Zelfkennis – Zelfacceptatie – Zelfrespect – Zelfvertrouwen

Dit is de basis van alles in je leven. Door zelfkennis ontdek je wie je bent. Door zelfacceptatie accepteer je je tekortkomingen. Door zelfrespect waardeer je je eigen mening en verlangens. Door zelfvertrouwen vergroot je het geloof in jezelf. Allemaal geven ze je de vrijheid te leven zoals je wilt. Gewoon jezelf kunnen zijn is een enorme opluchting!

Zelfkennis

Zelfkennis is de basis van alles. Je persoonlijkheid, voorkeuren, wensen en verlangens bepalen je leven, nietwaar? Hoe beter je weet wie je bent en wat je wilt, hoe makkelijker je het kunt krijgen of ervaren. Soms hebben mensen het gevoel dat ze een identiteit missen; dat ze niet werkelijk weten wie ze zijn.

Mijn beste suggestie is: Onderzoek het dan!

Wil je het praktisch houden? Schrijf dan eens het volgende op:

– Wat zijn je sterke punten?
– Wat wil je bereiken?
– Wat is het doel van je leven?
– Wat kenmerkt jou als persoon?

Beperk het tot vijf punten, dan heb je een redelijk overzicht. Zelfkennis leidt tot zelfinzicht. Eén tip: Doe het met begrip, zonder oordeel. Houd het positief.

Zelfacceptatie

Door zelfkennis kom je ook in aanraking met je tekortkomingen. En die zijn net zo interessant als je sterke punten. Waarom? Door je sterke punten te inventariseren weet je waar je kracht ligt. Door je tekortkomingen te erkennen weet je op welk gebied je uitdaging ligt. Want elke tekortkoming heeft twee uitdagingen. Ten eerste de uitdaging om jezelf te verbeteren. Dat kan, maar hoeft niet. Alleen jij bepaalt of je jezelf wilt ontwikkelen op een bepaald gebied.

Ten tweede is er de uitdaging van zelfacceptatie. Je sterke punten accepteren is niet moeilijk, maar hoe zit het met je tekortkomingen? Toch ligt daar een belangrijke sleutel. Door ook je minder sterke kanten en je ‘fouten’ te accepteren krijg je rust: in je hoofd, in je lichaam, in je ziel (of waar jij dan ook in gelooft). Gewoon jezelf kunnen zijn is een enorme opluchting!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Zelfrespect

Zelfacceptatie leidt tot zelfrespect. Door je eigen wensen en verlangens te respecteren leid je het leven dat je wilt. Want dat kun je nooit leiden door je wensen te onderdrukken. Ook jij hebt recht op je eigen mening. Zelfrespect is dus niet anders dan rekening houden met jezelf. Sommige mensen houden wel rekening met anderen, maar niet met henzelf.

Het ene hoeft niet ten koste te gaan van het andere. Er is een gezonde balans tussen rekening houden met anderen en met jezelf. Voor iedereen ligt die balans weer anders. Heb je echt een gezond respect voor jezelf? Vind je dat ook jij al het goede verdient? Zo ja, dan heb je de basis gelegd voor blijvend zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het geloof in jezelf. Om te geloven in jezelf moet je eerst jezelf accepteren en respecteren. Zie je dat die drie bij elkaar horen? Zelfvertrouwen is iets innerlijks. Het heeft minder te maken met de buitenwereld en hoe je overkomt. Sommige mensen lijken stil, maar weten precies wat ze willen. Anderen zijn heel luidruchtig, maar voelen zich onzeker van binnen.

Zelfvertrouwen is altijd te ontwikkelen. Niet door een trucje of een techniek, maar door terug te gaan naar de basis: zelfkennis, zelfacceptatie en zelfrespect. Zonder die basis wordt zelfvertrouwen wankel, maar met die basis wordt het blijvend. Zelfvertrouwen is nodig, omdat het effect heeft op alles in je leven: hoe je je voelt over jezelf, hoe makkelijker je in beweging komt, hoe je omgaat met anderen, hoe je reageert op uitdagingen en nog veel meer.

Het hoeft niet perfect.

Het leven is natuurlijk in essentie onzeker: we weten nooit precies wat er gaat gebeuren. Er zijn tal van factoren die we niet kunnen controleren. Dus het is menselijk om af en toe onzeker te zijn. Zelfvertrouwen geeft je een gezonde basis in het omgaan met die onzekerheden. Geloof in jezelf is de remedie tegen elke onzekerheid.

Maar het betekent niet dat je nooit meer twijfelt. Het betekent niet dat je nooit meer onzeker bent. Dat hoeft ook niet. Een beetje twijfelt hoort er gewoon bij. Sterker nog, het hoort bij persoonlijke groei. Elke keer als je uit je comfortzone stapt, dan vraag je jezelf af: “Hoe ga ik dit aanpakken? Wat gaat er nu gebeuren? Gaat het me lukken?” De enige manier om nooit te twijfelen is door nooit te groeien.

Terug naar de basis.

Ga bij elke uitdaging terug naar de basis en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat past het beste bij mij?
 • Waardeer ik mijn wensen genoeg om die te volgen?
 • Waardeer ik mijn mening voldoende om die te uiten?
 • Accepteer ik dat ik het niet perfect hoef te doen?
 • Wat wil ik bereiken?
 • Welke vaardigheden gaan me daarbij helpen?
 • Welke van die vaardigheden heb ik al en welke wil ik nog ontwikkelen?
 • Ben ik bereid om mijn eigen weg te volgen?
 • Vertrouw ik op mijn eigen kracht?

Dit alles is een proces. Het ontwikkelen van zelfkennis, zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen is als het leren van een taal. In het begin gaat het moeizaam, maar elk nieuw inzicht versnelt het proces. Na verloop van tijd gaat het automatisch en vloeiend. Inzicht en geloof in jezelf geeft vrijheid: de vrijheid om te leven zoals jij het wilt. Dat is wat iedereen wil. Het is de vrijheid jezelf te zijn. En dat is je geboorterecht!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Kies voor vertrouwen

Doe jij jezelf tekort? Gun jezelf het allerbeste

Lees dit als je weinig zelfvertrouwen hebt

 • Hoi Frank,

  mooi stuk weer. Ik wil je erg bedanken voor de inzichten die je me telkens geeft. Ik heb er heel veel aan. Ook de e-cursus zelfvertrouwen heeft me enorm geholpen, de waarde hiervan is onbetaalbaar. Binnenkort ga ik de cursus nooit meer zorgen of stress volgen. Bedankt! En ik blijf je volgen.

  Groeten Ruud.

 • Beste Ruud,

  Dankt je wel voor je feedback: Fijn te horen dat de cursus je heeft geholpen!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Wat een leuk artikel!! leerzaam… thxxx

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >