7 Enorme misverstanden over jezelf

Dit artikel ruimt de misverstanden over jezelf uit de weg. Want je hebt het recht om te weten wie je bent. Je hebt het recht om je doelen te bereiken. Je hebt het recht om je goed te voelen over jezelf.

Hoeveel misverstanden over jezelf herken jij?

Veel mensen hebben geen idee wie ze zijn. Ze denken er nooit echt over na. Ze denken negatief over zichzelf. En ze denken dat ze nooit kunnen veranderen.

Logisch dat veel mensen zich niet goed voelen over zichzelf. Dat is heel jammer – en niet nodig!

Hier zijn de 7 misverstanden over jezelf.

We beginnen met het belangrijkste misverstand…

1 – Je bent niet goed genoeg.

Dit is de kern van bijna alle problemen in ons leven. Als je je niet goed genoeg voelt, dan leef je nooit zoals je wilt leven. Dus vraag jezelf af:

1 – Waarom denk je dat je niet goed genoeg bent?
2 – Wie heeft je dat wijsgemaakt?
3 – Je ouders, je leraren, je klasgenoten?
4 – Waarom heb jij die mening overgenomen?

Stop te geloven in dit belangrijkste misverstand over jezelf.

Jij bent goed genoeg – en dat geldt ook voor ieder ander mens. Je mag er zijn. Sterker nog, het feit dat je geboren bent, betekent dat je er al bent!

Je hoeft niets speciaals te doen om goed genoeg te zijn. Daar komen we later nog op terug…

Je bent goed genoeg, wat je ook doet en hoeveel fouten je ook maakt. Gewoon, omdat je bestaat. Ooit een hond of kat gezien die vindt dat het moet bewijzen dat het op deze planeet mag leven? Nee toch? Waarom denken mensen dan wel dat ze niet goed genoeg zijn?

Oh wacht, dat komt meestal door de volgende misverstanden over jezelf:

2 – Je moet jezelf vergelijken met anderen.

Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je jezelf continu vergelijken met anderen. Dat denk je dat zij beter zijn dan jij. Dan denk je dat zij het beter weten dan jij. Dan denk je dat zij minder fouten maken dan jij.

Raad eens hoe je je voelt als je jezelf continu vergelijkt met anderen? Dan voel je steeds minder goed, dat kan bijna niet anders. Logisch, nietwaar?

Dus dit is een vicieuze cirkel: je voelt je niet goed genoeg, dus ga je je vergelijken met anderen. En door die vergelijking met anderen voel je je nog minder de moeite waard.

Kun je zien dat vergelijken de enige reden is dat je je überhaupt onzeker voelt? Als je je niet meer zou vergelijken met anderen, dan voel je je gewoon prima.

Dus stop daarmee!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

3 – Je moet iets doen om jezelf te bewijzen.

Als je je niet goed genoeg voelt (het grootste misverstand over jezelf), dan ga je dat compenseren door jezelf te bewijzen.

Als jij succesvol bent, rijk wordt, grootse dingen presteert, belangrijk wordt, enzovoort – en andere mensen bevestigen dat – dan kun je eindelijk tevreden zijn met jezelf.

Dus hier ontstaat de drang om jezelf te bewijzen.

Kun je zien dat dit niet de weg is naar een goed gevoel? Kun je zien dat je op deze manier een leven lang bezig bent iets te bewijzen wat je eigenlijk niet hoeft te bewijzen?

Besef je dat je nooit succesvol genoeg, rijk genoeg, belangrijk genoeg kunt zijn – en dat dit ook niet het echte probleem is? Laat dit misverstand over jezelf los.

Je hoeft niets te bewijzen aan niemand – je hoeft alleen maar jezelf te accepteren, precies zoals je bent.

Dat geeft véél meer rust.

4 – Anderen mensen moeten je bewonderen.

Dit is een variant op de vorige misverstanden over jezelf. Bewondering is ook een manier om onzekerheid over jezelf te compenseren. Als maar genoeg mensen je mooi, leuk, knap en slim vinden – en je krijg maar voldoende complimenten – dan voel je je goed over jezelf.

Maar waarom laat je anderen je eigenwaarde bepalen? Natuurlijk zijn complimenten leuk, maar heb je ze echt nodig om te bevestigen dat je de moeite waard bent?

Nee toch?

5 – Je kunt niet bereiken wat je wilt.

Soms probeer je iets – en als het niet lukt, geef je het op. We maken een paar fouten en denken dan: “Zie je wel, ik kan het niet. Het is mislukt, ik heb gefaald.”

Maar het is niet mislukt en je hebt niet gefaald. De enige manier om te falen is door iets op te geven – en zelfs dat kan soms goed voor je zijn.

Onderschat nooit wat je kunt bereiken door elke dag een kleine stap te maken. Wonderen gebeuren niet in één keer, ze ontstaan door herhaling van kleine dagelijkse gewoonten.

Je kunt alles wat je wilt als je er maar elke dag een beetje mee bezig bent. Als je iets 1% verbetert per dag, ben je aan het einde van het jaar 300% beter geworden!

6 – Je bent wie je denkt dat je bent.

Dit is ook een vand de belangrijkste misverstanden over jezelf. Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je hebt gedachten, je bent ze niet. Geen enkele gedachte definieert wie je bent, want je bent de bron achter die gedachten.

De wolken definiëren niet de hemel, want de hemel is de ruimte achter de wolken. Kun je dat inzien?

Denk maar eens aan een kop koffie. Hoe smaakt dat? Dat smaakt naar niets, want een gedachte aan een kop koffie is niet hetzelfde als de kop koffie zelf.

Een gedachte kun je niet drinken. Net zoals een gedachte over jezelf niet hetzelfde is als wie je werkelijk bent. Want een gedachte kun je wel hebben, maar nooit zijn.

Als je dan toch per se iets over jezelf wilt denken, denk dan iets positiefs. Dat voelt in ieder geval fijner!

7 – Je kunt jezelf niet meer veranderen.

Veel mensen zeggen: “Zo heb ik het altijd gedaan. Zo ben ik altijd geweest. Ik kan dit niet veranderen.”

Maar dat is een beperkend misverstand over jezelf. Het zegt helemaal niets dat je jarenlang iets hebt gedaan. Als ik jarenlang mijn kop heb gestoten aan dezelfde deur, dan kan neem ik vandaag een andere deur.

Probleem opgelost!

En er is altijd een andere deur – ik kan altijd een andere keuze maken.

Je kunt alles veranderen wat je wilt.

Gewoon door het te besluiten. Gewoon, door in te zien dat je verleden niet hetzelfde is als je toekomst. Gewoon, door nu te besluiten het anders te doen.

Het is echt een misverstand over jezelf om te denken dat je persoonlijkheid voor altijd vaststaat. Elke dag heb je de kans om opnieuw te beginnen. Elke dag heb je de mogelijkheid jezelf opnieuw uit te vinden!

De volgende online training helpt je je beter te voelen over jezelf:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Zelfvertrouwen Nu!

Hoe accepteer je jezelf? De 5 meestgestelde vragen

Werk aan je sterke punten – niet je zwakke kanten

  • Ha die Frank,

    ik heb weer helemaal genoten van je blog!!!
    Dank je voor het delen.
    Liefs uit Delft,

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >