Je zwakke punten hebben een reden: kennelijk passen ze niet zo bij jou. Een zwak punt is geen probleem, totdat je het een probleem maakt. Veel zwakke punten worden in stand gehouden door een negatief oordeel. Met genoeg zelfwaardering vervallen veel zwakke punten. En groei je veel sneller!

De oorzaak van zwakke punten.
Iedereen heeft ‘zwakke’ punten. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom? Waarom zijn nou net die punten jouw zwakke punten? Hier is het antwoord, althans in mijn ervaring: Zwakke punten zijn die dingen die meestal gewoon niet bij je passen. Wat niet bij je past, staat nooit in zijn kracht…

Hoe klinkt het volgende: “Ik ben niet zo extrovert. Ik heb geen doorzettingsvermogen. Ik ben te emotioneel”? Dat klinkt behoorlijk ‘zwak’ nietwaar? Het eerste wat je kunt doen, is dit positief vertalen: “Ik ben een rustig persoon waar je goed diepe gesprekken mee kunt hebben. Ik houd ervan om nieuwe dingen te ontdekken. Ik heb een goed inlevingsvermogen.” Dat klinkt al beter, nietwaar?

Sterk of zwak bepaal je zelf.
Je meeste zwakke kanten lijken zwak, maar zijn dat niet. Voor elke zwak punt kunnen we een tegenovergesteld sterk punt vinden. Dat is afhankelijk van de manier waarop je naar jezelf kijkt. Die bepaalt of je iets als zwak of sterk ziet. Dus de vraag is dan: “Moet ik mijn zwakke punten verbeteren of moet ik ze gewoon accepteren?

Besef dat een (zelfbedacht) zwak punt alleen maar een oordeel is. Ja, ik ben soms lui, soms ongeduldig, soms te gemakkelijk. Maar dat is voor mij geen probleem. Waarom niet? Omdat ik mezelf accepteer zoals ik ben. Niet perfect, maar menselijk. En hierin ligt dus de werkelijke oorzaak van veel zwakke punten:

Een zwak punt is slechts een oordeel.
Een zwak punt ontstaat door een gebrek aan zelfwaardering, dat uitmondt in een negatief zelfoordeel.

Wat betekent dit precies? Als je jezelf positief waardeert, gebeuren er twee dingen. Ten eerste heb je minder problemen met je zwakke kanten. Je accepteert ze gewoon als een gegeven. Er zijn genoeg sterke kanten waar je blij mee bent. Je focust op je kracht, niet op je zwakte. Ten tweede komen veel zwakke kanten door zelfwaardering automatisch te vervallen.

Een onhaalbare belofte?
Wacht! Zwakke kanten komen automatisch te vervallen? Lossen ze dan zomaar op? Worden ze meegenomen door een goede fee of een vuilnis-Smurf? Dat klinkt als een onhaalbare belofte! Wel, niet helemaal…Laat het me uitleggen:

Wat is de oorzaak van de volgende zwakke kanten?

1. Ik werk veel te hard, ik kan niet stilzitten.
2. Ik kan mijn grenzen niet aangeven, ik doe meestal wat anderen willen.
3. Ik maak me altijd zorgen over de toekomst.
4. Ik heb te veel zelfkritiek.
5. Ik blijf alles uitstellen – ik ben geen doorzetter.
6. Ik geniet te weinig van het leven.

Waar ligt het werkelijke probleem?
Hier is mijn beste idee – het hoeft niet voor iedereen te gelden, maar het geldt wel voor veel mensen:

1. Je koppelt je identiteit aan je prestaties.
2. Je waardeert jezelf niet genoeg.
3. Je twijfelt aan je eigen kracht.
4. Je voelt weerstand tegen jezelf.
5. Je hebt nog niet gevonden wacht echt bij je past.
6. Je twijfelt of je wel geluk verdient.

De enige echte oorzaak.
Al deze bovenstaande zwakke kanten, hebben slechts één echte oorzaak: Een gebrek aan zelfwaardering. Noem het (een gebrek aan) zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfliefde, zelfacceptatie. Hoe je het ook noemt, het kom allemaal op hetzelfde neer: “Ik ben zo niet goed genoeg”:

1. Als ik niet presteer, ben ik niet goed genoeg.
2. Als anderen mij afwijzen, ben ik niet goed genoeg.
3. Ik ben niet goed genoeg om mijn uitdagingen te overwinnen.
4. Ik ben niet goed genoeg – punt.
5. Ik ben niet goed genoeg om te doen wat ik wil.
6. Ik ben niet goed genoeg om gelukkig te zijn.

Wat gebeurt er als je jezelf waardeert?
Natuurlijk zij er veel meer nuances, maar in de kern is het allemaal een gebrek aan zelfwaardering. Stel dat je wèl voldoende zelfwaardering had, dan:

1. Zouden je prestaties niets zeggen over je waarde als mens.
2. Waardeer je jezelf genoeg om je grenzen aan te geven.
3. Zou je vertrouwen op je eigen kracht.
4. Zou je tevreden zijn met jezelf.
5. Zou je doen wat werkelijk bij je past.
6. Zou je weten dat je het verdient gelukkig te zijn.

Alleen de kern zorgt voor blijvende verandering.
Zie je dat een gebrek aan zelfwaardering zorgt voor zwakke punten? Zie je dat mèt zelfwaardering deze zwakke punten zouden verdwijnen? Zie je dat je zwakke punten kunt proberen te verbeteren – maar dat alleen lukt als je naar de kern gaat? Omdat die kern (een gebrek aan zelfwaardering) onze zwakke punten in stand houdt?

Daarom zeg ik: Stop met werken aan je zwakke punten. Dat kost je ontzettend veel energie. Vertaal ze positief – of accepteer ze gewoon. Maar wil je ze echt veranderen? Verander dan de oorzaak: Verbeter je zelfbeeld, verdiep je zelfacceptatie, vergroot je zelfvertrouwen. Dat is de oplossing die het beste werkt!

Deze e-cursus gaat je daarbij helpen:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

14 antwoorden
 1. Adri
  Adri zegt:

  Super, ik heb vandaag weer gewerkt na twee weken vakantie,
  en vond dat ik wel weer veel meer kon doen op 1 dag dan ik deed.
  Eigenlijk vind ik op mijn werk altijd wel dat ik beter of sneller moet.
  Ik heb o.a. dit direct omgedraaid; door tegen mijzelf te zeggen:

  Ik doe de dingen graag gewoon bewust en goed.

  Dankjewel voor dit eenvoudige advies, ik ga dit ook op andere punten toepassen!

  Beantwoorden
 2. sjef
  sjef zegt:

  Lees altijd met aandacht wat je allemaal verteld, het is de eenvoud van woorden wat zoveel kracht geeft.

  het dualistische denken wat de oorzaak is van negatief en positief goed en kwaad allemaal
  bijvoeglijke naamwoorden, hier mee zijn we opgegroeid we weten niet beter.
  voorbij het dualistische denken bestaat dit niet ,de wereld van de non dualiteit.

  de non dualiteit brengt je weer terug naar dat wat je werkelijk bent. eenheid met je zelf en een met alles .

  Beantwoorden
  • Fera
   Fera zegt:

   Zo is het.
   In de 3 boeken van Neale Donald Walsch, “Gesprekken met God”, lees ik dit ook terug.
   Er zijn in principe maar 2 polariteiten, waaruit alle andere voortgekomen zijn:
   Angst en Liefde.
   We kunnen pas de echte liefde herkennen, herinneren, als we ook weten wat angst is. We kunnen pas echt onze sterke punten herinneren als we weten (hebben ervaren) wat onze zwakke punten zijn, hoewel ik hier weer subjectief in zwak en sterk praat. God zegt: er zijn geen zwakke of sterke punten. Die energie heb je er zelf aan gegeven.
   Daarom, heel goed wat Frank schrijft, haal zelf de negatieve lading ervan af.
   Leer te houden van de persoon die je bent, je bent goed zoals je bent.

   Beantwoorden
 3. Alysa
  Alysa zegt:

  Helaas veel van deze bij zichzelf terugvindende ‘zwakke punten’ vinden hun oorsprong bij wat veel mensen mogelijk reeds decennia geleden werd ‘aangepraat’ o.a. door het schoolse systeem, hij/zij is ‘lui’, presteert onvoldoende, ‘heeft’ ADHD en/of ADD, deze ooit ‘aangeprate’ (‘zwakke) punten’, beginnen vooral wanneer er bij hen maar door andere mensen voldoende wordt aan herinnert; na verloop van tijd een eigen leven te leiden, de persoon in kwestie begint inderdaad te denken, ja, ik heb ADHD, ADD of ik presteer onvoldoende, maar deze aangeprate zaken zijn dus door andere mensen ‘aangeprate zaken’, zéker wanneer je een onafhankelijke geest hebt (en om die te krijgen moet je streven!) en officieel meerderjarig bent zou je die negatieve ‘aangeprate zaken’ moeten laten voor wat ze zijn, ze langzaamaan, maar snel(ler) wanneer dit kan van je weggooien, ja, letterlijk van je afgooien, je bent immers je eigen persoon, ‘t gaat om je eigen persoon, je eigen gedachten, dat wat jou ‘allemaal’ uniek maakt, en wanneer een ander vind dat jij bv. ‘lui’ bent, kun jij denken, ‘ik ben rustig, ik ben bedachtzaam’, en wat je met bepaalde (positieve) eigenschappen allemaal mogelijk kunt bereiken, goh, eventueel wel President van de Europese Unie, misschien, indien je zo’n functie zou wensen!

  Beantwoorden
 4. Marloes
  Marloes zegt:

  Frank, bedankt voor dit artikel. Ik heb mijn negatieve uitspraken over mezelf eens proberen te vertalen naar iets positiefs. Dit kwam er uit. Behalve de laatste die weet ik niet positief om te draaien..Suggesties? Het voelt inderdaad beter. Ik zou deze positieve vertaling eigenlijk dagelijks tegen mezelf moeten zeggen. Net zoals die negatieve opvattingen zijn ontstaan doordat ze ook jarenlang zijn ingeprent door anderen en door mijzelf.

  Ik ben geen ondernemend type – Ik kan goed alleen zijn
  Ik kom niet goed voor mezelf op – Ik kan me goed aanpassen aan situaties
  Ik zie snel beren op de weg – Ik kan goed situaties overzien en inschatten
  Ik kan niet tegen stress – Als ik iets doe wil ik het graag goed doen
  Ik weet niet wat ik wil – Ik ben opzoek naar waar mijn passie ligt en wat bij me past

  Ik ben niet veerkrachtig bij tegenslag – Deze weet ik eigenlijk niet goed positief te draaien…..

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Marloes,

   Graag gedaan 🙂

   Inderdaad, dagelijks oefenen versterkt de nieuwe overtuiging. Met voldoende inzicht en herhaling zal de nieuwe manier van kijken naar jezelf langzaam aan je nieuwe werkelijkheid worden.

   De laatste kun je bijvoorbeeld zo positief vertalen:
   Ik leer van elke uitdaging. Of:
   Ik neem de tijd om weer mezelf te vinden. Of:
   Ik mag ook wel eens gas terug nemen.

   De eerste focust op leren (een voodeel van elke uitdaging), de tweede op dicht bij jezelf blijven en de derde op het toestaan van (ook negatieve) emoties.

   Uiteindelijk zijn natuurlijk je eigen woorden de beste 🙂

   Succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 5. sjef
  sjef zegt:

  Ooit gelezen en nooit vergeten.

  Blijf niet !

  Als je Blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
  blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
  Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik altijd geloofde
  als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd, blijf ik doen zoals ik altijd deed.
  als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan blijf me overkomen wat me altijd overkomt.

  ik zeg altijd het leven is geen probleem maar een kans.

  Beantwoorden
 6. Anoniem
  Anoniem zegt:

  ‘Zwakke punten zijn dingen die meestal niet bij je passen’ Das mooi gezegd! Persoonlijk probeer ik dingen waar ik me niet prettig bij voel zoveel mogelijk te vermijden. En daar voel ik me goed bij! Waarom allemaal die stress op mijn nek halen als het niet nodig is. Maar ik vraag me wel eens af of dit niet te makkelijk is. Zo vind ik auto rijden verschrikkelijk omdat ik zo onzeker in het verkeer ben dat ik gewoon een gevaar op de weg ben (denk ik). En dus vermijd ik ‘t! Terwijl het mijn leven zoveel makkelijker zou maken! En me zoveel meer mogelijkheden zou geven.

  Beantwoorden
 7. malou
  malou zegt:

  Ben totaal mezelf kwijt! Ben smoorverliefd maar hij wil gewone vrienden blijven.
  Dan voelt verliefdheid helaas als een zwakte.. Het overkomt je en neemt volledig bezit van je. Weg is alle zelfvertrouwen. Normaal vriendschappelijk doen voelt geforceerd ineens. Probeer mijn gevoel te ondrukken, klein te krijgen en baal erg van mezelf..
  Maar nu ik dit lees ga ik stoppen met hard werken aan de verliefdheid en me weer richten op mijn sterke punten. Die was ik helemáál vergeten!!

  Bedankt voor dit mooie heldere artikel!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Malou,

   Een goed plan 🙂

   Het gevoel van jezelf kwijt raken tijdens veliefdheid komt vooral omdat we ons geluk bij de ander leggen:
   als de ander ook verliefd is op ons zijn we gelukkig – als de ander het niet is, dan zijn we ongelukkig.
   We focussen zo hard op wat we niet hebben, dat we onszelf voorbijlopen en vergeten wat we wèl hebben.
   Natuurlijk hoef je verliefdheid niet kunstmatig te onderdrukken, maar een beetje het geluk weer in jezelf terugvinden,
   helpt de balans weer te herstellen 🙂

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.