzien? Je gevoel over jezelf bepaalt alles in je leven. Met een slecht gevoel ervaar je vooral beperkingen, met een goed gevoel is alles mogelijk.

Iedereen wil zich goed voelen over zichzelf. Een goed gevoel over onszelf en ons leven, is het einddoel van iedereen. Hoe krijg je nu een positief zelfbeeld? Hoe laat je zelfkritiek los en ontwikkel je meer zelfvertrouwen? Hoe zorg je ervoor dat je blij wordt als je in de spiegel kijkt? Daar zijn drie stappen voor nodig:

Stap 1: Stop radicaal met zelfkritiek.

Wat is de grootste blokkade voor een positief zelfbeeld? Dat is zelfkritiek. Zelfkritiek en zelfvertrouwen gaan gewoon niet samen. Ze sluiten elkaar uit. Sommige mensen zeggen: “Maar het is toch goed om kritisch te zijn op jezelf? Dat houdt je toch scherp? Dat voorkomt toch dat je arrogant of egoistisch wordt?” Maar dat is een fabeltje. Zelfkritiek maakt je niet socialer, bescheidener of alerter. Het zorgt er alleen maar voor dat je voelt dat je tekortschiet.

Zelfkritiek heeft nog nooit iemand een beter mens gemaakt. Niet mee eens? Kijk dan eens naar jezelf: Heeft zelfkritiek je ooit beter doen voelen? Ben je er iets mee opgeschoten? Ben je er gelukkiger door geworden? Het zou me verbazen als dit het geval was. Dus hier is een idee: Stop er gewoon mee! Stop radicaal met elke vorm van zelfkritiek. Laat het vallen alsof het een hete pan is.

Wees bewust van elke keer dat je jezelf – in je gedachten – naar beneden haalt. Besef dat het niet gebaseerd is op de realiteit, maar slechts een verhaaltje in je hoofd. Stop die illusie. Zeg tegen jezelf: “Ik weiger mezelf nog langer naar beneden te halen. Ik ben opbouwend en positief en aardig voor mezelf.” De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je daarbij helpen:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Als dat je lukt, is er een logische volgende stap:

Stap 2: Geef jezelf een compliment.

Hoe zou je je voelen als je je eigen beste vriend of vriendin was? Als je net zo aardig voor jezelf zou zijn als voor anderen? Dat zou goed voelen, nietwaar? Gun jezelf het cadeau van een compliment. Dit is de snelste èn beste manier om je goed te voelen. Hoe aardiger je bent tegen jezelf, hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt. Complimenten en zelfvertrouwen gaan altijd samen.

Waarom is het zo moeilijk jezelf te complimenteren? Ook hier kom je weer dezelfde denkkronkels tegen: “Als ik mezelf een compliment geef, dan wordt ik arrogant of egoïstisch. Dan word ik lui en doe ik niets meer.” Ook dat is een fabeltje, een verhaaltje in je hoofd. Het is eenvoudigweg niet waar. Als je niet al arrogant of egoïstisch bent, dan wordt je het ook niet als je jezelf een compliment geeft. Een compliment is wel besmettelijk, maar uitsluitend op een positieve manier!

Dus wees trots op jezelf, wees blij met wie je bent, wees tevreden met wat je doet. Geef jezelf regelmatig complimenten, hoe klein of groot dan ook. Wees blij dat je je best hebt gedaan. Waardeer je eigen inspanningen. Vergeef jezelf je fouten. Focus op wat je wèl goed hebt gedaan. Een compliment is een klein stukje zelfbevestiging. Het benadrukt dat je er mag zijn. Wat denk je dat duizend complimenten je opleveren? Een enorme zelfbevestiging – en dus een zeer positief zelfbeeld.

Stap 3: Oefen, oefen, oefen!

Iedereen die er echt tijd en energie instopt, kan een positief zelfbeeld ervaren. Maar niemand die slechts één keer oefent, zal het vinden. Oefenen is als tandenpoetsen: je moet het dagelijks herhalen voor het beste resultaat. Ik ben slecht in zelfkritiek en kan mezelf makkelijk een compliment geven. Dat maakt me niet arrogant, egoïstisch of lui. Ik voel me zeker niet beter dan anderen. Ik voel me slechts goed over mezelf…

Ook ik ben jarenlang onzeker geweest over wie ik was. Ik kan je haarfijn uitleggen waarom: Ik was goed in zelfkritiek en slecht in complimenten. Dit is geen raketwetenschap, weet je nog? Dus oefen elke dag een beetje. Elke dag een stapje verder: dat is de sleutel naar succes. Dat is de kern van een positief zelfbeeld. Het je dit artikel helemaal gelezen? Geef jezelf dan een compliment. Ik ben blij dat ik het heb geschreven. Zo voelen we ons allebei goed over onszelf!

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Meer zelfvertrouwen – stop de innerlijke strijd!

Moet ik mezelf accepteren of eerst veranderen?

Ben jij uniek?

 • Aiacia schreef:

  Ik wou even kwijt dat ik de stukken die u schrijft hier waardevol en dus ‘kleine juweeltjes’ vind!

 • Beste Aiacia,

  Fijn dat te horen – ben blij dat ze je helpen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ronald schreef:

  Leuk artikel weer, dank je wel daarvoor! :)

 • Hoi Frank,

  Ik begrijp wat je zegt over zelfkritiek. Ik vind ik het echter moeilijk om te bepalen hoe je dan wél over jezelf kunt denken. Doordat ik zo gewend ben om negatief te denken, zie ik geen ‘geloofwaardige’ vervangers. Stel dat je bijvoorbeeld niet trots kunt zijn op je prestatie, omdat je tegen jezelf zegt dat het beter had gekund en dat je prestatie dus niet erg bijzonder is (er is tenslotte altijd wel iets dat beter had gekund, iemand die het beter heeft gedaan en vele anderen die het ook hadden gekund), hoe kijk je hier dan op een andere, positieve, manier tegenaan?

  • Beste IV,

   Je kunt zeker positiever naar jezelf kijken, maar kan ik niet ‘eventjes kort’ uitleggen hoe je dat doet. Geloofwaardigheid is gebaseerd op oefening/ervaring en heeft dus tijd nodig. Wil je echt aan de slag? Volg dan de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

   Met vriendelijke groet,
   Frank

 • Stap 1 is het allermoeilijkste om te zetten. Bij mij helpt het om te denken: zou je de dingen die je tegen jezelf zegt ooit tegen anderen zeggen (zelfs als ze maar voor een deel waar zouden zijn?). Natuurlijk niet. Eis je van anderen dezelfde perfectie die je van jezelf vraagt? Natuurlijk niet! Mijn lijfspreuk is zelfs: niet perfect, maar goed genoeg. Ik ben aan het proberen (maar het is nog een lange weg) om voor mezelf net zo vriendelijk te zijn als voor anderen.

 • Dankjewel Frank! Dat heb je mooi geschreven, ik heb ervan genoten, Wendy

  • Fijn Wendy, daar doen we het voor :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Dankjewel Frank voor weer 3 nieuwe tips vandaag.
  Er zit vaak zo veel herkenbaars voor mij bij.
  En ik kan ze ook aan andere laten lezen.
  Ik wilde je dit eens laten weten.
  hartelijke groeten
  betty van der wilt

  • Beste Betty,

   Graag gedaan – fijn dat te horen!
   Altijd leuk om het te delen met anderen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Yvonne schreef:

  Lijkt mij een zinvolle besteding om de waardering ook eens naar jezelf uit te spreken. Ik doe het praktisch niet. Dus ik ga er eens mee aan de slag. Eens ervaren wat voor uitwerking dit op mij krijgt. Ik speel altijd met de gedachte van ik ben er nog niet. Het is nog een lange weg . Ik kan beter eerst terugkijken
  hoever ik gekomen ben en wat bereikt is, dat prijzen/waarderen/
  complimenteren en dan weer doorgaan. Wordt waarschijnlijk weer makkelijker
  om weer een stap voorwaarts te maken. Ik zal het eens op veel dingen toepassen.

  • Beste Yvonne,

   Het testen voor jezelf is altijd goed :)

   Even een paar overtuigingen met wat suggesties (kies wat bij jou past, dat is altijd het beste):

   1. Ik ben er nog niet
   Ik ben trots op wat ik al heb bereikt

   2. Het is nog een lange weg
   Ik geniet van elke vooruitgang

   3. Ik kan veel beter
   Ik doe het al heel goed

   Oefen ermee en merkt het verschil: veel meer rust, kracht en positiviteit :)

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Yvonne schreef:

    Die vervangende zinnen hebben meer inhoud.
    Wil er mee gaan oefenen. Eens ervaren of ik het verschil ga merken. Bedankt alvast.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >