Stop jezelf te vergelijken – het leven is geen wedstrijd

Als we zouden stoppen onszelf te vergelijken, dan zouden we gelukkig zijn. Heb je soms het gevoel dat het leven een wedstrijd is en dat jij hem aan het verliezen bent? Dat andere mensen succesvoller, gelukkiger of populairder zijn? Dat je nooit helemaal kunt voldoen aan je eigen ideaalbeeld? Dit gevoel ontstaat meestal door één van de drie onderstaande  vergelijkingen:

1. De vergelijking met anderen.

Deze vergelijking heeft vele vormen. Soms is het een wedstrijd om carrière te maken. Je doet  je uiterste best om te concurreren met je collega’s. Vervelend alleen dat die collega’s het soms beter doen dan jij! Andere keren ben je onzeker over je uiterlijk en zie je overal mensen die aantrekkelijker zijn dan jij. Of ben je soms stiekem jaloers op mensen die populairder zijn en zo makkelijk met iedereen contact maken. Is er niet gewoon iets mis met je?

Nee hoor, die vergelijking is begrijpelijk en menselijk. Maar één ding is zeker: het gaat je niet gelukkig maken. Er zullen altijd mensen zijn die succesvoller, rijker, knapper of populairder zijn dan wij. Vaak denken we: “Als ik zelf succesvol, rijk, knap of populair ben, dan zou ik me niet meer hoeven te vergelijken.” Maar dat is een misverstand, er is namelijk altijd wel iemand die het nog beter doet dan jij. Vergelijken met anderen is zinloos en stopt nooit – tenzij je besluit tevreden te zijn met jezelf…

2. De vergelijking met ons ideaalbeeld.

Wat betekent het dat iemand anders het beter doet? Dat betekent dat wij het slechter doen. Dus elke vergelijking heeft onmiddellijk een negatief effect op je zelfbeeld. Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen vasthouden aan een ideaalbeeld dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Wat heb je liever: een doorsnee bank in je woonkamer of een designbank op een foto? Wat zit lekkerder?

Een ideaalbeeld is een fantasie – alleen je echte zelf is de realiteit. Zolang je blijft vastklampen aan je ideaalbeeld, zul je jezelf nooit accepteren. En doordat je jezelf niet accepteert zoals je bent, blijf je onzeker. Want alleen werkelijke zelfacceptatie leidt tot een blijvend zelfvertrouwen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Soms denken mensen “Ik moet eerst veranderen voordat ik mezelf kan accepteren zoals ik ben”. Moet een hond eerst een kat worden voordat hij zichzelf accepteert als hond? Nee toch?

3. De vergelijking met ons verleden

Er zijn meestal twee problemen met het verleden: Je hebt iets niet gedaan wat je wèl wilde doen, of je hebt iets wèl gedaan wat je niet had willen doen. Wat is het effect? Dat je concludeert dat je verleden beter had kunnen zijn. En belangrijker nog: Als het vroeger beter was gegaan, dan was je nu ook verder geweest. Dan was je nu allang gelukkig en succesvol geweest. Helaas loop je nu achter in de vergelijking met wat je had kunnen zijn.

Denk je nu werkelijk dat je dat ooit in gaat halen? Je kunt het niet winnen van een illusie. Ons verleden is voorbij en we kunnen het met geen mogelijkheid veranderen. Bovendien, wie zegt dat je achter loopt? Zolang je denkt dat je het nu kunt veranderen, loopt je altijd achter. Pas als je je verleden accepteert, kun je werkelijk van start gaan. En dan loop je niet achter of voor, maar gewoon in je eigen tempo.

De wedstrijd in je hoofd.

Het leven is geen wedstrijd, hooguit in je hoofd. Besef dat een wedstrijd met anderen (of met je ideaalbeeld of verleden), meestal leidt tot een slecht gevoel. Zelfs de vergelijking met anderen die het minder doen, geeft je dit slechte gevoel. Of je krijgt medelijden en voelt je schuldig dat jij het beter doet, of je voelt je tijdelijk superieur. Ook superioriteit is een compensatie van onzekerheid. Stop jezelf te vergelijken en je zult gelukkig zijn.

Als het leven een wedstrijd is, dan loop je hem hooguit met jezelf. Het is toch jouw leven? Bepaal jij niet de start, de finish, de weg en het tempo? Iedereen is uniek en anders. Niemand kan bepalen hoe jij je leven wilt leiden. Vergelijkingen zijn fantasieën – er is geen wedstrijd. De realiteit is dat je prima bent zoals je bent. De realiteit is dat je precies bent waar je nu bent.

Accepteer je realiteit en bereik de finish.

Door te fantaseren wat je had kunnen doen of zijn, verander je helemaal niets. Alleen vanuit zelfacceptatie kun je verder groeien. Alleen vanuit het nu kun je actie nemen voor de toekomst. De enige reden dat je jezelf vergelijkt met anderen, is om bevestigd te krijgen dat je het goed doet. Anderen kunnen je dat niet geven, die bevestiging creëer je zelf. En die creëer je alleen door de wedstrijd te stoppen. En daarmee heb je ook onmiddellijk de finish bereikt!

Wil je meer zelfacceptatie en zelfvertrouwen? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Wat een ontzettend mooi en goed artikel. Ik vergelijk me al zo lang, met anderen. En wil dat stoppen. Het maakt me zwaar ongelukkig. Terwijl ik zoveel heb om gelukkig mee en over te zijn. Dat ik goed ben zoals ik ben, vind ik moeilijk om te accepteren. Ben vaak nog op zoek naar bevestiging. Waardering. En dat lijkt nooit genoeg. Ik blijf hangen in het verleden en dat brengt mij geen stap verder. De drang om te shinen. Gezien te worden, waardering te krijgen en dat met een groot talent. In mijn hoofd allemaal dingen wat ik zou willen zijn of worden. Profvoetbalster. Psycholoog. Niet gelukt. En dat gaat ook niet zo makkelijk. De zin (wat overigens niet in dit artikel staat: “als je wil, kan je” gaat echt niet altijd op. Ook al wilde ik zó graag. Had wel talent wat voetballen betreft maar niet het vertrouwen, steun en ontwikkeling die daar voor nodig is. En psycholoog… Ik leer niet zo makkelijk. Daarnaast zou ik door mijn dyscalculie niet gemakkelijk het benodige resultaat halen voor statistiek. En als al die gedachten door je hoofd gaan, dan gaat het snel downhill. Als…. Dan!!! Ik heb van die dagen… Lastig. Waar wil ik naartoe met dit verhaal? Geen idee. Misschien gewoon even mijn hart luchten?? Ja. Het artikel raakt mij. En geeft ook hoop. Al kan ik dat laatste niet écht uitleggen. Bedankt!!! Ik moet door. En ik ga door. Maar misschien ligt het aan mijn leeftijd (ik wordt dit jaar nog 30! dat ik de bedoel extreem overdenk. Ik ga nog meer rondkijken op jullie site. Kom vast nog wel meer nuttige informatie tegen :-) Fijne avond/nacht/dag.

 • Wat ik had willen zijn, moest ook nog in de zin staan naast wat ik zou willen zijn of worden. Foutje.

 • Beste I,

  Fijn dat te horen, dank je wel :)

  Bevestiging/erkenning zoeken en jezelf vergelijken gaan altijd samen.

  Wat we zoeken is het gevoel de moeite waard te zijn.
  Dus ga naar die kern en in plaats van ‘als…dan’ vind je … rust :)

  Hier is een artikel voor meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/de-moeite-waard-zijn-je-verdient-het/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >