Het idee dat je beter moet zijn, zorgt automatisch voor ontevredenheid met wie je al bent. Tevreden zijn met jezelf kan niet bereikt worden in de toekomst. Het kan alleen besloten worden in het nu. Door te denken dat je beter moet zijn, stel je je tevredenheid uit. Dus prik door de illusie heen en word weer tevreden met jezelf!

Ik ben zo niet goed genoeg!

Veel onzekerheid en zelfkritiek wordt gecreëerd door het idee dat je ‘anders’ zou moeten zijn. Dat idee (of eigenlijk die illusie) zorgt ervoor dat je nooit echt tevreden wordt met wie je al bent. Het idee dat je anders zou moeten zijn, betekent namelijk automatisch dat je zó niet goed genoeg bent.

Ik heb ook ruim tien jaar dat idee gehad. Toen ik actief begon met persoonlijke ontwikkeling, wilde ik vooral mezelf verbeteren. Want als ik mezelf verbeterde, werd mijn leven ook beter, nietwaar? Dus werkte ik aan mijn mentaliteit, versterkte ik mijn doorzettingsvermogen en verbeterde ik mijn ‘zwakke’ kanten.

Het is nooit af.

Maar hoe hard ik ook werkte, ik kwam nooit op het punt dat ik volledig tevreden was over mezelf. Ik groeide, maar mijn ideaalbeeld haalde ik nooit in. Tot ik na tien jaar inzag dat dit onmogelijk was. Zie het als een schilderij: als er altijd iets is dat je kunt verbeteren, dan is het dus nooit af. Dan zal het ook nooit aan de muur hangen en zul je er nooit van genieten…

Het idee ‘ik moet beter worden’ zorgt per definitie voor ontevredenheid. Het moet beter betekent het is nog niet genoeg. Hoe kun je dan ooit zelfvertrouwen ontwikkelen?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Eén van mijn cliënten zei: “Het zal een tijd duren voordat ik tevreden kan zijn met mezelf.” Ik antwoordde: “Dat is helaas een illusie – het is nu of niet.”

Laat me dit uitleggen:

Wanneer word je dan tevreden met jezelf?

Als je denkt dat je van alles moet doen voordat je tevreden kunt zijn, hoelang gaat dat dan duren? Eén jaar, tien jaar, twintig jaar? En hoe weet je wanneer je ‘uit-ontwikkeld’ bent, helemaal ‘af’ bent? Dat weet je niet. Hooguit heb je een vaag idee wie je zou moeten zijn – voordat je tevreden bent met jezelf.

Maar vage ideeën gaan ons niet helpen. En als je niet weet waar je naartoe gaat, heeft het ook geen zin om harder te lopen. Het idee ‘ik moet beter zijn’ is bijzonder vaag. Kun je dat inzien?

De reis zonder eindpunt.

Stel jij gaat op reis:

1. Ik vraag je: “Waar naartoe?” – Jij antwoordt: “Weet ik niet”.
2. Ik vraag je: Hoelang gaat het duren?” – Jij antwoordt: “Weet het niet.”
3. Ik vraag je: “Welke richting ga je op?” – Jij antwoordt: “Waar het beter is.”

Ga jij zo op vakantie? Zonder bestemming, zonder duidelijk beeld, zonder einddatum? Ik denk het niet. Kortom, het idee ‘Ik moet beter zijn” is als een reis zonder eindpunt. De kans dat je de bestemming bereikt is klein, want de bestemming is ontzettend vaag. Is dat wat je wilt?

Het is nu of niet.

“Het zal een tijd duren voordat ik tevreden ben met mezelf.” Dat is echt een illusie. Ik begrijp dat het tijd kost jezelf te accepteren. Geloof me, het heeft mij ook veel tijd gekost. En toch zie ik nu – achteraf – dat het eigenlijk een beslissing was die ik elke dag kon maken. Vandaar mijn suggestie: Het is nu of niet. Het is vandaag – of niet vandaag.

Of je maakt de beslissing tevreden te zijn met wie je bent. Of je maakt hem niet. En die keuze heb je elke dag. De beslissing ‘Ik ben tevreden met wie ik ben, ook al kan ik nog van alles leren‘ kost je één seconde. En alleen door tevredenheid ontdek je zelfvertrouwen en zelfwaardering. Juist het idee ‘het heeft tijd nodig voordat ik mezelf kan accepteren’ zorgt ervoor dat je die tevredenheid niet vindt.

Zoek de oplossing niet in de toekomst.

Want ‘het heeft tijd nodig’, zorgt ervoor dat je wéér de oplossing in de toekomst gaat zoeken. En hoe doe je dat? Door dingen te verzinnen die je moet bereiken voordat je tevreden kunt zijn. Wel, als je die zoekt, dan zul je ze vinden. Maar het is veel makkelijker te besluiten dat je al die dingen niet nodig hebt…

Tevredenheid kan niet bereikt worden in de toekomst, alleen besloten worden in het nu. Lees die zin nog eens, laat hem echt tot je doordringen. Het is geen doel voor de toekomst, het is een beslissing in het nu. Dat is een wereld van verschil. We hopen na jaren werken, tevreden te kunnen zijn met onszelf. Maar als je dat nu beslist, scheelt dat je jaren werk!

Beslis om vanaf nu tevreden te zijn met wie je bent.
De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt