De moeite waard zijn – je verdient het

Veel mensen saboteren hun eigen succes omdat ze diep van binnen geloven dat ze het niet verdienen. Ze denken: “Wie ben ik om dit te krijgen? Ik ben niet speciaal, ik heb niets bijzonders gedaan.” De waarheid is dat je alles verdient dat je wilt. Alles dat je wilt hebben en alles dat je wilt zijn. Niet omdat je iets speciaals doet, maar gewoon omdat je er bent.

Wanneer verdienen we geluk en succes?

We worden als kinderen geconditioneerd door onze omgeving. Dat wil zeggen dat onze ouders en anderen ons continue bijsturen. Wij leren daar weer van en dat bepaalt ons gedrag. Er zijn maar twee soorten feedback die we krijgen van onze omgeving: we doen iets goed of we doen iets fout.

Afhankelijk wat je als kind doet (goed of fout) word je beloond of gestraft.
Je wordt nooit zomaar beloond of bestraft. Er moet altijd iets gebeuren.

Er daar zit de kern van ‘iets verdienen’: we denken dat we er iets voor moeten doen.

Dat gaat goed als we doen wat er moet gebeuren: dan krijgen we lof van onze omgeving. We hebben ons doel bereikt en verdienen succes.

Het gaat fout als je iets niet doet of het niet goed doet. Dan krijgen we negatieve feedback en stellen we onszelf en anderen teleur.

Tot dusver vrij normaal.

De perfectionist wordt geboren.

Het begint pas ongezonde vormen aan te nemen als je denkt dat je altijd 200% moet presteren.

Er was eens een seminar waar ze twee mensen vroegen of ze succesvol waren.
De ene vond dat niet: hij had een waslijst aan criteria die hij allemaal net niet haalde. Hij moet 1.7 miljoen dollar verdienen en verdiende slecht 1.2 miljoen dollar. Hij moest een vetpercentage hebben van 6.9 procent en had 7.4 procent. Zijn conclusie: “Ik ben niet succesvol.”

De andere persoon vond dat wel. Waarom? “Elke dag boven de grond is een succesvolle dag.”

Stel je eisen niet te hoog. Bepaal doelen die je kunt halen. Dan creëer je makkelijker je eigen geluk en succes.

Waarom je alles verdient dat je wilt.

Ik geloof dat we allemaal geluk en succes verdienen. Zoveel we willen, zo vaak we willen, hoe we het ook willen. Puur omdat we bestaan. Ongeacht of we hard werken. Ongeacht of we iets doen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Misschien vraag je: “Waarom dan wel?”

Mijn tegenvraag is “Is het leven dan bedoeld om ongelukkig te zijn? Om niet succesvol te zijn? Om te lijden of af te zien? Is dat het doel van het leven?”
Ik denk het niet…

De wereld is een catalogus van mooie dingen en ervaringen en wacht op jou om uitgepakt te worden. Wil je prachtige plaatsen zien en reizen? Dat kan. Wil je betere relaties met anderen? Dat kan ook. Wil je een succesvol eigen bedrijf of een mooie carrière? Ook dat kan.

Moet je daar iets voor doen? Ja, natuurlijk. Je zult wel stappen moeten ondernemen om dat te bereiken.

Maar ben je het waard? Absoluut! Verdien je het om mooie plaatsen te zien? Natuurlijk. Verdien je het om goede relaties te hebben? Zeker weten. Verdien je een succesvol eigen bedrijf of een mooie carrière? Voor honderd procent!

Waarom zou een ander het verdienen en jij niet? Omdat die persoon meer waard is? Natuurlijk niet. Iedereen is de moeite waard. We zijn allemaal gelijk wat dat betreft. We verdienen het allemaal. We verdienen alles dat we willen verdienen.

Waarom je nog twijfelt.

Je twijfelt of je dat alles wel verdient omdat je denkt dat je er niet voldoende voor doet. Maar je hoeft er niet een Olympische prestatie voor te leveren, je hoeft alleen maar je best te doen.
Je hoeft er niet uitzonderlijk voor te zijn, je hoeft er alleen maar jezelf voor te zijn.

Puur het feit dat je op deze wereld bestaat, betekent dat je ook recht hebt op alle goede dingen in het leven. Dat is letterlijk je geboorterecht.

Je hebt er recht op als je hard werkt en je hebt er net zoveel recht op als je op de bank ligt. Je eigenwaarde wordt niet ontleend aan wat je doet, maar aan wie je bent.

En wie je bent dat bepaal je zelf. Je eigenwaarde bepaal je zelf. Of je het verdient (of niet) bepaal je zelf. Het enige verschil tussen iemand die zichzelf de moeite waard vindt en iemand die dat niet vindt, is wat die persoon tegen zichzelf zegt. Wat hij of zij gelooft over zichzelf. Voor de rest is er geen verschil.

Neem een beslissing.

Besluit vanaf nu jezelf niet meer neer te halen of te denken dat je iets niet verdient. Besluit dat je de moeite waard bent, wat je ook doet. Waar je ook bent. Onafhankelijk wat anderen ook zeggen. Jij bepaalt dat immers zelf.

Je verdient het allerbeste. Je verdient gelukkig te zijn, zelfvertrouwen te hebben, veel vrienden en veel succes. En oh ja, je verdient ook geld. Geld om leuke dingen van te kopen, om mooie ervaringen op te doen, om anderen mee te helpen.

Je verdient het allemaal…

Er is een prachtige uitspraak van Marianne Williamson, een Amerikaanse schrijfster. De (vrije) vertaling klinkt zo:
“Onze diepste angst is niet dat we niet de moeite waard zijn. Onze diepste angst is dat we machtig zijn zonder grenzen. Het is ons licht, niet onze duisternis, die ons het meest beangstigt. We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant, prachtig, fantastisch en getalenteerd te zijn? Maar wie ben je om dat niet te zijn? Door jezelf klein te maken help je niemand. Er is niets verlicht aan krimpen zodat anderen zich niet onzeker voelen in je nabijheid. We zijn geboren om het beste uit onszelf te halen. Dat geldt niet voor sommigen van ons, maar voor iedereen. En terwijl we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming om hetzelfde te doen. Terwijl we onszelf bevrijden van onze angst, bevrijden we automatisch anderen door onze aanwezigheid.”

Dus vind jezelf de moeite waard en de wereld zal dat ook vinden.
Vind jezelf de moeite waard en je zult de dingen, mensen, plaatsen en gebeurtenissen, die voor jou de moeite waard zijn, aantrekken.

Wil jij jezelf weer de moeite waard voelen?
Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Jan-Willem schreef:

  Wat een flauwe kul, kijk eens goed naar de wereld en het lven i.p.v. te vervallen tot een genoegzaam egocentrisch gelukkig leven

 • Beste Jan-Willem,

  Is gelukkig leven automatisch genoegzaam en egocentrisch?
  Kun je pas gelukkig zijn als de rest van de wereld het ook is?
  Wie heeft je dat idee verkocht?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Theresa schreef:

  Hoi Frank,
  Ik heb recentelijk veel gelezen over self-compassion, en hoe dit zich verhoudt tot zelfvertrouwen. Ik weet niet of je ermee bekend bent, maar ik vond het erg logisch overkomen, dat je niet maar eindeloos en continu je zelfvertrouwen op kunt blijven pompen, en je beter kunt richten op compassie voor jezelf en een dosis realisme.
  Hoe sta jij daar tegenover?

 • Beste Theresa,

  Een mooie vraag :)

  Inderdaad, zelfcompassie is de basis. Zelfcompassie is nodig voor zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt automatisch tot zelfwaardering en zelfvertrouwen. Je kunt je zelfvertrouwen niet vergroten als er geen zelfaccepatie is. Zelfcompassie (begrip en medeleven voor wie je bent en wat je doet) is nodig voor die zelfaccepatie. Kunstmatig je zelfvertrouwen oppompen zonder zelfaccepatie is een oppervlakkig trucje en werkt meestal maar kort. Ik gebruik meerstal het woord ‘begrip voor jezelf’ of de term zelfacceptatie hiervoor i.p.v. zelfcompassie – maar het zijn slechts andere woorden die naar hetzelfde wijzen :)

  Hier een artikel dat je meer inzicht geeft:
  https://www.newstart.nl/blog/zelfkennis-zelfacceptatie-zelfrespect-zelfvertrouwen/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >