Haal jezelf niet naar beneden

Er is geen enkel voordeel aan. Je wordt er niet beter of gelukkiger door. Hoe kun je dat veranderen? Praat vanaf nu alleen nog maar positief over jezelf. Dat is niet moeilijk, het is alleen een kwestie van oefenen.

Wat kun je dan tegen jezelf zeggen?

Hier zijn wat voorbeelden:

Als je een bepaald doel had en je hebt dat (nog) niet behaald:
Ik heb geleerd hoe ik het niet moet doen. Nu moet ik nog ontdekken hoe het wel moet. Ik ben trots op mezelf dat ik het heb geprobeerd.

Als je denkt dat je een fout hebt gemaakt:
Iedereen maakt fouten, ik ook. Dat hoort erbij. Volgende keer pak ik het anders aan.

Als je vindt dat je meer had moeten doen:
Ik heb recht op ontspanning en gun mezelf dat ook. Rust geeft me de kans te ontdekken wat ik echt wil.

Als je baalt omdat je vaak twijfelt:
Ik neem de tijd om te luisteren naar mijn gevoel. Met welke keuze zou ik me het beste voelen?

Als je vindt dat je niet zo onzeker moet zijn:
Iedereen is wel eens onzeker, dat geeft niets. Wat heb ik nodig om meer vertrouwen te krijgen?

Als anderen je bekritiseren:
Dat is hun mening, ik hoef daar niets mee te doen. Het belangrijkste is wat ik er zelf van vind.

Dit zijn gewoon een aantal suggesties met maar één doel: je laten inzien dat het ook anders kan. Voed je gedachten met positieve statements of stel jezelf goede vragen. Dat is de beste brandstof voor een blijvend zelfvertrouwen.

Hoe kun je je goed voelen als je jezelf naar beneden haalt?

Dat kan niet, hoe vaak je het ook probeert. Een van de eerste dingen die ik aan cliënten vraag is: ‘Wat geloof je over jezelf?’ Vaak komt er een waslijst met negatieve ‘waarheden’ tevoorschijn: ze vinden dat ze niet goed genoeg zijn, te weinig doen en meer hadden kunnen bereiken.

Hoe kun je je dan goed voelen over jezelf?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Mijn overtuigingen zijn veranderd.

Ik had vroeger ook meerdere negatieve overtuigingen over mezelf:
‘Ik had al meer bereikt moeten hebben. Ik heb te weinig zelfvertrouwen. Ik kom er nooit achter wat ik werkelijk wil. Ik ben niet interessant genoeg. Ik had meer mijn best moeten doen. Waarom maak ik altijd dezelfde fouten?’ Enzovoort, enzovoort.

Ik dacht dat ik de enige was die deze gedachten had. Dat is niet zo. In mijn ervaring heeft bijna iedereen dit soort gedachten. Is dat een opluchting voor je? Je bent niet de enige!

Al die tijd heb ik gedacht dat ik niet het leven leidde dat ik wilde omdat ik zo was. Nu weet ik dat het alleen maar gedachten waren – niets meer. Je wordt de persoon die je gelooft te zijn. Als je negatieve dingen tegen jezelf zegt, word je kleiner dan je bent. Als je positieve dingen tegen jezelf zegt, word je groter dan je bent.

Ik ben op een gegeven moment opgehouden negatief over mezelf te praten. Dat laat ik liever aan anderen over! Serieus, ik kwam erachter dat het niets hielp. En ik wens dat jij dat ook ontdekt.

Geloof in jezelf – je hoeft er niets voor de doen.

Stop jezelf naar beneden te halen. Er is geen enkele reden om dat te doen. Begin in jezelf te geloven. Geef jezelf complimenten. Wees trots op wat je hebt bereikt. Wees blij met wie je bent. Wees verheugd over je vaardigheden. Wees dankbaar voor je goede eigenschappen. Stop met alles dat je niet goed doet voelen.

Veel mensen denken dat ze daarvoor iets moeten doen. Dat ze meer resultaat moeten behalen. Maar dat hoeft niet. Je hoeft alleen maar te beginnen positiever tegen jezelf te praten. Als je stopt jezelf naar beneden te halen en begint jezelf te ondersteunen, voel je je direct beter.

Dan begin je eindelijk te geloven dat je de moeite waard bent. Dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Dat je wel de goede beslissingen maakt. Dat je het verdient trots op jezelf te zijn. Dat begint allemaal met een positieve zelfdialoog. Als je dan toch de hele dag tegen jezelf praat, waarom dan niet positief?

Even schrikken!

Sommige mensen vragen: ‘Waarom voel ik me al 10 jaar slecht?’
Mijn antwoord is: ‘Omdat je al 10 jaar jezelf bekritiseert. Wat had je dan verwacht?’

Soms is dat even schrikken. Niet omdat ik zo confronterend ben, want dat ben ik niet. Ik heb geen oordeel, ik vind iets niet goed of fout. Het gaat mij er alleen om: Werkt het voor jou? Voel jij je er prettig bij?

De schrik zit in het feit dat dan plotseling het kwartje valt: ‘Nu begrijp ik het, logisch dat ik me niet goed voel. Kijk eens naar wat ik de hele dag tegen mezelf zeg!’ Daarna komt de twijfel: ‘Kan ik het nog veranderen? Als ik dit al zó lang doe, kan het dan nog wel anders?’ Mijn antwoord is altijd: Natuurlijk.

De baby die nog geen Engels kan spreken.

Je bent niet geboren met een negatieve zelfdialoog. Ik ken geen baby die begint te praten en zegt: ‘Stom, ik had al Engels moeten spreken!’ Of: ‘Verdorie, ik kan nog steeds niet lopen. Zie je wel, ik kan het maar beter opgeven.’

Niemand is geboren met een negatieve zelfdialoog. We hebben het ons zelf – bewust of onbewust – aangeleerd. En dat betekent dat je het ook jezelf kunt afleren. Hoe? Dat lees je hieronder:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Stel jij te hoge eisen aan jezelf?

Stop je schuldig te voelen!

Toestemming vragen aan anderen – waarom zou je?


Heb je een vraag of aanvulling?

  • iedereen doet net of ik niks waard ben, maar als ik dat dan zeg zeggen hun dat het niet waar is en dat ik me niet aan moet stellen.

    ik heb veel mee gemaakt voor mijn leeftijd zo heeft mijn vader een herseninfarct gehad. maar elke keer ging de aandacht naar mijn moeder. terwijl ik er nu nog steeds kapot van ben, dat hij niet alles meer kan.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >