Voel je je ontevreden omdat een ander het altijd beter doet? Dat komt niet omdat jij tekort schiet. Er zal altijd iemand zijn die het beter doet. Probeer dat niet te overtreffen, probeer gewoon jezelf te zijn. Als je ophoudt met vergelijken stopt de onrust.

Doe ik het wel goed?

Je voelt je goed. Je bent best wel tevreden met je leven. Totdat je hoort hoe succesvol of gelukkig een ander is. Hij heeft een betere baan en verdient meer dan jij. Zij is gelukkig getrouwd met kinderen en jij bent nog steeds op zoek. Je ziet alles wat die ander heeft en jij nog niet.

“Doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit het leven? Haal ik wel alles uit mezelf? Waarom heb ik nog steeds niet wat ik wil?” Voor je het weet voel je je minder: minder gelukkig, minder interessant of minder succesvol. Je hebt het gevoel tekort te schieten. Je wordt ontevreden met jezelf en met je leven. Maar dat ligt niet aan jou – het ligt aan de vergelijking die je maakt.

Waarom vergelijken we?

Vergelijken is menselijk en geeft ons een idee waar we staan ten opzichte van de rest. Loop ik achter of niet? Doe ik het beter of slechter? Mag ik juichen of moet ik huilen? Kan ik rust nemen of moet ik harder werken? Als we onszelf niet vergelijken weten we ook niet of we iets goed doen.

En dat willen we natuurlijk heel graag weten…

Funest voor je zelfvertrouwen?

Het probleem is echter dat we onszelf altijd vergelijken met mensen die het beter doen. We doen dat nooit met mensen die er slechter aan toe zijn. Dat vinden we namelijk leedvermaak. Niemand die bij het Leger des Heil langsgaat en tegen een dakloze zegt: “Ik voelde me slecht totdat ik jou ontmoette. Nu ik zie hoe beroerd jij eraan toe bent, voel ik me al een stuk beter. Dank je wel!”

Maar bijna iedereen doet het tegenovergestelde: we vergelijken ons met mensen die het beter voor elkaar hebben en daardoor voelen wij ons slecht. Die vergelijking is net zo zinloos! Bovendien is het funest voor je zelfvertrouwen. Hoe kun je je zeker voelen als de rest het veel beter doet?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ben jij uniek?

Wie, ik? Ja, jij! Je bent uniek is zo’n reclamekreet die je veel coaches hoort zeggen. Misschien vind je het wat zweverig klinken. Nu ben ik graag zweverig, maar alleen als ik met de KLM vlieg. Daarbuiten sta ik liever met beide benen op de grond. Ik geloof vooral in dingen die werken in de praktijk. En vergelijken met anderen werkt niet – in welke praktijk dan ook. Beseffen dat je uniek bent, werkt een stuk beter.

Jij en ik zijn waarschijnlijk compleet anders. Jij houdt van thee en ik houd van koffie. Jij wilt meer reizen en ik wil meer thuis zijn. Jij bent beter in wiskunde en ik ben beter in taal. Er zijn geen twee mensen hetzelfde op deze planeet. Iedereen is uniek op zijn of haar manier. De een is altijd wel ergens beter in dan de ander.

Wil je wel echt iemand anders zijn?

Natuurlijk zijn er mensen die succesvoller, gelukkiger, populairder, knapper of slimmer zijn dan jij of ik. Toch zou ik niet met ze willen ruilen, want dan moet je ook alles ruilen. Hun uiterlijk, maar ook hun innerlijk. Hun ups maar ook hun downs. Hun successen, maar ook hun uitdagingen. Ik ben liever mezelf. Op de een of andere manier past dat bij me! En zolang ik mezelf niet vergelijk met anderen voelt dat goed.

Misschien wil je wel die grotere auto, maar heb je geen zin om er tachtig uur per week voor te werken. Misschien wil je wel een mooier uiterlijk, maar pas je ervoor elke dag in de sportschool te staan. Misschien zou je een grotere vriendenkring willen hebben, maar vind je het ook heerlijk om alleen te zijn. Zie je hoe betrekkelijk alles is?

Stop de wedstrijd.

Als je jezelf met anderen vergelijkt, heb je de neiging dingen te doen die helemaal niet bij je passen. Je doet je best iets te krijgen omdat iemand anders dat ook heeft. Maar past dat wel bij jou? Stop met die eeuwige wedstrijd. Als je ophoudt met vergelijken, kun je nooit meer verliezen. Door jezelf alleen nog maar met jezelf te vergelijken, volg je automatisch je eigen weg. En daar hoor je thuis!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt