Je bent wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Zeg je positieve dingen tegen jezelf, dan voel je je goed. Heb je zelfkritiek, dan voel je je slecht. Dit is geen raketwetenschap, het kan eenvoudigweg niet anders. Kun je dat inzien? Je gevoel over jezelf bepaalt alles in je leven. Met een slecht gevoel ervaar je vooral beperkingen, met een goed gevoel is alles mogelijk.

Iedereen wil zich goed voelen over zichzelf. Een goed gevoel over onszelf en ons leven, is het einddoel van iedereen. Hoe krijg je nu een positief zelfbeeld? Hoe laat je zelfkritiek los en ontwikkel je meer zelfvertrouwen? Hoe zorg je ervoor dat je blij wordt als je in de spiegel kijkt? Daar zijn drie stappen voor nodig:

Stap 1: Stop radicaal met zelfkritiek.

Wat is de grootste blokkade voor een positief zelfbeeld? Dat is zelfkritiek. Zelfkritiek en zelfvertrouwen gaan gewoon niet samen. Ze sluiten elkaar uit. Sommige mensen zeggen: “Maar het is toch goed om kritisch te zijn op jezelf? Dat houdt je toch scherp? Dat voorkomt toch dat je arrogant of egoistisch wordt?” Maar dat is een fabeltje. Zelfkritiek maakt je niet socialer, bescheidener of alerter. Het zorgt er alleen maar voor dat je voelt dat je tekortschiet.

Zelfkritiek heeft nog nooit iemand een beter mens gemaakt. Niet mee eens? Kijk dan eens naar jezelf: Heeft zelfkritiek je ooit beter doen voelen? Ben je er iets mee opgeschoten? Ben je er gelukkiger door geworden? Het zou me verbazen als dit het geval was. Dus hier is een idee: Stop er gewoon mee! Stop radicaal met elke vorm van zelfkritiek. Laat het vallen alsof het een hete pan is.

Wees bewust van elke keer dat je jezelf – in je gedachten – naar beneden haalt. Besef dat het niet gebaseerd is op de realiteit, maar slechts een verhaaltje in je hoofd. Stop die illusie. Zeg tegen jezelf: “Ik weiger mezelf nog langer naar beneden te halen. Ik ben opbouwend en positief en aardig voor mezelf.” De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je daarbij helpen:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als dat je lukt, is er een logische volgende stap:

Stap 2: Geef jezelf een compliment.

Hoe zou je je voelen als je je eigen beste vriend of vriendin was? Als je net zo aardig voor jezelf zou zijn als voor anderen? Dat zou goed voelen, nietwaar? Gun jezelf het cadeau van een compliment. Dit is de snelste èn beste manier om je goed te voelen. Hoe aardiger je bent tegen jezelf, hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt. Complimenten en zelfvertrouwen gaan altijd samen.

Waarom is het zo moeilijk jezelf te complimenteren? Ook hier kom je weer dezelfde denkkronkels tegen: “Als ik mezelf een compliment geef, dan wordt ik arrogant of egoïstisch. Dan word ik lui en doe ik niets meer.” Ook dat is een fabeltje, een verhaaltje in je hoofd. Het is eenvoudigweg niet waar. Als je niet al arrogant of egoïstisch bent, dan wordt je het ook niet als je jezelf een compliment geeft. Een compliment is wel besmettelijk, maar uitsluitend op een positieve manier!

Dus wees trots op jezelf, wees blij met wie je bent, wees tevreden met wat je doet. Geef jezelf regelmatig complimenten, hoe klein of groot dan ook. Wees blij dat je je best hebt gedaan. Waardeer je eigen inspanningen. Vergeef jezelf je fouten. Focus op wat je wèl goed hebt gedaan. Een compliment is een klein stukje zelfbevestiging. Het benadrukt dat je er mag zijn. Wat denk je dat duizend complimenten je opleveren? Een enorme zelfbevestiging – en dus een zeer positief zelfbeeld.

Stap 3: Oefen, oefen, oefen!

Iedereen die er echt tijd en energie instopt, kan een positief zelfbeeld ervaren. Maar niemand die slechts één keer oefent, zal het vinden. Oefenen is als tandenpoetsen: je moet het dagelijks herhalen voor het beste resultaat. Ik ben slecht in zelfkritiek en kan mezelf makkelijk een compliment geven. Dat maakt me niet arrogant, egoïstisch of lui. Ik voel me zeker niet beter dan anderen. Ik voel me slechts goed over mezelf…

Ook ik ben jarenlang onzeker geweest over wie ik was. Ik kan je haarfijn uitleggen waarom: Ik was goed in zelfkritiek en slecht in complimenten. Dit is geen raketwetenschap, weet je nog? Dus oefen elke dag een beetje. Elke dag een stapje verder: dat is de sleutel naar succes. Dat is de kern van een positief zelfbeeld. Het je dit artikel helemaal gelezen? Geef jezelf dan een compliment. Ik ben blij dat ik het heb geschreven. Zo voelen we ons allebei goed over onszelf!

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt