fbpx

Vergelijken met anderen is zinloos

Voel je je ontevreden omdat een ander het altijd beter doet? Dat komt niet omdat jij tekort schiet. Er zal altijd iemand zijn die het beter doet. Probeer dat niet te overtreffen, probeer gewoon jezelf te zijn. Als je ophoudt met vergelijken stopt de onrust.

Doe ik het wel goed?

Je voelt je goed. Je bent best wel tevreden met je leven. Totdat je hoort hoe succesvol of gelukkig een ander is. Hij heeft een betere baan en verdient meer dan jij. Zij is gelukkig getrouwd met kinderen en jij bent nog steeds op zoek. Je ziet alles wat die ander heeft en jij nog niet.

“Doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit het leven? Haal ik wel alles uit mezelf? Waarom heb ik nog steeds niet wat ik wil?” Voor je het weet voel je je minder: minder gelukkig, minder interessant of minder succesvol. Je hebt het gevoel tekort te schieten. Je wordt ontevreden met jezelf en met je leven. Maar dat ligt niet aan jou – het ligt aan de vergelijking die je maakt.

Waarom vergelijken we?

Vergelijken is menselijk en geeft ons een idee waar we staan ten opzichte van de rest. Loop ik achter of niet? Doe ik het beter of slechter? Mag ik juichen of moet ik huilen? Kan ik rust nemen of moet ik harder werken? Als we onszelf niet vergelijken weten we ook niet of we iets goed doen.

En dat willen we natuurlijk heel graag weten…

Funest voor je zelfvertrouwen?

Het probleem is echter dat we onszelf altijd vergelijken met mensen die het beter doen. We doen dat nooit met mensen die er slechter aan toe zijn. Dat vinden we namelijk leedvermaak. Niemand die bij het Leger des Heil langsgaat en tegen een dakloze zegt: “Ik voelde me slecht totdat ik jou ontmoette. Nu ik zie hoe beroerd jij eraan toe bent, voel ik me al een stuk beter. Dank je wel!”

Maar bijna iedereen doet het tegenovergestelde: we vergelijken ons met mensen die het beter voor elkaar hebben en daardoor voelen wij ons slecht. Die vergelijking is net zo zinloos! Bovendien is het funest voor je zelfvertrouwen. Hoe kun je je zeker voelen als de rest het veel beter doet?


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Ben jij uniek?

Wie, ik? Ja, jij! Je bent uniek is zo’n reclamekreet die je veel coaches hoort zeggen. Misschien vind je het wat zweverig klinken. Nu ben ik graag zweverig, maar alleen als ik met de KLM vlieg. Daarbuiten sta ik liever met beide benen op de grond. Ik geloof vooral in dingen die werken in de praktijk. En vergelijken met anderen werkt niet – in welke praktijk dan ook. Beseffen dat je uniek bent, werkt een stuk beter.

Jij en ik zijn waarschijnlijk compleet anders. Jij houdt van thee en ik houd van koffie. Jij wilt meer reizen en ik wil meer thuis zijn. Jij bent beter in wiskunde en ik ben beter in taal. Er zijn geen twee mensen hetzelfde op deze planeet. Iedereen is uniek op zijn of haar manier. De een is altijd wel ergens beter in dan de ander.

Wil je wel echt iemand anders zijn?

Natuurlijk zijn er mensen die succesvoller, gelukkiger, populairder, knapper of slimmer zijn dan jij of ik. Toch zou ik niet met ze willen ruilen, want dan moet je ook alles ruilen. Hun uiterlijk, maar ook hun innerlijk. Hun ups maar ook hun downs. Hun successen, maar ook hun uitdagingen. Ik ben liever mezelf. Op de een of andere manier past dat bij me! En zolang ik mezelf niet vergelijk met anderen voelt dat goed.

Misschien wil je wel die grotere auto, maar heb je geen zin om er tachtig uur per week voor te werken. Misschien wil je wel een mooier uiterlijk, maar pas je ervoor elke dag in de sportschool te staan. Misschien zou je een grotere vriendenkring willen hebben, maar vind je het ook heerlijk om alleen te zijn. Zie je hoe betrekkelijk alles is?

Stop de wedstrijd.

Als je jezelf met anderen vergelijkt, heb je de neiging dingen te doen die helemaal niet bij je passen. Je doet je best iets te krijgen omdat iemand anders dat ook heeft. Maar past dat wel bij jou? Stop met die eeuwige wedstrijd. Als je ophoudt met vergelijken, kun je nooit meer verliezen. Door jezelf alleen nog maar met jezelf te vergelijken, volg je automatisch je eigen weg. En daar hoor je thuis!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • En wat nu als je jezelf vergelijkt met mensen die iets bereikt hebben wat jij ook wilt bereiken? Maar dat dat niet lukt, omdat je niet weet waar je moet beginnen of geen stappen durft te zetten? Ik vergelijk mezelf daar wel mee, omdat ik zelf ook zo zou willen zijn alleen er nog niet ben. Uiteraard haal ik ook dan mezelf naar beneden, maar op een of andere manier maak ik toch steeds die vergelijking: waarom is het hen wel gelukt en lukt het mij niet?

 • Beste Chris,

  Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag “Waarom is het hen wel gelukt en mij niet?” is:
  – Dat zij kennelijk hebben uitgezocht hoe en waar ze moesten beginnen.
  – Dat ze ondanks hun twijfel toch stappen hebben durven zetten.

  Dat is geen oordeel, slechts een logische conclusie.

  Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de mensen in jouw voorbeeld en hen vragen hoe zij het hebben aangepakt.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Een artikel dat goed toepasbaar is op mijn leven. Het mezelf vergelijken met anderen is een gewoonte geworden, waarbij ik inderdaad altijd een negatief beeld van mezelf krijg.

  Nu had ik een vraag. Is het denken in hiërarchieën ook een vorm van onzekerheid? Ik deel namelijk mensen in in ladders, waarin de een hoger staat dan de andere. Gek genoeg staan er ook mensen onder mij, zoals de zwervers of nerds. Het gaat zover dat ik mezelf ook vergelijk met alle mensen in mijn vriendengroep. Staan zij hoger dan ik? Hoe komt dat? Wat kan ik eraan doen? Met de mensen die hoger in rangorde staan in mijn vriendengroep kan ik op een of andere manier minder goed close mee worden en contacten. Met de mensen die ik onder mij heb staan kan ik dat juist heel goed. Komt dit allemaal door dit ”vergelijken.” En als ik meer zelfvertrouwen heb, zal ik dan ook stoppen met zo te denken?

  Groet,

  K.

 • Beste K,

  Vergelijkingen maken onzeker als je je vergelijkt met mensen die hoger op de ladder staan en geeft een vals gevoel van eigenwaarde als je je vergelijkt met mensen die lager staan.

  Als je minder close kunt zijn met mensen die hoger staan op je denkbeeldige ladder, dan is dat omdat je jezelf lager inschat en daardoor onzeker voelt in hun nabijheid.

  Die ladder creëert onzekerheid.
  Zelfvertrouwen stopt inderdaad deze manier van (denken in) vergelijkingen.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Artikel is OK, het is een goed onderwerp; enige wat ik jammer vind is het volgende:

  >>>>>>

  1. Misschien wil je wel die grotere auto, maar heb je geen zin om er tachtig uur per week voor te werken.
  2. Misschien wil je wel een mooier uiterlijk, maar pas je ervoor elke dag in de sportschool te staan.
  3. Misschien zou je een grotere vriendenkring willen hebben, maar vind je het ook heerlijk om alleen te zijn. Zie je hoe betrekkelijk alles is?

  <<<<<<

  De drie bovenstaande punten hebben samen één overeenkomst. Dat is dat je er hard voor moet werken. Hard werken om een mooie auto te kunnen bekostigen. Dat begint met hard studeren, hard doorstuderen, veel opgeven en vervolgens hard werken en veel werken. Dit heeft als resultaat dat je meer verdiend dan het gemiddelde en een mooie auto zou kunnen kopen. Duidelijk is in ieder geval dat er heel hard voor gewerkt is. Dit zelfde geldt voor de sportschool. Je moet veel discipline tonen en hard werken en blijven werken aan je uiterlijk wil je fit zijn en fit ogen. De laatste idem, hard werken. Je krijgt niet zomaar veel vrienden. Daar moet je sociaal goed actief voor zijn, hard werken dus.

  Het punt wat ik wil maken is denk ik wel duidelijk. Als je iets wil, moet je er hard voor werken. Dingen gebeuren niet vanzelf. Je moet de regie in eigen handen nemen. Doe je dat niet, moet je ook niet zeiken.

 • Ik heb de ervaring dat de maatschappij, en dan voornamelijk de arbeidsmarkt, een deel van ons leven verklooit.
  Als iedereen nee zegt tegen een sollicitatie, krijg je ook de grootste man klein.
  En dán vergelijk ik me met een ander: Die werkt met enig geluk 15 jaar bij een bedrijf. De één op kantoor en de ander maait al jaren gras voor de gemeente.
  Omdat hij inkomen heeft kan hij: wonen en heeft hij geld voor zijn gezin. Zijn vrouw ziet hem staan omdat hij inkomen genereert. Zijn vrienden zien hem staan omdat hij niet klaagt en dingen weg kan geven.
  En ik ben slim genoeg voor meerdere banen maar ondanks mijn lovende sollicitaties word er steeds nee gezegd. Steeds moet ik aan vrienden zeggen dat het niet goed gaat met mij en dat ik maar geen leuk huisje kan huren.
  Dan mag ik mezelf vergelijken. Ik kán met nadruk hetzelfde bereikt hebben als die ander, maar het is mij niet gegund.
  Ik hoef alleen inkomen te hebben en een woning te krijgen. Want hoe succesvol je ook bent, het leven bestaat grofweg uit geluk, een partner, een huis en eventueel kinderen.
  Een toverwoord is toch wel een arbeidscontract. In de basis kan je compleet mislukken zonder aangeboden werk. En dan mág je jezelf vergelijken: Waarom hij wel en ik niet. En als ze steeds nee verkopen moet je als een arme leven en jouw vriend met dezelfde opleiding en met een lang arbeidscontract heeft wel alles voor elkaar.

  Voor de aanvulling: Er zijn echt mensen die zich met de minder bedeelden vergelijken ! Zeker staan er mensen stil dat anderen het slechter hebben. En dan heb ik of jij het nog lang niet zo slecht. Dat vind ik een betere filosofie en psychologie dan zeggen dat “niemand zich vergelijkt met een slechter bedeelde”. Het gaat ons alleen geen zier helpen in deze maatschappij om daar mentaal bij stil te staan. Voor de feiten over de arbeidsmarkt en de psychologie heeft het wél zin om je te vergelijken met een beter bedeelde. Het geeft maar aan hoe raar deze maatschappij in elkaar zit.
  Dat jij je vergelijkt met een ander ligt dus niet aan jezelf, en dat mag je gewoon vergelijken vanwege de complete logica; Het treft de één gewoon beter dan de ander ondanks gelijke zielen en doelen die jij je stelt in het leven.

 • Het klinkt allemaal zo mooi en eenvoudig. Je moet het zelf doen. Nou zo makkelijk is dat niet als je meer dan 30 jaar keihard gewerkt hebt en je leven in het teken stond van anderen helpen. Ineens een hersenbloeding en dan boem, wat heb ik gedaan met mijn leven? Is dit het nu? Alleen, geen kinderen (kan ook niet meer). Gelukkig geen lichamelijke overblijfselen maar wel een manisch-depressieve stoornis. Twee jaar kliniek en nu naar een eigen huis. Waar begin ik? Hoe word ik weer vrolijk?

 • Beste J,

  Het spijt met dat te horen.
  Deze site is niet bedoeld voor stoornissen (manisch-deprssief of anderzins),
  zie de disclaimer.
  Daar is persoonlijke begeleiding het beste voor.

  Alleen jij kunt besluiten (langzaam) weer de zonnige kanten van het leven in te zien,
  niemand anders kan dat voor je beslissen. De beslissing (ondanks wat er gebeurt is),
  is het begin, de eerste stap naar een beter gevoel…

  Na die beslissing kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  1. Wat kan ik hiervan leren?
  2. Wat vind ik op dit moment (wel) fijn aan mijn leven?
  3. Wie waardeer ik? Van wie houd ik?
  4. Wie houdt van mij?
  5. Waar ben ik het meest dankbaar voor?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoezo jammer? Frank heeft een goed punt. Als je iets wil maar constateert dat je géén zin hebt om er hard voor te werken, dan kun je daar een les uit trekken. Dat je het misschien niet écht wil. Of om verkeerde redenen (je wil iets niet zelf maar denkt dat het zo hoort/de buitenwereld het van je verwacht). Dan kun je die onechte wens van je lijst schrappen en je energie steken in dingen die er voor jou daadwerkelijk toe doen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >