Zelfacceptatie – Ik ben goed zoals ik ben!

Kijk eens diep in je hart: Accepteer jij jezelf zoals je bent? Vind jij jezelf helemaal oké? Denk je elke ochtend: “Leuk dat ik vandaag weer met mezelf wakker word” Of denk je: “Kan iemand mij alsjeblieft upgraden naar een betere versie?” Zelfacceptatie klinkt zweverig en vaag, maar het is de basisvoorwaarde voor een gelukkig leven.

Wanneer ben je de moeite waard?

Waarom hebben dan zo veel mensen er moeite mee? Waarom zeggen we tegen onszelf: “Je hebt niet genoeg je best gedaan. Je kunt er niets van. Anderen doen het veel beter. Je bent gewoon niet goed genoeg.” En als ultieme uitsmijter: “Je bent eigenlijk niet de moeite waard.”

Een van mijn favoriete zelfbedachte uitspraken is deze: “Je bent prima zoals je bent, los van wat je doet of wat anderen vinden.” Dat is een hele sterke en positieve bevestiging van je eigen waarde. Dit is de basis voor een sterk en gezond zelfvertrouwen. Het is stukken beter dan het alternatief: “Ik ben alleen de moeite waard als ik succes heb en anderen mij accepteren.”

Word wakker!

Het probleem is dat we onze eigenwaarde vaak koppelen aan resultaat en de mening van anderen. Dus als we ons best doen en succesvol zijn, zijn we de moeite waard. En als we met een zak chips op de bank liggen, zijn we dat niet. Als anderen ons complimenteren dan zijn we de moeite waard en als ze ons niet zo leuk vinden, voelen we ons waardeloos.

Bijna iedereen maakt die koppeling tussen eigenwaarde én succes én de mening van anderen. Helaas zorgt dat ervoor dat je eigenwaarde afhankelijk is van factoren buiten jezelf: Soms heb je succes en soms niet, soms vinden anderen je fantastisch en soms niet. Wordt wakker! Het gaat om je eigenwaarde. Dat kun je niet laten afhangen van succes of de mening van een ander. Daarom heet het eigenwaarde en niet succes-waarde of anderen-waarde!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Mag ik ook nog mezelf blijven?

Daarnaast is er nog een blokkade voor zelfacceptatie: het idee dat je eerst iemand anders moet worden, voordat je jezelf kunt accepteren. Hoor je de alarmbellen al afgaan? Daarmee wordt je eigenwaarde een soort “als-ik-net-zo-mooi-ben-als-een-fotomodel-of-net-zo-succesvol-ben-als-een-directeur-waarde”. Het gaat om jezelf de moeite waard vinden, nu, op dit moment, precies zoals je bent.

Waar zijn de bewijzen?

Deze reactie kreeg ik als reactie binnen op een artikel over zelfacceptatie:
“Ik kan mezelf niet accepteren omdat ik mezelf te vaak teleurgesteld heb, te vaak mee heb gemaakt dat ik blijkbaar niet goed genoeg ben. Daardoor ben ik flink uit balans geslagen, maar nu moet ik gewoon besluiten dat ik wél goed genoeg ben? Dat is toch heel raar en totaal niet logisch?

Wat zijn mijn argumenten dat ik wél goed genoeg ben dan? Zomaar mezelf goed genoeg gaan vinden is iets wat bij mij dus niet werkt. Zomaar beslissen mezelf goed genoeg te vinden is dan totaal nergens op gebaseerd. Geen fundering dus. Iets zal mij moeten bewijzen dat ik wél goed genoeg ben.”

Verkeerde bewijzen werken ook.

Ten eerste begrijp ik wat de schrijver bedoelt: hij wil concrete bewijzen dat hij de moeite waard is. Dat willen veel mensen. Het probleem is alleen dat hij al te veel bewijzen heeft verzamelt dat hij niet de moeite waard is. Dus kennelijk werken die bewijzen uitstekend! Het zijn alleen de verkeerde bewijzen.

Sommige mensen denken dat ze niet goed genoeg zijn omdat:

 • Ze verkeerde keuzes hebben gemaakt in het verleden
 • Ze het op sommige gebieden minder doen dan anderen
 • Ze zichzelf lelijk, dom of lui vinden
 • Sommige mensen hen niet leuk genoeg vinden
 • Anderen ze hebben vertelt dat ze niet goed genoeg zijn.

Een zelfverzonnen illusie.

Zijn dit die zogenaamde bewijzen? Is dit de fundering die bepaalt hoe je over jezelf denkt?  Met alle begrip en respect voor iedereen, maar dit is een zelfverzonnen illusie. Sorry dat ik de spelbreker moet zijn. Je hebt deze ideeën toegelaten in je hersenen en nu denk je dat ze de waarheid zijn. Dat is niet zo.

Je hoeft niets van mij aan te nemen, ga altijd uit van je eigen gezonde verstand. Dit is mijn mening: Het zijn illusies. Ze zijn niet echt. Het is niet de waarheid. Er is geen bewijs. Voor alle negatieve dingen die je over jezelf zegt, kan ik iets positiefs verzinnen. Bijna al onze ideeën over onszelf zijn niet meer dan meningen. Niet de waarheid, maar een mening.

Die mening kun je veranderen.  En als je wilt, kun je ook de bewijzen vinden dat je wél de moeite waard bent. Gooi je oude, negatieve bewijzen weg en verzamel nieuwe positieve bewijzen. Je hoeft het alleen maar te beslissen. Als je dat besluit hebt genomen, dan leer je in de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen hoe je die nieuwe positieve bewijzen vindt. Zodat je eindelijk jezelf kunt accepteren, precies zoals je bent!


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • ik vind het leuk en goed om te lezen hoe belangrijk ieder mens is.
  ieder mens is anders.
  ik leer steeds weer nieuwe dingen er zijn ook conclusies die ik al wist.
  bedankt voor de tips.

 • Maaike schreef:

  Sinds een jaar ben ik om gezondheidredenen(chronisch whiplash) anders gaan eten, eerst veganist geworden en nu steeds meer op ongekookt/rauw eten. Resultaat ik denk veel positiever, ik zit letterlijk veel lekkerder in mijn vel en leer nu pas mezelf te accepteren zoals ik ben, iets wat me nog nooit gelukt is in al die jaren…dankbaar ben ik dat ik inderdaad eindelijk (ik ben nu 38 jaar) een mooi mens zie als ik in de spiegel kijk. Ik heb nooit geweten hoe groot de invloed is van wat we eten op onze stemming etc. Dit wilde ik graag even kwijt…

 • Ik ben goed zoals ik ben,heeft voor mij zeker te maken met luisteren naar je innerlijke ik.
  Bij mezelf ben ik erachter gekomen dat ik lang op mijn verstand heb geleefd,om mezelf de bevestiging te geven dat ik het goed doe (voor de buitenwereld bleek).Mijn eigenwaarde was niet van belang(is mijn ervaring vanuit mijn kinderjaren),want dat woog toch niet af met het verstandige.Totdat ik mij ongelukkig begon te voelen,bang om keuzes te maken,twijfelde in alles,voelde me depressief,projecteerde gevoelens naar mijn partner.Ben op zoektocht gegaan naar mijzelf heb daarin hulp gevonden…en wella..wat bleek het is zo simpel,luister naar je gevoel!Je bent de moeite waard. Accepteer zoals je bent!Je creëert je eigen leven.Als je luistert naar je eigen ik…doe je recht aan jezelf.Voor mij is een ding nu zeker.Als je volledig recht wilt doen aan jezelf,moet je niet langer verstoppen achter opofferingen,angst of twijfels,maar huldigen wie je bent.het heeft mij vertrouwen gegeven,rust en ruimte om te zijn wie je mag zijn.

 • Sinds een paar weken ben ik de e-cursus zelfvertrouwen aan het volgen.
  Het doet me echt goed. Ik zeg een paar keer per dag tegen mezelf “dat ik de moeite waard ben, wat ik ook doe, of wat ze ook zeggen”.
  Vroeger (in mijn kinderjaren) was ik niet belangrijk, dat werd me op veel manieren duidelijk gemaakt. Ben in therapie gegaan en tegelijk deze cursus gaan volgen en ik voel me nu al stukken beter. Kan het verleden loslaten en trots op mezelf zijn.

 • Beste Eef en Anita,

  Ik ben blij te horen dat de cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ bevalt en dat de inzichten jullie (mede) helpen met zelfvertrouwen en zelfacceptatie.
  Bedankt voor jullie ervaringen en aanvullingen :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo,ik zit echt op een dood spoor ,gescheiden van de liefde van mijn leven twee mooie kinderen en woon nu met ze in een dorp een gat ,ik bak er niets van geen opleiding afgemaakt ,kan geen werk vinden ,geen familie of vrienden ,zorgen financieel ,de eenzaamheid breekt mij op word steeds passiever ,kinderen lijden eronder ,nog groter schuldgevoel ,ben een schim geworden van de mooie spontane vrouw die ik ooit was …..lees het artikel en ga het proberen ,vind het leven nu een kriem en gelukkig zijn wat ik alle jaren wel geweest bent lijkt mijlenlang geleden ,o wat hoop ik dat dit helpt

 • Andrea schreef:

  Ha Frank, ik ben op je site terecht gekomen omdat ik mezelf al maanden ongelooflijk in de weg zit. Hier lees ik wat ik heb gedaan. Ik heb mijn succes gekoppeld aan mijn gevoel voor eigenwaarde. Voor iemand met mijn achtergrond van jaaaaaren bewustzijnstrainingen kan ik zo bedenken dat het niet handig is, maar het was volkomen transparrant voor mij. Hartelijk dank, Andrea.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >