Jezelf waarderen – hoe doe je dat precies?

Jezelf waarderen gebeurt niet vanzelf. Je zult moeten oefenen met zelfwaardering. Maar hoe doe je dat precies? Dit artikel geeft je de beste oefening om jezelf te waarderen.

Wat betekent zelfwaardering precies?

Wat is de betekenis van zelfwaardering? Zelfwaardering is jezelf de moeite waard vinden. Het is ten diepste beseffen dat je waardevol bent. Niet alleen voor andere mensen, maar ook los van andere mensen. Dus dat je waardevol bent, wat je ook doet, wat anderen ook van je vinden…

Dat betekent dat je jezelf leert waarderen zoals je bent. Je bent minder bezig met wat er aan je ontbreekt en wat je nog moet doen om je goed te voelen. Je vindt jezelf op dit moment al goed genoeg, precies zoals je bent.

Andere uitdrukkingen voor jezelf waarderen.

Wat is het synoniem van jezelf waarderen? We noemen zelfwaardering ook wel zelfacceptatie, of zelfliefde of zelfrespect, of zelfvertrouwen. Er zijn wat subtiele verschillen tussen deze termen, maar in principe betekenen ze allemaal hetzelfde: je waardeert je zelf genoeg om te luisteren naar wat je zelf wilt. Omdat je weet dat wat je bent en wilt de moeite waard is. Je waardeert je zelf genoeg om te respecteren wie je bent. Je hoeft jezelf niet te veranderen, te verbeteren of aan te passen.

Hoe zit dat bij jou? Hoe voelt dat voor jou?

Houd jij van jezelf – of vind je dat raar?

Veel mensen houden helaas niet van zichzelf. Als je zegt “houd je van jezelf?” dan trekken ze soms een raar gezicht. “Van jezelf houden, dat is toch voor watjes? Dat klinkt allemaal wat zweverig. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg…”

Maar van jezelf houden is het enige in het leven waar je eigenlijk niet zonder kunt. Alles wat je doet, doe je om jezelf een goed gevoel te geven. En uiteindelijk is van jezelf houden het ultieme goede gevoel. Of het je aanspreekt of niet, ook jij verlangt – bewust of onbewust – naar zelfliefde en zelfwaardering.

Wat is de oorzaak van niet van jezelf houden?

De oorzaak van niet van jezelf houden ligt vaak in je jeugd en eerdere ervaringen. Als je ouders, leraren, klasgenootjes of vrienden kritiek op je hadden, dan ben je die kritiek waarschijnlijk gaan geloven. Dat je dingen beter moet doen. Dat je beter moet zijn. Dat je net zo goed moet worden als andere mensen. De oorzaak van zelfkritiek ligt bijna altijd buiten jezelf…

Maar als je er niet bewust over nadenkt, dan wordt kritiek van een ander automatisch zelfkritiek. En aangezien je jezelf niet kunt ontvluchten, neem je ook altijd die kritiek met je mee. Ook al heb je die kritiek niet zelf verzonnen, je gelooft er wel in…


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Hoe jezelf meer waarderen als je dat nooit hebt gedaan?

Dus hoe moet je jezelf waarderen, als je dat nooit echt hebt gedaan? Als je altijd kritisch bent geweest op jezelf? Hoe moet je dat dan omdraaien?

Wel, besef allereerst dat het niet uitmaakt wat je achtergrond is. Je kunt elke dag besluiten om je leven een andere richting te geven. Dus ook al heb je tien jaar lang zelfkritiek gehad, je kunt vanaf vandaag beginnen jezelf wèl te waarderen.

Misschien gaat dat niet in één keer fantastisch, maar zolang je er regelmatig mee oefent, gaat het wel steeds beter. Wat dat betreft is zelfwaardering net zoals tandenpoetsen: je moet elke dag oefenen voor het beste resultaat…

Hoe kun je je zelfwaardering vergroten?

Van jezelf houden is een kunst die iedereen kan leren. Leren jezelf te waarderen, dat doe je stap voor stap. Elke dag een stapje vooruit. Zo heb je ook leren lopen. Zo heb je ook leren fietsen. Zo heb je alles geleerd in je leven.

Begin heel eenvoudig met jezelf een compliment te geven. Je hoeft niet te juichen dat je fantastisch bent als je ‘s ochtends bent wakker geworden. Je hoeft niet naast je schoenen te gaan lopen. Je bent niet arrogant als je van jezelf houdt.

Maar als je dit artikel leest, dan heb je meer oefening nodig met complimenten dan met zelfkritiek. Dus begin jezelf regelmatig te complimenteren. Het maakt niet uit waarvoor:

1 – als je een goed gesprek hebt gehad.
2 – als je een taak hebt afgekregen.
3 – als je iets hebt geleerd.
4 – als je iemand hebt geholpen.

Wat het ook is, geef jezelf een klein compliment. Zeg bijvoorbeeld: “Goed gedaan! Ik ben best wel trots op mijzelf…”

Zelfwaardering is een kwestie van oefenen.

Het lijkt een hele simpele oefening, maar ik kan je verzekeren dat bijna niemand dit bewust oefent. Bijna iedereen oefent met zelfkritiek. We herinneren meestal onze fouten en vergeet onze successen.

Elke dag dat je dit oefent, bouwt voort op de oefeningen die je de dag daarvoor hebt gedaan. Na 365 dagen oefenen ben je 365 keer beter geworden in je zelfwaardering. De kracht van dagelijks oefenen is enorm en zelfwaardering oefening geeft dan ook een ongelofelijk resultaat.

Mits je geduld hebt en beetje aardig blijft voor jezelf natuurlijk!

Overwinnen van tegenslagen.

Let op! Als je gewend bent om kritisch te zijn op jezelf, dan begin je misschien te oefenen met complimenten en bij de eerste fout denk je:

“Zie je wel, ik kan het niet! Ik kan wel zeggen dat iets goed hebt gedaan, maar dat heb ik helemaal niet. Ik heb fouten gemaakt en het ging verkeerd. Dus er is geen enkele reden om trots te zijn op mezelf!”

Zie je wat hier gebeurt?

Je zet een stap vooruit en bij de eerste tegenslag ga je drie stappen terug. Waarom? Wel, je hebt nu eenmaal meer ervaring met zelfkritiek dan met zelfwaardering. Dus je moet nu de andere kant op oefenen. Dat gebeurt niet vanzelf.

Alles je zelfwaardering oefent, gaat daarna automatisch.

In het begin voelt het misschien niet natuurlijk en moet je er wat moeite voor doen. Maar net zoals bij tandenpoetsen, gaat het na verloop van tijd vanzelf.

Dan wordt zelfwaardering een automatisme. Dan wordt het heel gewoon om jezelf een compliment te geven.

Zo voed je de waardering in jezelf. Zo geef je jezelf respect de kans te groeien. Als je elke dag jezelf een compliment geeft, dan hoef je niet meer te denken aan zelfwaardering, dan voel je het. Tot in je tenen!


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>